A környezettudatos magatartást terjesztik

Nagykanizsa - A környezettudatos magatartás terjesztésével kapcsolatos programra nyert 4 millió forintot az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft.

Musits Róbert, a cég ügyvezetője azt mondta, rendkívül fontosnak tartják, hogy vállalkozásuk a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében uniós forráshoz jutott, a térség kis projektjei közül elsőként. Szakmai partnernek a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesületet nyerték meg, a konkrét megvalósításra pedig a Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Attila Óvodában és a Zrínyi Miklós Általános Iskolában kerül sor.

Mint azt Musits Róbert kifejtette, az elmúlt évtizedekben a környezetvédelmi gondolkodás nem megfelelő irányba terelődött, ezért nem elegendőek az elmúlt évek jelentős környezetvédelmi beruházásai (például az új hulladéklerakó, a szelektív gyűjtés kiterjesztése, a szennyvíz-projekt), szükséges változtatni a lakosság szemléletmódján is. Ezt a legésszerűbb a gyermekek körében elkezdeni, így esett a választás az előbb említett oktatási intézményekre.

Benedek Miklós, a szakmai partner Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, a jövő májusig tartó projekt keretében a 110 ovis és a 400 iskolás megismeri a szelektív gyűjtés lényegét, ellátogatnak a hulladékgyűjtő-szigetekhez, s e témában kiadványok is jelennek meg.

*

Befejeződtek a buszvárók NYDOP-s pályázati támogatásból történő felújítása

Nagykanizsa - Lassan befejeződik annak a 23 buszmegállónak az átalakítása, melyhez közel 76 millió forintos támogatást nyert el a város a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből.

Mint arról korábban többször beszámoltunk: a közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázaton a város önkormányzata is elindult, a közgyűlés összesen 23 buszváró felújítására, átalakítására tett javaslatot. A pályázat magas, 90 százalékos támogatást nyújtott a beruházáshoz, mely jelen esetben - a tervezéssel és kivitelezéssel együtt - majdnem 85 millió forintba került. A város önkormányzatának csupán 10 százalékos önerőt kellett biztosítania, ami alig 9 millió forintba került. A munkálatokat október elején kezdte meg a kivitelező, s a jövő hét közepén már a műszaki átadásokra is sor kerül.

- A felújításra került buszmegállók közül többet is akadálymentesítettünk - említette Horváth László, a közbeszerzést elnyerő Prizma 1999. Kft. vezetője. - Olyan megoldásokat alkalmaztunk, hogy a vakok és gyengénlátók, illetve a hallássérültek számára is egyszerű legyen a buszvárók megközelítése, s az adott járat kiválasztása. Ennek megfelelően a buszmegállóhoz vezető gyalogjárdát olyan burkolattal láttuk el, mely tájékozódást nyújt a vakoknak. A látássérültek a menetrendről is tájékoztatást kapnak, a fontosabb megállóknál ugyanis egy napelemmel működő hangosbemondót szereltünk fel, amit távirányító segítségével indíthatnak majd be. A munkálatok nagy részével már végeztünk, az átépített és felújított buszmegállók műszaki átadása a jövő héten elkezdődhet.

Lapunk információi szerint az önkormányzat egyelőre 20, a hangosbemondókat aktiváló távirányítót oszt majd szét a városban élő vakok és gyengénlátók között, melyek száma később bővíthető.

Fából is készültek egyedi buszvárók

A városban több helyen is kialakítottak úgynevezett hangos menetrend felolvasó berendezéseket, így többek között a kiskanizsai temetőnél, a Nagyrác utcai buszvárónál, a Vár utca mindkét oldalán, a Magyar utcai, illetve a Ligetvárosi buszmegállóknál. Természetesen egyéb buszvárók is felújításra kerültek, Bajcsán, Korpaváron, illetve Sáncban például fából készült egyedi buszmegállókat alakítottak ki a pályázati forrás terhére.

*

Defibrillátor Zalakarosnak

Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása csaknem félmilliós értékű defibrillátort adományozott a Zalakarosi Mentőállomás részére.

A Nagykanizsa és Térsége Mentőalapítvány felajánlásából pedig vérnyomásmérő, vércukorszintmérő és pulzométer került átadásra.

*

Újszülöttek köszöntése Gelsén

A község idei szülöttjeit köszöntötte a hivatalban Rácz József polgármester
Az immár hétéves múltra visszatekintő kedves hagyomány és gesztus keretében hét gyönyörű baba anyukája vehetett át virágcsokrot és 50 ezer forint készpénzt a település első emberétől.

A gyermekek szüleikkel ingyenesen vehetik igénybe a termálfürdő babaúszás szolgáltatását.

*

Egészségközpont közel 143 millióból

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása legalább egy hónapos csúszást jelentett a kiskanizsai egészségház kialakításában. Azonban nincs ok az aggodalomra, a vállalkozó tartani tudja a július 15-ei határidőt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nagykanizsai önkormányzat pályázatát többször is elutasították, majd az erőteljes lobbinak köszönhetően végül 60 millió forintos támogatást sikerült szerezni a beruházáshoz. A tervek szerint a kiskanizsai városrészben eddig működő orvosi rendelőket, védőnői szolgálatot egy új épület kialakításával, illetve a régi ingatlanok részbeni felújításával teszik alkalmassá a lakossági igények kielégítésére. Ennek megfelelően a fejlesztés első ütemében szeptember közepén elkezdődött az új épületrészek kialakítása.

- Az udvar hátsó részében garázsok voltak, ezek elbontásával indult a munka, majd a tereprendezést követően kezdődhetett az alapozás - említette Horváth László, a Bauterc-Prizma Kft. ügyvezetője. - A főfalak és a közfalak már állnak. A födémszerkezet betonozásával viszont megcsúsztunk, az elmúlt egy hónapban ugyanis olyan fagyok voltak, melyek nem tették lehetővé a munkát. Aggodalomra azonban nincs ok, számításaink szerint így is tartani tudjuk a július 15-ei átadási határidőt.
Mint megtudtuk: a fejlesztés második ütemében a meglévő rendelőépület felújítására kerül sor, ám a jelenlegi gyermekorvosi részleg elbontása mellett. A két felnőtt, illetve a gyermekorvosi rendelő a most készülő, új épületben kap majd elhelyezést, míg a védőnői szolgálat az utcafronti, még felújításra váró ingatlanba költözik. A beruházás teljes összköltsége megközelítőleg 143 millió forint.

Többször is visszadobták a pályázatot
Az egészségközpont elsô pályázatát még 2008 áprilisában adta be az önkormányzat, amit elutasítottak. A város ekkor felülvizsgálati kérelemmel élt, melynek helyt adtak. 2008 októberében aztán visszavonták az elutasító döntést, az anyag ismét a bírálók elé került. Pár hónappal később azonban ismét elutasították a pályázatot, mely ellen panasszal élt a kanizsai önkormányzat. Végül a regionális tanács adott pénzt a beruházáshoz.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása