Életmentő készülékeket üzemeltek be a gyulai központban

Félautomata újraélesztőt, oktató defibrillátort, valamint segédeszközöket kapott a Harruckern János Közoktatási Intézmény.

Az újraélesztő készüléket pályázati forrásból szerezte be az oktatási komplexum, s vállalta, hogy nyolc pedagógusnak is megtanítja a félautomata defibrillátor használatát. Továbbá év végéig is lehetővé teszik 200 diákjuk számára, hogy elsajátítsák az úgynevezett laikus újraélesztés technikáit, valamint a félautomata defibrillátor használatát.

A pénteki ünnepélyes átadás után dr. Cserjés Andrea és Sipos Kornél, az Országos Mentőszolgálat munkatársai egész napos oktatást tartottak a készülékek használatáról. Az előadást interaktív oktatás követte, melynek során a résztvevő tanárok szembesültek az újraélesztés gyakorlati nehézségeivel, majd saját maguk végezték el a mellkasi nyomást és a lélegeztetést. A Békés megyei oktatási intézmény - az úgynevezett JESZ-pályázaton való sikeres részvétele után - 1,4 millió forintot kapott a készülékek beszerzéséhez és a képzéshez. A szükséges forrást az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet biztosítja, arra hivatkozva, hogy Magyarországon vezető halálok a szívinfarktus, igen sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Országos szinten nyolcvan intézmény nyert defibrillátort e pályázaton, amelyen előnyben részesítették az iskolákat, de több bevásárlóközpontban is felszerelnek újraélesztő gépet.

A Harruckern azt is vállalta, olyan helyiségben lesz a defibrillátor, amely valamennyi oktató és diák számára könnyen elérhető. Mivel a Harruckern egészségügyi képzést is folytat, ezért annak keretein belül is használhatóak lesznek a demonstrációs eszközök. Az életmentésre nem alkalmas oktató defibrillátort, valamint a szemléltető babákat az intézmény egészségügyi szakmacsoportja használja tovább. A munkatársak bíznak abban, nem sűrűn kell "élesben" használniuk a defibrillátort. A közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor az intézmény valamennyi pedagógusa és diákja örömmel fogadná a defibrillátort az épületben. Az iskolakomplexum dolgozói és diákjai azt az álláspontot képviselik, ha egyetlen életet is megmentenek a megszerzett tapasztalatok és eszközök, nem volt hiábavaló a fáradozás.

*

Tizenhatezren kérnek Békésben területalapú támogatást

A mezőgazdasági tárca a napokban tette közzé az egységes területalapú támogatások összegeit. A jogosult gazdálkodók hektáronként 42 ezer 941 forint 60 fillérhez juthatnak.

- Nálunk egyelőre még folyik a helyszíni ellenőrzési eredmények kiértékelése - mondta Németh Tibor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Békés Megyei Kirendeltségének megbízott vezetője. - Az elmúlt időszakban munkatársaink elvégezték a szükséges ellenőrzéseket. Ezek kiértékelése után derül ki, hogy kik kaphatják meg előrehozottan az egységes területelapú támogatást. Németh Tibortól megtudtuk, több mint 16 ezer gazdálkodót érint ez a támogatási forma. A termelők egyebek között szabálytalan igényléssel, gyomos területekkel zárhatják ki magukat a támogatásból. Ez azonban Békés megyében a jelenlegi adatok feldolgozásának ismeretében várhatóan kevés gazdát érint majd. - A területalapú támogatások mellett számos más feladata is van a hivatalnak, melyek közül a legaktuálisabbak a gépbeszerzési kifizetési kérelmek feldolgozása, az új agrárkörnyezet-gazdálkodási kérelmek értékelése, a fiatal gazdálkodók pályázatának befogadása. Hogy a kérelmeket minél rövidebb idő alatt feldolgozzák, a gazdálkodók mihamarabb forráshoz jussanak, ennek érdekében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Békés Megyei Kirendeltségétől 15 falugazdászt irányítottak át az MVH-hoz.

Forrás: bmhirlap.hu

*

Eleken helyi vállalkozókat támogattak

Saját forrásai terhére hétmillió forintos pályázati kerettel segítette a helyi vállalkozókat az eleki önkormányzat. Pluhár László polgármester elmondta, a felhívásra közel negyven pályázat érkezett be. Az érintettek kisebb része munkahelyteremtésre, többsége eszközbeszerzésre fordította az elnyert összeget. A program révén összesen körülbelül tizenötmillió forintos fejlesztés valósult meg, hiszen a támogatást elnyerő vállalkozók ehhez a forráshoz hasonló nagyságú önerőt is biztosítottak.

*

Befejeződött a munka a gyulai Bárdos-hídon

Befejeződött a város kapuja szerepét betöltő, idén 201 éves, 12 méter széles, 56 méter hosszú Bárdos-híd felújítása Gyulán.

A péntek délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón dr. Perjési Klára polgármester felelevenítette a híd történetét, majd ismertette a beruházás főbb adatait. - Összesen 67 millió 800 ezer forintból készült el a munka az állami tulajdonban lévő, műemléki védelem alatt álló létesítményen - mondta a polgármester, aki a hidak városának nevezte a 21 híddal bíró Gyulát. Ebből 14 tartozik a helyi önkormányzathoz, melyből 8 közúti, 6 pedig gyalogos vagy kerékpáros. Megyeri Sándor, a helyi önkormányzat mérnöki osztályvezetője hangsúlyozta, kicserélték az elavult vízszigetelést, így a híd szerkezete immár a só hatásai ellen is védett. A falazat nagy teljesítményű, légpórusos vakolatot és szilikát festékréteget kapott, segítve a víz párolgását, a szellőzést. A kőboltozatokat, a hullámtörőket és a mellvédfal köveit víztaszító bevonattal látták el.

*

Készül az orosházi szalámi

Taggyűlést tartott az Orosházi Kolbászklub. Az elmúlt hónapok munkáját értékelve elhangzott, hogy számos rendezvényen vettek részt, például a Kenyérünnepen és a Csabai Kolbászfesztiválon, illetve Zombán is jártak kapcsolatfelvétel céljából.

A következő időszak feladatait is összegezték a gyűlésen. Az Orosházi Gazdakör keretén belül működő klub a hazai és határon túli téli kolbászversenyeken is indul majd, és készül az orosházi szalámi. Már megvan a Kiss Ferenc orosházi hentesmester egykori „titkait” is felhasználó recept.

OrosCafé 2009. november 20.

*

Jeles évfordulók előtt áll Gyula, februárban is lesz karnevál

- Balogh József hentesmester 1910-es, a brüsszeli világkiállításon szerzett aranyérmét megünnepelendő a város, a húskombinát vezetői, valamint a hagyományőrző hentesek már egyeztetnek.

Kohán György festőművész születésének 100. évfordulóján pedig azt szeretnénk elérni, hogy Gyulán kívül is minél többen megismerjék a művészt. Reményeink szerint Brüsszelben, az Európai Parlament épületében rendezünk kiállítást, de tervben van budapesti és hódmezővásárhelyi bemutatkozás is - mondta dr. Perjési Klára polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Megszavazta a képviselő-testület a 6,4 millió forintos támogatást a jövő februári Reneszánsz Karnevál megrendezésére. Perjési Klára arról is beszámolt, hogy az önkormányzati tárca támogatja a rendezvényt, és hasonló megállapodást készülnek kötni az oktatási és kulturális minisztériummal is.

*

Nyert az Implom, lesz pénz Gyulán a közlekedés tervezésére

- Összesen 474,6 millió forintot nyert a város, így a 10 százalékos saját erő biztosításával 527,3 millió forintból oldhatjuk meg az Implom iskola infrastrukturális fejlesztését - jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Szabó Árpád. A gyulai alpolgármester elmondta, a múlt héten írta alá az Araddal közös pályázat támogatási szerződését. Az összesen 570 milliós projektből 170 millió jut Gyulára, melyből hosszú távú közlekedésfejlesztési koncepciót alkothat a város. Szabó Árpád jelezte: a pénzből elképzeléseik szerint elkészül a Béke sugárúti két körforgalom terve. Szeptember végével számolva összesen három vendégéjszakával nőtt az idegenforgalmi adót fizető vendégek száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az alpolgármester emellett azt is elmondta, hogy a nemfizetők körében viszont 20 ezerrel csökkent a vendégszám.

*

Felélesztik a magyar szürke útját Gyulától Augsburgig

A magyar szürkék útját követi nyomon egy nemzetközi konferencia Csorváson több napon át. Német, osztrák és magyar LEADER-csoportok fogtak össze 2007-ben, hogy a gyulai vásárból az augsburgi vágóhídra egykor hajtott marhák útján turisztikai útvonalat építsenek ki sok látványossággal, szálláshelyekkel, a vadászati és a lovasturizmus fellendítésével.

Csatlakoztak hozzájuk a szlovákok és a románok is. Információink szerint az öt ország példás összefogás mellett szeretne pályázni a közép-európai Interreg jelentős forrásaira. - Hiteles történelmi hátteret szeretnénk adni a programnak, ezért történészeket vonunk be. Bemutatjuk napjaink szürke marha tartását térségünkben. Megismerjük mások kutatási álláspontját, a német, az osztrák eredményeket. Egy internetes oldalon közzé is tesszük mindezeket - nyilatkozta Kasuba István munkaszervezet-vezető.

*

Gyorsvasutat tervez a két városvezetés Arad és Gyula közt

Gyorsvasút tervezésére és egy tanulmány elkészítésére nyílt pályázati lehetőség Gyulán. Perjési Klára polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a "Kézfogások" legutóbbi, aradi rendezvényén az is szóba került, hogy Gyula és Arad közös pályázatot nyújt be a két város közötti vasúti összeköttetés megerősítésére. - Arad peremkerületeinél jelenleg is folyik az elővárosi gyorsvasút kiépítése és a villamos pálya korszerűsítése. Ennek apropóján merült fel, hogy most van arra pályázati lehetőség, hogy Arad és Gyula között megtervezzék a gyorsvasutat. Bízunk abban, Békéscsaba is partner lesz ebben az ügyben - jelentette ki a polgármester. Kérdésünkre Perjési Klára elmondta, elképzeléseik szerint a gyorsvasút nem a meglevő Békéscsaba-Lökösháza vonalon futna, hanem más nyomvonalon teremtene közvetlen összeköttetést.

*

Megjelent a Hajdúvölgy-Körösmente Hacs saját kiadású lapjának újabb száma.
A lap novemberi száma csatoltan található a cikk alatt!

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása