Őszi Vigasságok

A kistérségi program finanszírozására a Közkincs Kerekasztal nyert 900 ezer forintot, a települések összesen több mint 100 ezer forintos önereje mellett.

A megvalósításban a kerekasztal tagjai és a segítő szervezetek kapcsolódnak be – mondta Fébert Andrea kistérségi területfejlesztési referens.

A Petőfi utcán a kistérség négy települése mutatkozik be képekbe idegenvezetéssel. A művelődési ház körül a térségre jellemző termékeket mutatják be, a lovaspályán fogathajtás, betyárbemutató, lovas ügyességi versenyek lesznek. Az ott felállított színpadon pedig a települések kulturális műsora és játszóház várja a közönséget.
Ezután főzik a kistérségi szilvalekvárt és készítik el a kistérségi mustot.

A helytörténeti gyűjtemény udvari kemencéjében barátfülét sütnek, ami a rendezvény szimbóluma is egyben. Lesz még szüreti felvonulás bállal, de kistérségi homokvár építő versenyt is szerveznek.
A kistérségből Székkutas a gyógyfüveivel, Mindszent a lovas életével, Mártély a népi termékeivel, Hódmezővásárhely a fazekasságával és hímzéseivel mutatkozik be. A bemutatók mellett ki is lehet próbálni egy-egy termék elkészítését – mondta Fébert Andrea.

*

November 3-án nyitott újra az Emlékpont

Jelentős pillanatához ért a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum európai uniós forrás segítségével megvalósuló bővítése. A héten történik meg az állandó kiállítás és az új kiállítótér összekapcsolása, emiatt november 3-ig zárva tartott a kiállítóhely.

Hódmezővásárhely Önkormányzata a Dél-Alföldi Regionális Operatív Programból több mint 159 millió forintos támogatást nyert az Emlékpont látogatóbarát fejlesztésére. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló közel kétszáz millió forintos beruházás során egy 115 négyzetméteres időszaki kiállítóhellyel, látogatóbarát szolgáltatásokkal és egy raktárral bővül a 20. század második felének történelmét bemutató közgyűjtemény.

Az Emlékpont bővítése az ütemterveknek megfelelően halad és mind a Galériának nevezett kiállítótér, mind a raktárépület szerkezetkész állapotban van. Az egyhetes leállás alatt történik meg a régi és az új épületrész összekapcsolása: az időszaki kiállítás a jelenlegi „Fehér Gárda teremből” lesz megközelíthető, ezért a kivitelező ajtót vág a két épületrész közötti falon. A fizikai összeköttetésen túl ezen időszak alatt alakítják ki az új épületrész villamos-rendszerét.

*

LEADER-Híradó a Rádió-X-en

A Vásárhelyi Vidék jövőjéért Egyesület és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda közös rádióműsora a Rádió-X-en a 105,4 Mhz-n.

A 2009. december 9-i műsorban Barna Viktor HACS munkaszervezet-vezető és Dr. Bakos Tamás HVI irodavezető beszámoltak az ÚMVP IV. tengelyén benyújtott pályázatok számáról, célterületenkénti megoszlásáról.

*

Kinevezték dr. Rádai Róbertet

Dr. Lukács János r. dandártábornok elmondta, elvárása az, hogy a kapitányság munkatársai a szakmai szempontok szerint, a legjobb vásárhelyi hagyományok figyelembe vételével végezzék munkájukat Hódmezővásárhely és a környező települések közrendjének és közbiztonságának érdekében. A megyei főkapitány kitért a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság, valamint a megyei jogú város és a kistérség önkormányzatainak példaértékű együttműködésére is.

A kinevezett rendőrkapitány is megfogalmazta terveit és az állománnyal kapcsolatos elvárásait. Az őrnagy többek között elmondta, célja a közterületi jelenlét fokozása, a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek visszaszorítása, a bűncselekmények elkövetőinek felderítése, a nyomozások minél gyorsabb és szakszerűbb befejezése. Külön kiemelte a bíróság elé állítások fontosságát. Mint mondta, ennek érdekében már lépéseket is tett, így az elmúlt egy hónapban már összesen fele annyi ügyet fejezett be bíróság elé állítással a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság, mint addig egész évben.

Dr. Lázár János, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő Hódmezővásárhely és a kistérség önkormányzatainak nevében is támogatásáról biztosította az új rendőri vezetőt. Elmondta: mind a város, mind a környező települések elsődleges elvárása, hogy a rendőrség szavatolja az ott élők biztonságát. Kiemelte: az elmúlt években a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság országos összehasonlításban is előkelő helyen állt valamennyi statisztikai mutató szerint. Hódmezővásárhely első embere szerint fontos, hogy a kapitányság ezt a pozicióját megtartsa, de inkább erősítse. Dr. Lázár János az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként szólt a rendőrség jelenlegi helyzetéről és a szervezet előtt álló feladatokról is.

Varga Sándor, Székkutas polgármestere hozzászólásában kiemelte, akkor érezték meg, hogy egy kistelepülésen mennyire fontos a körzeti megbízottak munkája, amikor valamennyien egyszerre mentek nyugdíjba. Abban az időben megszaporodtak a bűncselekmények, de amióta ismét munkába álltak, lényegében nem történt sem csalás, sem besurranás Székkutason.

A hódmezővásárhelyi állománygyűlést követően a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Csongrádi Rendőrkapitányság vezetésével dr. Koncz József r. századost, a kapitányság bűnügyi osztályvezetőjét bízta meg.

*

Hódmezővásárhely kapta a Magyar Szabadidősport Szövetség 2009. évi kitüntetését

Az országos szövetség húsz éve alakult, jelenleg a legnagyobb magyar civil sportszervezet. Tíz éve alapítottak díjat, amelyet idén Hódmezővásárhely városa érdemelt ki.

A díjat a város december 3. közgyűlésén a szervezet elnöke Horváth András adta át dr. Lázár János polgármesternek. Az elnök indoklásában elmondta: a korábbi években is színvonalas szabadidősport zajlott a városban, amit az Egészséges Vásárhely Programmal még inkább összefogtak.

– Mindent el kell követnünk, hogy megőrizzük sportnemzet mivoltunkat és ezzel együtt sportoló, egészségesen élő nemzetté váljunk – hangsúlyozta Horváth András, az MSZSZ elnöke. – A vásárhelyi vezetők az Egészséges Vásárhelyi Programmal mindent megtesznek, kőkeményen lépkednek előre ennek érdekében. Fontos, hogy ilyen jó példák legyenek, mint amilyet a város az eddigi tevékenységével felmutatott és amit a már elindult projekt is tükröz.

Vásárhelyen a negyedik megyei jogú város, amely ebben a kitüntetésben részesül. Dr. Lázár János a közgyűlésen köszöntet mondott azoknak, akik a szabadidő hasznos eltöltése érdekében rendszeresen a sportot és testmozgást választják.
– A város a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is törekszik a sportélet támogatására. Az infrastrukturális körülmények javításában komoly lépéseket tettünk az elmúlt időszakban, jelenleg pedig törekszünk a városban működő egyesületeknek minden segítséget megadni, hogy túl tudják élni az előttünk álló nehéz időszakot - mondta el dr. Lázár János.

Mind a polgármester, mind az országos szövetség elnöke reményét fejezte ki a további sikeres együttműködés tekintetében. Ennek első lépéseként rövidesen meglakul a Magyar Szabadidősport Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezete is.

*

Több, mint 50 millió forintot nyert a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztésére

A program célja a hivatal működésének hatékonyabbá tétele, valamint a lakosságnak nyújtott szolgáltatások színvonalának emelése, de sor kerül a város honlapjának fejlesztésére is.

Az Állami Reform Operatív Program keretében sikerrel pályázott az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztésére, amelynek köszönhetően 50 millió forint pályázati támogatás és ötmillió forint saját forrás segítségével januárban elindult a hivatal szervezetfejlesztése. A program célja a hivatal működésének hatékonyabbá tétele, a lakosságnak nyújtott szolgáltatások színvonalának emelése

Forrás: A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület

Cikk megosztása