Birtokba vették a gyerekek az új szanki játszóteret

Október 26-án délelőtt 10 órakor átadták a Kiskunok Vidékéért Egyesület működési területén az első megvalósult LEADER pályázatot, a szanki játszóteret.

Ficsor József a Kiskunok Vidékéért Egyesület elnöke, Kiskunfélegyháza polgármestere mondott megnyitó beszédet, melyben a három kistérség Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas és Kiskunmajsa LEADER pályázatainak eredményét foglalta össze, és méltatta a szanki játszótér létrehozásában közreműködők munkáját.

Az őt követő táncos, zenés gyermekműsor után Patkós Zsolt Szank polgármestere többek között felidézte, hogy milyen régi vágya volt a gyerekeknek ez a játszótér és kézilabda pálya. Kiemelte, hogy LEADER támogatás nélkül, az önkormányzat önerőből nem tudta volna ezt a kérést teljesíteni.

A játszóteret Ficsor József és Patkós Zsolt együtt, a kistérségi és megyei sajtó jelenlétében a szalag átvágásával adta át a gyerekeknek.

A srácok a játszóteret azonnal birtokba is vették, talán még most is játszanának, ha nem kellett volna hazamenni ebédelni.

Forrás: szankinfo.hu

*

Bugacon már áll az Ősök Fája

Ünnepélyes keretek között fogadták Bugacon az Ősök Fáját (2009. október 17.), amit Nemes Sándor famíves mester adományozott a 2010-es Nagy-Kurultaj rendezvényének helyszínt adó település lakóinak.

A Zemplén megyei Hejcéről szállították a 7,45 m magas, lábon száradt kőrisből készült szobrot Bugacra, ami 18 mázsát nyom. Pénteken délelőtt a Szent István parkban állították fel, majd délután ünnepélyes keretek között fogadták a település lakói.

Az Ősök Fájának fogadását honfoglaláskori lovas harci viseletben tisztelte meg jelenlétével Kelemen Zsolt, hagyományőrző és csapata, valamint Sólyomfi Zoltán és Fehér Holló (Öskü) ősi magyar zenét játszó csoportja.
A vendégek köszöntése után Nemes Sándor famíves beszélt az Ősök Fájáról, mint jelképről. Bíró András Zsolt antropológus-kutató, a Kurultaj szellemi atyja, meghirdette a 2010-es Nagy-Kurultaj, minden idők legnagyobb hagyományőrző rendezvényének programját, melyet 2010. augusztus 4-6-ig Bugacon rendeznek.

*

Együttműködési megállapodás aláírása a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamarával

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara az év első felében megkereste a megye kistérségi társulásait és hosszú távú partnerséget ajánlott fel a társulások és a Kamara között.

A megkeresés célja volt, hogy felhívja a társulás tagönkormányzatainak figyelmét a Kamara tagjai által biztosított mérnöki szolgáltatásokra. Az együttműködési kezdeményezés azt az ajánlást tartalmazta, hogy a társulások és önkormányzatok vegyék igénybe a kamarai tagok munkáját a társulási- és települési szintű beruházásaik előkészítése és megvalósításra során. Elsőként Kecskemét, Kiskunhalas és Kiskunfélegyháza társulásainak vezetői tárgyaltak a kamarai vezetőkkel az együttműködés lehetséges területeiről, formáiról.

A tárgyalások eredményeképpen, 2009. július 14-én kölcsönösen aláírásra kerültek az együttműködés kereteit rögzítő „Partnerségi Megállapodás”-ok. A megállapodás tartalmi elemei között az építés és közlekedés, energia ügyek, közművek, hírközlés, környezetvédelem és vízügy mérnöki tevékenységei, azon belül a koncepciók, településrendezés, tervezés, tervpályázatok, közbeszerzés, kivitelezés szakterületein történő együttműködések kerültek meghatározásra a folyamatos és kölcsönös tájékoztatás mellett.

*

Parkoló-, út- és járdafelújítás

Megkezdődött a Kossuth utcán a volt Kunép székház előtti parkoló felújítása. A beruházás 3 és fél millió forintba kerül melyre 75 %-os területi kiegyenlítő támogatást nyert a város. A kivitelezést a Halas-út Kft. nyerte el. A Nagy Szeder István utca felújítása is megkezdődött. A Nyírfa utca és a Pálma tér közötti 400 méteres szakasz kap új burkolatot. Itt szintén a Halasút nyerte meg a kivitelezést. Az útfelújítás 16 millió forintba kerül melynek felét pályázati pénz biztosítja.

*

Európai uniós támogatás segítségével megújul a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény

A Kiskunfélegyházi Constantinum Intézményében már régóta igényként jelentkezett a fűtés- és az elektromos rendszer korszerűsítése, valamint a nyílászárók cseréje.

A beruházás több szempontból is rendkívül fontos volt, ugyanis az elavult rendszerek és a rossz nyílászárók miatt pazarlóan működött mind a fűtés, mind az elektromos rendszer. Az uniós támogatásnak köszönhetően a Constantinum Intézmény a beruházás után már kivételt fog képezni.

Jelen projekt a kiskunfélegyázi Constantinum Intézmény Gimnázium épületegyüttesének energetikai hatékonyság fokozása célú fejlesztésére irányul. Az épületben megvalósul a padlásfödém külső oldali hőszigetelése, valamint a homlokzati nyílászárók hőszigetelt nyílászárókra történő cseréje illetve felújítása. Az építészeti munkákon túl korszerűsítésre kerül az épületegyüttes fűtési- és elektromos rendszerének teljes korszerűsítése megújuló energiák alkalmazásával. Ezen beavatkozások, fejlesztések hatására lényegesen jobb lesz az épület hőmegtartó képessége és a fűtési költségek jelentős mértékben csökkennek. A korszerűsítés hatására előreláthatólag legalább 25 évig az épületegyüttes nem fog komoly felújításra és koszerűsítésre szorulni.

A beruházás 2009. szeptember 15-én kezdődik és várhatóan 2010. november 30-án fejeződik be. A projekt összköltségvetése 133 062 584 forint, melyből több mint 66 millió forint uniós támogatás.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökésg sajtóközleménye

*

"Kistérség értékei" fotópályázat eredményhirdetés

Dátum: 2010. január 05. 10:00 - 2010. január 31. 10:00

A Kiskunfélegyházi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás rendezésében
2009. december 4-én 9 órai kezdettel a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban került megtartásra a „Kistérség értékei” elnevezésű fotópályázat díjátadó ünnepsége.

A Bíráló Bizottság (Társulási Tanács) döntése alapján, a fődíjak város, nagyközség és község kategóriában kerültek odaítélésre a pályázat keretében, a nyertes diákok jutalma egy-egy digitális fényképezőgép volt tartozékokkal.

Város fődíj: Kósa Dorottya, Dózsa György Általános Iskola 7. b osztályos tanulója Kiskunfélegyháza, „Ó-templom éjszaka” elnevezésű fotóval.
Nagyközség fődíj: Varga Lili, Rigó József ÁMK Általános Iskolája 5. a osztályos tanulója Bugac, „Bugaci pusztaötös” elnevezésű fotóval.
Községi fődíj: Cseri József, Jakabszállás-Fülöpjakab ÁMK Fülöpjakabi Általános Iskola 8. osztályos tanulója Fülöpjakab, „Színkavalkád” elnevezésű fotóval.

A Bíráló Bizottság döntése alapján a pályázaton részt vett általános iskolák:
· Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény,
· Kiskunfélegyházi Összevont Általános Iskola Dózsa György Általános Iskolája,
· Rigó József ÁMK Általános Iskolája, Bugac,
· Árpád Fejedelem Általános Iskola és Könyvtár, Tiszaalpár,
· Tóth Pál Általános Iskola, Kunszállás,
· Gárdonyi Géza Óvoda és Iskola Általános Iskolája, Pálmonostora,
· Petőfi Sándor Általános Iskola, Petőfiszállás,
· Jakabszállás- Fülöpjakab Általános Művelődési Központ Fülöpjakabi Általános Iskola, Fülöpjakab,
· Kiskunfélegyházi Összevont Általános Iskola Széchenyi István Általános Iskolája, Gátér, különdíjban részesültek, melyek iskolánként 60 ezer forint értékű sporteszközöket tartalmazó ajándékcsomagok voltak.

Az eredményhirdetés záró eseményeként a Társulás és a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtárának közös ajándéka a „Digitális fotózás műhelytitkai” elnevezésű szakkönyv került átadásra a Petőfi Sándor Városi Könyvtár részére, mely kiadvány gazdag illusztrációkkal vezeti be az olvasót a digitális fotózás rejtelmeibe.

A „Kistérség értékei” fotókiállítás december hónapban folyamatosan megtekinthető a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, 2010. évtől a fotók egy-egy hónapra kiállításra kerülnek a kiskunfélegyházi kistérség könyvtáraiban. A pályázati anyagot 2010. év januárjában az érdeklődők a gátéri Könyvtár, Információs- és Közösségi Helyen tekinthetik meg.

Helyszín
Könyvtár, Információs- és Közösségi Hely
6111 Gátér

*

Egészségcentrum avatás

A kilencvenes évek közepén született meg a Hajnal utcai egészségcentrum elképzelése. Ekkor kapta meg a halasi védőnői szolgálat az egykori bölcsőde épületét. Az évek óta tartó átalakítási-felújítási folyamat mostanra fejeződött be.

Nemrég megkapták a kiköltöző volt gyermekorvosi rendelő területét is, így az egész épület az övék lett és ezáltal lehetőség nyílt az iskolaorvosi rendelő bővítésére. A védőnők számára minden fejlesztés nagy eseményszámba megy, az ÁNTSZ regionális intézetének megalakítása óta a halasi volt az első avató ünnepség - mondta Kotroczóné Antal Teréz regionális vezető védőnő a keddi avató ünnepségen. Már csak egy feladat van hátra az egészségcentrumnál. Az udvart szeretnék megszépíteni és jobban kihasználni. Például padokat tennének ki, ahol várhakozhatnának a kismamák a tanácsadásra, vagy a gyerekek is kint játszhatnának ahelyett, hogy az előtérben várakoznak.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület

Cikk megosztása