Ism­ét elnyert EU-támogatások

A közösségi közlekedés fejlesztésére 250 millió forint uniós támogatást nyert Érd. Ezzel az összeggel meg lehet alapozni a Volántól függetlenül működtethető helyi közlekedési rendszert.

Egy másik pályázaton is most született eredmény: 22,9 millió forintos támogatást nyert a város a kompetencia alapú oktatás bevezetésére a Gárdonyi iskolában.

Érd 250 millió forintot nyert elsõ körben a KMOP-2008-2.3.1./B Közösségi közlekedés elõnyben részesítése nevû uniós pályázaton – jelentette be a múlt szerdai sajtótájékoztatóján Segesdi János alpolgármester.

Mint ismert: a városvezetés szeretné átalakítani az érdi közösségi közlekedést, más útvonalakat bevonni, megújítani a buszhálózatot, sûríteni a járatokat.

A megnyert összeg elég arra, hogy a buszfordulókat, -megállókat, pályaszélesítést el tudjuk végezni, ki tudjuk építeni. Ez feltétele annak, hogy a második fordulón is részt vehessünk, vagyis az eszközvásárlást is megoldhassuk. A lakosság már találkozott a kísérleti jelleggel közlekedõ midibuszokkal; ha sikeres lesz a második forduló, ezek a jármûvek tömegével jelenhetnek meg Érd utcáin – mondta az alpolgármester, megjegyezve: az új rendszerrel kiváltható lenne a helyi Volánbusz-közlekedés.

– A szolgáltatás a jelenleginél lényegesen jobb minõségû lenne, és a számítások szerint akár nullszaldós is. A helyi közlekedésre jelenleg rengeteg panasz van, a Volán pedig nem érdekelt a fejlesztésben, számára nem fontos a rentabilitás, hiszen az önkormányzat a hiányt köteles pótolni – hangsúlyozta Segesdi János, aki elmondta azt is: a városnak létre kell hoznia egy helyi közlekedési társaságot, vagy megbízni egy szolgáltatót, amely önkormányzati felügyelet alatt végzi a munkáját.

– A Volánnál az is probléma, hogy nem enged betekintést a gazdálkodásába, így nem tudjuk követni, mire adjuk a csaknem 50 millió forintos kiegészítést – jegyezte meg az alpolgármester.
Nemcsak a buszok, a menetrend, a megállók újulnának meg a pályázat segítségével, hanem az útvonalak is; a pályázat része volt egy új hálózat megtervezése.

– A belsõ utakon élõknek gyakran nagyon sokat kell gyalogolniuk egy‑egy megállóig, míg az EU 500 méterre teszi a maximális távolságot. Ezért szeretnénk kialakítani a keresztirányú forgalmat is; olyan gyûjtõútvonalakat, amelyek a fõ közlekedési utakra hordanák az utasokat. A próbajáratok során kipróbáltuk ezeket az útvonalakat, és a buszok jól vizsgáztak a meredek részeken is – fûzte hozzá Segesdi János, aki kérdésünkre elmondta: a projekt teljes összege elérheti az egymilliárd forintot; ebbõl 250 milliót nyert meg most a város.

– A számítások szerint ekkora összeg kell ahhoz, hogy minõségben és mennyiségben kielégítõ gépparkra tegyünk szert. A megnyert 250 millió forinthoz egyébként nem kell önerõt hozzátennünk.
A második fordulóban csak azok vehetnek részt, akik az elsõ rostán túljutottak – õk nagy eséllyel veszik is az akadályokat a második körben. De ha mégsem nyernénk, a 250 millió forintot a fent említett fejlesztésekre akkor is felhasználhatjuk – mondta még Segesdi János.

Nem ez az egyetlen pályázat, amelyet Érd a napokban megnyert: például 22,9 millió forinthoz jut a város a TÁMOP 3.1.4-09/1‑es pályázatnak köszönhetõen. Az elnyert összeget a kompetencia alapú oktatás bevezetésére fordíthatják a Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A támogatás mértéke százszázalékos, azaz önerõt nem kell mellé biztosítani.

*

Tök jó nap Ófaluban

Immáron hagyományosan, negyedik alkalommal rendeztek egészségnapot a Kincses Óvoda Ófalusi Tagóvodájában. A nyílt napot évrõl évre egyre nagyobb érdeklõdés övezi: idén 30 szülõ, illetve nagyszülõ nyerhetett bepillantást az óvodai közösségi életbe.

Az óvoda a környezeti nevelésre építi programját, ezért kiemelten kezeli az egészséges életmód kérdését. A gyermekek jól ismerik az egészség fogalmát és a mondást: „Mindennap egy alma az orvost távol tartja”. Alapítványának köszön­hetõen az óvoda több mozgás­fejlesztõ eszközzel is rendelkezik. Az intézményben találkozhatunk mókuskerékkel, rugós lóval, láncos lépegetõkkel, egyensúlyozó koronggal, billenõ ráccsal, füles labdákkal, illetve holdjáróval. Ezeken kívül trambulin, gólyalábak, gördeszkák és még sok egyéb eszköz is a gyerekek rendelkezésére áll. Ezeket nemcsak a foglalkozásokon, hanem napközben is használhatják.

November 18-án „Tök jó nap” címmel tartottak egészségnapot az ófalusi óvodában. A délelõtt folyamán a szülõk és nagyszülõk az óvodapedagógusokkal együtt tevékenykedtek a gyermekek egészséges életmódra nevelése érdekében. A csoportok – ha tehetik – az óvoda tágas udvarán töltik szabadidejüket, emellett gyakran járnak sétálni: rendszeresen megfordulnak például a közeli Duna-parton. Az óvodában sokszor tartanak gyümölcsnapot, így minden gyermek elegendõ vitaminhoz juthat.

Bár egész évben nagy figyelmet fordítanak az egészségre, minden év õszén egy teljes hét zajlik ennek jegyében. Ilyenkor a szülõk, az óvodapedagógusok és a gyermekek közös programokon vesznek részt. Szó esik gyümölcsökrõl és zöldségekrõl, különbözõ egészséges ételek készülnek, illetve kézmûves foglalkozások zajlanak. A kisebbek megismerkedhetnek az ételekkel, míg a nagyobbak a vágás, a hámozás, a reszelés technikáját sajátíthatják el. Az idei egészségnapon a sütõtöké volt a fõszerep – innen ered az elnevezés is. Készültek tökös ételek, töklámpások és tökmagvas kézmûves tárgyak. Az óvónõk, a szülõk és a gyermekek csoportonként különbözõ finomságokat (sütõtökturmixot, fokhagymás-cukkinis mártogatóst, padlizsánkrémet, görög salátát és gyümölcssalátát) sütöttek, fõztek, kevertek-kavartak. Minden gyermek a számára szimpatikus foglalkozáson vehetett részt.

Az egészségnapra minden évben ellátogat az óvoda gyermekorvosa, fogászasszisztense és védõnõje. A doktornõ idén a H1N1 elleni védõoltás megszervezését beszélte meg a szülõkkel, míg a fogászasszisztens a gyerekeknek mesélt a helyes fogmosás technikájáról.

Pócsiné Sivák Erzsébet tagóvoda-vezetõ sikeresnek ítélte meg a nyílt napot. A tagóvoda-vezetõ tapasztalatai szerint a gyermekek igénylik az egészségnaphoz hasonló nyílt napokat, mert ilyenkor együtt tevékenykedhetnek szüleikkel, nagyszüleikkel. A családtagok is jobban megismerkedhetnek az óvodai közösségi élettel, kötetlenül beszélgethetnek az óvónõkkel, jobban megnyílhatnak egymás felé.
A nevelési év folyamán a szülõk öt alkalommal nyerhetnek bepillantást az óvodai életbe. Õsszel például szüreti mulatságokon vehetnek részt, húsvétkor különbözõ tojásfestési technikákat láthatnak, gyermeknapon pedig az óvoda sportnapjára látogathatnak el. Pócsiné Sivák Erzsébet szerint egyre többen élnek a lehetõséggel és vesznek részt ezeken a programokon. Az óvoda idén még egy nyílt napot tart. Az adventi kézmûves programra december 10-én, szerdán kerül sor. A gyermekek karácsonyi díszeket készítenek, gyertyát öntenek, gipszfigurákat festenek.

*

Aranykalászos Gazda tanfolyam Tárnokon

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I., II. tengelye keretén belül, támogatott Aranykalászos Gazda tanfolyam indult Tárnokon.

A tizenhat jelentkező zömét tárnoki gazdálkodók adják, de van jelentkező Érdről és Százhalombattáról is. Külön öröm, hogy a jelentkezők között szép számmal akad fiatal. A Szent István Egyetem Felnőtt képzési és Szaktanácsadási Központja által tartandó tanfolyam hallgatói, a Tanulmányi szerződés megkötésének fázisában vannak. A tervek szerint, az Egyetem az össze elméleti foglalkozást, a legtöbb jelentkezőt adó Tárnokon, a gyakorlati foglalkozásokat Gödöllőn tartja.

*

Elkészül az uszoda

Végéhez közeledik a Szent László téri uszoda építése; a jegyárakat most alakítják ki, a nyitvatartási és látogatási rend már el is készült.

Hosszas közbeszerzési huzavona után végre elindulhat a szakorvosi rendelõ átalakítása, és hamarosan elkezdõdhet a városközpont fejlesztése is.

forrás: erdiujsag.com

*

Átadták az M7 autópálya Pusztazámor – Tárnok közötti csomópontját

Elkészült az M7 autópálya Pusztazámor – Tárnok közötti csomópont teljes értékű kiépítése.

A beruházás során elkészült az M7 autópálya jobb felhajtóága, valamint a bal pálya lehajtóága és összekötése a már meglévő csomóponti elemekkel. Az autópálya csomópont első üteme, a pusztazámori szemétlerakó működését biztosító félcsomópont a 2000-évben kiépítésre került.

A teljes értékű csomópont kiépítése lehetővé teszi Pusztazámor és Tárnok, valamint a 8104. j. út kapcsolatát az M7 autópályával.
A beruházás szerződéses összege nettó 171.762.400,- Ft. A munka a COLAS Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

Forrás: Érdi HVI, erdiujsag.com

Cikk megosztása