Nyertes KEOP pályázat

Szentgotthárd Város Önkormányzata 2009. júniusában pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program 7.1.3.0 Ivóvízminőség-javítása konstrukció keretében Szentgotthárd-Farkasfa településrész ivóvízminőség-javításának megvalósítására.

A kétfordulós eljárás első fordulója sikerrel zárult, az előkészítési, projektfejlesztési szakasz lebonyolításához nettó 1.374.450,- Ft (85 %) támogatást nyert el az Önkormányzat.

Az előkészítő tevékenységek a kiviteli tervezést, a közbeszerzési dokumentáció, részletes megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés elkészítését, a második fordulóra benyújtandó dokumentáció összeállítását jelentik.

A projekt célja Szentgotthárd-Farkasfa településrész ivóvizét szolgáltató I. számú kút vízminőségének javítása vízkezeléssel.

A projekt során kismértékben hálózati rekonstrukcióra is sor kerül (14 db szakaszoló tolózár/elzáró; 20 db vízbekötés felújítása). Az ivóvízkezelés megvalósítása nettó 29.990.000,- Ft költséget jelent a jövőben, amelyre 90 %-os támogatás nyerhető el a második fordulóban.
A projekttel kapcsolatban folyamatos tájékoztatást biztosítanak a városi honlapon.

forrás: szentgotthard.lap.hu

*

Járd körbe!

Az Önkormányzati Minisztérium által meghirdetett a Nyugat-Dunántúli turisztikai régióban megvalósuló Turisztikai termékfejlesztés támogatása keretből elnyert 1.991.412,- forintos támogatásból és ugyanekkora önerőből valósult meg a Hársas-tó nyugati parti ösvényének felújítása.

Ezen az őszön újabb kirándulóhellyel bővült a térség kínálata a természetet kedvelők felé: a Hársas-tavat teljesen körbe lehet járni azon a felújított kavicsos tanösvényen, amely az Önkormányzati Minisztériumtól elnyert 2 millió forinttal kiegészítve összesen 4 millió forintból valósult meg. A kirándulók mellett azonban olyanok is feltűntek az útvonalon, akik nem arra használják, amire kitalálták.

A Hársas-tó és környéke mindig is kedvelt pihenő-fürdő-és horgászhelynek számított. Mostantól már egy kavicsozott, az egész tó körül húzódó tanösvényen sétálhatnak a természetkedvelők, turisták. A felújított nyugati útvonal mentén nemsokára két információs tábla segít az eligazodásban: az egyik a tóval kapcsolatos hasznos információkat mutatja majd be.

A fejlesztés kivitelezői a Naste Bau Kft. és az Önkormányzati Közszolgáltató Vállalat voltak. A felújítással 1060 fm hosszban a nyomvonal szélesítésére, tuskók és a gyökérzet eltávolítására és kétrétegű kavicsterítésre került sor. Két új információs tábla is kihelyezésre került, amelyek a tavat mutatják be térképes formában. A fejlesztés révén gyalogosan és kerékpárral is körbe járhatóvá vált a Hársas-tó.

Forrás: szentgotthard.lap.hu

*

Megújult óvoda Magyarlakon

Tágasabb épület, megújult környezet várja a gyerekeket a Magyarlaki Óvodában. A pályázati forrásból átalakított intézmény épületét – amely a korábbinál több óvodást képes fogadni – szeptember 13-án adta át a falu polgármestere.

Az első gyerekek a megújult magyarlaki óvodában. Ismerkednek a megváltozott környezettel, mely nemrégiben korszerű, a szabványoknak megfelelő melegítő konyhával, új irodahelyiséggel és vizesblokkal bővült. Mindez a helyi önkormányzati sikeres pályázatának köszönhető...

Jelenleg 21 kicsiről gondoskodnak az óvodában. A bővítésnek köszönhetően nem csak számukra lett kényelmesebb az intézmény, de új jelentkezőket is tudnak fogadni. Az átépítéssel együtt renoválták a korábbi helyiségeket is, a közeljövőben pedig öltözőszekrényeket, ágytartókat, irodai felszereléseket vásárolnak, és kicserélik a csoportszoba berendezését is.

forrás: gotthardtv.hu

*

Mintarégióvá válik a határmenti Natúrpark

Az Ausztria-Magyarország Határmenti Együttműködési Program támogatásával mintegy 2,1 millió euró értékű fejlesztés valósulhat meg a magyar-osztrák határ menti térségben.

A nyertes konzorcium vezetője a Natúrpark Térségfejlesztési Nonprofit Kft. - mint az ŐRRAGO osztrák-magyar határon átnyúló együttműködési program vezető partnere -, az osztrák fél pedig a Rába Natúrpark Egyesület.

A magyar oldali konzorciumi partnerek: Magyarlak, Csörötnek és Magyarszombatfa önkormányzatai.

Együttműködési megállapodást írtak alá a felek; a fejlesztéseket 2009 és 2012 között valósítják meg. A szerződést a Raab Natúrpark Egyesület elnöke, az érintett települések polgármesterei és a Natúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá.Alsószölnökön alakítják ki - hozzávetőleg 300 négyzetméteren - a Natúrpark Akadémiát, amely képzési és kutatás-fejlesztési központként fog működni. Elsősorban a turizmusért, a helyi termékek fejlesztéséért, megújuló energia hasznosításáért kívánnak itt tevékenykedni, de biogazdaság kialakítását is tervezik.

Az épület arculata a térségi hagyományokhoz illeszkedik, a napenergiát hasznosítják majd. Jövőre várható az akadémia megvalósulása. Utána itt tizenegy úgynevezett tréningprogramot fejlesztenek ki, valósítanak meg.Az ausztriai Neuhausban, a régi Batthyány-kastélyban kulturális és művészeti központot alakítanak ki. Színpad és 820 férőhelyes tribün, raktár, több próbahelyiség, valamint a közönséget kiszolgáló vizesblokk is készül.

A határon átnyúló túraútvonalon - a fejlesztésnek köszönhetően - turista pihenőházak épülnek a magyarlaki, a csörötneki és a magyarszombatfai szőlőhegyeken, eligazító táblákat is kihelyeznek.

*

Szomszéd a szomszédhoz: magyar-szlovén összefogás

A Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. vezető partnerségével megállapodást írt alá hat együttműködő, négy szlovén és két magyar  önkormányzat, intézmény vezetője a Szlovén Köztársaság gotthárdi főkonzulátusán.

A Szomszéd a szomszédhoz, Rába-vidék és Goricko  kultúrájában összefonódva elnevezésű projekt célul tűzi ki a határ mentén élők kultúrájának, nyelvi identitásának erősítését, valamint a  térség vonzerejének növelését. Az együttműködési program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg. Költségvetése úgy egymillió nyolcvanhatezer euró, ebből az ERFA mintegy kilencszáztíz és fél ezer eurót áll.

A muraszombati Egészségi és Fejlesztési Központ munkatársai Filovciban, egy zsúptetős házban a népi építészetet bemutató kiállítást alakítanak ki, valamint egy, a népi kézművességet bemutató filmet készítenek. Gasztronómiai műhelyfoglalkozásokat is szerveznek, régi recepteket gyűjtenek. Könyvet jelentetnek meg Hagyományos kenyérsütés címmel. Gasztronómiai kisszótárt is kiadnak.

Feladatának tekinti a határ mentén élők, legfőképpen a fiatalok között a mostaninál gazdagabb, értékesebb kapcsolatok kialakítását. Gyalogtúrákat szerveznek.

Felsőszölnökön a kultúrházat szeretnék fölújítani a projekt keretében, ahol műhelymunkákat és kiállításokat is szerveznek, Alsószölnökön a régi bognárműhelyt alakítják át, ahol tárlat nyílik Bognárság és hagyományok címmel.

Az Országos Szlovén Önkormányzat megvásárolta Felsőszölnökön a valamikori paplak épületét, ahol Szlovén gyűjtemény címmel állandó kiállítás nyílik.Rábavidéki daloskönyvet jelentetnek meg.
A Goricko Tájvédelmi Park Közintézménye (központja a gradi várban van) kétnyelvű receptkönyvet ad ki Rábavidék és Goricko hagyományos ételeiről, valamint közös kalauzt a kulturális és néprajzi emlékekről. Szabadidős, turisztikai programokkal is kirukkolnak gyerekek és felnőttek számára is.

A Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit kft. két, már meglévő rába-vidéki kiállítás tartalmát gazdagítja tovább: a Kétvölgyön lévő fazekas emlékszobát egy, a Rába-vidéki fazekasságról készült filmmel, amit a helyszínen vetítenek; az apátistvánfalvi Élet a vasfüggöny mellett című kiállítás tartalmi részét lefordíttatják szlovénre.

*

Egységes túraútvonalakat alakítanak ki az Őrségben

Erdészeti térségfejlesztési terv készült az Őrségre. A tizenöt évre előretekintő dokumentumot akár a tervek megvalósításához szükséges pályázatokhoz is használhatják.A turisztikai fejlesztési elképzeléseket, a kulturális, történelmi és természeti látnivalókat is figyelembe vettük, amikor az őriszentpéteri körjegyzőség felkérésére elkészítettük az Őrség erdészeti térségfejlesztési tervét - mondta el Kelemen Géza, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának osztályvezetője.

Hozzátette: hasonló dokumentum 20-25 évvel ezelőtt készült, így tényleg időszerű volt a mintegy hatvan százalékos erdősültséggel rendelkező Őrség újboli feltérképezése. De miről is szól egy erdészeti térségfejlesztési terv?

Egy biztos: nem a fakitermelésről, sokkal inkább az erdő közjóléti funkciójának erősítéséről. Az ökoturizmusban élenjáró térség Őriszentpéter és a többi kisebb település közös és egységes fejlesztésben gondolkodik. Az erdészeti szakemberek által elkészített terv a már meglévő, illetve tervezett nevezetes erdei helyeket, kirándulócélpontokat, játszótereket tekinti át. A fő cél, hogy ezeket egységes szemléletű túraútvonalakká, kerékpárutakká alakítsák. Az elképzelések papírra vetése előtt az erdészeti igazgatóság szakemberei az önkormányzatok, a nemzeti park, illetve az erdészeti zrt. illetékeseivel is egyeztettek.

A komplex, mintegy tizenöt évre előretekintő terv eddig kevésbé ismert, illetve még csak tervezés alatt lévő helyszíneknek is fontos szerepet szán, így egyebek között az ispánki Béke liget, a készülőfélben lévő szalafői Életfa, a nagyrákosi Fakereszt emlékhely, az Öreg-hegyi pihenő, a kondorfai pihenő és kegyeleti park, illetve a szattai emlékpark fejlesztésével, korszerűsítésével, komfortosabbá tételével is számol. E részeken pihenőhelyeket alakítanak ki: padokkal, hulladéktárolókkal, esőbeállókkal, esetleg erdei játszóterekkel.Kelemen Géza osztályvezető megjegyezte: az elkészített terv közjóléti pályázatokhoz elengedhetetlenül szükséges szakmai dokumentumként is megállja a helyét.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása