Vízbiztonság - 2009-es évi összegzés

A Balatonon és a Velencei-tavon véget ér a szezonális vihar-előrejelző szolgáltatás – mondta Zsikla Ágota, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki munkatársa.

A vízi rendészet 125 alkalommal 337 fürdőzőt vagy hajózót mentett ki a vízből. Áprilistól október 30-ig nyolcan fulladtak a Balatonba. Tavaly kilenc személy lelte halálát a vízben.

*

Otthonra leltek a kőröshegyi diákok

A háromszázöt földvári diák kétharmada naponta hosszabb útra kel, hogy a reggeli csengetésre elfoglalhassa helyét a modellként is működő oktatási intézményben - a Volánnal kötött szerződés értelmében iskolabuszok szállítják őket a környező településekről a kisvárosba.

Kerekiben, Pusztaszemesen a csöppségek is az átlagosnál korábban kelnek, az óvodások a helybeli dajkák kíséretében érkeznek Földvárra, de Kőröshegyről, Szántódról, sőt Szemesről és Lelléről is sokan választották a tóparti iskolát - elsősorban azok a szülők, akiket munkahelyük ugyancsak e településhez köt.

Bezeréti Katalin polgármester elmondta azt is, hogy nem pusztán az alapfokú oktatás miatt vonzó Földvár - a magas szintű zenei oktatás ugyancsak a város hírnevét öregbíti. A növendékek száma napjainkban már meghaladja a százat, s őket kilenc pedagógus oktatja fúvós-, gitár-, ütősök- és zongora szakon. A nemzetközi hírű fúvószenekar ma már nem pusztán egy művészeti közösség -generációk zenélnek együtt, s a csoportnak több olyan főiskolás és egyetemista tagja van, akik a szolfézs-tanulástól kezdve a rangos fellépéseknek is részesei voltak.

- Megnyugvás számunkra, hogy a tanév végén megszűnt nagy múltú kőröshegyi iskola egykori diákjai is otthonra találtak intézményünkben. A jelenlegi gazdasági körülmények között ugyanis lehetetlen lett volna nyolcvan körüli létszámmal a szomszéd településen az oktatást finanszírozni. S mivel a földvári iskola térségi integrált oktatási intézményként működik, sikeresebben tudunk pályázni ilyen jellegű célfeladatokra. A jelenlegi szabályozók és - egyelőre remélt - sikeres pályázatok alapján úgy gondolom: 2010-ben sem lesz gond az intézmény fenntartása.

A polgármester asszony elmondta azt is, hogy a város gazdálkodása annak ellenére kiegyensúlyozott, hogy az idegenforgalmi adóbevétel némileg elmaradt a tervezettől. A főszezonban Földvárra látogatók száma ugyan csökkent az elmúlt évhez képest, ám a vendég- látásban érintett vállalkozók szerint az összképen némileg javított a kellemes, balatoni kirándulásra csábító ősz.

Bezeréti Katalin szerint a vendégek szórakoztatásához nélkülözhetetlenek a jelentősebb tömegigényt kielégítő - ugyanakkor nívós - attrakciók is.
A szervezők pozitív visszajelzéseket kaptak nem csak a rendezvények száma, hanem színvonala miatt is. A látogatók kitűnőre minősítették a borfalu eseményekben gazdag programját és a térzenei fesztivált. Ez utóbbit jövőre immár több nemzet művészeti csoportjának fellépésével kívánják szélesíteni.

- Tudjuk, hogy Földvár fejlesztését, az idegenforgalmi kínálat bővítését saját forrásból lehetetlen megoldani. A képviselő-testület ezért több pályázat benyújtásáról is döntött. Ezek közé tartozik a régóta szorgalmazott kerékpárút megépítése Szárszó és Szántód között.

A települést érintő közel 5 kilométeres szakasz bekerülési költsége mintegy 250 millió forint ezt a munkát jövőre szeretnénk elvégezni. A keleti strand átépítése több lépcsőben történhet meg, 60 millió forintos költségvetésű kiadásnak felét az önkormányzat biztosítja. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati lehetőséget biztosít a városközpont rehabilitációjára. A parti sétány, a Fesztivál tér parkosítása mellett vizesblokkok, járdák épülnek, s felújítjuk az önkormányzati tulajdonban lévő rendőrségi épületet is-ez a program 201 l-ben indulhat. Egy energetikai pályázaton szeretnénk felújítani az iskola és a közösségi ház fűtésrendszerét is, ám mivel ezek utófinanszírozottak, s szakaszos elszámolásúak, a településnek erre jelentősebb forrást kell biztosítania - mondta Balatonföldvár polgármester asszonya.

*

Szennyvíztisztítás egyedi módon

90 – 95 százalékos állami támogatással egyedi szennyvíztisztítókat építhetnek ki a somogyi Nyim és a zalai Gétye településeken a jövő év közepére – tájékoztatta Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az egybegyűlteket, a Balaton Fejlesztési Tanács november végi rendkívüli ülésen Hévízen.

A balatoni kistelepülések szennyvízkezelési programjának mintaprojektjéről Molnár Gábor a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) rendkívüli ülésén tartott beszámolót Hévízen. Kifejtette: a Balaton védelme megkívánja, hogy az üdülőövezet háttértelepülésein is minél előbb teljes legyen a csatornázottság.

A szigorú Balaton-törvény a szennyvíztisztítók meglétéhez köti az újabb építési engedélyek kiadását, ami több mint negyven, a tótól távoli kistelepülés fejlődését lehetetlenítette el az utóbbi időkben. Ezek mintegy fele már ígérvényekkel rendelkezik a csatornahálózat kiépítésére, a másik fele számára pedig november végi határidővel tanulmányt készít a BFT munkaszervezete arról, mi lenne az optimális műszaki megoldás számukra: csatornahálózat, vagy egyedi szennyvíztisztítók építése.

A mintaprojektre a BFT 177 millió forintot különített el, amiből a legkisebb települések közül kettőnek oldják meg a problémáját egyedi szennyvíztisztítók létesítésével. A kiválasztott párszáz lelkes kisközségek méretéből és elhelyezkedéséből adódóan nincs ésszerű alternatív lehetőség, egy csatornázás jóval többe kerülne - hangsúlyozta Molnár Gábor. A pénzkeret rendelkezésre áll, a tervek elkészültek, már csak a települések testületi döntésén múlik, mikor indulhat a közbeszerzés és a kivitelezés - tette hozzá.

*

Mi lesz veled balatoni panoráma?

Ellenzi az SCD Group balatonszemesi terveit a helyi Fürdőegylet. A Lídó kemping helyére tervezett apartmanhotel-komplexumot környezet idegennek találják.

A Balatonszemesi Fürdőegylet tagjai az épületek magasságával sem értenek egyet. A mintegy 6 ezer négyszögöles vízparti területre megálmodott beruházás, ami egyelőre csak papíron létezik, 11 darab 15-25 méter magas épületrészből áll.

A Balatonszemesi Fürdőegylet szerint a komplexum eltakarja majd a balatoni panorámát, ráadásul véleményük szerint az SCD kijátssza az építési szabályokat is, hiszen ahogy azt Czirják Mariann, a Balatonszemesi Fürdőegylet elnöke elmondta: nagyobb lesz a telek beépítettsége a megengedettnél.

Véleményünk szerint a falunak nem származna haszna a beruházásból. Az épületet fehér kővel borítanák be, ilyet Balatonszemesen sehol sem látni. Környezetbe illő épületeket kellene építeni – magyarázta Czirják Mariann, aki úgy véli: a kifogásolt fejlesztés a környező ingatlanok értékét is csökkentené. Az egylet az illetékes államigazgatási hivatalnál tett kifogást az építési engedély ellen.
A nyaralótulajdonosokat tömörítő szervezettel a nyár során többször egyeztettünk. Az apartmanhotel terveiről minden érintett szakhatóság, a helyi főépítész, a balatoni területi tervtanács és Virányi István balatoni főépítész is elismeréssel nyilatkozott, valamint engedélyezésre ajánlotta azokat. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy részben engedünk az egyesületnek, és kérésük szerint módosítottunk elképzeléseinken. Ezek után érthetetlen számunkra a civil szervezet lépése, illetve alaptalan vádaskodása – reagált az SCD Group kommunikációs igazgatója.

Elkán Péter képtelenségnek nevezte, hogy az apartmanhotelt tervező építész figyelmen kívül hagyta volna a jogszabályi előírásokat, ez esetben ugyanis az egymástól függetlenül eljáró szakhatóságok nem adták volna meg az elvi engedélyt. Elkán Péter cáfolta azt is, hogy az épületek magassága befolyásolja majd a település arculatát, és elveszi a balatoni panorámát.

Elkán Péter szerint ez azért sem igaz, mert a jelenleg a kemping területén álló melléképületek, valamint a 25-30 méter magas fák semmilyen rálátást nem biztosítanak a vízre, ráadásul a Lídó kemping a hajóállomás és a szabad strand között fekszik, amelynek hátoldalán a helyi focipálya áll, így nincs kitől elvenni a ma sem létező panorámát.

Úgy érezzük, hogy a civil szervezet alaptalanul rágalmaz, és eleve teljesíthetetlen elvárások elé kívánta állítani a fejlesztőket, számunkra máig ismeretlen célok érdekében. Természetesen megvárjuk a hatóság döntését; ha kell, bíróságon is megvédjük igazunkat – szögezte le Elkán Péter.

Civilek kontra helyiek

Balatonszemes polgármestere szerint az szubjektív, hogy kinek mi tetszik, neki településvezetőként azonban érdeke, hogy a települést megtalálják a befektetők, hiszen a fejlesztések adóbevételt hoznak a községnek. – Látványában biztosan nem annyira jó, ha magas épületek épülnek Szemesen, ugyanakkor a beruházásokat pártolnunk is kell, mert az intézmények működtetéséhez kell a pénz.

Kompromisszumos megoldást kell találni – jegyezte meg Takács József, aki szerint a fürdőegyletnek korábban lehetősége lett volna észrevételt tenni a beépítési magasságokat illetően, ezt azonban nem tették meg.

Nem ez az első eset a Balatonnál, amikor a nyaralótulajdonosok és a helyiek másként vélekednek. A nézetkülönbségekkel az SCD is gyakorta találkozik. Elkán Péter azt mondja: fontosnak tartják a társadalmi szervezetek szerepét, de tapasztalataik szerint a civilek gyakran egymással is harcban állnak.

Jellemző, hogy amelyik beruházás elfogadható az önkormányzatnak és a településen élőknek – mert adóbevételt vagy munkahelyeket teremt –, az általában nem felel meg az üdülőtulajdonosoknak, mondván: zavarja a panorámát, vagy a korábbinál nagyobb forgalmat generál.

*

Átadták a Tabon az elkészült parkolót és játszóteret

2009. November 5-én Tabon átadásra kerültek a DDOP-4.1.1/B támogatási konstrukció keretében Tab Város Önkormányzata által a "Városias és esztétikus környezet kialakítása a tabi kertvárosi övezetben" című projekt keretében megvalósult fejlesztések.

Az elnyert támogatás összege 32.753.224 Ft volt, amelyből a tabi Mártírok és József Attila utcákban a meglevő, fák cseréje és újak ültetése, a temetővel szemben új parkoló, park és játszótér kilakítása, valamint a városi temető kerítésének cseréje történt meg.

A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi leromlott állapotú közterületek megújultak, a temető körül a parkolási problémák megoldódtak, valamint a kertvárosi részben élő gyermekes családok számára elérhető közelségben teremtődött meg a gyermekek számára biztonságos játszótér használatának lehetősége.

*

Lezárult a projektmenedzsment képzés a Tabi kistérségben

2009. november 19-én Tabon a Takáts Gyula Integrált Közoktatási Központban zárókonferencia keretében került sor a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás által, az ÁROP-1.1.5/C/B pályázat keretében megvalósított eredmények ismertetésére.

A konferencián bemutatásra és ismertetésre került a Kistérség megújított Gazdaságfejlesztési Programja, valamint a konferencia záró mozzanataként ünnepélyes keretek közt került sor a projektmenedzsmet képzést sikeresen elvégzők okleveleinek átadására.

Az ÁROP pályázat részeként a kistérség kistelepülési önkormányzatainak, civi szervezeteinek és vállalkozóinak képviseletében 33 fő részesült projekt menedzsment képzésben, amelynek köszönhetően a kistérség körjegyzőségeiben és kistelepülésein vannak már olyan emberek, akik képesek egy-egy kisebb, akár Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátásra.

A konferencián a következő előadások hangzottak el:
Dr. Virág Rudolf A Többcélú Területfejlesztési Társulások működésének tapasztalatai
Önkormányzati Minisztérium – szakállamtitkár

Dr. Kovács Katalin Területi és települési hátrányok Magyarországon
MTA Regionális Kutatások Központja – tudományos osztályvezető

Dr. G. Fekete Éva A helyi fejlesztés a terület- és a vidékfejlesztés kereszteződésében
Miskolci Egyetem – egyetemi docens

Dr. Perger Éva Az „Alapok” mellé épült ház
ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet
– tudományos főmunkatárs

A rendezvény védnöke Varga Zoltán Önkormányzati miniszter volt.

Forrás: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása