Szüreti vigadalom Göcsej módra

2009. október 10-én negyedik alkalommal került megrendezésre a Göcsej Szüreti Fesztivál kiállítás és vásár Becsvölgyén, melynek keretében számos helyi és nem helyi termelő, kézműves mutatta be portékáját.

A program fél tízkor megnyitóval vette kezdetét, majd a délelőtt folyamán "Legyél válogatós" címmel interaktív szakmai előadás volt hallható és látható a szelektív hulladékgyűjtésről.

13:30-kor szüreti felvonulás kezdődött, majd solymász bemutató és kulturális műsor (helyi és térségi fellépők) szórakoztatta az összegyűlteket.

A nap során borversenyre is sor került a településekről hozott borokból. A rendezvényen bemutatkozott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pavilonja is, ahol hostessek és a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület munkaszervezete várta az érdeklődőket, hasznos információkkal, szórólapokkal és ajándéktárgyakkal.

*

Kazinczy emlékhely avatása Telekesen

Ünnepélyes keretek között avatták fel azt a Kazinczy-emlékhelyet, melyet a hegyháti kistelepülés csapata nyert el egy nemzetközi ifjúsági vetélkedőn.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány minden évben megrendezi történelmi táborát Kovácsvágáson, mely mindig az aktuális emlékévhez kapcsolódó vetélkedővel zárul: idén a nyelvújító halálának évfordulója alkalmából Kazinczy és kora volt a téma. Telekes négytagú csapata az első helyet szerezte meg, így Kazinczy-emlékhelyet alakíthattak ki a településen, valamint számos szép kiadvánnyal is hazatértek, melyeket a könyvtárnak adományoztak.

Az emlékhely a hegyháti község polgármesteri hivatalában kapott helyet. Az ünnepségen a csapattagok felelevenítették Kazinczy életének legfontosabb állomásait, munkásságát, majd Orbán László polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Végül Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke idézte fel a vetélkedő néhány pillanatát, kiemelve: a négy fiatalnak köszönhetően Telekesen őrzik egy éven át a Magyar Történelmi Emlékévek vándorserlegét.

*

Falugondnoki autók beszerzése uniós pénzből

Összesen csaknem 75 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el tíz hegyháti település az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. Andrásfa, Egervölgy, Hegyhátszentpéter, Kám, Gersekarát, Telekes, Mikosszéplak, Petőmihályfa, Sárfimizdó és Szemenye ezáltal egy-egy falugondnoki autóval gazdagodott, melyek azonos arculati elemmel ellátva járják a községek útjait.

A kistérségi közlekedési szolgáltatás keretében ezek, illetve üzemeltetőik feladata az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban való közreműködés, valamint az idősek egészségügyi ellátásában való segítségnyújtás: háziorvosi rendelésre, egészségügyi intézménybe szállítják az időseket, segítik gyógyszereik kiváltását.

Az új járművek további segítséget jelentenek az óvodás és iskolás korú gyermekek szállításában is, emellett megkönnyítik a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezését, lebonyolítását, a hivatalos ügyek intézését egyaránt.

*

Icicpici bibliotéka lett az év könyvtára

A vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtár nyerte el idén az Év könyvtára címet, legkisebbként az eddigi nyertesek közül: mintegy 52000 példányból áll a dokumentumtár, az olvasók rendelkezésére pedig hat dolgozó áll.

Az apró intézmény jelenleg 21 települést lát el a Vasi-Hegyháton mozgókönyvtári keretéből. A könyvtárat családias környezet, barátságos légkör, magas szakmaiság és folyamatos megújulás jellemzi számos programmal egybekötve (író-olvasó találkozók, táborok).

Az Év könyvtára címet az Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztálya adományozza évente egyszer egy könyvtárnak. Idén első alkalommal pályázott a hegyháti kis intézmény, sikeresen. Az elnyert címet és az azzal járó szakmai elismerést november elején vehetik át.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület

Cikk megosztása