A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt „Börzsöny szépségéért küzdők csapatába tartozom” pályázat nyertesei

Egyesületünk már a második helyi pályázatot hirdette meg. Először a gyermekeket mozgattuk meg, hívtuk fel a figyelmüket – rajzpályázat keretei között – a vidék szépségére, megőrzésére.

Most több témában hirdettünk augusztus végi beadási határidővel.

A kezdeti vonakodás után, több egyesületi tag jelölt a környezetéért sokat tevő vállalkozókat, turizmussal foglalkozókat.
Mindenkinek ajánljuk, érdemes felkeresni a hozzánk tartozó településeket, ismerkedni a táj-, és az itt található nevezetességek szépségével.
Bemutatjuk nyerteseinket, akiknek serlegekkel-, oklevelekkel-, és nem utolsó sorban helyi termékekből összeállított csomaggal kedveskedtünk.

1.Téma – „Vállalkozók vállalkozója” díj

I.: Paulik Oszkár – Nagybörzsöny
Vegyesboltot működtet. Nemcsak a vállalkozásának él, hanem segíti több éve a községi rendezvényeket. Tevékeny szerepet vállal a Nagybörzsönyi egyesületben is.

II.: Pacziga Tiborné - Vámosmikola
Egyesületünk egyik tagja jelölte a díjra. Vámosmikolai vállalkozó. Alkalmazottak foglalkoztatása mellett részt vesz a szakmunkás képzésben is. Nincs nélküle Vámosmikolán rendezvény, mindenhol ott van, segít, adományoz.

III. Kocsi István – Letkés
Egyesületünk egyik tagja jelölte a díjra. Vállalkozásának működtetése mellett állandó segítsége a községi rendezvényeknek, megoldja a gyerekek és felnőttek utaztatását rendezvényekre.

2.Téma – Legszebb helyi védelem alatt álló épület

I. Perőcsényi Tájház
Aki látta, annak nem kell bemutatnom, aki nem annak ajánlom, hogy ne hagyja ki. A tájház felújításáért küzdőt nemrég vesztette el a település, neki külön is adózunk ezzel a díjjal.

II. Mányoki kiállító terem Szokolyán
1900-as években épült, és a régi szépségét megőrző épületben található. Nem csak az épületet érdemes megnézni, hanem a benne található kiállító termet, ahol Viski János festőművész hagyatékát is megtekinthetik az érdeklődők.

III. Kismaros Teleház
Az ingatlan 110 éve épült. Az épületben korábban hentes és mészárszék, szódapalackozó és árusító üzlet volt, de itt volt a falu egyetlen kocsmája.
Érdemes megnézni a széles faszerkezetű tornácát. Jelenleg a Kismarosi Teleház szolgáltatói és Kávébárka által a vendéglátó funkcióját tölti be.

3./ Téma – Legjobb turisztikai szolgáltató

I. Kacár tanya Szokolya
Itt újra csak azt tudom mondani mindenkinek, érdemes megnézni, részt venni a programokon, mert nagyon széles skálájú falusi és agroturisztikai szolgáltatásban lehet részünk (www.kacar.hu ).
Folyamatosan vesz részt a település életében, rendezvényein.

II. Hétszilvafás Vendégház - Nagybörzsönyben
Falusi turizmus keretén belül működik, turisztikai célú rendezvényeket szervez a község látogatottságának fellendítése érdekében. Nevéhez fűződik a Hűvös pincék, forró kemencék rendezvény.

III. Szépvölgy Faluturizmus
Egy egyesületi tagunk jelölte a díjra. Külföldi partnereink elszállásolásával mindig segített. Főzött, sütött nekik, és mindig igyekezett helyi, vagy magyar jellegzetességekkel szolgálni a vendégeknek. Nem zárkózott el az elől sem, ha a hét bármely szakában, bármikor együtt kellett lennie a vendégeinkkel. Még jól emlékszünk az észt búcsú bulira, a lengyel esti beszélgetésekre.

*

Kitüntették Nagymaros Polgármesterét!

Októberben a Magyar Szellemi Védegylet az 1991-ben alapított "rendületlenül diplomát" adományozta Petrovics László polgármesternek, mely díjat azok a személyek kapják, akik kiemelkedő teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar kulturális és szellemi élet gyarapodásához.

A minden évben október 23-án átadott kitüntetést alkalmanként tíz ember veheti át. Az elismerést korábban a magyar szellemi és közélet olyan nagyjai kapták meg, mint Andrásfalvy Bertalan, Döbrentei Kornél, Kozma Imre atya, Nemeskürty István, Pongrátz Ödön, Kondor Katalin.

*

Autós és bringás parkolók épülnek Pest megye 13 településén

Tovább csökkenhet a fővárosba reggelente beáramló személygépkocsik száma, ha az új, biztonságos és minőségi P+R parkolóknak köszönhetően még többen ülnek át az elővárosi személyszállító vonatokra. A MÁV, a BKSZ és 13 Pest megyei település önkormányzatából álló konzorcium 2010 első félévéig 834 parkolóhelyet és 540 kerékpártárolót épít a 70., a 100a. és a 120a. számú vasútvonalak mentén.

13 Pest megyei településen, Abonyban, Cegléden, Gyömrőn, Kismaroson, Nagykátán, Pilisen, Sülysápon, Szentmártonkátán, Sződligeten, Tápiószecsőn, Üllőn, Vecsésen és Verőcén épül P+R, valamint B+R parkoló a vasútállomások közvetlen környezetében, melynek elsődleges célja a közösségi közlekedés erősítése Budapest agglomerációjában.

A vasúti közlekedés utasainak megtartása, valamint új utasok megnyerése, „átszoktatása" a vasútra elsősorban fejlesztésekkel érhetőek el. Ilyen fejlesztéseket jelentenek a vasútállomások mellett a modern, minden igényt kielégítő, ingyenesen használható és biztonságos parkolók létesítése is, melynek révén biztonságosan, kulturált körülmények között ott lehet hagyni napközben a személygépjárműveket, kerékpárokat, s vonattal továbbutazni a fővárosba.

Az egyéni közlekedés visszaszorításából számos előny származhat közösségi, társadalmi és globális szinten is: a fővárosi bevezető utak torlódásainak csökkenése, a károsanyag-kibocsátás mérséklése, környezetvédelmi és gazdaságossági hatások, de hosszú távú, közvetett hatása is lehet az autó helyett vonattal történő utazásnak, mint például az olvasás reneszánszának lehetősége.
Az elővárosi közlekedés ily módon történő fejlesztése a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ), a Magyar Államvasutak (MÁV) és az érintett települési önkormányzatok együttműködésének, valamint az Európai Unió költségtámogatásának köszönhető.

A „Parkolók és csomópontok építése és fejlesztése a BKSZ területén, a 70., 100a. és 120a. sz. vasútvonalak mentén"" című projektet a Közép-Magyarországi Operatív Program részeként az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a hazai központi költségvetés vissza nem térítendő támogatás formájában 90 %-os támogatási aránnyal finanszírozza. A projekt elszámolható költségének 10 %-át, vagyis az önrészt az önkormányzatok adják. A 2010. június 30-ával záruló projekt összköltsége 623 649 156 Ft.
Az elővárosi közlekedés fejlesztésére a BKSZ Budapesti Közhasznú Kft., a MÁV Zrt. és 13 Pest megyei önkormányzat konzorciumi összefogásával kerül sor a Budapest - Szob, Budapest - Cegléd - Szolnok és a Budapest - Újszász - Szolnok elővárosi vasútvonalak mentén.
Az érintett településeken összességében 834 db P+R és 540 db B+R parkoló, továbbá Vecsésen egy autóbusz megálló, Sződligeten pedig egy autóbusz-forduló is létesül megállóhellyel, amely az érintett települések lakóin kívül a vasúti kapcsolattal nem rendelkező környező településeken élőket is kiszolgálja. A projekt keretében megvalósuló létesítmények fenntartását öt éven keresztül az érintett önkormányzatok végzik majd.

A kamerákkal megfigyelt területeken egész nap ingyen parkolhatnak az autósok és a kerékpárosok. A hosszú távú terveknek megfelelően a fejlesztési helyszínek kiválasztásánál és kialakításánál a beruházók figyelembe vették a parkolók későbbi bővíthetőségét is.

A parkolók az állomásépületek közvetlen környezetében jelenleg - kényszermegoldásból - többnyire rendezetlen, elhanyagolt területen épülnek ki. A fejlesztésnek köszönhetően mindez azonban megszűnik, és rendeződik az állomásépületek környezete, a területeken közvilágítással ellátott, megfelelő gyalogos kapcsolatot biztosító, kamerával megfigyelt parkolók és fedett kerékpártárolók épülnek, valamint a parkolók környezetében összesen 5800 m2 zöldterület is létesül, ahol az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírásainak megfelelően fák ültetésére is sor kerül.

Mindezek révén az ingázók kényelmes és biztonságos módon kombinálhatják az egyéni és a közösségi közlekedést. A projekt tervezésénél és kivitelezésénél az alábbi szempontok kerültek előtérbe: a minőségi és kényelmes térkialakítás, figyelembe véve a használhatóságot és a minél jobb kihasználtságot, a hazai és uniós elvárások, iránymutatások betartása és előtérbe helyezése, az esélyegyenlőség megteremtése, valamint a személy- és vagyonbiztonság teljesítése.

hírforrás: ÖNkorNET - euroastra.hu

*

Pest megye önálló régióvá válna

Egyhangú döntéssel fogadta el a Pest Megyei Közgyűlés Dr. Szűcs Lajos elnök előterjesztését "Pest megye önálló tervezési, területfejlesztési és statisztikai régió létrehozásának kezdeményezéséről". A határozattal a közgyűlés kezdeményezi, hogy a 2013-as Európai Uniós költségvetésben Pest megye már önálló régiót alkosson elszakadva a fővárostól.

Számítások szerint 2013-ig 275 milliárd forinttól esnek el a Pest megyei települések. Ez évekre lebontva közel 40 milliárd forint kiesést jelent, vagyis ennyivel több uniós támogatáshoz jutna a megye 187 települése, ha önálló régiót alkotna Pest megye. Jelenleg Budapest és a megyei megvalósuló projekttámogatások százalékos összehasonlításánál az eredmény 75-25 a főváros javára. Ezt a logikus, érvek alapján megálló döntést a megye 187 település önkormányzatának több mint 95%-a, a megye lakosságának közel 60%-a támogatja.

*

Öreg rádiók állandó kiállítása - Perneky Sándor magángyűjteményéből

A kiállításon megtekinthető több mint 80db rádió, lemezjátszó, magnetofon az 1930 -s évektől az 1970-es évekig.
A látogató egy kicsit visszatekinthet, nosztalgiázhat. Szüleik, nagyszüleik ilyen és ehhez hasonló rádiókon hallgathatták a ma már történelmi események híradásait, a sport közvetítéseket, rádiójátékokat....

Rendezvényszervező: Rádió kiállítás
Helyszín: Verőce - Könyvtár és Mozi udvarában
Telefon: +36 30 2459 118, +36 27 350 130
Jegyinformáció: Felnőtt 300,- Ft/fő, nyugdíjas, diák, csoportos (12 főtől) 150,- Ft/fő

Csoportok előzetes bejelentkezését várjuk telefonon és e-mail -ben is, néhány órán belül visszaigazoljuk.
Bejelentkezés
Kapcsolódó link: www.oregradiok.hu

*

Csalafintúra - Kismaros

Elkészült a "Csalafintúra" című országos turisztikai film, amelyben Kismaros is szerepel.

A film a Hálózati TV-n keresztül került sugárzásra több időpontban

*

Kerékpárút pályázata

Örömmel értesítjük Verőce lakosságát, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Verőce belterületi kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése" pályázatunkat a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 51 614 764 Ft támogatásban részesítette.

Ezzel a nagyszerű hírrel kívánok magam és a Polgármesteri Hivatal munkatársainak nevében békés, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt mindnyájuknak.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása