A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések tárgyában nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2008. (X. 22.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő f) ponttal egészül ki:
[E rendelet alkalmazásában:]
„f) tárgyév: az a naptári év, amelyre vonatkozóan az ÚMVP Képző Szervezet elkészíti a képzési projektjének tervét.”

2. § Az R. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) E rendelet alkalmazásában elszámolható kiadásnak minősül a képzés részvételi díja, amely tartalmazza a felnőttképzési szerződés szerinti - előzetesen megszerzett tudás beszámításával meghatározott - óraszámú elméleti és gyakorlati oktatás, a számonkérés vagy szakmai vizsga, a képzés előkészítési, szervezési és adminisztrációs költségeit, valamint szakképesítést nem adó képzések esetében egy nyomtatott - legalább 5 gépelt oldal terjedelmű - oktatási segédlet költségét. Nem nyújtható támogatás a képzésen részt vevő ügyfél étkezési költségeinek, szállásköltségeinek, és a képzés helyszínére való oda- és visszautazása költségeinek térítéséhez, tankönyvek vásárlásához, továbbá a pótló-, illetve javítóvizsga díjához.”

3. § (1) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Támogatás igénybevételére jogosult az 1. célterület esetén a mezőgazdasági termelő vagy erdőgazdálkodó; a 2. célterület esetén a 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott intézkedéseknek megfelelő, az egyesített támogatási és kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszak első napján a támogatási kérelmet jóváhagyó vagy részben jóváhagyó támogatási határozattal rendelkező ügyfélkör (a továbbiakban együtt: ügyfél), aki
a) a képzési díjat az ÚMVP Képző Szervezet részére - annak számlája alapján - kifizette;
b) saját maga, vagy nem természetes személy ügyfél esetén az általa képzésre kijelölt alkalmazottja, vezető tisztségviselője, vagy tagja révén:
ba) az ÚMVP Képző Szervezettel kötött felnőttképzési szerződésben foglalt képzés keretében tartott, a képzésben előírt követelményekkel megegyező tartalmú előzetes tanulmányok beszámításával csökkentett elméleti óráknak és gyakorlati óráknak külön-külön legalább a 80%-án igazoltan részt vett;
bb) a képzési programban meghatározott beszámolási vagy vizsgakötelezettségének eredményesen eleget tett.”
(2) Az R. 4. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(7) Támogatás csak olyan felnőttképzési szerződés alapján nyújtható, amely tartalmazza a támogatást igénylő ügyfél nevét és regisztrációs számát, mint a szerződés alapján a képzés költségeit viselő adatait. A jogcím keretében kizárólag az ügyfél nevére kiállított számla fogadható el.”

4. § (1) Az R. 6. § (6)-(8) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(6) Az ÚMVP Képző Szervezet az éves képzési projekt tervét tárgyévben módosíthatja az Irányító Hatóság (a továbbiakban: IH) előzetes jóváhagyása esetén. A módosítási tervezetét az FVM VKSZI részére kell megküldeni, amely a jóváhagyást támogató vagy elutasító javaslattal továbbítja az IH részére.
(7) Az ÚMVP Képző Szervezet a képzésben részt vevővel kötött felnőttképzési szerződését legkésőbb a szerződés keltétől számított 15 munkanapon belül rögzíti az ÚMVP Képző Szervezetek elektronikus nyilvántartási rendszerében. Az elektronikus nyilvántartási rendszer csak az ÚMVP Képző Szervezet jóváhagyott képzési projektjével egyezően engedélyezi a felnőttképzési szerződések rögzítését.
(8) Ha az ügyfél az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások igénybevétele esetén az elektronikus kérelembenyújtás alkalmazásáról szóló 80/2008. (IV. 4.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdésében meghatározott módon meghatalmazza az ÚMVP Képző Szervezetet, akkor az köteles elvégezni az ügyfél támogatási és kifizetési kérelmének ügyfélkapun keresztül történő elektronikus benyújtását.”
(2) Az R. 6. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(11) Ha az FVM VKSZI a (10) bekezdés szerinti értékelés alapján megállapítja, hogy az ÚMVP Képző Szervezet valamely évben nem teljesíti a képzési projektben vállalt támogatott képzések legalább 50%-át, vagy két egymást követő évben legalább a 70%-át, a következő évben nem köthet megállapodást az ÚMVP Képző Szervezettel.”
(3) Az R. 6. §-a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:
„(14) A (4) bekezdés c) pontjában foglaltaktól eltérően az ÚMVP Képző Szervezet e rendelet alapján támogatható képzések szolgáltatására akkor is jogosult, ha az 1. számú melléklet szerinti kötelező képzések, a Mezőgazdasági vontatóvezető képzés, valamint az OKJ szerinti képzések közül az 1. számú mellékletben részszakképesítés vagy elágazás megjelölésű szakképesítések esetében a képzésen legalább 5, legfeljebb 30, e rendelet alapján támogatás igénybevételére jogosult ügyfél - képzési szerződéssel igazolt - részvételét biztosítja.”

5. § (1) Az R. 7. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az ügyfél egyesített támogatási és kifizetési kérelmét, a képzés befejezését követően, a képzést végző ÚMVP Képző Szervezet - a Képző Szervezetek integrált elektronikus rendszerében rögzített adatok alapján - a (8) bekezdésben meghatározott benyújtási időszakokban, az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások igénybevétele esetén az elektronikus kérelembenyújtás alkalmazásáról szóló 80/2008. (IV. 4.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdésében foglaltak alapján elektronikus űrlapon benyújthatja az MVH-hoz.”
(2) Az R. 7. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az egyesített támogatási és kifizetési kérelem benyújtása során:]
„c) az őstermelői igazolvány hiteles másolatát, illetve az egyéni vállalkozói igazolványt kiállító szervnek az ügyfél vállalkozói tevékenységéről szóló igazolását nem kell csatolni.”
(3) Az R. 7. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, valamint a § a következő (9) bekezdéssel egészül ki:
„(7) Az MVH és az FVM VKSZI helyszíni ellenőrzés keretében is ellenőrizheti a Képző Szervezeteket, valamint a képzéseket, beleértve például a képzésen vezetett, a 3. számú melléklet szerinti jelenléti ívet.
(8) Az egyesített támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásának időszaka:
a) 2010. évben
aa) február 15-től március 15-ig;
ab) június 1-jétől 30-ig;
ac) október 1-jétől 31-ig;
b) 2011. évtől kezdődően évente
ba) február 1-jétől 28-ig;
bb) június 1-jétől 30-ig;
bc) október 1-jétől 31-ig.
(9) Az egyesített támogatási és kifizetési kérelmet a 3. melléklet szerinti adattartalommal kell benyújtani. Az egyesített támogatási és kifizetési kérelem elektronikus űrlapját az MVH rendszeresíti, és azt közzé kell tenni az MVH honlapján.”

6. § Az R. 8. § helyébe a következő rendelkezés lép:
„8. § (1) Az MVH az egyesített támogatási és kifizetési kérelmeket az Eljárási tv. 32. § (1) bekezdés b) pontja szerint az ÚMVP Képző Szervezet és a képzésben részt vevő között létrejött felnőttképzési szerződés megkötésének dátuma szerinti sorrend alapján bírálja el azzal, hogy a 2. célterületre benyújtott támogatási és kifizetési kérelmek a bírálat során elsőbbséget élveznek.
(2) Az FVM VKSZI által a képzés során végzett ellenőrzések támogatási jogosultságot érintő adatait az MVH a támogatási határozat meghozatala során figyelembe veszi.”

7. § (1) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
(2) Az R. 4. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.
(3) Az R. a 3. melléklet szerinti 5. számú melléklettel egészül ki.

8. § Az R. 4. § (2) bekezdésében a „képzési szerződést” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződést” szövegrész lép, a 4. § (3) bekezdésében a „képzési szerződés” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződés” szövegrész lép, a 4. § (4) bekezdésében a „képzési szerződések” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződések” szövegrész lép, a 6. § (4) bekezdés c) pontjában a „képzési szerződéssel” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződéssel” szövegrész lép, a 6. § (9) bekezdésben „képzési szerződéseknek” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződéseknek” szövegrész lép, a 6. § (13) bekezdésében, a 7. § (2) bekezdés a) pontjában, a 7. § (3) bekezdés a) pontjában, a 7. § (5) bekezdésében a „képzési szerződés” szövegrész helyébe „felnőttképzési szerződés” lép.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon a hatályát veszti.

Forrás és a jogszabály mellékletei: fvm.gov.hu

Cikk megosztása