Reformkori Fesztivál Balatonfüreden

A fesztiválon Egyesületünk saját standot állított, amelynek programját az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület LEADER HACS munkaszervezete a rendezvényt szervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesülettel egyetértésben készítette elő és bonyolította le.

A fesztivál szept. 25-27 között zajlott Balatonfüreden. Egyesületünk nemcsak saját standot állított fel, de térségünk kézművesei közül néhányan a kézműves vásárban árultak, illetve bemutatót tartottak.

A stand felállításával egyesületünk céljai a következők voltak:

- a térségi kohézió erősítése a parti települések és a háttértelepülések közötti együttműködések elmélyítésével, számuk gyakorításával;
- bemutatkozási lehetőséget nyújtani térségünk kézműveseinek és szállásadóinak a Balaton-parton (roll-up-ok, szórólapok, kézműveseink személyes részvétele révén);
- az Egyesületünk által aktuálisan gondozott pályázatok megismertetése az érdeklődőkkel;
- a Balatonfüredi Turisztikai Egyesülettel való együttműködésünk elmélyítése.

Balatonfüred városa – bár városi mivolta miatt nem tartozik Egyesületünk hatókörébe, nem LEADER térség, mégis szorosan hozzá tartozik, tulajdonképpen térségünk egyik „fémjele”. Jó kapcsolatra törekszünk vele és fontosnak tartjuk, hogy Balatonfüreden is tájékoztassuk az érdeklődőket programunkról.

Standunkat igyekeztünk a fesztivál szellemének megfelelően reformkori hangulatban berendezni. Sátrunkat egyesületi tagjainkat bemutató roll-upokkal dekoráltuk, egyesületünk és egyesületünk tagjainak, együttműködő partnereinek szórólapjait is kihelyeztük.

Munkaszervezetünk tagjai és a személyesen részt vevő kézművesek a rendezvény második és harmadik napján reformkori öltözékben és kézműves bemutatóval színesítették a fesztivált.

Standunkat sok érdeklődő felkereste. Gyakorlatilag folyamatosan zajlott a tájékoztatás: kisebb részben az elérhető pályázatok iránt, nagyobb részben a tágabb térség látnivalói, szálláshelyei, programajánlatai iránt tanúsítottak érdeklődést a standunkra betérők.

A gyerekasztalon a vidéki életet népszerűsítő színezők mellett a kicsik munkatársaink segítségével ÚMVP-mintás kartonból virágot készíthettek, a nagyobbak pedig térségismereti kvízjátékban vehettek részt.

A gyerekasztalnál foglalatoskodó apróságok várakozó szülei örömmel tájékozódtak a térség látnivalóiról, és válaszoltak az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából készült kérdőívre is.

Megragadva az alkalmat, hogy a gyönyörű reformkori ruhák standunk köré vonzották a fotósokat, fotópályázatainkat is népszerűsítettük. Standunkat meglátogatta a Tihany TV is, így részvételünk a tágabb térségben is ismertté válik. Fotópályázatunk kiírását is megjelentetik a TV-ben.

A fesztiválon készült képek megtekinthetők Honlapunk képgalériájában (www.balatonleader.hu).

*

Téli ajánló

Eljön a tél hisz az utcákon már erre jár
de nem fázunk, mert felmelegít minden emlék, mit zsebünkbe gyűrt e táj.

Évről-évre gyönyörködhetünk abba, milyen csodálatos is a természet a maga folytonos elmúlásával és megújulásával.
Öszi hétvégéinken általában sok a munka: szüret, betakarítás, kertünk felkészítése a télre, stb. Télen pedig jól esik megbújni a meleg szobákban …

Azoknak ajánljuk ezt a cikket, akik a meleg kuckózás, vagy a mindennapi munka mellett van kedvük, idejük akár pár órás kirándulásokat tenni 20 km-es körzetünkben. Gyakran rácsodálkozunk egy-egy helyre még saját lakókörnyezetünkben is, hogy itt még nem is jártunk, ezt még nem is láttuk, pedig itt van rögtön a szemünk előtt…
Akik így vannak ezzel, azoknak jó segítség lehet ez a kis ajánló:
Sümeg, illetve az egész kistérség leglátogatottabb műemléke a sümegi vár már messze kimagaslik a láthatáron, látványa mindenkit lenyűgöz. Érdemes nekünk Sümegieknek is megállni néha és rácsodálkozni, milyen hihetetlenül szép látványt nyújt.

A barokk jellegű belváros kb. 2,5 km2-nyi területe műemlékileg védett. Kiemelt értékei a püspöki palota állandó és idényjellegű kiállításaival, Maulbertsch freskóival díszített plébánia templom, amelyet Magyarország Sixtusi kápolnájának is neveznek. Az ország egyik legjelentősebb zarándokhelye a Ferences Kegytemplom kolostorával.
Egyedülálló látványosság a Püspöki Palota palota bormúzeuma, a Kisfaludy Sándor Múzeum, a vársétányon található Tarisnya-vár és a belváros kisnemesi kúriái, épületei.

A vár igazi kincseket rejteget kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A középkori lovagitornára a kézzel-(lábbal) fogyasztható lakomával tehetjük fel a koronát.
A lovagitorna a Kinizsi Haditorna Klub produkciója.

Én évről-évre elcsodálkozom, hogy hová képesek még mindig fejlődni, milyen színes, változatos, szórakoztató a műsor. Érdemes még azt is tudni ezekről a fiatalokról, hogy tagjai Magyarország legjobb haditornászai között vannak.
A vár tövében kitűnő lehetőség az egykori püspöki váristállóban a lovaglás. Javasolt életkor: 5-99 év. Ilyenkor iskolaidőben lovasszakkör is működik, ahol nagy szakértelemmel tanítják a gyermekeket lovagolni.
Sümeg természeti kincsei szintén páratlanok: A Mogyorósdombon, ahol a geológiai múltunk 150 millió éves időszaka tanulmányozható, az Uzsai Csarabos-erdő kialakított tanösvényeivel, a Fehérsziklák Erdőrezervátum valamint a Bárdiótagi Ősborókás egyedülálló természetvédelmi területek.

A túrázni vágyóknak számtalan lehetőséget kínál a Sümeg Térségi Marcal Forrásvidék.
A FAMULUS Sümeg Kistérségéért egyesület a Ramassetter Vince Alapítvány együttműködésével 3 túraútvonalat festett fel a LEADER+ vidékfejlesztési program keretében, amely a térség mind a 21 települését átszeli. (Jelzése a piros katica.)

A túraútvonalak alkalmasak gyalogos, kerékpáros és többsége lovas kirándulásokra is.

Szívből ajánljuk, fedezze fel Ön is saját lakókörnyezetét.
Szeretettel várjuk, legyen Ön is a Sümeg Térségi Marcal forrásvidék vendége.

FAMULUS Sümeg Kistérségéért Egyesület
www.sumegterseg.com

*

Balatonfüreden járt az UNESCO főigazgatója

November 4-7 között harmadik alkalommal rendezett a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Világfórumot, melyen az UNESCO főigazgatója is részt vett. Koichiro Matsuura Balatonfüredre is ellátogatott és emlékfát ültetett a Tagore sétányon.

Az UNESCO főigazgatója kíséretével november 6-án egynapos látogatást tett Tihanyban és Balatonfüreden, azzal a céllal, hogy megismerkedjen a balatoni térség világörökségi és geoparki terveivel.

Egy 2002-ben benyújtott pályázat eredményeként 2003 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a Hévízi-tavat, a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi félsziget természeti jelenségeivel az úgynevezett új magyar várományosi listára.

Az Koichiro Matsuura kérdésünkre elmondta: a világörökségi listára történő felvétel hosszú, rengeteg kitartást és anyagi ráfordítást igénylő rögös út. Olyan kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékeket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek kerülhetnek fel rá, amelyek nemcsak egy adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A Balaton régió egyes részei megfelelnek ezeknek a kritériumoknak akár a természeti, akár a kulturális világörökség kategóriában.

1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye, amely globális felelősségvállalást tesz lehetővé a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért. Azóta a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb szervezetévé nőtte ki magát. 180 állam, -köztük Magyarország- csatlakozott hozzá, többen, mint az UNESCO bármely más akciójához.

Koichiro Matsuuara és a delegáció tagjai tihanyi és balatonfüredi látogatásuk zárásaként érkeztek a Tagore sétányra. Dr. Bóka István polgármester köszöntő beszédében elmondta: Balatonfüred büszke rá, hogy ezen a sétányon a tudomány és a kultúra számos jeles képviselője ültetett már fát. Füred büszke hagyományaira, őrizni kívánja értékeit. Tárgyalások folynak arról, hogy a Balaton-felvidék egyes részei és Balatonfüred egyes részei miként válhatnának a világörökség részévé.

Az UNESCO főigazgatója egy japán díszcseresznyefát ültetett emlékül a Tagore sétányon és ígéretet tett arra, hogy visszatér a városba.

Forrás: www.furedtv.hu

*

Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Leader pályázatai

Akciócsoportunk területéről 60 pályázat került benyújtásra a LEADER vidékfejlesztési programra, 2009. október 1. és november 16. közötti időszakban.

Mikrovállalkozások fejlesztése célterületre 12 db pályázat érkezett be, 25 256 465 Ft támogatási igénnyel. Kis helyi közösségeket erősítő rendezvények támogatása jogcímre 23 db pályázat érkezett, ami összességében 11 268 170 Ft támogatási igényt jelent, míg a Nagyobb együttműködésen alapuló közösségfejlesztő, turisztikai rendezvények jogcímre 5 db projektet nyújtottak be így 7 740 040 Ft a kalkulált támogatási összeg várható.

Közösségi terek kialakítása, fejlesztése célterületre 19 db pályázat érkezett, összesen 42 507 854 Ft fejlesztési forrásigénnyel. Egy pályázat érkezett a Térségek közötti és nemzetközi együttműködések támogatása célterületre, mely az egész Akciócsoport területére kiterjedő projekt, kalkulált támogatási összege, 3 967 993 Ft.

A 4 célterületen összesen tehát 90 740 522 Ft támogatási igény merült fel.
Reményeink szerint a vidékfejlesztési programon keresztül vállalkozások tudnak fejlődni, talpon maradni, bővül turisztikai kínálatunk, új munkahelyek teremtődnek, meglévők stabilizálódhatnak. A megvalósuló projektek révén színvonalas, együttműködéseket erősítő, közösségfejlesztő rendezvényekkel színesednek településeink programjai, megszépülnek közösségi tereink, újak kerülnek kialakításra. A nemzetközi együttműködés révén GPS koordinátákkal azonosított turisztikai szolgáltatói rendszer, illetve túraútvonal kerül kialakításra számos együttműködést erősítő program segítségével.

Ezt az eredményt az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület nagyon kemény előkészítő munkával érte el, tájékoztató fórumok megszervezésével, személyes tanácsadásokkal, az új információk folyamatos közvetítésével, hálózatszervezési program fejlesztésével, nem beszélve a pályázatok összeállításához szükséges nagyon alapos odafigyelésről, segítségnyújtásról.
A pályázatok beérkezését követően elkezdődik azok feldolgozása, hiánypótlása, helyszíni szemlék lefolytatása.

A legfontosabb információk honlapunkon (www.balatonleader.hu) elérhetőek, s továbbra is készséggel állunk az ügyfelek rendelkezésére, egyéni segítségnyújtás igénylése esetén is.

Köszönjük minden pályázónknak a kitartó, lelkiismeretes munkát, mellyel hozzájárulnak térségünk fejlődőséhez!

*

Az Éltető-Balaton-felvidékért Egyesülethez beérkezett LEADER pályázatok

Az Egyesület illetékességi területéről 60 db pályázat érkezett be a Munkaszervezethez, ebből 3 db az Ajkai Kistérség 2 településéről.

*

Közel 900 millió forintos megítélt támogatás a Balaton-felvidéken

Az Éltető Balaton-felvidékrét Egyesület 2009. december 1-én tartotta ünnepélyes évzáró ülését.

Az Egyesület nagyon eredményes évet tudhat maga mögött: 2008. júliusi megalakulása óta a tevékenységi körzetéhez tartozó 60 település területére vidékfejlesztési stratégiát készített - amely megvalósítása nagyon szépen alakul -, két pályázati kört koordinált, számos turisztikai, közösségfejlesztési rendezvényen vett részt és szervezet tagjai számára, illetve részvételével.

2009. január 12-ig 113 támogatási kérelem érkezett be a 60 településről mikrovállalkozások, falusi turisztikai szolgáltatások fejlesztése, vidéki örökség megőrzése és falumegújítás témakörökben. A benyújtott projektek közül … felelt meg minden kritériumnak és 61 megvalósítása kezdődhet el ebben az évben, amelyhez összesen 889 …….,-Ft támogatást kaptak a vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek az Egyesület segítségével az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.
Az Egyesület elnöke Dr. Rédei Zsolt Sümeg Város Polgármestere a december 1-jei taggyűlésen ünnepélyes keretek között adta át az elismerő emléklapokat a nyertes projekt tulajdonosoknak.

Az Egyesület elnöke az átadó ünnepségen elmondta, hogy az eredményeken jól látszik, hogy megérte az a sok idő, amit a közel egy éves tervezési, majd azt követően a tanácsadási és bírálati időszakban közösen dolgoztak az Egyesület, az elnökség és a munkaszervezet tagjai mert a Közép-dunántúli Régióban az Éltető Balaton-felvidékrét Egyesület területéről érkezett be és nyert támogatást a legtöbb fejlesztési projekt.

Az ünnepségen Simon István Dabronci, ipari csarnok építésével foglalkozó vállalkozó mutatta be fejlesztési projektjét.

Az emléklapok átadását követően az Elnök az Egyesület éves tevékenységének szakmai és pénzügyi beszámolóját foglalta össze, és elfogadásra került a 2010. évi költségvetési koncepció is.
Az Elnök tájékoztatta a tagságot arról is, hogy 2009. november 16-án záruló LEADER program keretében 60 darab LEADER pályázat érkezett be, amelyek feldolgozása megkezdődött. Ebben a pályázati körben is a 60 településről érkezett be a régióban a legtöbb pályázat.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület pénzügyi keretei között még közel 500 millió Ft-nyi Európai Uniós és hazai fejlesztési forrás áll rendelkezésére a fejlesztési projektek megvalósításához.
Bővebb információkat az Egyesület honlapjáról kaphatnak az érdeklődők: www.balatonleader.hu

*

Kiemelkedő pályázati aktivitás a Balaton-felvidéken

A pályázati összesítő anyag csatolva a cikk alatt!

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, Ajkai HVI

Cikk megosztása