Sikeres volt a falunapi Gyermelyi Borsátor

A falunapok hagyományával egyidős a Gyermelyi Borsátor is, sőt talán meg is előzi azt, hiszen az egyesület először az ÁMK avatóján rendezte be - akkor még szerényebb - pavilonját gyermelyi és egyéb területekről származó borokkal.

A 2009-es évi Falunap sem maradhatott ki ebből a sorból, így október 3-án, szombaton délelőtt mi is a nekikezdtünk a sátor összeállításának és díszítésének. Ebben immár sokadszor volt segítségünkre díszítőanyagokkal, ötletekkel és tettel is Kókai Rita és M. Nagy Sándor, ezúton is köszönjük nekik!

Köszönjük még a tárgyi, illetve a tettekben megnyilvánuló segítségét Petró Klaudiának és Pósfai Kristófnak. Kora délutánra állt a feldíszített sátor, a boroskancsókat, dekantereket jobbnál jobb gyermelyi borokkal feltöltve vártuk a kóstolni vágyó borkedvelőket. Ezúton is köszönjük a bort felajánló borosgazdák nagyvonalúságát, mellyel kezdeményezésünk színvonalát - és ezáltal a falunapi sokaság jókedvét is - emelték.

Úgy illendő, hogy név szerint (a felajánlott bor fajtájával együtt) itt megemlítsük a felajánlókat:
Hertel Imre - Chardonnay 2008
Tóth Ferenc - Cserszegi fűszeres 2008
Bokros Zsigmond - Rizlingszilváni 2008, Olaszrizling 2008, Rizlingszilváni murci és must
Sáros György - Vegyes fehér 2007 és 2008
Könyves József - Rajnai rizling 2008
Kovács József - Olaszrizling 2008
Kiss Lajos - Királyleányka 2008
Végh Zsigmond - Irsai Olivér 2009
Szabó Béla - Királyleányka 2008
Horváth László - Zweigelt 2008

Külön kiemelnénk, hogy az idei borsátor a "családbarát" fogalmat is kimerítette, hiszen a fiatalkorú kíváncsiskodókat musttal kínáltuk. Nagyon nagy sikere volt a gyermekek körében, fennhangon kérték egymás után az "ingyenmust"-ot! Köszönjük a felajánlást, reméljük, hogy a jó bort kedvelő felnőtt válik belőlük! Délután 17 órakor keződőtt Tóth László borbemutatója, mely során a finom egri borok kostolásán túl, érdekes, szakmai jellegű információkat is megtudhattunk, mind a borokról, mind azok készítőiről. Öt fajta egri bort kínáltunk kóstolásra: Tóth István pincészetéből három vörös (Egri Bikavér, Egri Merlot és Cabernet Franc), valamint Kaló Imre ritkaságszámba menő kétfajta fehér cuveé-jét kóstolhattuk meg (Irsai Olivér-Rizlingszilváni, valamint a kitűnő 2002-es Zöldveltelini-Olaszrizling cuveé-t).

Nagy öröm volt számunkra, hogy a borkóstolóra oly sokan voltak kíváncsiak és érezhetően nagy volt az érdeklődés a borok és az új információk iránt is. Ez is csak erősíti bennünk az eltökéltséget a magyar borvidékek, borászok megismertetését célzó sorozatunk, kezdeményezésünk folytatásában.

*

II. Oroszlányi Tánctalálkozó

A 17 fellépő több mint 20 műsorszámmal készült a találkozóra.

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg szombat délután a II. Oroszlányi Tánctalálkozót a művelődési központban.

A mostani esemény rendkívül gazdag stíluspalettával büszkélkedett, a baletten és a néptáncon kívül volt a hastánc és hip-hop is. A gálát Körtvélyfáy Zoltán művelődésszervező fogta össze, és ő is nyitotta meg a többórás programot. A főszervező köszöntőjében elmondta, hogy a 17 fellépő több mint 20 műsorszámmal készült a találkozóra, akik bár különböző stílust képviselnek, egy dolog mégis összeköti őket egymással, és ez nem más, mint a tánc szeretete.

A bevezető gondolatok után rögtön fel is konferálta az első csoportot, a HÉBÉ Táncstúdiót, melynek tagjai legutóbb a barcelonai világbajnokságon másodikak lettek. Rajtuk kívül színpadra lépett többek között a helyi Silhouette Balett és a Cirill Táncstúdió, a tatabányai Freedancehall társastánc együttes, a Dancing Feet akrobatikus rock and roll-al, a csobánkai Cséke Rozmaring szerb néptáncával, illetve a vérteskethelyi Just Lady’s mazsorett csoport. Nagy sikere volt a tatabányai Urszán Gergelynek, aki hip-hop tudásával nyűgözte le a nagyérdeműt, illetve a Pulakia (madárkák) gyermektánc együttesnek, akik a görög tájak mozdulatait hozták el a művelődési ház színpadára.

A bemutatott produkciók között voltak profik és amatőrök is, de mindegyikük hozzájárult ahhoz, hogy a teltházas közönség még sokáig emlékezzen a tánctalálkozóra.

*

Aalenben a bányász hagyományőrzők

2009. október 16. – Egy ígéretnek eleget téve október közepén a Rozmaringos Bányász Egylet Tatabánya németországi testvérvárosában, Aalenben szerepelt.

Aalen-untekochen sportcsarnoka adott helyet több száz fúvószenésznek, az itt megrendezett BLASMUSIC-PARADE keretében. A zenekarok mellett a megyeszékhely képviseletében a Rozmaringos Bányász Egylet is bemutatkozott egy rövid produkcióval. A szereplés alkalmával, magyar és német bányászdalokkal mutatták be a bányász hagyományőrző szellemiséget. Az utazás lehetőséget adott beszélgetésekre, kapcsolatok bővítésére. A résztvevők érzékeltették, hogyan maradnak meg a bányászat emlékei Tatabányán, és ezért mit tesz a város. Az egyenruháikat és rajta az Ezüst Turul kitűzőt sokan megcsodálták, továbbá a helyi lapban újságcikk is méltatta részvételüket a Blasmusic-Paradén.

*

Közös Jelzőrendszer működtetéséről döntött Tata és Tatabánya

A házi jelzőrendszert bizonyára sokan ismerik már, viszont vannak, akik bizalmatlanok iránta. Pedig a praktikus kis készülék még életmentő is lehet. Ha otthonában elesik a rászoruló, idős vagy beteg ember, csak megnyomja a vészgombot, s az ügyeletes gondozó hamarosan megjelenik. A készülék nem a mentőket helyettesíti, hanem a házi segítségnyújtást segíti, gyorsítja.

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, valamint a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás szakmai együttműködésre szövetkezett, s a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban közösen lépnek fel. Hatékonyabbak is lesznek, s költségeket is megtakarítanak a fúzióval.

*

Szüreti vigalom Dadon

Hintók, lovasok, traktorok gyülekeztek egy október végi napon. Kora délután a dadi művelődési otthon környékén, mindeközben a házban a helyi ifjúsági klub tagjai az utolsó táncpróbát tartották, aztán kezdetét vette a
hajnalig tartó mulatság, a szüreti felvonulás és bál.

Hagyományosan, régmúlt időket idézően, a kisbíró és bíróné hintója haladt az élen, kísérőlovasokkal a nyomában, a két feldíszített traktor vontatta utánfutó egyikén pedig a népviseletbe öltözött fiatalok, míg másikán a jó hangulat zálogaként, a talpalávalót biztosító Favorit zenekar.

A település lakói is felkészültek a nemes alkalomra. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a mintegy 1100 lakót számláló Dadon 13
helyen várták a menetet süteménnyel, pogácsával, gyümölcscsel, s – természetesen - a szőlő levével, így nem csoda, hogy koraestére tetőfokára hágott a hangulat, amit Cseh Gyuláné
főszervező örömmel konstatálhatott.

A feldíszített művelődési otthonba is szép számban érkeztek a vendégek a szüreti bálba, így valóban elmondható, igazi közösségi esemény helyszíne volt a község.

*

November 4. mártírjaira emlékeztek a fiatalok

2009. november 5. – A városban található ifjúsági szervezetek hallgatag hagyományain túllépve emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprásának 53. évfordulójáról a tatabányai Fidelitas alapszervezete a Rákóczi Szövetséggel, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel karöltve, a nemzeti gyásznapon, november 4-én.

Amint azt Juhász Péter, az alapszervezet elnöke hangsúlyozta, a forradalom megkésve bár, de elérte célját. „Amint Dávid is legyőzte Góliátot, mert az igaz ügy felett sohasem győzedelmeskedhet az önkény.” A megemlékezésen szép számban megjelent tatabányai ’56-os hősök örömmel vették, hogy a mai fiatalság még foglalkozik ügyükkel. A rövid bevezetést követően a részt vevők megtekinthették Gyüszi László (képünkön) – az ismert helytörténész – könyve alapján készült filmet, a Tatabánya 1956-ot. Ezt követően – dacára a hideg novemberi esőnek – a fiatalok a Béke parkban meggyújtották az emlékezés lángjait.

A Fidelitas az esemény végén közleményben mondott köszönetet a a rendezvény megszervezésében vállalt szerepéért a helyet biztosító Makláry-Szalontai Csabának, valamint a technikai feltételeket megteremtő Pongrácz Zsoltnak és Bagó Attilának.

*

Német delegáció Tarjánban

2009. október 15-19 között Tarjánban járt észak-német partnerközségünk, Hattstedt önkormányzati delegációja, Ralf Heßmann polgármester vezetésével.

A küldöttséget Tatabányán fogadta dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, Michl József, Tata polgármestere és alpolgármestere Horváthy Lóránt. Vendégeink ellátogattak Budapestre a parlamentbe, a Tatabányai Múzeumba és a Tatai Vármúzeumba, valamint szabadidős programként részt vettek az első alkalommal megrendezett tarjáni Oktoberfest rendezvényen.

A hivatalos megbeszélések középpontjában a kapcsolatok elmélyítése állt: a zenei kapcsolatok ápolása mellett a sportegyesületek közötti együttműködés kiépítése - ennek részeként a német sportolók jövő évben esedékes tarjáni látogatása - továbbá az iskolás diákok kölcsönös csere-látogatása.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület

Cikk megosztása