Sportpályákat avattak Veszprémben

Két frissen felújított sportpályát adtak át a városban november közepén – a Csikász utcában és a Martinovics téren is egyből birtokba vették a fiatalok.

A Simonyi Zsigmond Általános Iskola tanulói rövid műsort is összeállítottak az intézmény melletti sportpálya avatójára.

Baumgartner Lajos önkormányzati képviselő avatóbeszédében elmondta, nemrég adták át a szomszédos pályát, amelyen már sajnos tapasztalt néhány kisebb rongálást. Kiemelte, örül, hogy ígéretéhez híven sikerült megvalósítani a felújítást, de még bőven van mit tenni, hiszen jó pár év lemaradásban vannak.

Ebele Ferencné, az iskola igazgatója ígéretét adta, a diákok megpróbálnak ügyelni a labdapálya állapotának megóvására, de a vandálokkal szemben nem tudnak mit tenni. A Martinovics téren Péterné Rózsa Mária képviselő asszony köszöntötte a Dózsa iskola tanulóit, és ajánlotta nekik, valamint a környék lakóinak, hogy minél többet mozogjanak a pályán. Elmondta, már egy ideje felújításra szorult, és örömét fejezte ki, hogy ezentúl korszerű sportpályát használhatnak a városrész lakói.

Debreczenyi János mindkét helyszínre egy-egy focilabdával érkezett, melyet a gyerekek egyből birtokba is vettek. A két pálya kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Veszprémben nemcsak nagy csarnokok épülnek, hanem a szabad levegőn is igyekeznek a legjobb körülményeket biztosítani a sportoláshoz.

*

Nagy Benedek móri szobrászművész Fejér megyei PRÍMA Díj kitüntetést kapott!

A díj átadására 2007. november 17.-én Székesfehérváron ünnepélyes keretek között megrendezett estélyen került sor 250 megyei közéleti személyiség, cégvezető és a média jelenlétében.Nagy Benedek eddigi életműve: kiemelkedő művészeti tevékenysége, értékteremtő és értékmentő, városvédő munkája elismerésként részesült a jeles kitüntetésben.

A Demján Sándor kezdeményezésre létrehozott díjat a VOSZ Fejér megyei elnöksége évente 3 fő vagy szervezet részére ítéli oda, akik a magyar művészetek, a tudomány, a sport, a sajtó, közművelődés és köznevelés terén maradandót és kimelkedőt alkottak.
A díjátadást idén is nagy érdeklődés kísérte, mivel a VOSZ elnöksége több mint 100 jelölt közül választotta ki azt a díjra érdemesnek tartott 11 személyt és szervezetet, akiknek nevét és munkásságát az írott és elektronikus sajtó előzetesen nyilvánosságra hozta és a nagyközönségnek bemutatta. (Nagy Benedek jelölését a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő 20 fős PLATO vállalkozói csoport kezdeményezte.)

*

Jótékonysági orgonakoncert Móron

A móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola védőszentjének ünnepén idén is megrendezték a már hagyományos jótékonysági estet. Ebben az esztendőben Marosvári Péter orgonaművész adott koncertet.

A rendezvényre belépőket nem árusítottak, az önkéntes felajánlásokat a helyszínen kihelyezett perselyben helyezhették el, melyet a Szent Erzsébet Iskola diákjainak érdekében használnak fel. 

*

Tóth Éva és Leblanc Győző énekelt az idősek napján

Tóth Éva és Leblanc Győző operett slágerekkel szórakoztatta a bodajki közönséget az idősek napja alkalmából.

A december 10-i rendezvényt a hagyomány szerint idén is Bodajk Város Önkormányzata szervezte. Az operett utazó nagyköveteinek is nevezett művészpáros évek óta a világ több földrészén is népszerűsíti ezt a műfajt, bár Leblanc Győzőt az opera rajongók is jól ismerhetik. Bodajki fellépésükön több híres operettből énekeltek részleteket, derűt, vidámságot hozva a Mozi épületébe.

Ugyanakkor a jelenlévők meghallgathatták Kondor Ernő A vén cigány című sanzonját is, mellyel Leblanc Győző könnyeket csalt a szemekbe. A felemelő előadást követően az önkormányzat ízletes rétessel vendégelte meg a bodajki közönséget.

*

Rászorulókon segítettek

Kétszáz család kapott ajándékot a városi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat karácsonyi rendezvényén. Az OTP egymillió forinttal járult hozzá a szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű nagycsaládok megsegítéséhez.

Az összegből az önkormányzat élelmiszercsomagokat állított össze a rászorulóknak. Debreczenyi János polgármester köszöntőjében arra kért mindenkit, hogy ha mást nem is tud adni, ajándékozza meg családját szeretetével vagy jó szóval. A tegnapi ünnepség szervezői az Alma együttes koncertjével lepték meg a gyerekeket. (Napló)

*

Bányásznapi megemlékezés Mecséren

2009. december 3.-án került sor a hagyományos Bányásznapi megemlékezésre és koszorúzásra Mecséren a Bányász Emlékműnél.

Az ünnepséget megtisztelte többek között Fenyves Péter Mór Város polgármestere, Turi Balázs Bakonycsernye polgármestere, Ackerman Zoltán Bakonycsernye alpolgármestere, Hajnáczki Tamás a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány elnöke, A Balinkai Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői, valamint a település érdeklődő lakói.

*

Fénylánc Magyarországért

Régi szokás megújítására hívtak mindenkit Zircen, a Háromhegyre december 21-én (hétfő) délután, ahol a fáklyák fényével máglyát gyújtottak, láncszemként kapcsolódva a Magyarország ormain meggyúló többszáz lánghoz.

A fáklyás menet az Apátság udvarából indult a Háromhegyre, ahol a máglya meggyújtása, köszöntés, imádság Hazánkért, közös éneklés, beszélgetés (forralt borozás, teázás, szalonnasütés) várta a résztvevőket.

*

Herend Lakosztály a Héderváry kastélyban

A Herend a kastélyban kiállítás-sorozatának kilencedik helyszínén, Héderváron a XIX. század hangulata talán a leghitelesebben jelent meg. A kastély, a korabeli enteriőrök tökéletes egységet alkottak a porcelánokkal.

Az ünnepélyes megnyitón a vendégeket Bartha Sándor, a szálloda igazgatója, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Méltatták a kulturális értékek fontosságát, így a Héderváry kastélyt és a Herendi Porcelánmanufaktúrát is.

Kiemelték, hogy mai világunkban milyen fontos a kulturális értékek ápolása, a hagyományok tisztelete. Megismerhették a vendégek a kastély és a patinás manufaktúra rövid történetét is. A megnyitón közreműködött Sebestyén Márta Kossuth- és Grammy díjas népdalénekes.

A kiállítást Dr. Mezős Tamás nyitotta meg. A kiállítás sorozat szigetközi állomásának különlegessége, hogy az országban másodikként a Héderváry Kastélyban kerül kialakításra egy „Herend Lakosztály” melynek dísztárgyai között megtalálható többek között a Hadik huszár, Déryné figurája, a Matyó Madonna, és egyéb dísztárgyak is. Különlegességet a Héderváry színnel festett darabok jelentenek. A speciális szín, mely a Héderváry gróf rendelését őrzi, ma is Herend színei közé tartozik.

*

Porcelánfát kapott Veszprém

A Herendi Porcelánmanufaktúra által adományozott műremek a Veszprém Aréna melletti körforgalomban kapott helyet.

A csaknem négy méter magas és több, mint egy tonna súlyú, sötétben is világító köztéri műalkotást dr. Simon Attila vezérigazgató adta át ünnepélyesen. Beszédében elmondta, missziójának tekinti, hogy a magyar kultúra értékeit a globalizáció világában is terjessze, s nagy örömmel számolt be arról, hogy magyar márkaként eddig csak a herendi porcelánnak sikerült kiállítását a Kreml falai közé bejuttatni.

A vezérigazgató kultúraközvetítő munkájáért arany emlékérmet vehetett át Debreczenyi János polgármestertől.

*

Együttműködés Kínával

A megyeszékhelyre látogató ningbói küldöttség vezetője, Chang Minyi is lát lehetőséget arra, hogy a Pannon Egyetemen kínai diákok tanuljanak. Ezt a városházán mondta el, miután Debreczenyi János polgármester Czaun János alpolgármester, valamint a Pannon Egyetemet képviselő Vereskuti Zita társaságában fogadta a kínai partnerváros delegációját.

Ningbo és Veszprém kapcsolata 1998-ra datálódik, 2003-ban nálunk írták alá a partnervárosi kapcsolatok létesítéséről szóló megállapodást. A mostani látogatáson Debreczenyi János elmondta, Veszprém is érzi a gazdásági válságot, de iparunk és befektetőink sokszínűségének köszönhetően nálunk a hatása nem jelentkezik tragikusan, tömeges gyárbezárásra nem került sor, de dolgozói elbocsátásokra sajnos igen.

Vereskuti Zita arról szólt, a Pannon Egyetem vezetése éppen most tárgyal Kínában arról, milyen módon kerülhetnek diákok a távol-keleti országból a veszprémi universitásra.

A kínai küldöttség vezetője, Chang Minyi, a ningbói önkormányzati bizottság elnökhelyettese viszontlátogatásra hívta meg a veszprémi vendéglátókat.

*

Püspöki szentmise a bodajki katolikus plébánia felújítása alkalmából

Püspöki misét követően felszentelte a felújított bodajki katolikus plébániát Spányi Antal megyéspüspök.

A műemlék védelem alatt álló épület felújítására szigorú előírások vonatkoztak. A munkálatok egy évvel ezelőtt kezdődtek. Elvégezték a villamos hálózat teljes cseréjét, a lámpatestek korszerűsítését. A régi vízvezeték rendszer is teljes cserére szorult, ezzel együtt két fürdőszobát újítottak fel... A felújítás költsége mintegy 20 millió forintot tett ki.

A munkálatok befejeztét követően október 22.-én Spányi Antal megyéspüspök is ellátogatott Bodajkra az új plébániára, és megelégedéssel nyugtázta a látottakat. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét is celebrált, majd a plébánia valamennyi helyiségét megszentelte.

*

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Vehír, Veszprémi Napló, Veszprémi 7 Nap

Cikk megosztása