Felújítanák a templomot LEADER-pályázatból

Templomuk felújítására készülnek a magyarkeresztúriak. Az egyházmegyével közösen szeretnék elvégezni a rekonstrukciót, egyelőre a pályázat elkészítésénél tartanak.

A magyarkeresztúri katolikus egyházközség évek óta készül temploma felújítására. Az épületre ráférne a rekonstrukció, hiszen igencsak rossz állapotba került. Tetőszerkezete több helyen beázik, omlik a vakolat. A térség egyik legöregebb istenháza a magyarkeresztúri, igaz, nincs műemléki védelem alatt. Az egyházmegye és a helyi önkormányzat is kiveszi részét a munkából.

Most a LEADER-program keretében találtak megfelelő pályázati kiírást. A község vállalta, hogy elkészítteti a terveket és előkészíti a pályázati anyagot. Ha elképzeléseik valóra válnak, a település dísze lesz a templom.
Gábor Jenő, a győri egyházmegye építésze portálunknak elmondta: csak sikeres pályázattal képesek a rekonstrukciót elvégezni.

– Egyelőre pontos költségvetésünk nincs. A közelmúltban mérték fel a helyzetet a templomban – tájékoztatott a szakember. – Valószínűleg hét-tíz millió forintos támogatást tudunk szerezni. Legfontosabb teendő a tető rendbetétele, a szigetelés és az épület statikai megerősítése. Az biztos, hogy az önkormányzattal korrekt az együttműködésünk. Ők vállalták például a terveztetést, ami nem kis összeg.

Már egy 1269-es oklevél is említi a település templomát. Igaz, akkor még a falu neve Pertel volt. A dokumentumban leírják: Szent Kereszt tiszteletére szentelték. A község honlapján olvasható helytörténet szerint 1230-ban épült.

*

Beköltözött az új angiológiai központ a Lumniczer Sándor Kórházba

Kapuvár Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam kiemelt projekt támogatásaként 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a helyi Lumniczer Sándor Kórház angiológiai rehabilitációs központ rekonstrukciós programjára, amely építési munkálatai 2009. május 4. és 2010. május 31. között valósulnak meg.

A projekthez a város 134 millió forint önrésszel járul hozzá, így az intézményen belül egy európai színvonalú, korszerű gyógyítást szolgáló és országosan is egyedülálló rehabilitációs központ jön létre.

A beruházás célja az angiológiai (érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeknek) rehabilitációs ellátás korszerű épületegyüttesbe és hatékony terápiás eljárásrendbe szervezése, melyhez elengedhetetlen a régi épület átépítése, új részek kialakítása, valamint a modern gyógyítást szolgáló eszközök beszerzése.
A projekt eredményeként a betegellátást kiegyensúlyozottan szolgáló, 134 ágyas angiológiai rehabilitációs központ jön létre, a XXI. század gyógyászati infrastruktúrájával, amely a gyógyításban, betegellátásban közreműködő szakemberek számára is kedvezőbb munkafeltételeket teremt...

Forrás: inforabakoz.hu

*

Hatvanmillió forint jut a község intézményeire

Kóny - Pályázati támogatással közel hatvanmillió forintos fejlesztések lesznek a településen. Családi napközi épül és az óvodát is felújítják.

– Két pályázattal is sikeresen szerepeltünk a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program kiírásain – tájékoztatta portálunkat Aller Imre polgármester. – Az egyik a ˝Huszonkét települést ellátó szociális alapszolgáltatás és gyermekjóléti alapellátás infrastrukturális hátterének javítása˝ címet viseli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 13 millió 500 ezer forintot nyertünk az intézmény új helyre költöztetésére. A másik tervünk két családi napközi kialakítása, amire összesen 7 millió forintot kaptunk. Egy épületben, a volt szolgálati lakások helyén oldjuk meg ezeket a feladatokat. A kivitelezés elkezdődött, a befejezés határideje október 30. A két fejlesztés összesen 23 millió forintba kerül.
Az épületben helyet kapnak a a szociális szolgálat irodái is. A napközibe egytől ötévesig várják majd a gyerekeket. A polgármester szerint igény van az intézményre, a faluban több mint száz ilyen korú kisgyerek van. A fejlesztések munkahelyteremtők is egyben, négy új alkalmazottat vesz fel az önkormányzat. Hamarosan a községháza épülete is megújul. A falu szintén pályázaton nyert támogatást erre a célra. A Regionális Fejlesztési Tanács segíti a munkákat, a külső rekonstrukciót végezhetik el 9,2 millió forintból. Ugyanígy a Petőfi utcai óvoda részleges felújítására is támogatást, 20 millió forintot szereztek a kónyiak. E két beruházás befejezését jövő tavaszra tervezik. Szintén a regionális tanács pályázatán kaptak pénzt a Vörösmarty utca burkolatfelújításának második ütemére.

Várhatóan 2010 első negyedévében végzik el a munkát.

*

Huszonötmillió forintból korszerűsíthettek

Csorna - Huszonötmillió forintos beruházáson van túl a csornai katolikus közoktatási központ.
Fejlesztették a tantermeket, az óvodát, az udvari játékokat és a sportpályát.

Jelentős, 25 millió forintos fejlesztést végeztek el a közelmúltban a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központban. Az intézmény a fenntartó hozzájárulásából, a szülők adakozásából, rendezvények bevételéből finanszírozta a beruházásokat. Sokat áldoztak például a sportlétesítmények korszerűsítésére.

Fehér Lászlóné igazgató portálunknak elmondta: az iskolai tantermek teljes felújítása befejeződik az idén. Valamennyi helyiségben új bútorok állnak a diákok rendelkezésére. Az óvoda udvarán lévő játékok európai uniós szabványosítása is megtörtént. A legkisebbek már teljes biztonságban tölthetik idejüket a szabadban. Az iskolai sportpálya mellett futópályát alakítottak ki, jelentős anyagi ráfordítással.

– Az udvar burkolásának is végére értünk. Esztétikus térkövezetet kapott a terület – jegyezte meg az intézményvezető. – Elkészült a korszerű futópálya, melyhez a csornai Babos család ajándékozott két rajtgépet.
Megmagasítottuk a pálya menti kerítést a főút mellett és a labdafogó hálókat is felszereltettük. A tornateremnél felújítottuk a leányöltözőt vizesblokkal együtt. Megszépült a tanári szoba is, új padozat, új bútorzat került a helyiségbe. Kollégáim komfortosabb körülmények között készülhetnek a tanóráikra.

Nem csak a tárgyi feltételek javítására gondoltak a Rákócziban. Az intézmény szellemiségét hűen tükröző új zászlót a közelmúltban szentelték meg. Szent Gellért, a katolikus iskolák védőszentjének ünnepén _%dr. Pápai Lajos%_ megyés püspök áldotta meg a lobogót a győri bazilikában. Motívumaként az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend feszületét választották. Azért ezt, mert az intézmény épülete ma is a rend tulajdona. Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek működtettek benne egykor leányiskolát, óvodát.

˝Mi így próbáltunk visszatérni a gyökerekhez. Szerettünk volna ezzel is köszönetet mondani a kedves nővéreknek azért a munkáért, melyet előttünk hosszú évekig a városban végeztek˝ – fogalmazott Fehér Lászlóné.

*

Idősek otthona átadása Csornán

Végéhez közeledik a Laky Döme utcai volt óvoda átalakítása. A felújítás után az Idősek Otthona költözik az épületbe.

Komfortos, az idősek kényelmét szolgáló intézményt alakítottak ki. A csornai önkormányzat beruházását a Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatja 57,8 millió forinttal, amit a város önrésszel egészít ki. A fejlesztés teljes költsége 64 millió forint. Az otthon akadálymentesített lesz, fenntartása olcsóbb. Az átalakítás során csak az épület főépületének falai és ácsszerkezete maradtak meg. A fa nyílászárókat hőszigetelt üvegekkel építették be a szakemberek. Az épület bejáratánál ollós emelő segíti az idősek közlekedését. A látás- és hallássérült gondozottak igénybe vehetik az indukciós hurkot is. A költségvetésbe gépjárműbeszerzés, egy kisbusz vásárlása is belefér.

Az intézményt január 28-án adják át hivatalosan is az időseknek.

*

A vidék felvirágoztatása a jövő kulcsa

Glatz Ferenc akadémikus kapuvári látogatásán kijelentette, az országnak olyan politikusokra van szüksége, akik a vidék érdekeit képviselik, hiszen a magyar jövő csak a vidék felvirágoztatásával képzelhető el.

Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az Országos Vidékfejlesztési Hálózat elnöke a második Rábaközi Gazdanapok megnyitójára érkezett a Hanság fővárosába.

– Globális problémákat csak globális szabályokkal lehet megoldani, ám ez azt is jelenti, hogy ezen problémák megoldásában nagy szerep jut a helyi kezdeményezéseknek – kezdte előadását az akadémikus. Hangsúlyozta, a vidék felvirágoztatása jelentheti Magyarország jövőjét. – Ha Franciaországból hozzuk az enni való csirkét, akkor az a globalisták elképzelései ellenére majd ötszörös ökológiai lábnyommal terheli környezetünket, mintha ugyanezt helyben állítanánk elő, ugyanígy az országba hozott gáz árának hetven százaléka a csővezeték ára, olcsóbb lenne környezetbarát energiatermelés, ha azt is a helyi forrásokra támaszkodva termelnénk – tette hozzá. Az akadémikus kiemelte, a lakosai szerint egyre inkább élhetetlen országban mindenkinek a helyén kell megtenni mindent azért, hogy a jövőnk biztosítva legyen. – A gazda termeljen, a politikusok pedig politizáljanak, de csak úgy, ha a vidék érdekeit képviselik – mondta Glatz akadémikus. Úgy véli, a vidék felvirágoztatására jelenleg semmilyen állami támogatás nem lehet elég.

– Ha a magyar politika nem hallgat a gazdasági szakemberekre, az akadémikusokra, akkor komoly gondok lesznek ebben az országban, melynek lakói egyre inkább élhetetlennek, biztonságtalannak és jövőkép nélkülinek tartják Magyarországot – mondta Kapuváron a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása