Jól haladnak a felújítási munkálatok Őriszentpéteren

Nagy lendülettel folynak és lassan a hajrájához közelednek a felújítási munkák az őriszentpéteri polgármesteri hivatalban.

A nyugati épületrészen a tetőfedéssel végeztek az elmúlt héten és vele párhuzamosan az épület szigetelésére, a külső homlokzat felújítására került sor. Belül megtörtént az elektromos hálózat korszerűsítése és a számítástechnikai eszközök rendszerbe állítása is. A gyámhivatal már új, végleges helyére költözhetett, és elkészült a lift aknája is, mellyel az akadálymentesítést kívánják megoldani.

A gyámhivatal mellett a régi rendőrségi szárnyban végleges helyére került a Városellátó Szerevezet, sz építési hatóság és a szociális ügyek irodája is. A tervek szerint a felújított épületrészben biztosítanak helyet az őrségi kábeltelevízió központjának is.

A polgármesteri hivatal mellett a posta helyiségének felújítása is zajlik, ezért ideiglenesen az okmányiroda mögötti épületrészben működik. Az épületrészek felújítását követően sor kerülhet a külső környezet kialakítására is. Parkolót építenek és egy új szökőkút is a régi helyére kerül. A majdnem 55 milliós értékű beruházást, mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretein belül valósul meg, még az idén át szeretnék adni.

*

Töretlen a Tökfesztivál népszerűsége az Őrségben

Az idén már hatodik alkalommal megrendezésre került Tökfesztiválra még a tavalyinál is többen voltak kíváncsiak.

Csaknem a tízszeresére duzzadt a kisváros lakosságszáma ezen a napon. Köszönhető ez annak is, hogy a Tökfesztivál három éve a nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és ökoturisztikai címének birtokosa. Nemcsak a régióból, hanem az ország távolabbi részéből is érkeztek vendégek erre a hétvégére.

A rendezvény központjában természetesen a tök állt. Több mint száz fajtát ismerhettek, csodálhattak meg a vendégek. Megkóstolhatták a tökből készült, hagyományos őrségi ételeket is. Az őrségiek nagy örömére a Tökkirály cím birtokosa az őriszentpéteri lakosú Zsoldos József lett, akinek kertjében 86 kg-os tök termett az idén. Az Őrségi Nemzeti Park udvarán lévő kirakodóvásáron több mint félszáz árus kínálta portékáit.

A környező településeken is a fesztivál jegyében telt a hétvége. Nagyrákoson tökmagköpesztőt tartottak, míg Szalafőn egyebek mellett a tökmagolaj-ütés hiteles néprajzi bemutatását tekinthették meg az érdeklődők.

*

Forrás a közfoglalkoztatáshoz

A kistérségi települések közcélú foglalkoztatásának anyag- és eszközbeszerzésére a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács CÉDE pályázatán 3.404.754,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Szentgotthárdi kistérség településeiből álló konzorcium.

A közfoglalkoztatás biztosításával kapcsolatban mindig is probléma volt, hogy a foglalkoztatással együtt járó dologi kiadásoknak nem volt fedezete: a közfoglalkoztatáshoz eszközök biztosítása, azok folyamatos beszerzése feladat és költség az önkormányzatok számára.

A Szentgotthárd Város gesztorságával benyújtott pályázaton a közfoglalkoztatás anyag-, illetve eszközbeszerzéseihez (munkaruhák, munkaeszközök és munkanyagok beszerzéséhez) szerzett támogatást 6 település: Szentgotthárd, Apátistvánfalva, Kétvölgy, Orfalu, Csörötnek és Vasszentmihály.

forrás: Gotthárdi Körkép, III. évfolyam 10. szám, 2009. október 2.

*

Új gyár az Ipari Parkban?

600 főt foglalkoztató LCD - kijelzőket összeszerelő gyár települhet a Szentgotthárdi Ipari Parkba.

Krajczár Jenő, a Ketrax Kft. ügyvezető igazgatója, projektkoordinátora elmondta, hogy cégük a közelmúltban megállapodást kötött a NexDisplay nevű koreai vállalattal arról, hogy Magyarországon LCD - kijelzők gyártására szakosodott üzemeket létesítenek.

A távol-keleti cégnek bemutatták a lehetséges helyszíneket, azok előnyeit és hátrányait. Zala és Vas megyei helyszíneket tekintettek meg, köztük a Szentgotthárdi ipari Parkot is. Első körben Szentgotthárd került kiválasztásra, itt fog létesülni az első üzem.

A beruházás november elején indulhat és 2011-ben nyithatja meg a szentgotthárdi gyár a kapuit. Azért esett Szentgotthárdra a választás, mert a gyártandó termékek alapanyagát repülőn lehet szállítani, Korea és Bécs között pedig erre alkalmas, közvetlen cargo - járat van. Bécsből legkönnyebben Szentgotthárd közelíthető meg autóúton az összes megvizsgált helyszín közül.

Emellett a Szentgotthárdi Ipari Park volt a legjobban előkészített, az összes többi ipari parknál voltak olyan hiányosságok, amik itt fel sem merültek, köszönhetően valószínűleg az Opel gyár jelenlétének is. A Magyarországon megvalósítandó négy üzem létesítése összesen 30 milliárd forintba kerül és 3000 munkahelyet teremt.

A szentgotthárdi üzem közel 3 hektár területet foglal majd el, a csarnok hozzávetőleg 3000 négyzetméter alapterületű lesz. Csak ennek az üzemnek a felszerelendő technológiája 1 milliárd forintba kerül majd. Jelentősen javíthatja a térség munkanélküliségi mutatóit, hogy a gyár 600 főt, többségében női munkaerőt fog alkalmazni. A szentgotthárdi üzem havi 1.200.000 darab kisméretű LCD - monitor kapacitással üzemel a tervek szerint. Ilyen mini monitorokat a beruházó tudomás szerint Európában máshol nem gyártanak.

forrás: Gotthárdi Körkép, III. évfolyam 10. szám, 2009. október 2.

*

Infrastruktúra-fejlesztés pályázati forrásból

A III. Béla Szakképző Iskola a Vasi TISZK keretei között uniós forrásokra pályázik, elsősorban eszközfejlesztésre. A Vas Megyei Szakképzés - szervezési Társulás a TIOP - 3.1.1 - 09/1 a "TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastruktúrális fejlesztések" c. pályázatán a szentgotthárdi szakképző is indul.

A sikeres pályázat gépipari szakmacsoportok minőségi feltételrendszerét teheti teljessé, ezáltal növekedhet a tanulólétszám, kiszélesedhet a felnőttképzés, s együttműködés jöhet létre a Savaria Egyetemi Központtal.

A pályázatban az intézmény 52 millió forintos összeggel szerepel, amelynek önrésze közel 6 és fél millió forint. Ezt az önrészt az iskola a szakképzési támogatásból fedezni tudja, így az önkormányzatnak nem jelent anyagi terhet.

*

Megnyitotta kapuit a Gotth' Art Hotel

Felavatták az új, négycsillagos szállodát, amely a Gotth’Art Hotel nevet kapta. Közvetlen összeköttetése van a fürdővel. A vendégek akár köntösben is átsétálhatnak az egyik épületből a másikba.

Viniczay Tibor, a Rába-parti város első embere avatta fel a beruházást. Egyebek között elmondta: „Azért élünk, hogy értéket teremtsünk”. Megjegyezte: „A szálló ötvözi a mai kor művészetét a hagyományokkal, azon belül pedig az őrségi hagyományokkal is”. Dicsérte a generálkivitelező, a Swietelsky Magyarország Zrt. munkáját. Telt házat kívánt. Ha már nem lesz kiadó szoba s a fürdő is tele lesz, akkor az önkormányzat kasszája is gazdagodik.

Mintegy négymilliárd forintba került a létesítmény; ebben az összegben a tervezéstől a marketingig minden benne van, tudtuk meg Tímár Zsolttól, a beruházó West Union Invest Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az épületben hangsúlyos szerepet kap a művészet is: seregnyi nívós festmény és szobor is utal erre. A szobákat - valamint a folyosókat - őrségi felvételek díszítik, maga az egész berendezés is művészi szintű.

Ötven főnek nyújt munkalehetőséget a hotel. A beruházó egyik fő szempontja a személyzet kiválasztásában az volt, hogy gotthárdi, környékbeli, továbbá megyénkben élők legyenek.

Forrás: vasnepe.hu

*

Hamarosan közel 300 új családhoz juthat el a Gotthárd Tv és szolgáltatásai

Jó ütemben halad a Gotthárd Tv optikai kábelhálózatának bővítése. Decemberben már Alsó-, és Felsőszölnökön, valamit Szakonyfaluban is elérhető lesz valamennyi, a cég által kínált szolgáltatás, így a televíziós csatornák bővülő kínálata mellett a világháló és az internet alapú telefon is az ott élők rendelkezésére áll majd.

Az időjárás sem hátráltatja az építkezést, amelynek során közel 15 kilométerrel bővül a Gotthárd Tv optikai hálózata. A teljes hossz kétharmadán a föld alatt fut majd az optikai köteg, amelyben a fény szállítja a jeleket oda és vissza, minimális veszteséggel, ezért a korábbinál jobb minőség és több szolgáltatás válik elérhetővé.

Forrás: gotthardtv.hu

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása