Elkészült a "Kun Halom"

A 2008. szeptember 24-én, Kecskeméten megalakult "Kun Összefogás" Konzorciumnak a Kiskunmajsai Kistérségben található Csólyospálos is tagja. A belépést az indokolta, hogy a korábban feltárt temetőkből előkerült leletek egyértelműen bizonyítják, hogy a mai Csólyospálos területén a 13. és a 15. század közötti időszakban éltek kunok.

A Konzorcium feladata a kun hagyományok ápolása, a Kunok I. Világtalálkozójának megrendezése. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is csatlakozott a szerveződéshez, és Horváth Gábor igazgató úr kezdeményezésére megépítésre került egy "Kun Halom".

A "Kun Halom" egy olyan domb, melyet a kun településekről az emlékparkba szállított földből készítettek el. Csólyospálos Község Önkormányzata az elsők között tett eleget a felkérésnek, május elején az emlékparkban szállíttatta a közel 8 köbméter csólyosi földet. Az alkotás - Á. Fúrús János, csólyospálosi polgármester úr jelenlétében - 2009. szeptember 17-én került felavatásra, és a park ezen részét a nagyközönség előtt is megnyitották.

Forrás: Csólyospálosi Hírek

*

„100 milliós civil igény”

A Kiskunok Vidékéért Egyesület 5 célterületen hirdette meg LEADER programjának pályázatait az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelyén biztosított 322 millió Ft fejlesztési forrás elnyerésére.

A pályázatokat az Egyesülethez 2009. november 16-ig lehetett benyújtani, határidőre 102 pályázat érkezett be az Egyesület 22 LEADER jogosult településéről. A pályázatokban szereplő előzetes támogatási igény mértéke 190 millió forint nagyságrendű, mely a rendelkezésre álló LEADER forrás 60%-a.

Az öt jogcímre beérkezett 102 pályázat az alábbi célok megvalósítását szolgálja:
• LEADER Rendezvény célterület: 23 pályázat,
• LEADER Sportlétesítmények kialakítása és korszerűsítése: 26 pályázat,
• LEADER Bűnmegelőzés és tanyavédelem: 16 pályázat,
• LEADER Civil szféra fejlesztése: 25 pályázat,
• LEADER Helyi termékeke előállításának és piacra jutásának elősegítése: 12 pályázat.

A pályaművek 2/3-át, 68 pályaművet non-profit szervezetek nyújtották be a Helyi Akciócsoporthoz. A LEADER programban fejlesztést tervez és forrást igényelt
12 vállalkozás, a pályázatok közül 22 pályaművet települési önkormányzat készített.

A pályázók részéről kalkulált támogatási összegek figyelembe vételével a 190 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrásigény több mint felét (103 millió forintot) civil szervezetek kívánják fejlesztéseik megvalósítására felhasználni. A LEADER program keretében az önkormányzati támogatási igény összesített értéke 45 millió forint, mely nagyságrendileg közel azonos a vállalkozók által igényelt 42 millió forinttal.

A pályázatokban szereplő tervezett megvalósulási helyszínek vizsgálata alapján elmondható, hogy az Egyesület három kistérségéből közel azonos forrásigény jelentkezik: a kiskunhalasi kistérségben 56 millió forint-, a kiskunmajsai kistérségben 58 millió forint-, a kiskunfélegyházi kistérségben 76 millió forint a támogatási igény az előzetes adatok alapján.

A 102 benyújtott LEADER pályázat feldolgozását a Kiskunok Vidékéért Egyesület Munkaszervezete már megkezdte, az elkövetkező hetekben a hiánypótlási eljárások kerülnek lefolytatása, melyek eredményét követően kerülhet sor az érdemi bírálatra.

Kiskunfélegyháza, 2009. november 25.

Horváth Tamás
Kiskunok Vidékéért Egyesület
Munkaszervezet Vezető

*

Mintegy 7 millió forintot nyertek a pályázók

Békés Város Önkormányzata idén második alkalommal írta ki a Vállalkozói Alap pályázatot, melyre ezúttal öt vállalkozás adta be érvényes pályázatát.

A képviselő-testület a legutóbbi soros ülésén döntött a rendelkezésre álló mintegy 7 millió forint felosztásáról, melyet kamatmentes kölcsön formájában 24 illetve 30 hónapos futamidővel még novemberben folyósítanak az érintett vállalkozások részére. A Vállalkozói Alapból elnyert támogatás célja elsősorban békési munkahelyteremtő és/vagy megtartó beruházások segítése.

*

Szerződéskötés előtt a kerékpárút projekt

A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás 2008-ban pályázatot nyújtott be, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedési Operatív Programjához. A pályázat tárgya a Soltvadkert (Selymes) és Kiskunhalas között, az 53-as út mellett megépítendő közlekedésbiztonsági kerékpárút megvalósításának 90%-os támogatása volt. A több mint 10 km-nyi kerékpárúthoz 410 millió forint EU-s és hazai támogatásra pályáztunk.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a tervezett projektet támogatásra érdemesnek találta és 385 millió Ft támogatást ítélt meg. A projektben részvevő Kiskunhalas, Pirtó, Soltvadkert önkormányzatai a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételeket (tulajdonjogok, kezelői jogok megszerzése) rendezik jelenleg. Késlelteti az eljárást, hogy néhány ingatlan esetében kisajátítási eljárást kell lefolytatni.

*

300 új munkahely a terv

Halasi művészpólók Prágától Barcelonáig. Kezdetben mintegy 20, ám közép- és hosszabb távon akár 300 főnek is munkát szeretne adni egy halasi vállalkozás, amely bővítené együttműködését osztrák partnerével.

A két cég nem titkoltan és alapvetően számít a nyár elején bezárt egykori farmergyár dolgozóinak egy részére is. Míg kezdetben 20, később 40, de hosszabb távon 300 fősre bővített apparátussal gyártanak majd – terveik szerint – olyan művészi kivitelű felsőruházati termékeket, amelyeket Közép-Európától Spanyolországig máris több helyen árusítanak. Az egyik fontos találkozóra a napokban kerül sor.

*

Sikeres kistérségi pályázatok

A Halasi Többcélú Társulás meghatalmazásával a Kiskunhalasi Művelődési Központ Nonprofit Kft. június közepén két pályázatot nyújtott be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz kistérségi közművelődés témakörében.

A Közkincs program keretében a már egy éve működő Közkincs Kerekasztal munkájának folytatására 700.000 Ft-ot, míg egy kistérségi közművelődési referens egy éves munkabérére 2.450.000 Ft-ot nyert a kistérség.

Emellett egy sikeres NKA pályázat útján a Szilaj Citerazenekar és a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar 2009. szeptembere és 2010. januárja között kistérségi tájelőadásokat valósíthat meg Kiskunhalasi Művelődési Központ Nonprofit Kft. és a kistérségi közművelődési szakemberek koordinálásával - 600.000 Ft értékben.

A halasi kistérség nyertes pályázatai megtekinthetők a www.halasregio.hu portálon.

*

Uniós forrásból épül a balotaszállási szennyvíztisztító

Az idei fejlesztés eredményeképpen a mintegy másfélezer lakosú település szennyvízét biológiai technológiára épülő szennyvíztelep tisztítja meg.

A szennyvízhálózat kiépítését a tisztító telep alapozná meg, aminek megvalósítását a második ütemben tervezik. Az Európai Unió közel 73 millió forintos támogatására sikerrel pályázó önkormányzat a közeljövőben „összkomfortos” szolgáltatást nyújthat a település lakói számára.

A szennyvizet a nyertes projektnek köszönhetően újonnan beszerzésre kerülő szippantó kocsival szállítják a település határában felépülő telepre, ahol a legkorszerűbb technológiával tisztítják meg, kétszintes ülepítő és egy előtisztító tározó tó segítségével. Az új létesítmény új munkahelyet is teremt a településen.

*

Megjelent a "Kiskunok vidékéért" 1. száma

Megjelent a Kiskunok Vidékéért Egyesület 1. hivatalos lapja, ami ezután kéthavi rendszerességgel fog megjelenni az akciócsoport 24 településén (Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas kivételével) postaládás terjesztéssel 20.000 példányban.

Következő lapszám előreláthatólag december végén fog megjelenni.

*

CISCO laboratóriumot avattak a Rákócziban

Hálózatfejlesztés nemzetközileg elismert diplomával. Nem telik el ősz tanteremavatás nélkül a Rákóczi-szakközépiskolában, most a CISCO laboratóriumot adták át.

A 15 millió forintos beruházást a szakképzési hozzájárulásokból sikerült megvalósítani, ezért avató beszédében Várnai László polgármester is köszönetet mondott a vállalkozóknak. Az iskola a munkaerőpiaci igényekhez igazodva építette be az informatikusok oktatásába a nemzetközileg elismert, 160 országban működő CISCO Akadémia tananyagát.

A megyében nincs hasonló képzés. Az oktatás gyakorlatorientált, ezért vált szükségessé az új szaktantermek kialakítása- mondta Klein Imre igazgató. A diákok jónak tartják ezt a lehetőséget. A nemzetközi diplomával úgy vélik jobbak lesznek az elhelyezkedési esélyeik. Most például Kanadába keresnek hálózatfejlesztő szakembereket, ráadásul ez egy jól fizető szakma -mondták a tekós diákok. Az intézmény CISCO-s felnőttképzés indítását is tervezi.

*

Guiness Rekord halasi résztvevőkkel

Újabb sikeres rekord résztvevője volt a siófoki Tojásfesztiválon Sós Dezső és a Vári Szabó István Szakközépiskola két tanulója.

A megmérettetésen 6000 tyúktojás, 1000 darab fürjtojás és 150 kg tarhonya és a hozzávaló fűszerek segítségével egy Krúdy Gyula által kedvelt Lecsós tojásos, tarhonyás pörköltet készítettek Benke Laci bácsi csapatával karöltve!

*

Kezdődik a 200 milliós óvodafelújítás

Sok a gond a Kuruc vitézek terén az 1979-ben épült Bóbita óvoda épületével. Már régóta nehézséget okoznak a nyílászárók, a beázó tető, és az elavult fűtésrendszer. Az önkormányzatnál még 2007-ben döntöttek úgy, hogy pályáznak a felújítására.

Uniós forrásból mostanra sikerült közel 199 millió forintot nyerni a Bóbita és tagóvodája a Bajza utcai óvoda felújítására. A beruházás teljes bekerülési összege 220 millió forint lesz. A közbeszerzési eljárás során a halasi Merkbau Kft.-t választották a kivitelezőnek. Miután aláírásra került a vállalkozói szerződés, a cég munkához is lát a Bajza utcában. Erre készülve az oviban már elkezdték a kiköltözést.

A Bajza utcai felújítás után, jövő tavasszal kezdik el a munkálatokat a város legnagyobb óvodájában a Bóbitában ahová több mint 200 gyerek jár. Mindkét intézmény magastetőt és homlokzati hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat és elvégzik a szükséges belső gépészeti cseréket. A Dongér-völgyi út építése, a Tó utca és a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ felújítása után ez a város negyedig nagy, uniós támogatású beruházása.

*

Mobil jogsegély program

Az Egy Hajóban Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány együttműködésben az Igazságügyi Minisztérium Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával jogi tanácsadást, okiratszerkesztést vállal Bács-Kiskun megyei jogászok közreműködésével.

Ennek keretében azon rászorulók vehetnek igénybe INGYENES jogi szolgáltatást, akiknek az egy főre jutó havi jövedelme, vagy szociális rászorultsága azt indokolja, és olyan jogvitás ügyük van, amely jogi tanácsadást igényel.

Forrás: kiskunfelegyhaza.hu

*

Nyelvbusz gördült a városba

A Béke téren is leparkolt az a színes karikatúrákkal díszített busz, ami a magyar nyelvre és a nyelvhasználatra a mai kornak megfelelően hivatott felhívni a diákok figyelmét. A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása júniusban indult útra, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából.(2009. november 19.)

„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk” ez a Kazinczy idézet fogadta ma azokat a fiatalokat, akik belülről is megcsodálták a nem mindennapi buszt a Béke téren. A „Nyelvet öltünk!” címet viselő mozgó kiállítás a magyar nyelvközösséget és a nyelvhasználatot helyezi a középpontba. Az országjáró busz már külsejével is felhívta a figyelmet magára, hiszen a jármű oldalait Sajdik Ferenc humoros karikatúrái díszítik. A busz belsejében pedig az érdeklődők interaktív feladatokon keresztül betekintést nyerhettek a magyar nyelv történetébe, egy érintőképernyős monitoron kvíz feladatot tölthettek ki és a nagy magyar nyelvújítókról is találtak információkat.

A látványos, játékos, ismeretterjesztő kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Balassi Intézet indította útjára Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából. A kiállítás célja, hogy a fiatalok a rendhagyó kiállításon rádöbbenjenek a saját beszélt és írott nyelvük sajátosságaira.

forrás: Trio TV honlapja

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület

Cikk megosztása