Kiskutas - Zala kocka a főváros szívében

Budapest belvárosa egy olyan zalai kistelepülést látott vendégül, melynek teljes lakossága beleférne egy Combino villamosba úgy, hogy mindenkinek jutna ülőhely is.

A Parlament szomszédságában egy kis utca járókelőit, illetve a Kávészünet Kávézó törzsvendégeit is meglepetés fogadta hétfőn: kedves, vendégszerető asszonyok, lányok kínálták őket mindenféle zalai finomsággal, étellel, itallal.

A két önkormányzat együttműködése jóvoltából Kiskutassal, illetve a községnek köszönhetően Zala megye egészével ismerkedhetnek a héten a fővárosban, főként az V. kerületben élő.

A Kiskutasi Hölgyek Alkalmi Társulatának tagjai ízletes dödöllével, prószával, rétessel, kenyérrel lepték meg a budapestieket, tettek-vettek, serénykedtek hétfőn szinte egész nap. Az utcán a szakadó eső elől sátor alá húzódó asszonyok kínálásának, na és az illatoknak nem tudtak ellenállni a Kiskutas hét rendezvényére érkezők.

A kiskutasiak egyébként arról is gondoskodtak, hogy azok, akik kedvet kaptak, otthon is megfőzhessék, megsüthessék az ételeket. A dödölle, a prósza, a Zala kocka, receptjét is kiállították. Fogyott a szűkebb hazánkban termett alma, de az Alsónemesapátiból érkezett tökmagolaj, dióolaj és méz is.

Időközben egyre szűkebb lett a hely a kávézóban, melynek falait a falu rendezvényeit megörökítő fotók, a zalai gyerekek Parlamentről készített rajzai díszítették. Ismerős arcokból is mind több lett, feltűnt Körtvélyessy Zsolt színművész, aki színházi produkcióval is járt már a Kiskutason, de magánemberként szintén megfordult a községben.

A megnyitón - melyen Zala és a zalai megyeszékhely elöljárói is részt vettek - Szirtes Edina (Mókus) hegedűművész lépett színre, majd a Kiskutasi Asszonykórus vidám dalaival csalt mosolyt a vendégek arcára, és muzsikált a Válicka Citerazenekar is. (fotók még a cikk alatti galériában)

*

Csatár, az Idősbarát Önkormányzat

Az idősek világnapja alkalmából a zalai idősek köszöntése mellett átadásra kerültek a megye idei Idősbarát Önkormányzata címek is Zalaegerszegen.

Boda László, a megyei idősügyi tanács elnöke adta át a már hagyománnyá vált Idősbarát Önkormányzat címet két település képviselőjének.- 2007-ben a megyei közgyűlés alapította a díjat, eddig négy település (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Páka és Nemeshetés) részesült a kitüntetésben - mondta Boda László.

- Idén sajnos nem sok pályázat érkezett. Az egyik nyertes neve - Hévízé - már tavaly is szóba került, csak akkor a kisebb községeket részesítettük előnyben, most viszont két különböző nagyságú és gazdasági helyzetű településben gondolkodtunk.A kitüntetést Mátyás László polgármester vette át és köszönte meg.

*

Egy húsipari kisüzem növekedni is tud, ha alkalmazkodik

Pókaszepetk - A faluban működő Tóth Hús Kft. példa arra, hogy ha a piaci igényekhez igazodnak, és közben a pályázati lehetőségeket kihasználva folyamatosan fejlesztenek, akkor a mai körülmények között is versenyképesek maradhatnak, sőt növekedni is tudnak.

A húskészítményeket előállító, 40 dolgozót foglalkoztató kisüzemet öt éve vette meg előző tulajdonosától a Második Forrás-Coop Kft., és azóta minden lehetőséget kihasználtak a fejlesztésre. Néhány hete fejeződött be a legutóbbi beruházás sorozatuk, amely, mint Paál Péter ügyvezető elmondta, összesen 56,4 millió forint értékű épületbővítést és gépbeszerzést tartalmazott.

- Tavaly a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz adtuk be a pályázatunkat a mezőgazdasági termékek értéknövelése nevű támogatási lehetőségre. Sikeres pályázatunkra 28,2 millió forint támogatást kaptunk, tíz százalék önerőt kellett felmutatnunk a tervezett beruházásokhoz, a forrás további részét bankkölcsönből, ötéves beruházási hitelből fedeztük. Szükségünk volt egy új töltőgépre, pácoló berendezésre és a hozzájuk tartozó eszközökre. Közel 34 millió forintba került az üzem bővítése, a hűtőkapacitás növelése. Készáru raktárt és száz négyzetméteres új mélyhűtő raktárt alakítottunk ki, továbbá az új épületrészben berendeztünk egy szárazáru érlelőt, továbbá pácoló helyiséget is - sorolta a beruházás legfontosabb részeit az ügyvezető.

Mint elmondta, a piachoz is alkalmazkodniuk kell, ami a mai körülmények között megköveteli a házias ízek és a minőség megtartása mellett az olcsóbb árfekvésű termé-kek mennyiségének növelését.- Nyereségesen működünk, és idén 700 millió forintos forgalom elérését tűztük célul. A fejlesztéseink azonban lehetővé teszik a további bővülést, ami azt jelenti, jövőre el szeretnénk érni az egymilliárd forintos árbevételt.

A technikai feltételek mellett ehhez jó szakembergárdára számíthatnak, akiknek jelentős része a volt Zalahústól érkezett, és alapvetően fontos az is, hogy alapozhatnak a coop-hálózat, valamint a Mecsek Füszért piaci hátterére. A fejlesztések nem álltak meg a cégnél, mint Paál Péter elmondta, az MVH-nál ismét pályáznak. Újabb 50 milliós értékű beru-házást terveznek, amelynek révén most már az üzem környezetét, az irodai munkahelyeket plusz az alkalmazott számítástechnikai hátteret bővítik. A jövő évi terveik megvalósításához azonban már két műszakra kell bővíteniük a termelést, amihez létszámbővítés válik szükségessé.

*

Roma kulturális nap Bakon

2009. október harmadik hétvégéjén rendezték meg a második Válicka-völgye roma hagyományőrző és kulturális napot. A találkozónak, mely kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, a faluház adott otthont.

Az összejövetelt - melyen a gyökerekről, a fennmaradásról, a beilleszkedésről is szó esett - a Válicka-völgye  Térsége Területfejlesztési és Idegenforgalmi Társulás, a baki, a söjtöri, a sárhidai CKÖ, a baktüttösi romák és a Göcsej Kapuja ÁMK szervezte.

- Legyen szabad az a cigánynak, ami a magyarnak, és ne legyen szabad a magyarnak, ami a cigánynak sem az - kezdte bevezető beszédét Molnár Károly, Bak polgármestere Gárdonyi Géza szavait felelevenítve.

Ezt követően, a kerekasztal beszélgetés felvezetéseként az ÁMK igazgatója, Garamvölgyi György szólt az egybegyűltekhez. Felidézte az elmúlt egy évben történeteket, a rendezvényeket, melyekkel már azt igyekeztek elősegíteni, hogy párbeszéd kezdődjön a cigány és többségi társadalom között.

*

Idegenforgalmi konferencia Zalaegerszegen

A környező országok lakosságának utazási szokásai és a nyugat-dunántúli turisztikai kínálat összehangolása volt a legfőbb célja a "Turisztikai összefogás Zala megyében" címmel megtartott konferenciának, amelyet immáron tizenegyedszer rendeztek meg Zalaegerszegen.

A konferencián a Magyar Turizmus Zrt. németországi, ausztriai és csehországi külképviseletei is részt vettek.Az előadók a német, az osztrák és a cseh turisták utazási szokásait elemezték - természetesen azzal a szándékkal, hogy minél több vendéget csalogassanak ide. A vendégek zöme Németországból érkezik - és az ötvenes, illetve annál idősebb korosztályt képviseli.

A német turisták egyre inkább a különleges élményeket keresik, a természetjárást, a wellnesst, a kulturális eseményeket, éppen ezért ennek megfelelő program-csomagokat kell összeállítanunk számukra. Fontos lenne továbbá az is, hogy a leendő turisták időben értesüljenek minden magyarországi lehetőségről –közölte Gyuricza Bernadett, a Magyar. Turizmus Zrt. németországi külképviseletének tagja.

*

Sikeres kerékpárút pályázatok a zalaegerszegi kistérségben

A kerékpárforgalmi hálózat fejlesztésére kiírt pályázaton 2, a zalaegerszegi kistérséghez tartozó település is sikeresen pályázott.

Zalaegerszegen a belvárosi kerékpárút folytatásaként a Petőfi és a Hunyadi utca közötti szakaszt építhetik meg 30 millió forintos támogatással, Zalaszentivánon pedig a Zala völgyében fejlesztik a bicikliút hálózatát mintegy 199 millió forint támogatással. Ez utóbbi esetében csaknem 75 százalékos hozzájárulást biztosít a régiós fejlesztési tanács, míg a zalaegerszegi projekt esetében 85 százalék a régió támogatása.

Forrás: Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft., Zalai Hírlap

Cikk megosztása