A partnertelepülések partnertelepülései is eljöttek a Bátaszéki Nemzetközi Gasztronómiai Fesztiválra

A partnertelepülések partnertelepülései is eljöttek a Bátaszéki Nemzetközi Gasztronómiai Fesztiválra hétvégén
Meghívták a felvidéki Nagysalló delegációját, s eljöttek főzőcskézni Nagysalló másik magyarországi partnere, a Békés megyei Kondoros képviselői is.

Ugyanígy: a németországi partner, Besigheim, francia testvértelepülése, Ay is képviseltette magát. Színesítették a gasztronómiai kavalkádot az erdélyi Didróból érkező séfek is. A helyiek sárközi, sváb, székely, felvidéki és cigány ételeket főztek.

S talán a legkülönlegesebb kínálattal Verebi István állt elő. Lévén vietnami felesége – Pham Thi Bich Anh – a távol-keleti konyha ízeit hozta el Tolna megyébe. Mint mondta: Kínában, Vietnamban, Japánban gyakran a vendég szeme előtt készül az étel, ott, az éttermi asztalnál. Ezért nem a főzés az időigényes, hanem az előkészítés. Ők is majdnem egy napig készültek arra, hogy aztán 20-25 perc alatt megfőzzék a bátaszéki sportcsarnokban a tofut és a gyömbéres gombás csirkét. A gasztronómiai fesztivál pénteken táncházzal kezdődött, és vasárnap gasztronómiai konferenciával zárult. A főprogramot, a főzést és az azt követő bált szombaton tartották. Előtte bor- és mézbemutatónak, valamint kulturális programnak, tánccsoportok bemutatóinak adott otthont a sportcsarnok.

A szervező Partiné Harcsa Magdolna elmondta: fokozatosan nőtt az évek során ekkora rendezvénnyé a gasztronómiai találkozó. Először még kényelmesen elfértek a művelődési házban, ma már a sportcsarnokot is megtöltik a közreműködők és az érdeklődők. Bognár Jenő polgármester is elégedett. Becslése szerint 500-600 ember vett részt a rendezvényen, ami egyben partnertelepülési találkozó is volt. Mód nyílt a más országokból érkező polgármesterekkel megvitatni az európai helyzetet, de a könnyedebb programok sem hiányoztak: ételkóstoló, bál, öregfiúk labdarúgó mérkőzés. Volt egy meglepetés program is. A kecskeméti Hetény Vezér Baranta csoport tartott ősi magyar harcművészeti bemutatót. (képek itt a fesztiválról)

Forrás: teol.hu 2009. október 19.

*

Az erdő nevében címeztek javaslatot a kormánynak

Következetesen be kell tartani a természetvédelmi törvényt. Többek között ez is szerepel abban a kormánynak is címzett javaslatban, melyet a Gemenc igazi arca című konferencia résztvevői fogadtak el.

A rendezvénynek Szekszárd, a régi vármegyeháza adott otthont, a díszteremben a természetvédelemmel foglalkozó szervezetek képviselői, tudományos kutatók és természetvédelmi területek vezetői, munkatársai tartottak előadásokat.

Siklósi Máté, a szervezést végző Természet Jogaiért Alapítvány titkára elmondta: a fórummal is igyekeznek ráirányítani a figyelmet arra, hogy a hazai erdőkezelés – a gazdálkodási kényszer szorításában – nem mindig tesz eleget a természetvédelmi előírásoknak.

A konferencia lehetőséget ad a hasznos és hasznosítható ötletek közzétételére. Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője aláhúzta, hogy a nemzeti park védettségű Gemencben sok hasznos intézkedés történt, például az erdőrehabilitáció terén. Ám ezzel együtt is nehéz összeegyeztetni a nyereségorientált gazdálkodást a természetvédelem érdekeivel. Az igazgató úgy látta: az ellentmondást fel lehetne oldani azzal, ha az érintett területek jelentős része a nemzeti parkok vagyonkezelésébe kerülne.

*

A wellness üdülőközpont jelentené az igazi kiugrást

Vegetálnak a vidéki repülőterek – adta hírül egy országos napilap. A megye repterén, az őcsényin is kevesebb mostanság a fel- és leszálló repülő, de a létesítmény egyéb szolgáltatásain kevésbé érződik a válság.

Manapság hetente nagyjából csupán két-három alkalommal száll fel úgymond városnéző kisgép az őcsényi repülőtérről. A gépmadár egyszerre három embert tud körbevinni, hogy fentről mintegy nagy felbontású térképként is láthassák a földről már jól ismert tájat: Szekszárdot, a Gemenci-erdőt, a Duna-hidat, vagy esetleg az épülő M6-os sztrádát.

Berényi Kálmán, a repülőtér vezetője elmondta, hogy a gazdasági válság idején igen jelentősen visszaesett a kereslet ezen szolgáltatás iránt. Pedig az a magánszemélyek számára sem megfizethetetlen: egy tíz perces kör fejenként bő háromezer forintból kijön. Érthető, hogy a jóval drágább tandemes ejtőernyős ugrásra sem igen költ mostanában a lakosság. Cégek azonban még igénybe veszik ezt a lehetőséget.

A reptér fenntartása, a szükséges karbantartási munkák elvégzése évente mintegy tizenötmillió forintba kerül – mondta érdeklődésünkre Csoma József, az Őcsényi Repülőtér Fejlesztő Kht. ügyvezető elnöke. Önmagában a repülőtér működtetése nem lenne nyereséges. Köréje azonban olyan, a térség idegenforgalmi nevezetességeire épülő turisztikai szolgáltatásokat, létesítményeket építettek, amelyek a reptér fenntartásából adódó hiányt megfelelően tudják ellensúlyozni.

Ilyen a huszonnyolc férőhelyes szálloda, amelyet a 2000-es évek elején kezdett fejlesztés első szakaszában hoztak létre. Később elkészült tizenkét darab, a vendégek télen-nyáron történő fogadására alkalmas faház. A területen működik már egyebek mellett horgásztó, paint-ball pálya és bocsa pálya is. Csoma József elmondta, hogy a szálláshelyeket illetően nem érintette őket érzékenyen a válság. Az M6-ost építő cégek ugyanis a szálláshelyeket gyakorlatilag teljes egészében lekötötték. Ez vélhetően így lesz a sztráda elkészültéig.
A jövőbeni fejlesztésekről szólva elmondta: a terület alatt, mintegy ötszáz méteres mélységben termálvíz van. A kútfúrásra már megkapták az engedélyt, a termálvízre építve pedig egy wellness központ kialakítását tervezik. Az eredeti elképzelések szerint egyébként a három lépcsőben megvalósuló reptér-fejlesztés második szakasza lett volna egy beton kifutópálya építése, a harmadik pedig a wellness üdülőközpont létrehozása. Időközben ez utóbbi megvalósítása kapott elsőbbséget. Ugyanakkor nem mondtak le arról sem, hogy az őcsényi reptér egyszer majd jelentősebb személyforgalom lebonyolítására is alkalmassá váljon.
Mint Csoma József elmondta, van ezirányú érdeklődés is, éppen a napokban tárgyalt befektetőkkel ebben a témában. Véleménye szerint öt-tíz éven belül reális esélye van annak, hogy létrejöjjön egy kis működési költségű, a jelenlegi dunaújvárosihoz fogható méretű repülőtér Őcsényben.

Az Őcsényi Reptér szolgáltatásairól a www.airport-ocseny.hu oldalon olvashat.

Forrás: www.teol.hu 2009.október 20.

*

A bruttó hazai termék előállításban a lista végén áll Dél-Dunántúl

A bruttó hazai termék előállítása szempontjából régiónkban az országos értéken belüli részesedés 2000 óta folyamatosan csökkent 2005-ig, majd az ezt követő két év stagnálást újra csökkenő tendencia követte. 2000 és 2007 között az országon belüli részarány a térséghez tartozó megyék közül Baranyában 3 százalékról 2,9 százalékra, Somogyban 2,3 százalékról 2 százalékra, Tolnában pedig 2 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött.

A GDP egy lakosra jutó értéke a Dél-Dunántúlon kevesebb, mint héttizede az országos átlagnak.
A GDP előállítást végző gazdaság szerkezetét tekintve Baranyában és Somogyban viszonylag magas a szolgáltatások súlyaránya a gazdasági szerkezetben, míg Tolna megyében szerényebb. Baranya megyében a kereskedelem, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás és az oktatás, Somogy megyében szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, szállítás, raktározás, posta, távközlés, közigazgatás és kötelező társadalombiztosítás képviselt nagyobb hányadot a megyei átlaghoz képest.

Tolna megyében a termelő ágak szerepét kiemelkedően erősíti a villamosenergia-, gáz-, gőz-, víz-, ellátás, de a mezőgazdaság és az építőipar is jelentősen kevesebb, mint a térségi átlag.
A magyarországi GDP vásárlóerő-értéke elmarad az Európai Unió tagállamainak átlagától, alig haladja meg annak 60 százalékát. A hazai régiók közül a közép-magyarországi régió múlja felül némileg ezt az átlagot, míg a többi régió csupán 40-62 százalékát produkálja. Régiónk a lista végén helyezkedik el a maga 43 százalékával.

*

Salzburgban ismerkedtek/ Közép-európai iskolai hálózatot alakítanak ki

Pálma Péter (Garay János Gimnázium - Szekszárd) társaival vett részt az ERSTE alapítvány pályázatán, melyet a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulóján hirdettek meg. A kezdeményezés célja egy közép-európai iskolai hálózat létrehozása.

A garay-sok felvették a kapcsolatot testvériskolájukkal, egy kolozsvári gimnáziummal, és együtt kezdték el megtervezni a projektüket.
Munkájuk címe: „Have your say! Save your environment!”, vagyis „Mondd el a véleményed Te is! Védd a környezeted!”

A pályázat első állomása a salzburgi ACES (Academy of Central Europen Schools) találkozó volt, melyen 15 ország képviselője vett részt. Iskolájukat Toronyi Gyöngyi tanárnő és Péter képviselték. Este érkeztek a hegyekkel védett, békés, tiszta nagyvárosba. Az estét ismerkedéssel töltötték, majd másnap reggel volt a megnyitó, ahol tájékoztatást kaptak a heti programról.

Ezután kezdődtek a közös foglalkozások, amelyekre már itthon, interneten fel kellett iratkozniuk. A munkában minden ország tanára és diákja részt vett, a közös nyelv az angol volt. Vidám játékokban vettek részt, ezáltal lehetőséget kaptak határokon átívelő barátságok létrehozására, a sokszínű kultúrák megismerésére és a nyelv gyakorlására. Kolozsvári társaikkal bejárták a város legszebb részeit és ellátogattak a sörgyárba is. Az ellátás megfelelő volt napi ötszöri, svédasztalos étkezéssel, pihenő- és játszószobákkal, számítógépes teremmel.

Az utolsó programjuk látogatás volt egy gyermekotthonba, ahol menekült, árva gyerekkel foglalkoznak. A pályázat következő lépéseként ellátogatnak Kolozsvárra, ahol folytatják környezetvédelmi munkájukat.

*

Játszótérre és parkra nyertek pénzt

Tengelic - Közel hatmillió forintot nyert a tengelici önkormányzat játszótér és községi pihenőpark kialakítására. A sportcsarnok mellett kialakítandó létesítmény fogyatékkal élők számára is használható lesz.

Tíz játszótéri elem mellett padok, hulladékgyűjtő, ivóvízkút is helyet kap a növényzettel beültetett parkban. A beruházáshoz közel másfél millió forint önrész szükséges. A játszóteret és a parkot jövő áprilisban szeretnék átadni.

Forrás: Tolnai Népújság, 2009. október 31.

*

Közlekedés: régi probléma oldódott meg

Átadták az 55. és 56. számú főutak korszerűsített csomópontját Bátaszéken. Az 55. és az 56-os utak útkereszteződése egy jobbra lekanyarodó sávval bővült, valamint új forgalomtechnikai eszközöket szereltek fel. Ezek a gyengénlátók közlekedését segítik: beszélős, távirányítós szerkezetek.

A repedezett útburkolat pedig új aszfaltréteget kapott. A forgalmi rend nem változott, de könnyítést jelent, hogy az új kanyarodó sávon a nagyobb méretű járművek is akadálytalanul tudnak közlekedni.

Anyagi segítséghez az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán jutott a város. A beruházás 60 millió forintba került.

Forrás: teol.hu 2009. november 3.

*

A falu több pontján felújították a járdát

Sárpilis - Befejeződtek az erre az évre tervezett járdafelújítások. A polgármesteri hivatal és a szociális otthon közti szakasz, a központi park ésegy buszmegálló kapott új burkolatot. A beruházás 1,9 millió forintból valósult meg, ebből huszonöt százalék önerő, a többi pedig TEKI-pályázaton nyert támogatás.

Forrás: Tolnai Népújság, 2009. október 29.

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Helyi Akciócsoport

Cikk megosztása