Komplex Kistérségi Kulturális Nap II. Gesztenye és Toros Fesztivál Tormaföldén

Komplex kistérségi nappá bővült a korábban hagyományteremtő szándékkal útjára indított Gesztenye és toros fesztivál, a szombati rendezvényen részben ebből fakadóan mintegy kétezren vettek részt.

A program délelőtt főzőversennyel vette kezdetét, amire 32 csapat jelentkezett. A legjobb teljesítményt a helybéli Peszleg Miklós és baráti köre nyújtotta. Az általuk készített kakastaréj pörkölt nemcsak a zsűrinek, hanem azon szerencséseknek is ízlett, akik megkóstolhatták a remekművet.

A fesztiválon a főzőversenyen készült étkek mellett számos gesztenyés különlegesség került még az asztalra, ezek elkészítésében a Paprika TV és a Nagykanizsai Gasztronómiai Egyesület sztárszakácsai, valamint a helybéli asszonyok ügyeskedtek. a kultúrális műsorban felléptek a Tótszentmártoni Tanburások és az Irigy Hónaljmirigy.

A rendezvényen egész nap kézműves vásár várta az érdeklődőket. A gyerekeket légvár és arcfestés szórakoztatta.

*

Előadás a PaNaNet projekt keretében "Gazdálkodás és annak változásai a Mura-mentén" címmel

Négy nemzeti és hat natúrpark vesz részt abban az osztrák- magyar természetvédelmi összefogásban, mely az Európai Unió támogatásával valósul meg. A PaNaNet nevű projekt legfőbb célja a védett természeti területek hálózatba kapcsolása.

Az Európában egyedülállónak tekinthető kezdeményezésben két osztrák és két magyar nemzeti park (az Őrségi és a Balaton-felvidéki), valamint hat burgenlandi és négy nyugat-magyarországi natúrpark (a Sopron, az Írottkő, az Őrség és a Kerka) vesz részt. Olyan területek, amelyeken az egymás mellett sűrűn kiépült települések miatt úgynevezett rezervátumszerű, vagyis összefüggően nagy természetvédelmet nem lehet megvalósítani. A 2013-ig tartó projekt révén a programban részt vevők összekapcsolják kínálatukat, így kívánnak megjelenni a természeti élmények csábító palettáján.

A tavaly ősszel indult program Zala megyére is kiterjed, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tervei között szerepel többek között a Mura Menti Tájvédelmi Körzet ökoturisztikai fejlesztése, ennek részeként Kerkaszentkirályon kiállítást és komplex túravezető képzést terveztek.

*

Kitüntetést kaptak a civilek

Tótszentmárton Község Sportjáért Kukuruzsnyák István, Tótszentmárton Község Környezetéért a Novinics és a Varga család, Tótszentmárton Község Kultúrájáért Dombai Istvánné vehette át a rangos elimerést, míg a Tótszetmárton Legdiák oklevél tulajdonosai idén Tanai Dóra, Hódos Gergő és Jakopánecz Ágota lettek.

A Szentmártoni Borbarát Egyesület bormustráján Gyuricz József bortermelő vegyes fehérbora kapta az idei év legjobb újbora címet, míg a vöröseknél Hederics László zweigeltje bizonyult a legjobbnak.

Az indoklás szerint a község akkori polgármesterének elévülhetetlen érdemei voltak a zalabaksai, sármelléki és szepetneki bentlakásos szociális otthon gondolatának felvetésében, a tervező- és szervezőmunka beindításában, a források megszerzésében. A három otthon azóta elkészült, s jelentős szerepet töltenek be a megyei idősgondozásban.

A lapunkat a zalabaksai otthonában fogadó Horváth Ottó az elismerés kapcsán szerényen fogalmaz, mint mondja, mindenkor kötelességének érezte a település érdekeinek képviseletét. Amikor látszott, hogy a gyermeklétszám alakulása lehetőséget biztosít az egybeépült óvoda, általános iskola és művelődési ház egy részének más irányú hasznosítására, akkor vetette fel egy olyan szociális otthon ötletét, amely helyben tudna elhelyezést biztosítani a községben és a környező falvakban élőknek.

- Németországi és dániai tanulmányútjaim során szerzett tapasztalataimat felhasználva javasoltam a megye akkori vezetésének az intézmény létrehozását - folytatta. -A kezdeményezésünkhöz Szepetnek és Sármellék is csatlakozott, így nyújtottunk be pályázatot, amit kétszer elutasítottak, de a harmadik körben sikerült 1,2 milliárd forintos állami forrást szerezni a három intézményhez a megyének.

Horváth Ottó szerint a szociális otthonok érdekében példamutató konszenzus alakult ki, mind a bal-, mind a jobboldali politikusok igyekeztek annak érdekében lobbizni, hogy elő tudják teremteni a szükséges forrást az összesen 150 férő- és mintegy hatvan munkahelyet jelentő beruházáshoz. Éppen ezért érzett némi keserűséget az otthonok átadásakor, hiszen a megvalósulás örömében már nem osztozhattak, arra ugyanis meghívást nem kapott.

- A Társadalmi Egyesülések Szövetsége által odaítélt elismerés jócskán kárpótolt ezért az érzésért - tette még hozzá. - Egy civil szervezet által adományozott díj értéke számomra azért is jóval nagyobb, mert az valóban a teljesítménynek, s nem a politikai érdekeknek szól.

*

Falujárás Szécsiszigeten

Zalai Hírlap és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház közös falujáró sorozatának, immár 92. állomását tartották 2009. december 13-án vasárnap Szécsiszigeten.

Az 1999 óta zajló sorozatnak a Zala Megyei Közgyűlés támogatásával megvalósuló legújabb programja vasárnap délben ismerkedő találkozóval kezdődött az Andrássy-Szapáry kastélyban. Ezen a képviselő- testület tagjain kívül a község életében meghatározó szerepet játszó szervezetek, intézmények vezetői vettek részt.

Délután a település büszkeségeivel, életének újdonságaival ismerkedtek meg a látogatók, este pedig ismét a kastélyban folytatódott a program. Itt 18 órakor kezdődött a helyi kulturális csoportok bemutatója. A program zárásaként a Hevesi Sándor Színház művészei mutatták be a mindenütt nagy sikert arató operettgálájukat.

*

50 milliós támogatást nyert Zalakaros és Lenti városközpont fejlesztésére

Baracskai József, az NYDRFT tagja közölte: Lenti a városháza energia-racionalizálással egybekötött, közel 70 millió forintos felújításához nyert 50 millió forintot a kisvárosi fejlesztések pályázatán. Ugyanebből a keretből Zalakaros az 59 millió forintért megvalósuló fürdősétány-felújításhoz, információs pont és elárusító hely építéséhez kapott szintén közel 50 milliós támogatást.

Mohácsi József, a térség szocialista országgyűlési képviselője elmondta: a zalakarosi fejlesztés az autóbusz-pályaudvar és a Gránit Gyógyfürdő közötti gyalogos és kerékpárút, valamint a környező zöldterület megújítását teszi lehetővé. A munkálatok márciusban kezdődnek és várhatóan májusra, az idegenforgalmi szezon kezdetére el is készülnek.

Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere arról számolt be, hogy a fürdőváros számos nyertes pályázatával egymásra épülő fejlesztéseket valósít meg, amelyek nemcsak közvetlenül idegenforgalmi területeket érintenek, de a szennyvízberuházással és az iskola-óvoda felújításával, valamint az újonnan kialakított bölcsőde építésével a helyben lakók életkörülményeit is javítják.

A polgármester elmondta: a város idegenforgalmi adóból származó bevétele idén várhatóan nem csökken, sőt kissé meghaladja a tavalyi, 120 millió forintos összeget, a gazdasági válság hatása azonban megmutatkozik a magánberuházások elhúzódásában. Az egyik kisebb szálloda bővítése ugyan megkezdődött, és - az évekkel ezelőtt megszüntetett töltőállomás után - épül a város első benzinkútja, de több szállodaépítés is késedelmet szenved.

Zalakaroson ebben az évben nem tudták megkezdeni három, már jogerős építési engedéllyel rendelkező hotel építési munkálatait, ezek révén pedig együttesen mintegy 500 szobával bővülne a szálláskapacitás. Szirtes Lajos azt mondta: a négycsillagos szállodák beruházói közül az egyikkel egyéves haladékról állapodtak meg, kettő esetében pedig tudomása szerint a hitellehetőségek nehezítik az építkezés megindítását."
Spórolós év jön "Mint azt Halmi Béla polgármester elmondta: az állami normatíva csökkentése miatt körülbelül 40 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak jövőre, mint tették azt idén. Ezzel együtt közel 150 millió forintos hiánnyal számol jövőre az önkormányzat, amit valamilyen módon muszáj lesz csökkenteni. A testület tagjai a legutóbbi ülésen 10 százalékos csökkentést határozott el a bér- és dologi kiadások tekintetében, ami vélhetően létszámcsökkenést, illetve a sport- és kulturális feladatok csökkenését jelenti.

A letenyei képviselő-testület a folyószámla-hitelkeretről is döntött, ezek alapján a jövő évben is 40 millió forintos keret áll rendelkezésére, hogy kezelje az átmeneti nehézségeket. Döntés született továbbá a közétkeztetés átszervezéséről is, ami a gyakorlatban az óvodai és az iskolakonyha összevonását jelenti. A testület az E.ON Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodás aláírását is támogatta, melynek értelmében az önkormányzat és a szolgáltató közösen dönt majd az áramellátást is veszélyeztető fák kivágásáról. Az elképzelések szerint minden kivágott fa helyett, kettőt ültetnek a településen, melyek költségeit közösen vállalja az áramszolgáltató és az önkormányzat.

*

Új köntöshöz új jegyző is dukál Szepetneken

A munkálatok már zajlanak, ottjártunkkor éppen a külső hőszigetelésen dolgoztak a kivitelező szakemberei.
- A CÉDE-program keretében nyertünk a korszerűsítésre 8 millió forintot - mondta Grabant János polgármester. - Október közepén kezdődtek a munkálatok, s jelen állás szerint decemberben végeznek is a helyi kivitelező, a Nivel-Bau Kft. szakemberei.

A polgármester jelezte: azt ugyan nem tudja, milyen idős az épület, az viszont biztos, hogy már nagyon ráfért a felújítás, mert az elmúlt 8 évben csak elenyésző karbantartást végeztek rajta. A munkálatok során a tetőhéjazat és a homlokzati nyílászárók cseréjére kerül sor, ezenkívül elvégzik többek közt a kőműves javítási feladatokat, a homlokzati hőszigetelést és a szükséges festési munkákat is.

Grabant János azt is jelezte, mivel a falu jegyzője, Szalai-Gaál Mónika anyai örömök elé néz, szülési szabadsága idejére dr. Bicsák Eszter helyettesíti.

*

A Mura Menti Fúvósok évadzárója

A Mura Menti Fúvósok december 27-én tartották hagyományos évadzáró koncertjüket a letenyei Fáklya Művelődési Házban. A művelődési ház nagytermében megtartott előadás keretében a zenekar szinte a teljes repertoárját bemutatta.

A közismert és népszerű dallamok remek szórakozást nyújtottak a megjelent szépszámú közönségnek.

*

Kényelmes és biztonságos új busz érkezett Lentibe

A nemzetközi vizsgával rendelkező, igényes felszereltségű autóbusz átadási ünnepségén többek közt elhangzott: a jármű megvásárlásához 19,6 millió forintot kapott a társulás pályázati forrásból, a többit a lenti önkormányzat biztosította.

- Az új busz révén minőségi szolgáltatást tudunk biztosítani a bejáró óvodásoknak és iskolásoknak - magyarázta Nógrádi László lenti polgármester, a kistérségi társulás elnöke. - A szülők is nagyobb biztonságban tudhatják a gyermekeiket, akiknek nem a zsúfolt menetrend szerinti járatokkal kell utazniuk, hanem kényelmes körülmények közt juthatnak el otthonukból iskolába és óvodába, illetve vissza.
Nógrádi László azt is elmondta: a jármű csak utaskísérővel közlekedhet, így tulajdonképpen 31 személy szállítására alkalmas. A busz a kistérségi társulás tulajdona, ám üzemeltetője és fenntartója a város lesz. Naponta mintegy 120 kilométert tesznek majd meg vele, hiszen az említett két településről a gyerekeket csak két fordulóval tudják Lentibe, illetve onnan hazaszállítani.

A kistérségi társulás munkaszervezetének igazgatója, Németh Imre mindezt annyival egészítette ki, hogy a közbeszerzési eljárás alaposan megnehezítette a vásárlást, két eredménytelen forduló után a harmadikban kaptak egy gödöllői vállalkozástól elfogadható ajánlatot.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása