A szüreti fesztivál ezúttal is jól sikerült

A finom badacsonyi borok, a nívós, teljes hétvégét felölelő programok rengeteg látogatót vonzottak a szőlőjéről, boráról híres balatoni településre.

Szombaton reggel hét órától horgászok mérték össze tudásukat a vízen. Délután először az Ibos-háznál, majd a szőlészek emlékoszlopánál a mólónál koszorúztak.

A parkban játszóház és egyéb bemutatók, programok vártak mindenkit - a szervezők között volt a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület is -, aki egyszerűen szerette volna magát jól érezni.

Ehhez minden körülmény biztosítva volt, a fesztiválsátorban például a szombati változatos műsorokat Varga Miklós fellépése koronázta meg szombaton délután.

A kiváló énekes többször tapsra, ovációra ragadtatta a közönséget, akik a dalok jó részét együtt énekekelték a művésszel. A 2009-es badacsonyi szüret hivatalos megnyitóján köszöntötték a vendégeket, köztük külön a lengyel (Czempin) és a Komárom közelében lévő marcelházai testvárosi küldöttségeket.

Este Márió zenélt, majd utcabállal zárult a szombat. Vasárnap délelőtt a szőlőharang megáldása után indult a szüreti felvonulás Badacsonytomajról, és valamivel dél után érkezett a színes menet Badacsonyba.

A színpadon bemutatott szőlőharangot nagy tapssal üdvözölte a tömeg, majd Tóth János Zoltán, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere mondott pohárköszöntőt.

Forrás: naplo-online.hu
Szerző: Szijártó János

*

Balaton Biennálé 2011-ben?

A világ területileg legnagyobb, a kortárs művészek alkotásait bemutató biennáléjának megrendezését tervezik 2011-ben a Balaton keleti medencéjében; az előkészületek megkezdődtek - jelentette be Kováts Lajos ötletgazda és Juhász László, az esemény két főszervezője Badacsonyban pénteken egy rendezvényen.

Kováts Lajos galériatulajdonos és Juhász László, a Balaton kiemelt kulturális, "kenyérgyár" elnevezésű projektjének szervezésében is vezető szerepet betöltő siófoki kereskedő arról számolt be a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a Balaton Fejlesztési Tanács közös rendkívüli ülésén, hogy szeretnék a Balatonra elhozni 2011-re a világban kétévenként megrendezett kortárs művészeti szemlét. A Balaton Biennálé több mint 30 helyszínt érintene, és az ötlethez már 12 kelet-balatoni település csatlakozott.

Nemzetközi kurátorok segítségével választanák ki a bemutatandó, a tervek szerint a XXI. század első tíz évében készült, minősített alkotásokat. Az eddigi biennálék adataiból kiindulva a többhónapos program legkevesebb 130-150 ezer olyan látogatót vonzana a Balatonhoz, akik fejenként átlagosan 400-500 eurót költenek.

Mindez 10 milliárd forintos bevételt hozhat a térségnek, de közvetett hatása a turizmusra és az országimázsra ennél is jelentősebb lehet - a főszervezők beszámolója szerint, akik projektcéget alapítanak a rendezvény lebonyolítására.

A program részleteiről, valamint arról, hogy milyen forrásokból kívánják a rendezvényt megvalósítani, a későbbiekben - egy közeljövőben tartandó sajtótájékoztatón - kívánnak beszámolni. Annyi bizonyos, központi támogatás és szponzorok nélkül az elképzelés nem valósulhat meg.

Forrás: naplo-online.hu

*

Együttgondolkodás Badacsonytomajon

Az együttgondolkodás jegyében első alkalommal tartott közös ülést a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a Nemzeti Turisztikai Bizottság (NTB a Badacsony katamarán fedélzetén.

Dr. Ujhelyi István, az NTB elnöke köszön- tőjében hangsúlyozta: túl az idegenforgalmi főidényen egyik szemünk sír, a másik nevet. Nevet, mert az év elején vártnál sokkal jobb idényt zárt a magyar, de a balatoni turizmus különösen, viszont a gazdasági válság miatt vállalkozások sokasága került nehéz helyzetbe.

Az ülés egyik központi kérdése volt az idegenforgalmi adó minden egyes forintja után járó kétforintos állami támogatás felére csökkentése, Ujhelyi István szerint ez nem politikai, szakmai kérdés. Az önkormányzati szektorban van ugyanis ebben egyet nem értés. Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere és dr. Balázs Árpád, Siófok első embere, a Balatoni Szövetség elnöke is felhívta arra a figyelmet: a turizmusból élő önkormányzatok nehéz helyzetbe kerülhetnek ezzel. Dr. Suchman Tamás BFT-elnök szerint ez a szezon bebizonyította, hogy a turizmus ütésálló, ugyanis a gazdasági válságban itt kisebb volt a vissza-esés, mint más szektorokban.

Higgadtság jellemezte az idei idényt - mondta Rosta Sándor. A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a szezonról kifejtette: az év első hét hónapjában a tónál a vendégek száma 9,6, a vendégéjeké 11,5 százalékkal csökkent. Ám ebből nem vonható le egyértelmű következtetés, mert az augusztus nagyon erős volt. Fontos mérce ebben a Balatoni Hajózási Zrt., a kompok ugyanis az első nyolc hónapban 262 ezer járművet szállítottak, egy százalékkal többet, mint egy éve, és a menetrendi, valamint a sétahajók szintén több utast szállítottak. Kiemelte a fizetővendéglátást is, amely 131 ezer ágyával ismét igen jelentős szerepet foglal el a balatoni idegenforgalomban.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke aggodalmát fejezte ki az idegenforgalmi adó utáni két forint megfelezéséről, szót emelt az üdülési csekk megadóztatása ellen is, illetve megjegyezte: az adó-emelésekkel mélypontra kerülhet ez az ágazat is.

*

Javult a balatoni vállalkozói morál

Szigliget - Javult a vállalkozói morál a Balatonnál az idén, a fogyasztói jogok magasabb szinten érvényesültek, mint az elmúlt években - derült ki a tó környéki régiók fogyasztóvédelmi hatóságainak beszámolóiból csütörtökön Szigligeten, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén.

Az idei ellenőrzések során kevesebb számú és kisebb összegű bírságolásokat kellett a hatóságnak kiszabnia, és több helyszínen először esett 50 százalék alá az ellenőrzések számához viszonyított bírságoltak aránya. Az ellenőrzések legnegatívabb tapasztalata, hogy sok túl sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával, ami felvetette az erre vonatkozó szankciók szigorításának, illetve a fiatalkorúnak alkoholt vásároló nagykorú felelősségre vonásának igényét.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök szóvá tették az italok kimérésénél köztelező, csurig töltendő mérőedények használatának életszerűtlenségét is, indítványozva, hogy változtasson ezen a Mérésügyi Hivatal.

Halas Ernőné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) Dél-dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója arról számolt be, hogy volt vállalkozó, aki a felügyelőjük kezébe adta a mérőeszközt, hogy ő próbáljon meg vele szabályosan kitölteni italt, de neki sem sikerült.

A szezonnal kapcsolatban Halas Ernőné kijelentette, pozitív tapasztalatokkal zártak. Egyre több vendéglős vallja azt, hogy a Balaton a vendégeké, amit már a fogyasztóvédői szemmel is teljesülni látszik. Régebben 50 százalék feletti, az idén már csak 29 százalékos volt a szankcionálási arány. Ezen belül szomorú eredmény, hogy a fiatalkorúak alkohollal, cigarettával való kiszolgálásának ellenőrzésekor a Balaton déli partjánál 73 százalékban találtak szabálytalanságot.

Somogyi István, a NFH közép-dunántúli Regionális felügyelőségének igazgatója arról számolt be, hogy az idei idegenforgalmi főszezonban folytatódott a korábbi években tapasztalat javulás: az ellenőrzések kevesebb és kisebb súlyú hibákat tártak fel, ezek is főként figyelmetlenségből és nem a fogyasztó tudatos megkárosításnak szándékából fakadtak.

Hangsúlyozta, a jó eredményekhez az is hozzájárult, hogy a társhatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a szakmai érdekképviseltekkel példás együttműködést sikerült kialakítaniuk.

Simon István, az NFH nyugat-dunántúli Regionális felügyelőség szakembere megerősítve a többi Balatonnal határos régió tapasztalatát, elmondta, hogy a Balaton nyugati részén is kevesebb volt a szabálytalanság idén, főleg a súlyos szabálytalanságok száma csökkent.

*

Közösségi busz a kistérségben

Közösségi busz szolgálja novembertől a keszthelyi kistérséget, a jármű nemrégiben érkezett meg az üzemeltető településre, Zalaapátiba.

Vincze Tibor polgármester elmondta: az Önkormányzati Minisztérium pályázatán 17 millió forintot nyertek, a község az összeghez 13 millió önerőt rendelt.

A harminc személyes, biztonsági övekkel, mozgáskorlátozottak felszállását segítő rámpával felszerelt midibusz a Keszthely és környéke Többcélú Kistérségi Társulás iskolásait, egyesületeit, szervezeteit egyaránt szolgálja majd.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Műhelyt avattak

Vonyarcvashegy - A szezonzáró búcsúünneppel és a határokon átívelő kulturális hídépítés őszi programjával összekötve avatták fel vasárnap az önkormányzat felújított gazdasági épületét.

A beruházás átadásának előestéjén a községházán svéd alkotóközösség munkáiból nyílt kiállítás. Vasárnap reggel a Bombatucada együttes zenés műsorát követően házigazdaként Seffer József polgármester, majd vendége, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjével lett felavatva a felújított gazdasági épület. A beruházást 24 millió forintnyi ráfordítással, önerőből finanszírozták, helyi vállalkozók végezték a tervezési és a kivitelezési munkálatokat. A polgármester a település frekventált részén, 1900 négyzetméternyi területen lévő telephely további rekonstrukciós terveiről is beszélt. A létesítményt ezután Péter Károly községgazda mutatta be az érdeklődőknek.

Az ünnepélyes eseményt a hagyományos búcsúünnepi és a szezonzáró rendezvények követték: a temetőkertben koszorúztak a világháborús emlékműnél, délután a Balaton-parton zenés szórakoztató programok zajlottak.

A polgármesteri hivatal 10 fős település-üzemeltető szervezetének munkakörülményeiben hozott jelentős előrelépést a felújított, bővített épület. A feltételek javulása révén a karbantartó közösség felkészültsége többféle feladatban, még jobban lesz kamatoztatható. A 70 négyzetméteres bővítés révén fedett helyet tudnak biztosítani a gépeiknek, s a korszerűsítéssel eddig hiányzó szociális helyiségek is létesültek.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Még a görögök is érdeklődnek a Balaton iránt

A Görögország északnyugati részén fekvő Ioannina város, amelynek fő attrakciója egy 23 négyzetkilométernyi felületű tó, szeretne együttműködni több területen is a balatoniakkal – jelentette be Tóth József, Magyarország athéni nagykövete a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

Az athéni nagykövet elmondta, a görögök a két üdülőrégió között, valamint a ioanninai és a keszthelyi egyetem között szeretnének együttműködést kialakítani, továbbá testvérvárosi kapcsolatot létesítenének Keszthely és Ioannina között. A kapcsolat hozadékaként a ioanninai tó közepén lévő szigeten kialakított bemutatóközpont interaktív kiállítása nemcsak a helyi tavat, hanem a Balatont is bemutatná.

A nagykövet beszélt arról is, hogy a görög tervek közt szerepel az Európai Tavak Klubjának létrehozása, amelynek célja egyebek közt, hogy az üdülőövezetek speciális fejlesztési igényeinek megfelelő uniós forrásokat kutasson fel. Ennek a klubnak a Balaton is tagjává válhatna – szól a javaslat.

Tóth József szerint a görögök a magyarországi útjaik során nemigen jutnak tovább Budapestnél, ezért itt az ideje, hogy felfedezzék a Balatont, a magyar borvidékeket és termálfürdőket, ami iránt lenne részükről kereslet. Ennek első lépéseként egy görög delegáció meghívását javasolta a nagykövet a BFT-nek.

A BFT a következő szeptember elején tartandó ülésén tárgyal a konkrét együttműködési megállapodásról, és dönt az elfogadásáról.

Forrás: keszthelytarsulas.hu

*

Sport az erdőben

Gyenesdiás - A Keszthelyi-hegység leglátogatottabb és legkiépítettebb pihenőhelye több ezer turista, család számára nyújt évről évre természetközeli kikapcsolódást. A gyönyörű környezetben a kezdetleges üres Nagymező mára minden igényt kielégítő szolgáltatással várja látogatóit.

A Balaton közelsége, s ezáltal a nagyszámú turisták, és hatalmas tere miatt a gyenesdiási Nagymező a térség egyik legnépszerűbb szabadon látogatható kirándulóhelye évek óta már. A Bakony Erdő Keszthelyi Erdészet védelmi-, közjóléti-, és gazdasági funkciójából a térség lakossága elsősorban észrevétlenül is érzi a közjóléti tevékenységét, melyhez hozzátartozik a kilátók, esőbeállók évenként esedékes állapotmegőrzése.

2009-ben a Magyar Vagyonkezelő Zrt. jelentős összeget biztosított a Bakony-erdő részére, mely legnagyobb nyertesei a turisták. A kilátók felületkezelésére kétmillió forint, a tornapálya felújítására nyolszázezer, továbbá a padok-asztalok lecserélésére ötmillió forintot költöttek az idén. A 2000-ben kiépült 16 állomásos felnőttek és gyermek által egyaránt sokat végigjárt ösvény melletti táblákat azóta megrongálták, és sok helyen hiányossá és használhatatlanná vált eszközöket sem kímélte az időjárás, sem a vandálok. Mostantól azonban újra lehet nyújtózni, függeszkedni, vagy hasonló erőpróbákkal felmérni fizikai állapotunkat.

- Az erdészet felújíttatta, kijavíttatta a hibákat, pótolták a táblákat, a hiányzó részeket - tudtuk meg Szakács István erdészeti vezetőtől. - Időszerűvé vált a Berzsenyi-kilátó felületkezelése is, az elemeket lefestették, ahogy az utoljára három éve lefestett Festetics-kilátó felső szintjére is ráfért a javítás. Fejlesztési terveink között szerepel a Balatongyörök-Vállus közötti kerékpárút, valamint a Padkő pihenőhelynél egy kilátó megépítése. Addig is, ahogy az elmúlt években, idén is lehetőség van kisebb-nagyobb csoportok rendezvényeinek lebonyolítására a kis házunk és vizesblokkunk igénybevételével.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület

Cikk megosztása