Az év ötlete

Ilyen sem volt még: a kihaló falvakra, az itt élő emberekre, az elszármazottakra rendkívül hatásos művészeti technikával hívják fel a figyelmet Hegyhátszentmártonban. Az elszármazottak portréi láthatók léggömbön.

Borostyánsugarú a nap, szinte fürdik az őszi fényben a kis falu. Mint a mesében; egyetlen utcácska, a kertekben kölyökkutyák játszanak. A temetői nyiladék végén kitárul a táj, méltósággal muzsikál a Rába. Átellenben a kis templom ritka kincset rejt; pazar Szent Márton képet. Mondják, ez a szlovén zarándokok egyik kedvenc helye.
És másoké is. Ahogy behajtunk a településre, már-már bizarr látvány fogad. Rögzített, fekete lufik a házak előtt, rajtuk arcok. Twist-frizurás, szemüveges, szerelmesen néző, kölyökképű, bombanő, eminens, idős néni, délceg legény, tanító bácsi. Egy uniós pályázat révén két ifjú és módfelett szimpatikus hölgy, Szabó Ildikó és Tesch Kata megvalósíthatta köztéri installációját. Amely, nem túlzás, az év ötlete. Egyszerűen odacövekeli az embert a lufikhoz. Amikor az arccal barátságot kötünk, benézünk az udvarra is.

És feltárul egy régvolt világ. Éppen ez a cél, a kis falu múltjának felvillantása az elszármazottak révén, mondja Ildikó, aki azonnal be is vallja: érintett, idevalósi.

Nem tudok érzelmek nélkül gondolni erre a csodálatos településre... Szüleim, nagyszüleim, a szomszédos Iváncon élő barátaim mind-mind erős kötések. Látja, most is meghatódtam, töröl el egy könnycseppet. Alkotótársa, Kata igazi kihívásként élte meg a hivatalosan rehabilitáció című projektet.

Budapesti vagyok, de már ide is vonzódom... Amint láttam a fényképeket, ahogy együtt dolgoztam helyiekkel, egy hihetetlenül erős és hiteles közösség bontakozott ki előttem. Az arcok ismerősek és mesélnek; az elvándorolt, vagy már elhunyt emberek építőkövei Hegyhátszentmártonnak.

És így látják a helyiek is. Az utcán láthatóan nagy a felbolydulás. Hát ez tényleg remek ötlet. Megdöbbentem, amikor így, egyben láttam az ismerős arcokat, fogalmaz Sahin Tóth Péter helybeli. Fülöp Jánosné a régmúltról, az egykori kastélyról, a földvárról mesélt. Tudja, ez egy gyöngyszemes falu, bár most csak hatvanan lakjuk.

Pál László polgármester nagyon örül a november 7-ig látható installációnak. Kitárulkozhatunk, megmutatjuk magunkat. Mert igenis vannak értékei egy kis falunak.

A szombati akció misével, sétával folytatódott. S hogy mit mozdított meg, arra elég egy adat. Az elszármazottak összejövetelén kétszázan (!!) voltak, ez a falu lakosságának többszöröse.
Az egykori szentmártoniak elmondták, hogy nem vándoroltak volna el, ha lett volna autójuk. A legtöbben visszaköltöznének, és nem várnák el a munkahelyteremtést.

Doma Ernő szellemesen fogalmazott: Kétszeresen is szentmártoni vagyok; lévén szombathelyi és feleségem révén már itteni is. Ez az akció a reménység akciója, emlékező és emlékeztető faluünnep. Ildikóék talán még nem is tudják, mekkora tettet vittek végbe.

forrás: vasnepe.hu

*

Népdalkörök estje Őriszentpéteren

A Művelődési Ház és Városi Könyvtár az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulással együttműködve pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt szakmai rendezvények megrendezésére hirdetett felhívásra, dalos és színjátszó találkozó szervezésére.

A kistérség amatőr kórusai, népdalkörei, színjátszói számára szerettek volna lehetőséget teremteni egy olyan szakmai találkozón való részvételre, amely túlmutat a csoportok egyszerű bemutatkozásán, fellépésén, lehetőséget teremt egymás munkájának megismerésére, tapasztalatcserére. A benyújtott pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, ebből a pénzből sikerült megszervezni az I. Őrségi Aranymálinkó dalostalálkozót.

Az eseményt Laczó László, az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke nyitotta meg, aki méltatta az amatőr csoportok munkásságát és megköszönte, hogy évtizedeken át önzetlenül, töretlen lelkesedéssel őrzik a hagyományokat a kistérség életében.

A találkozón színpadra léptek: Felsőmaráci Asszonykórus, Ivánci Népdalkör, Őrségi Baráti Kar, a domonkosfai Petőfi Sándor Népdalkör, Viszáki Asszonykórus. A nem verseny jellegű rendezvényen, kérésre, zsűri értékelte a csoportokat. Az est végén kiosztották az Aranymálinkó vándordíjat, amellyel a Viszáki Asszonykórust jutalmazta a zsűri.

*

Túrázó gyerekek

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretén belül a 2009/2010-es tanévben elkezdődött a kompetenciaalapú nevelés és oktatás az őriszentpéteri általános iskolában.

A pályázat részeként egész éves programot indít Jeles napok a természetben elnevezéssel az őriszentpéteri intézmény. Az egész tanévet átölelő eseménysorozat nyitóprogramja volt a "Játsszunk szabadságharcot" címmel meghirdetett pákozdi emléktúra, amelyen az iskola összes kis- és nagydiákja részt vett.

A gyerekek előzetes feladatként menetlevelet készítettek, csapatnevet találtak ki és felkészültek a szabadságharc eseményeiből. Az akadályverseny egyes állomásain számot adtak a megszerzett ismeretekről és ügyességükről. A feladatok között szerepelt titkosírás, torpedó, kötélmászás és lövészet is. A túra végállomása Ispánk volt, ahol is minden osztály elkészítette a saját főztjét. A túrát eredményhirdetés zárta. A hetedik osztályosok lettek a nyertesek, de minden csapat külön jutalomban részesült.

*

A 86. sz. főút átadása

A már a térségben sokak által nagyon várt 86. sz főút újabb szakasza került átadásra. Az ünnepségen többek között Kiss Péter társadalmi kapcsolatok miniszter mellett a kistérség számos közéleti szereplője is megjelent, jelezve,hogy közös ügyről, klasszikus közérdekről van szó. Az újabb útszakasz átadás várhatóan a Sárvárt elkerülő útszakasz és a Vát- Szombathely szakasz 4 sávúsítása lesz.

*

Radnóti emléknapok Táplánszentkereszt

2009. október 1. és 2. Radnóti Miklós Emléknapok Táplánszentkereszten, ahol is filmmagyarázattal és vetítéssel egybekötött holocaust összefüggéseire rávilágító napokat szervezett a helyi kulturális szakember Meskó Krisztián.

A rendhagyó mozizás mellett a Nyugat Magyarországi Egyetem professzora, Láng Gusztáv, valamint Dr. Murber Ibolya és Molnárné Dávid Eszter tartottak diavetítéses előadásokat. A Holokauszt kiállításon Radnóti verseket hallhattunk folyamatosan.

*

Kölkedi Ősz

Az ÚMVP sátorban gyermekrajz kiállítás, fényképkiállítás és vidékfejlesztéssel kapcsolatos totó szerepelt a programban. Délután három órakor vidékfejlesztésről fórumot tartottak a vendégeknek.
A nap során sokan keresték fel a sátrat, ahol a HVI, a Vasi Őrtorony HACS és a Merlin Kft. munkatársai fogadták az érdeklődőket.

A jó hangulatot fokozó meglepetés műsor után a színpadon közösen kapták meg a díjazottak az ajándékokat.

A falusi ízekből kóstolhattak a vendégek (pl.: tökmagolaj, must, aszalt gyümölcs, stb.)
Az árusok ételkínálata kapcsolódott a rendezvény hangulatához: kemencében sült langalló, kürtős kalács, pogácsa, zsíros kenyér, sült gesztenye.

A látogatók aktívan részt vehettek a programokban, díszt készítettek, tököt faragtak, lopótökkel szívhattak, játszhattak, kukoricát foszthattak, morzsolhattak, hintózhattak, korongozhattak.

*

Online szolgáltatás a körmendi könyvtárban

Hittük volna, hogy a 21. század azzal a dilemmával köszönt ránk, hogy hol olvassunk? Jelesül papírfelületen vagy képernyőn. Márpedig itt az igazi kihívás: az online-technika sorra dönti a dominót.

Ezt ismerték fel, kicsit talán későn, a könyvért, az olvasásért, a nemzet művelődéséért felelősök, amikor kiírták az online-hozzáférést szorgalmazó pályázatukat. Hat város alkotott egy konzorciumot, a csapat vezetője Körmend. Aztán elkészültek a munkák, sorakoztak a tervek, és gyűltek a tapasztalatok. Kőszeg, Nádasd, Őriszentpéter, Szentgotthárd és Vasvár felsorakozott az ügy mögé.

A lehetséges 50 millióból 49,9-et kaptak a minőségi szolgáltatások fejlesztésére a nyugati végek könyvtáraiban. Mecsériné Doktor Rozália, a körmendi városi könyvtár vezetője, projektmenedzser tájékoztatott nemrég a város-házán

*

Indulhatnak a fejlesztések a Vasi Őrtorony LEADER HACS-nál

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesülethez az ÚMVP III. tengely négy jogcímére az első körben 105 kérelem érkezett.

A kérelmek feldolgozása során az MVH 21 db kérelmet utasított el és 84 db kérelem került befogadásra.

Az MVH végleges pontszámait tartalmazó rangsorok alapján az Egyesület elnöksége meghatározta a támogatás elnyeréséhez szükséges minimum pontszámokat és a pontszámok alapján támogatandó projektek megvalósításához szükséges első körben felhasználható forrás összegét.

A 84 db befogadott kérelemből 43 db nyert el támogatást és valósulhat meg a közeljövőben. Ezekből 22 db vállalkozásfejlesztésre irányuló projekt. A térségben munkahelymegőrzést, új munkahelyek létrehozását jelenti.

A Vasi Őrtorony rendelkezésére álló források valamivel több, mint 50%-át biztosította az első körben támogatási kérelmet benyújtó legjobb projektek megvalósításához. A megmaradó részre november 15-től újból lehetett kérelmeket benyújtani.

*

Változások Vasi Őrtorony Leader HACS-nál

2009. október 1-től a munkaszervezeten belül pályázatkezelő munkacsoport alakul. A munkacsoport feladata az MVH-val kötött delegálási megállapodás alapján az ÚMVP III. tengelyes nem horizontális intézkedései vonatkozásban a kérelmek benyújtását követően az ÚMVP III. tengelyének nem horizontális intézkedéseire (mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése, falumegújítás és fejlesztés, a vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése), illetve a IV. tengely jogcímeire benyújtott támogatási kérelmek és pályázatok teljes körű feldolgozása az MVH felügyelete alatt.

A feladatot MVH által felállított követelményjegyzék teljesítése esetén lehet ellátni.

A működés racionalizálása miatt az eddigi két iroda összevonásra kerül és a tájékoztatás-ügyfélfogadás is az új irodában zajlik, melynek címe: 9900 Körmend, Rákóczi F. u. 38. (a Körmend Rádió helyén). Telfonos és e-mail elérhetőségek nem változnak.

*

Ravatalozó avatása Nádasdon

Régi terve vált valóra a nádasdi polgároknak amikor széles társadalmi összefogással hazai forrásból megújult a település ravatalozója.

Az avatóbeszédeket Balogh József a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Kovács Ferenc a Vas megyei Önkormányzat elnöke tartották.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása