Az ÚMVP III. Tengelyének eredményei Sopron-Fertődi Kistérségben

A térség 39 településéről 2009. januárban összesen 35 pályázat érkezett be. A projektek által igényelt támogatás közel 408 millió Ft, a tervezett fejlesztések összköltsége pedig meghaladja az 581 millió Ft-ot.

A támogatási igények kiteszik a térségi keretösszeg közel felét, 42%-át.

A 2007-13-as időszakban térségünk számára III. tengely 4 fejlesztési intézkedésére 962 millió Ft áll rendelkezésre. A januári pályázati kör végső eredménye alapján a beérkezett 35 pályázatból 18 pályázat esetében volt lehetséges pozitív döntés meghozatala, támogatás megítélése. Összesen 191 millió Ft, keretünk 20%-a kerül lekötésre.

A támogatás mértéke vállalkozások részére 60%, önkormányzatok részére nettó finanszírozással 100%, non profit szervezeteknek pedig 100%. Eszerint térségünkben az önrészekkel együtt kb. 300 milliós nagyságrendű beruházások megvalósulása vált lehetségessé.

Nyerteseink számára október 13-án a zalaegerszegi - regionális Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kollégáival közösen szervezünk szemináriumot, a támogatások sikeres felhasználása érdekében.

Ezen III. tengely 4 intézkedésére előre láthatólag 2009. évben újra benyújthattak pályázatokat térségünk lakói. A rendelkezésre álló, pályáztatható keretünk 770 millió Ft.

*

A Tízforrás 10 napja 2009-ben

Hegykő – Jakab Zsolt körjegyző, a Tízforrás fesztivál főszervezője beszélt idei tapasztalatiról, és jövőre újra várja a fesztiválhoz csatlakozni kívánókat, és természetesen a vendégeket.

- A Szentpéteri Csilla Trió vasárnap esti koncertjével véget ért az idei Tízforrás Fesztivál. A tíz nap alatt 4 település 14 helyszínén 38 programot rendeztünk, amit összesen több, mint négyezren látogattak. A korábbi évekhez képest növekvő érdeklődés azt jelzi, a fesztivál egyre népszerűbb. – mondta el büszkén a jegyző.

-Az idei évben az időjárás is kegyes volt, ugyanis szinte végig nyári kánikula kísérte a programokat. Így, bár jórészt szabadtéri előadásokat tartottunk, egyetlen program sem maradt el.

A legnagyobb érdeklődés a Csík Zenekar fesztiválnyitó koncertjét kísérte, de az Alma Együttes gyermekprogramja is felülírta a várakozásokat. A legszínvonalasabb produkciók között kell említeni a Budapesti Kamaraszínház Eperjes Károly főszereplésével bemutatott Robert Bolt: Morus című darabját, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Horgas Eszter Class Jazz Band koncertjét, valamint Pitti Katalin műsorát.
Fokozott érdeklődés kísérte a képzőművészeti kiállításokat, és az ökoturisztikai programokat. A fesztivál időtartama alatt a nagy érdelődésre való tekintettel a Tornácos Panzió recepcióján a Nemzeti Park által kihelyezett információs Zöld Pontot működtettek a szervezők.

A fesztivált rendező Hegykő mellé idén Fertőhomok, Hidegség és Sarród községek csatlakoztak.

-Bízunk benne, -mondja Jakab Zsolt - hogy a következő években újabb települések is kedvet kapnak a fesztiválozáshoz, és nem is olyan sokára a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj világörökség valamennyi magyarországi települése közösen rendezheti idegenforgalmi jelentőségű, nagyszabású kulturális programsorozatát.
- Akiknek tetszettek a programok, vagy akik talán lemaradtak valamiről, azokat azzal bíztatjuk, hogy Tízforrás Fesztivál lesz jövőre is. Találkozunk 2010-ben, július 8. és 18. között!- zárta beszámolóját Jakab Zsolt.

*

Kitüntetést kapott a Vasúti Lámpamúzeum

Fertőszéplak – Haragovits József a Lámpamúzeum megálmodója és létrehozója Gosztolán vehette át a díjat kiemelkedő "idegenforgalmi" munkájáért. A múzeum múltjáról és jelenéről beszélgettem vele.

A Nyugat-Dunántúli Régió Turizmusáért 2009 elnevezésű kitüntetést vehette át a közel múltban Haragovits József, a fertőszéplaki Vasúti Lámpamúzeum létrehozója. (A lámpamúzeum www.fertopart.hu adatlapja itt tekinthető meg.)

Kiemelkedő idegenforgalmi és turisztikai munkájáért méltatta őt Walter Dezső, a Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A kitüntletés az erkölcsi elismerésen kívül sajnos nem tartalmazott anyagi hozzájárulást a múzeum működtetéséhez, de a díjazott így is elégedett. Reméli, hogy a díj a jövőben még több szakmai érdeklődőt és turistát vonz majd hozzá.

Haragovits József gyűjtőszenvedélye a vasúti lámpák iránt már 30 éve elkezdődött. Igyekezett mindig olyan célt kitűzni maga elé, amit más még nem csinált. Már gyerekkorában mozdonyokat rajzolt, a közép- ill. felsőoktatásban már teljesen a vasúti pálya felé fordult. Ő maga eredetileg tatai volt, 80-ban költözött Sopronba feleségével, és 82-től a GYSEV-nél dolgozott-dolgozik, jelenleg, mint járműfenntartási részlegvezető.
Az első 10 évben csak gyűjtötte a lámpákat, ám az egyre szűkösebbé váló hely arra késztette őket, hogy valamilyen megoldást találjanak a lámpák tárolására. Így bukkantak rá az elhanyagolt fertőszéplaki parasztházra 1990-ben.

Eleinte csak raktárnak használták az épületet, majd 1994-re készültek úgy el a felújítások, hogy meg lehetett nyitni a Vasúti Lámpamúzeumot. Addigra megszerezték a szükséges engedélyeket, és kapcsolatba lépett a Tájak, Korok, Múzeumok Egyesülettel is. Bélyegzési joguk van, és mindemellett hivatalos múzeális tevékenységet folytatnak.
Támogatóik között említette meg Bozsvári Istvánt, Fertőszéplak polgármesterét, aki közlekedésirányító táblákat helyezett ki a faluban, hogy felhívja a figyelmet a Vasúti Lámpamúzeumra, ami egyébként Európában a maga nemében egyedülálló. Beszélt a fertődi Kertész Lajosról is, aki olyan módon támogatja múzeumát, hogy a hivatalos honlapot (www.vasutilapmamuzeum.lks.hu) ingyenesen rakta fel szerverére.
Utoljára, de nem utolsó sorban munkaadóját a GYSEV-et is megemlítette, a cég a soproni vasúti pályaudvar belső részén hirdetőtáblát helyezett el a múzeumról.

Haragovits József elmondta, nem csak a családok és iskolás csoportok érdeklődésére tarthat számot a lámpamúzeum, de gyakorta elhozza a mozdonyvezető gyakornokokat is a múzeumába, hogy élőben is szemléltethesse miként működtek annak idején a vasúti lámpák.
Jelenleg 22 különböző országból összesen 251 különböző lámpa lámpa található a parasztházból átalakított kis múzeumban.
Ha gyerekek jönnek hozzá, szívesen ad nekik világítástörténet-technikai órákat, de voltak már vendégei Braziliából és Ausztráliából is. A Budapesti Közlekedési Múzeummal jó viszonyt ápolnak, adott esetben kisegítik egymást.

Fejlesztések a jövőben

Haragovits József a jövőben a szolgáltatások bővítését tervezi. Szeretné, ha korhű vasutas ruhában kalauzolhatná végig vendégeit kis múzeumán. Ezen kívül szeretné hangeffektusokkal is színesíteni a múzeum palettáját.

Reméljük, sokan látogatnak el hozzá családjukkal, barátjukkal, osztályukkal.
Szívesen látnak mindenkit, aki érdeklődik a vasúti világítás története iránt.

*

A gesztenye igazi ünnepe

A VI. Ágfalvi Gesztenye Fesztivál ezúttal is óriási sikert aratott. Az elmúlt hétvégén a sült gesztenyétől a legfinomabb gesztenyés kockán át, a gesztenyés kifliig mindenfajta előfordulásában megkóstolhattuk az idei ágfalvi termést, ami az ország legnagyobb egybefüggő gesztenyésének köszönhetően (kb. 20 hektár) ezúttal is finom őszi csemegével látja el nemcsak Ágfalvát, hanem Sopront és környékét.

A fesztivál házigazdái, Ágfalva község és az Ágfalvi Vadon Lovas Club ezúttal is kitett magáért: két napon át folyamatos volt a vásári nyüzsgés, gesztenyesütés, forralt bor, sült gesztenye, méz árusítása, kirakodóvásár, ahová a soproniak mellett az osztrák sógorok is nagy számban érkeztek. A vendégsereg méltó fogadására a Virágos Ágfalváért Egyesület tagjai nyolcvan féle süteményt készítettek...

A szervezők a korábbi évek tapasztalataiból merítve ezúttal is fantasztikus hangulatot varázsoltak a „faluszélre”.

A fesztiválon többek között fellépett a Dirty Dance táncegyüttes akrobatikus és showtánc bemutatóval, a Csuta-Kala Duó, az Ízisz Mozgás Stúdió – hastánc bemutatóval, miközben a helyi Tájházban az ágfalvi Morgenröte Énekkar lépett fel, tipikus monarchiabeli burgenlandi hangulatot varázsolva az ünnephez.

A kétnapos ünnepről nem hiányozhatott a híres Ágfalvi Fúvószenekar sem, és színes műsorral működött közre az Ágfalvi Patakugrók Táncegyüttes is. A kicsiket a Habakukk Bábszínház szórakoztatta a tőlük megszokott fantasztikus színvonalon.

A szombati napot a hagyományos Gesztenyebál zárta, hogy vasárnap megújult erővel folyjon tovább a határszéli gesztenyefesztivál.

A vasárnapi programsorozatból ezúttal sem hiányozhatott a déli ingyenes ebédosztás, amelyen hagyományosan az MDF országos vezetése is évről-évre képviselteti magát. Bár ezúttal Dávid Ibolya nem tudott eljönni, a saját receptje szerint készült káposztás marhapörkölt kiosztásánál (amely már a fesztivál szinte kultikus főételévé vált) ezúttal Herényi Károly helyettesítette, s akcióból természetesen nem hiányozhatott Nagy Tamás önkormányzati képviselő sem, ahogy vendégként számos soproni képviselőt is felfedezhettünk a látogatók között.

*

Harmadszor tartották meg a "Bikavásár"-t Sarród-Fertőújlakon

Fertőújlak - Harmadik alkalommal került megrendezésre a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban a Szürke Szarvasmarha Tenyészbika Bemutató és Vásár. A rossz idő ellenére sok látogatót, tenyésztőt, kirándulót vonzott az esemény, mely a marhavásár után tartalmas programokat kínált a Nemzeti Park központjában.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park harmadik alkalommal rendezte meg tenyészbika-szemléjét, melyen az esős időjárás ellenére sok érdeklődő vett részt.

A már hagyományosnak mondható programsorozat délelőtt a bikák szemlézésével, bemutatásával kezdődött. A délután során pedig a Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont előtt felállított sátorban várták fellépők és érdekes programok a szórakozni vágyókat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

*

Hamarosan indul a kerékpárút építése Sopronban

Sopron - 2010-ben már megindulhat az a fejlesztés, ami lehetővé teszi majd, hogy Sopron és a Fertő-part kerékpáros közlekedése fellendüljön.

Mintegy 2,5 kilométer hosszan kiépülő új kerékpárút köti össze a jövőben a Fertő-tájat, valamint a soproni belvárost. A kivitelezés várhatóan a jövő év elején kezdődhet el. A csaknem 40 millió forintos beruházás során a 2,5 kilométer hosszú kerékpár szakaszon 588 méteren újat építenek, a fennmaradó közel 2 kilométert pedig kitáblázzák. A költségek jelentős részét - 35 millió forintot - uniós támogatásból fedezik. Az új út két városrészt, a Virágvölgyet és a belvárost köti össze a Virágvölgyi út, a Bécsi utca, a Szentlélek utca, az Ikvahíd utca, Szent Mihály utca útvonalon. Emellett rácsatlakozik majd a Fertő menti kerékpárút-hálózatra.

A kivitelezés befejeztével pedig a városvezetés reményei szerint biztonságosabbá válik a kerékpározás, továbbá közvetetten a gépjárműforgalom csökkenése is várható, hiszen munkába vagy az ügyek intézéséhez már biciklivel is be lehet majd jutni biztonságosan a belvárosba.

Forrás: Alpokalja-Ikvamente Leader Egyesület, Sopron-Fertődi HVI

Cikk megosztása