Nagycsarnok épülhet a bólyi Ipari Parkban

A város ipari parkjában megépülhet az a közel hétezer négyzetméteres nagycsarnok, mely az önkormányzat tulajdona lesz.

Január 6-án dönt a testület a közbeszerzési pályázat győzteséről, s átadják az építési területet, hogy a kivitelezés megkezdődhessen. A munka 884 millióba kerül, s a tervek szerint augusztusra a nagycsarnok állni fog. A pénz döntő részét a kisváros pályázaton nyerte, s az új beruházással tovább bővülhet a dinamikusan fejlődő ipari park.

*

A lengyeltóti kistérségben is számitanak az iskolagyömölcs akcióra

A 129/2009 FVM rendelet- az uniós szabályozással összhangban-lehetővé teszi, hogy az iskolákban a gyerekek ingyen gyümölcsöt egyenek.

A kistérség összes iskoláját felkereste a Siófoki Gyümölcstermelő Zrt, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználva ők szívesen ellátnák a kistérség iskoláit almával az akció keretében.

*

Bursa Hungarica

Bácsalmás Város Önkormányzata képviselő testületi ülésén elfogadta a Bursa Hungarica pályázatot, amelyre innentől kezdve a bácsalmási diákok is pályázhatnak.

Pályázati felhívás és pályázati dokumentáció a www.bacsalmas.hu-ról tölthető le.

*

Betlehemi láng a mohácsi kistérségben

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében betlehemi láng érkezett Magyarországra. Mohács városa átvette a lángot, és a kistérség többi településén várható, hogy karácsonyig minden templom előtt fellobban a szeretet tüze.

*

Az első emeletnél tartanak

Jó ütemben halad a 1443,39 m2 beépített területű (földszint: 587,63 m2, I. emelet: 607,42 m2, II. emelet: 248,34 m2) Kistérségi Járóbeteg-szakellátó központ épületének kialakítása.

A Kivitelező Modinvest Kft. munkatársai mintha versenyt futnának az idővel, úgy haladnak, hiszen az már mire ez az újság a nyomdába kerül az első emeletszerkezeti részeit betonozzák.

Mint az építés záró időpontja, 2010. május 31, a létesítményt jövő ősszel, berendezve adják át a gyógyulni vágyóknak.

*

Megoldódnak a szemetes problémák!

Hónapok óta vár Bácsalmás Város a hulladékelhelyezési gondjait megoldó hulladékudvar megnyitására. A hulladékudvar készen volt, csak az engedélyek várattak magukra. Ezen ügy végére került most pont.

A Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. ma értesített minket arról, hogy 2009. november 4-én nyitja meg kapuit a szennyvíztelep melletti hulladékudvar. Itt szelektíven bárki elhelyezheti a háztartásban keletkező hasznosítható hulladékait, a veszélyes hulladékokat és az egy köbmétert meg nem haladó építési-bontási (inert) hulladékokat. Kevert hulladékot viszont nem vesznek át, ezeket a lakosságnak kell szétválogatva kiszállítania!

*

Jánoshalmán is lesz hulladékudvar

Szabó Tamás ügyvezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Homokhátsági Szilárd Hulladékgazdálkodási Rendszer szerves részét képező szelektív hulladékgyűjtés lapvető elemét képező hulladék udvar a régi szeméttelep helyén 2009. október 1-én megnyitott.

Minden héten keddtől szombatig, naponta 9 órától 18 óráig lehet kivinni a hulladékot, vasárnap, hétfőn és ünnepnap zárva van a hulladékudvar.

Aki érdemben igazolni tudja, hogy kifizette a szemétszállítási díjat, viszi a lakcím kártyáját ingyen igénybe veheti a hulladékudvart. Le lehet rakni papír italos karton dobozokat, műanyagot, színes és fehér üveget, textil hulladékot, építési törmeléket, Az udvar hetente egyszer fogad veszélyes hulladékot is: többek között háztartási gépeket, elektronikai és számítástechnikai hulladékot, sütő zsiradékot, fáradt olajt, rossz akkumulátort.

Nem vesznek át vegyes és kevert kommunális hulladékot, palát, kátránnyal szennyezett hulladékot, labor vegyszert és robbanás veszélyes anyagokat. A hulladékudvarok használatának részletes szabályait tartalmazó ún. gyakorlati útmutatót eljuttatják ügyfeleinknek.

*

Vizesblokk felújítása a Diákkonyhán

2009. október elejétől felújításra kerül a Diákélelmezési konyha előtere és mellékhelységei. Jánoshalma Város Önkormányzata a munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagi forrást a DARFÜ Nonprofit Kft. által kiírt LEKI/2009/3001 számú pályázaton nyerte.

A fiú és lány mosdók felújítása mellett egy mozgássérültek számára használható helyiség is kialakításra kerül. A kivitelezést a Városgazda Kft. végzi. A felújított mosdók átadása 2009. november 25-én lesz.

*

Egy távol-keleti vállalkozásban van Baja bizodalma

A tajvani székhelyű Birckcom Corporationnak van egy partnere Baján, a WBS Rendszerház Kft., amely térfigyelő rendszerek gyártásával foglalkozik. Így került képbe a város, amikor a világpiacra igyekvő cég európai telephely keresésébe fogott.

Közös hazai összeszerelő üzemet vagy logisztikai központot létesítenének, derült ki Fercsák Róbert alpolgármester tájékoztatásából. Az önkormányzat minden lehetséges támogatást megad, de ez egy hosszú távú terv. Így arra a kérdésre, hogy hány új munkahelyet teremt a befektető, egyelőre nem tudott válaszolni. A tárgyalások folytatódnak.

Ugyanakkor azt is elmondta a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, hogy a napokban korszerűbb kamerákra cserélték a régi eszközöket. A jobb minőségű térfigyelő rendszer révén a tovább nőhet Baján a közbiztonság.

*

Belgiumból is érkezett ajándék

Minden család három dolgot vihetett haza a Pálmonostora Felnövekvő Nemzedékéért Alapítvány és egy belga házaspár jóvoltából szombaton délután.

Czombos Annamária szerint az első dolog nem kézzel fogható: a szombati nap emléke valamint a remény arra, hogy ez hagyománnyá válhat, egyre gyakrabban megismétlődhet. A második ajándék az, hogy minden család egy egységes élelmiszercsomagot vihetett haza, amelyet az alapítvány állított össze.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Emellett valamennyi család, névre szóló ajándékcsomagot is kapott, amiben gyermekek számára játékok, ruhák voltak, s amelyek Belgiumból érkeztek. A gyermekek korának és egyéniségének megfelelően próbálták összeállítani a csomagokat.

Amint a karácsonyváró ünnepségen az alapítvány elnöke elmondta, nekik a gyermekek öröme és rajtuk keresztül a családok boldogsága a céljuk. Az összejövetelen ott volt a belga házaspár: Tine Dom és férje Manuel is. Rengeteg ajándékot juttattak el Pálmonostorára. Öt éve van házuk a községben, és azóta rendszeresen adnak játékokat, ruhákat és ebben az évben élelmiszert is.

Fáradhatatlan munkájuk eredménye az a sok csomag, amit most átadtak a családoknak. Az alapítvány neve beszédes, kifejezi a résztvevők hitét abban, hogy a község jövője a felcseperedő, óvodába-, iskolábajáró – majd felnőttként egyszer szülőföldjére visszagondoló vagy akár visszatérő – felnövekvő gyermek, hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Czombos Annamária megköszönte mindenkinek, akik adományaik mellé munkájukat és idejüket áldozták a nemes ügyre.

*

Kiosztották a megyei Prima Primissima díjakat

A bajai Béres Béla népművelő valamint Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő és Pál Attila színművész kapta meg idén a Bács-Kiskun Megyei Prima Primissima díjat. A közönségdíjat a kecskeméti Aurin Leánykar vehette át.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Bács-Kiskun megyei elnöksége döntött a díjazottakról. Valamennyien egy-egymillió forint pénzjutalomban részesültek.

*

Év Települése 2009

Hatodik alkalommal hirdeti meg az MTV a Főtér című műsor játékát. Tizenegy város küzdhet meg az idén „Az Év települése 2009” címért a Magyar Televízió Főtér című műsorának játékában.

Az MTV népszerű országjáró magazinjában bemutatott városokra levélben, telefonon és a www.mtv.hu internetes oldalon lehet szavazni. A december 20-ig a legtöbb voksot megszerző város az év végén veheti át az MTV ajándékát és a Magyar Turizmus Zrt. különdíját.

Kaposvár győzelmét hozta a tavalyi év, így a Somogy megyei város kapott lehetőséget 2009-ben, hogy a településről készített Főtér-adást ismét láthassák a nézők, és ők nyerték el a Magyar Turizmus Zrt. nagy értékű kiemelt promóciós támogatását is. Minden évben ez a tétje a Főtér 2004 óta meghirdetett Az Év Települése játékának.

Nem véletlen, hogy sok tízezer szavazat érkezik egy-egy játék során: a nyertes települések egy év elteltével kivétel nélkül kiemelkedő turisztikai fellendülésről számolnak be. Nagy György, a műsor főszerkesztője szerint az elmúlt években kiderült, hogy nemcsak a versengő városok lakói szavaznak, hanem azok is, akiknek egyszerűen csak megtetszett egy település a Főtérben.Az idén tizenegy város száll versenybe a díjakért és az elismerésért: Hódmezővásárhely, Zalaegerszeg, BAJA, Nyírbátor, Vác, Paks, Nagykanizsa, Kisbér, Barcs, Edelény és Tapolca közül kerülhet ki a nyertes.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása