Megújul a szentgyörgymezői kápolna

Megújul belülről a Miklósffy kápolna a szentgyörgymezői temetőben. A felújítást engedélyezte az Országos Műemlékvédelmi Hivatal.

A kivitelezésre 500 ezer forintot különít el Esztergom testülete jövő évi költségvetéséből.

A munkálatok finanszírozására számos felajánlás érkezett a városrészek alapítványaitól, illetve a Városi Szimfonikus Zenekar alapítványától is.

*

Ingyenes komposztládákat osztottak Mogyorósbányán

Ingyenes lakossági komposztládákat osztottak október 17-én a mogyorósbányai Főtéren. Az akció keretében a lakosok három éves fenntartási kötelezettséggel vehetik át a ládákat, valamint tájékoztatást is kaphatnak a helyes használatáról és a komposzt felhasználásáról.

Az "Egy virágzóbb Magyarországért!" program célja, hogy a térség zöld hulladék kezelése megoldódjon, megszűnjön ezáltal a zöld hulladék égetése, csökkenjen a térség kommunális hulladék mennyisége, illetve hogy visszakerüljön a természetbe ez a fajta hulladék. A projekt a Környezeti és Energia Operatív Program keretében valósul meg.

*

Bajna a Duna TV Ízőrzők sorozatában

2009. október 25-én vetítették a Duna TV Izőrzők sorozatában a Bajnán készült filmet, amiben láthattuk, hogy készül a főként disznóvágás idején hagyományos "déli hús", a férfiak kedvence, a bográcsos csípős bab, a sült vaddisznómáj, a "virsli kabátban" és a sütemények közül a krumplisrétes és a gyümölcsös pite.

Kellemes szórakozást kívánunk!

*

Könnyűzenei emlékek

Az örökifjú Bródy János „Emlékpróbája” köszöntötte a Zenei világnapot városunkban. A magyar zenei élet ikonja sok emléket idézett meg, és sok emlékkel gazdagított is bennünket önálló előadóestjével.

Csakúgy, mint a Doroghoz kötődő festőművész, Hérics Nándor Zenészportrék címet viselő kiállítása a Dorogi Galériában. Wehner Tibor művészettörténész méltatta a hazai pop, rock, beat élet meghatározó alakjait felvonultató portré sorozatot: „az arcfolyamok a nyomtatott sajtó, a lapok oldalain, a televíziók és számítógépek képernyőinek mozgó és állóképein áradnak felénk. És ebben a kavalkádban váratlanul egy egyediségekben tündöklő, a régi korok eszményeivel is áthatott modern portrégaléria született.

A magyar, könnyűnek nevezett zene közelmúltjának meghatározó alakjait megörökítő, nagyszabású, a jelenkori magyar művészetben páratlan arcképsorozat született. Az együttes művei kapcsolódnak az arcképfestészet tradícióihoz, és el is szakadnak a hagyományos portré műfajától. Kapcsolódnak a formai koncepciók, a klasszikus festői eszközök és megoldások által, és elszakadnak azért, mert a kompozíciók létrejöttét nem inspirálta a megrendelő, mert nem megszokott foglalkozás portrék, nem attribútumokkal kísért ábrázolások születtek.

Hérics nem festett hangszereket, nem festett meg koncert szituációt, stúdió vagy színpadkörnyezetet, kizárólagosan az egyéniségekre, a személyiségekre, az arc által megragadható kifejezésre, az arc által hordozott, közvetített tartalmi töltetre koncentrál. A festő koncentrációjának mélységeit jelzi, hogy hosszú, két éves alkotómunka során jött létre ez a portrégaléria, amelynek minden egyes alkotása az ábrázolt személyiséggel való megismerkedés, beszélgetés, vázlatok és fotók készítése, valamint több képvariáció megfestése után kristályosodott véglegessé. Hérics Nándor képei legendákat oszlató, a külsődlegességet lehántó, mélységeket kutató kompozíciók.

*

Bővül a kerékpárút-hálózat: átadták Nyergesújfalu-Bajót közötti kerékpárutat!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program támogatásával épült meg a Nyergesújfalu-Bajót közötti kerékpárút, amelynek ünnepélyes átadására 2009. október 10-én (szombaton) 11 órai kezdettel került sor a 1125-ös számú (bajóti) út mellett, Nyergesújfalu-Bajót közigazgatási határán (a volt malomnál).

A Lábatlanig nyúló nyergesi belterületi szakasz folytatásaként a tavaly augusztusban átadott, Táton keresztül az ún. esztergomi útig húzódó út megépítését követően mostantól négy szomszédos települést köt össze kerékpárút.

A települések új büszkeségét Miskolczi József Nyergesújfalu Város Polgármestere és Tóth Zoltán Bajót Község Polgármestere adták át. A Beruházás teljes összege 206 Millió Forint volt, amiből a támogatás összege 126 Millió Ft volt.

*

Újabb látványos beruházás az esztergomi kistérségben!

Esztergom Város Önkormányzat a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program Belterületi Utak Fejlesztése című pályázatán a Bánomi áttörés II. ütemére 240 millió forintos támogatást nyert. Az összesen 995 millió forintba kerülő beruházás költségeihez az önkormányzat 755 millió forintot biztosított.

A második szakasz építése 2008 tavaszán kezdődött a Kölcsey utcában szükséges ingatlan-kisajátítási eljárások és bontások után a közművek áthelyezésével, amelyek a Vörösmarty utcát is érintették.

Az azóta eltelt egy év alaposan próbára tette az esztergomi autósok türelmét, hiszen időközben megkezdődött a második, a harmadik és a negyedik ütem építése is, amikor lezárták a korábbi terelőutakat is, így ízelítőt kaphattunk abból, hogy milyen lenne a város közlekedése ma, ha annak idején a városvezetés nem kezdeményezi az elkerülő út megépítését.

Tavasszal megkezdődött a Petőfi Sándor utca Vaszary Kolos Kórház előtti csomóponttól a Terézia utca csatlakozásáig tartó szakaszának felújítása is, melynek keretében új közművezeték-rendszer is épült az úttest alatt. A munkálatok idején a forgalmat a Honvéd utcára terelték át, így az átmenetileg újra kétirányúvá vált. Szeptember elején a város döntéshozói, látva az iskolakezdéssel járó forgalmat, a reggeli és a délutáni órákban megnyitották az iskolába igyekvők előtt a forgalomtól elzárt Berényi Zsigmond utcát és a Kis-Duna sétányt, ezzel mérsékelve a lehető legkisebbre az útépítéssel járó kellemetlenségeket.

Az elmúlt hónapokban napról napra szépült az új út: a szakszerűen, több rétegben lefektetett aszfaltburkolat mellett színes térkővel burkolt buszmegállók, parkolók és biztonságos gyalogosjárdák jöttek létre, végül felfestették az útburkolati jeleket. Az utat már a múlt hét óta teljes hosszában használják a közlekedők, de még vannak apróbb simítások a hivatalos forgalomba helyezés előtt.

Szeptember 30-án megkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás. A bejárásokon tapasztalt hiányosságok, a közműveknél észlelt hibák javítása, aknafedőlapok szintbehozása, esztétikai hibák, hézagok javítása, valamint a telekommunikációs kábelekkel kapcsolatos problémák rendezése és a zöldfelületek telepítése még néhány hétig eltarthat, de jelentősebb útlezárásra már nem kell számítani.

*

Dorogon lehet a Sanyo európai központja

A Sanyo európai központjává válhat a cég dorogi gyára- jelentette be a Japánban tárgyaló nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István a gazdasági stabilizáció elérésével és a növekedési irányok kijelölésével kapcsolatos magyar lépéseket ismertette japán befektetőknek, Tokióban és Oszakában pedig üzleti szemináriumot tartott.

A miniszter elmondta, a japán üzletemberek - a németekhez hasonlóan - Magyarországtól a munkaerőpiac rugalmasságának erősítését kérték, a jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban pedig kiemelték az energiatakarékosság és a környezettudatosság fontosságát. A japánok figyelmét felkeltette a megújuló energiával kapcsolatos magyar stratégia, illetve a napelemek európai keresletének felfutása.

A Sanyóhoz hasonlóan az esztergomi Suzuki és a dunavarsányi Ibiden is a magyar központ fejlesztését jelezte. Ezekre az elképzelésekre reagálva a miniszter azért hozzátette, hogy a japánoknál továbbra is nagyon fontos a hatékonyság növelése, ezért kérdéses, hogy a fejlesztéseknek lesz-e a munkaerőpiacon felszívóerejük. Az átalakítások inkább strukturális átrendeződést, a kutatás-fejlesztési irány erősítését jelenthetik.A japán üzletemberek a jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban az energiatakarékosság és a környezettudatosság fontosságát emelték ki, figyelmüket pedig elsősorban a megújuló energiával kapcsolatos magyar stratégia keltette fel. Ezért több japán vállalat is a magyarországi központ fejlesztésén dolgozik, így a Sanyo-n kívül az esztergomi Suzuki is.

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása