Sikeres fiatal gazdák

Mihez kezdhet egy fiatal lány, agrármérnök végzettséggel 2009-ben? Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. tengelye által meghirdetett fiatal mezőgazdasági termelők támogatása sokak számára megoldást jelentett az elhelyezkedési problémák megoldására.

Nagy Veronika térségünkben élő gazdálkodó család sarja jó lehetőségnek tartotta a támogatást az indulásra. Nyertes pályázóként fő céljának tekinti, hogy a családja a mezőgazdaságból folyamatosan meg tudjon élni, ezért a vállalkozását hosszútávon tervezi fejleszteni 100 hektárra, mely üzemméret már biztosítja nemcsak a személyes, hanem a család megélhetését is.

A fiatal gazdálkodó kiváló minőségű búzát, takarmánykukoricát és repcét szeretne termeszteni. Egy telephelyet is tervez termény és géptárolókkal, melyhez az EMVA pályázati kiírásait kívánja folyamatosan igénybe venni, amelyek véleménye szerint sokat segítenek a vállalkozás megfelelő technológiai színvonalának elérésében. Fiatal vállalkozóként előnyösnek tartja, hogy bár a jogszabályi háttér gátolja, hosszútávon tud tervezni. Így a kutatások szerint a jövőben az alternatív energiaforrások felhasználása pl. biodízel iránt nőni fog az igény, ami reményt ad a takarmánynövény termesztőknek köztük neki is.

*

ÚMVP III. tengely eredményei

A Rinya-Dráva Szövetség HACS-hoz az ÚMVP III. tengely első beadási időszakában összesen 64db támogatási kérelem érkezett, melyből 14db Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésre, 10db Turisztikai tevékenység ösztönzése jogcímre, 27db Falumegújítás- és fejlesztésre, és 13db Vidéki örökség megőrzése jogcímre.

A támogatási határozatot már minden érintett kézhez kapta, melyek alapján 47 db (Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcím: 11 db, Turisztikai tevékenység ösztönzése: 6 db, Falumegújítás és fejlesztés 25 db, Vidéki örökség megőrzése: 5 db) kérelem részesült támogatásban, összesen 586.559.463 Ft értékben.

A beruházást már több támogatott megkezdte, illetve 5 pályázó már az októberi kifizetési kérelem benyújtási időszakban kifizetési kérelmet is nyújtotta be az MVH-hoz.

*

Újra megállnak a vonatok Babócsán

Mernyén Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy december 16-ától a három pár gyorsvonat újra meg fog állni Babócsán.

Péter István polgármester már többször utalt rá, hogy elfogadhatatlan, hogy a településen nem állnak meg a Nagykanizsa-Barcs vonalon közlekedő vonatok. Ez azóta is sok bosszúságot okozott az itt élő embereknek, de most ígéret van rá, hogy járatszám-csökkentés lehet, de vonalak megszüntetése nem.

*

Kicsomagolják a barcsi várat

Kikerül végre a dobozokból és zsákokból a barcsi vár, ahová a 2003–2004-es ásatás után becsomagolták. Az ásatás befejezése után öt évvel végre elegendő pénzhez jutottak a szakemberek, hogy elvégezzék a leletek restaurálását és a feldolgozást.

Kovács Gyöngyi, a budapesti régészeti intézet munkatársa vezette a barcsi ásatást. A szakember elmondta: célegyenesbe jutottak a munkával, s rövidesen kiállítható állapotba kerül a Barcs alól kikerült leletanyag. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően állhattak neki a barcsi leletek feldolgozásának. Tavaly kezdtek hozzá, és a fémtárgyakkal mára teljes egészében elkészültek, hasonlóan a kerámialeletekhez és a fellelt csontokhoz.

Jelenleg ötvenládányi anyag vár a sorsára a budapesti régészeti intézetben. – A barcsi vár alapterülete 0,6 hektár volt, ebből ezerhatszáz négyzetmétert sikerült feltárni – mondta Kovács Gyöngyi. – Ennél teljesebb palánkvárfeltárás egyedül Szekszárd közelében zajlott eddig az országban. A leletek alapján nyilvánvaló a vár balkáni kapcsolódása: sok a kézzel formált sütőharang, a kézi korongolt fazék és korsó, ami csakis a Balkánról kerülhetett ide.

Kovács Gyöngyi elmondta: amíg a leletek a vitrinekbe, addig a palánkvárról szerzett ismeretek kötetbe kerülnek. Kétkötetes, ezeroldalas tanulmánykötet készül az ezredforduló régészeti eredményeinek bemutatására, és ennek egyik fejezete a barcsi várról szól majd. Két éve a várkutatók országos konferencián mutatták be először az ásatás eredményeit. A salgótarjáni bemutatkozó jól sikerült, s azóta a hazai várak internetes honlapjára is felkerült Barcs egykori palánkvára.

Dátum: 2009. november 17 - 2010. március 17
Helyszín: Dráva Múzeum,
7570 Barcs, Széchenyi utca 22.

Forrás: www.sonline.hu

*

Egyre kerekebb a Barcsi Kistérségi Közkincs Kerekasztal

Idei első találkozóját jelenti a Barcsi Kistérségi Közkincs Kerekasztalnak a szeptember 23-i ülés, mellyel folytatódott az előző évben megkezdett munka.

Rögtön jó hírrel kezdtek, hisz nyert az elmúlt évben beadott pályázat, melynek értelmében biztosított a további működés, egészen 2010 nyaráig.

A Közkincs Kerekasztal idei feladata a közös programok indítása, melynek első állomása és eleme a Drávamenti Multikulturális Művészeti Találkozója volt Csokonyavisontán, ahol a kisebbségi kultúra követői együtt búcsúztatták a nyarat. Az már biztos, hogy tél búcsúztató is lesz, februárban Darányban, a köztes időt és a tavaszt kell most összeállítaniuk a találkozón résztvevő kistérségi kulturális szervezetek képviselőinek.

A kerekasztal ülésén a Rinya-Dráva Szövetség ismertette az aktuális pályázati lehetőségeket az ÚMVP III. és IV. tengelyéből. A Kerekasztal tagjai főként a Művelődési Házak eszközbeszerzésére a Hagyományőrző Csoportok fejlesztésére és rendezvényszervezésre kiírt pályázatok iránt érdeklődtek

*

Új irodában, új pályázati lehetőségek

Új irodában várja a Rinya-Dráva Szövetség a Leader forrásból pályázni szándékozókat. A 13 célterület közül leginkább a közösségi célú fejlesztésekre irányul egyelőre az érdeklődés, ugyanis sportlétesítmények fejlesztésére, művelődési házak eszközbeszerzésére, hagyományőrző csoportok támogatására, állatmenhelyek létrehozására, fejlesztésére lehetett október végéig pályázatot benyújtani.

Az IH által előírtak szerint a források 45%-át vállalkozás fejlesztésre szükséges fordítani így a barcsi székhelyű Akciócsoport várja a turisztikai eszközparkjukat fejlesztőket, a helyi termékeket előállítókat az erdészeti célú szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat.

Rendezvényszervezésre már több település és civil szervezet is készül pályázatot benyújtani, de nagy az érdeklődés a erdei iskolák fejlesztési lehetőségei iránt is.
A kibővült munkaszervezet gyorsabb és hatékonyabb munkát ígér a pályázóknak az előző III. tengelyes tapasztalatokból tanulva.

*

„Természetesen fejlődünk!”

A délnyugati határainkon kanyargó Dráva folyó és ártere hosszú évtizedekig az idegenforgalom elől elzárt terület volt, ennek is köszönhető, hogy megőrizte érintetlenségét, és máig Európa három legtisztább vizű folyója közé sorolják. Ez a vidék csupa rejtély, a világ errefelé új arcát mutatja meg a turistának...

Sétahajózás, drávai kenutúrák, a határmenti erdőségen átvezető biciklitúrák, halászati hagyományok - a Dráva mente valóságos paradicsom az ökoturistáknak. A térségben számos erdei iskola működik, s a meleg vizű forrásokra több településén korszerű gyógyfürdők épültek, például Barcson, Csokonyavisontán.

A 2007–2013 közötti időszakban rendelkezésre álló vidékfejlesztési források lehívására megalakult Rinya–Dráva Szövetség a természeti értékekre alapozta vidékfejlesztési stratégiáját. A térség ökoturizmusának meghatározó szereplője a barcsi székhelyű Dráva Tours Kft., amely csaknem egy évtizede szervez kenus, motorcsónakos túrákat, osztálykirándulásokat a folyó mentén, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén.

Barcs a jövőben felkerülhet a hazai, sőt a nemzetközi lovas turisztikai térképre is, hiszen az utazási iroda – az Épex Kft.-vel karöltve – a barcsi kikötő mellett lovastúra- megállóhelyet alakít ki. A munkálatok már el is kezdődtek, hogy a tavaszi szezonnyitáskor minden együtt legyen a csoportok fogadásához.(A beruházáshoz 12 millió forint támogatást nyertek az ÚMVP pályázatán.)

Ezzel Barcs lehet a végállomása a Balatonfenyvesről induló nemzetközi lovastúra-útvonalnak, sőt a résztvevők akár Drávaszabolcsig folytathatják útjukat a folyó töltésén, vadregényes környezetben.

*

Tájékoztató - "JÖVŐKÉPzés" - A Nagyatádi Közoktatási Intézmény átfogó fejlesztése integrált mikrotérségi központtá című projektjéről

"Nagyatád Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a DDOP-2007-3.1.2./2F-2f "Integrált kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központjaik fejlesztése" című pályázati felhívás keretében.

A projekt kivitelezésével a Nagyatádi Közoktatási Intézmény Bárdos Lajos Általános Iskola és Zeneiskola átfogó, jövőorientált és költséghatékony megújítása valósul meg, alapfokú művészetoktatással, pedagógiai szakszolgálattal és szakmai szolgáltatással.

Az intézmény oktatási tevékenységében kiemelt szerepet kap az egész életen át tartó tanulást megalapozó programok bevezetése, a kulcskompetencia fejlesztése, a vonatkozó kerettantervek, módszerek, modellek kidolgozása, az idegen nyelv oktatása, az egészséges életmódra- és a környezetvédelemre való nevelés elősegítése.

A mikrotérségi központ komplex fejlesztésének elsődleges célja 425 tanuló korszerű, kompetencia alapú és inkluzív oktatása, biztosítva a speciális nevelési igényű, valamint a hátrányos helyzetű tanulókat integráló, XXI. századi minőségi oktatás feltételeit, valamint 210 tanuló művészetoktatását.
Az épület energiatakarékos és környezetbarát felújítása, bővítése során új tantermek, fejlesztős szobák, aula, hangszertermek, kamaraterem, tornacsarnok, sportudvar és kiszolgáló helyiségek, új csoport és fejlesztő szobák, szaktantermek, továbbá magas műszaki színvonalú, többfunkciós belső terek kerülnek kialakításra az IKT eszközrendszer fogadására alkalmas intézményi környezettel. Mindezeken kívül a projekt nagy hangsúlyt fektet zöldterületek létesítésére, továbbá a valamennyi fogyatékosságra kiterjedő akadálymentesítésre.

Az iskola rekonstrukciója, bővítése a mikrotérségi, majd középtávon kistérségi együttműködés révén egy hosszú távú működésre alkalmas, racionálisan és hatékonyan szervezett, mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhető központot eredményez, amely hozzájárul a régión belül a társadalmi kohézió erősítéséhez, valamint a régió hosszú távú munkaerő-piaci versenyképességének javításához...

A befejezés várható időpontja: 2010. augusztus 19.

Projekt összköltsége: 1 183 086 199 Ft
A támogatás összege: 999 184 954 Ft
Támogatás mértéke: 84,46 %""

Nagyatád Város Önkormányzata

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása