Paktum a közös haszon reményében

Méltányos együttműködés a közös haszon reményében – így határozták meg a minap Csongrádon a foglalkoztatási paktumot, amelyből eddig több mint 50 jött létre Magyarországon.

Bedő Tamás, a konferenciának otthont adó város polgármestere szerint önkormányzati szinten nehezen megfoghatónak találták ezt a kezdeményezést a döntéshozók, de idővel kiderült, a kételyek ellenére ez a fajta partnerségi viszony sikerre van ítélve.

Célja, hogy közelebb kerüljenek és megismerjék egymás igényeit egy-egy térség munkaerő-piaci szereplői.
– A paktum pótolhatatlan eszköz a foglalkoztatásban – szögezte le Gombás József. A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ stratégiai igazgatója szerint lassan fejlődik ez az együttműködés, toleranciát igényel, de ötleteket hoz a felszínre, s végül fejlesztéseket generál. Hogy még hatékonyabb legyen, a paktumokból hálózatokat kellene létrehozni régiónként, a következő lépcsőfok pedig az országos koordináció lehetne.

A válságkezelésre alkalmatlan ez a szerveződés, de platformot teremthet a helyzet megoldásának elősegítésére.

*

Költözik a földhivatal

2010 júniustól a gazdálkodók számára teljes lesz az egyablakos ügyintézés Csongrádon. Az önkormányzat 2007 végén hozta létre a Justh Gyulai utcai irodaházát azzal a céllal, hogy egy épületbe telepíti a mezőgazdasági hivatalokat és szervezeteket.

Itt kapott helyet a falugazdász iroda, az állatorvosi hivatal, a talaj- és növényvédelmi felügyelet, tavaly pedig ide költözött a csongrádi hegyközség irodája is. Hét hónap múlva a csongrádi földhivatal is ebben az épületben fog működni – erről nemrégiben állapodtak meg az önkormányzattal. Az irodaház emeletére költözik a földhivatal, de arról még nincs döntés, hogy a most ott székelő politikai szervezetek hol kapnak helyiségeket. Ahhoz, hogy a kor elvárásainak is megfeleljen a hivatali szint, közel 5 millió forintot kell rákölteni: ebből 1,6 milliót a város áll majd. A költöztetés májusban kezdődhet meg. A földhivatal ingyen használhatja az épületrészt, csak a rezsit kell fizetnie.

Forrás:delmagyar.hu

*

Mégis kap ajándékot a szentesi gimi

Mégiscsak betartja februárban tett ígéretét a Csongrád megyei önkormányzat: fennállásának 150. évfordulóján ajándékkal lepi meg a szentesi Horváth Mihály gimnáziumot.

Először 40 millió forintot különített el a megye a pusztulófélben lévő szolgálati lakások tantermekké alakítására és a tanári szoba átépítésére, de ez kevésnek bizonyult, mert a beérkezett kivitelezői ajánlatok pár millióval meghaladták ezt az összeghatárt. Közben a meghiúsulással kapcsolatban olyan indoklás is felkerült a megyei önkormányzat honlapjára, hogy tanterem-kialakításra nincs is szükség, mert csökken a gyereklétszám. Csütörtökön viszont arról döntött a fenntartó, hogy 8 millióval megtoldja ezt a keretet, hogy újra kiírhassák a közbeszerzési eljárást.

Busa Imrétől, a megyei önkormányzat fejlesztési osztályvezetőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy napokon belül meghirdetik a munkákat, amelyek így akár már januárban megkezdődhetnek. Arra a kérdésünkre, hogy az előző eljárás értékelésénél miért nem vették figyelembe azt a 8 milliós tételt, amelyet az iskolaépületet tulajdonló szentesi önkormányzat ajánlott föl ehhez a beruházáshoz, Busa Imre azt felelte: tudtak ugyan a hozzájárulásról, mert az intézmény vezetője tájékoztatta őket, de a város semmilyen hivatalos értesítést nem küldött erről a döntéséről.

*

Konkurenciát hívnak a szőlőhegyre

A helyi politika és a szőlőtermelők is kifakadtak Csongrádon a szüret végén. Egy önkormányzati képviselő, Murányi László megalázónak tartotta, hogy csak a csongrádi hegyközségben volt nyomott felvásárlási ára a szőlőnek.

A legutóbbi önkormányzati ülésen az is kiderült, néhány gazda is hasonlóan látja a helyzetet, ezért a konkurenciát hívnák segítségül. Egy átrakódepót létesítenének a szőlőhegyen, hogy a nem környékbeli felvásárlók is könnyen szerephez jussanak.

Az elképzelés kiötlőit Bedő Tamás polgármester óvatosságra intette: ha a szőlőtermelők elpártolnak a csongrádi pincészetektől, a feldolgozók lehúzhatják a rolót, de később a gazdák is, mert szerinte pincék nélkül a szőlőhegy sem marad életképes.

*

Megnyílt Szentes első jégpályája

Régi vágyuk teljesült a szentesieknek, amikor megnyitotta kapuját a város első műjégpályája. Ezzel kezdetét is vette az idei korcsolyaszezon. Több száz vendég jelenlétében nyitotta meg kapuit a szentesi műjégpálya.

A 600 m2-en, a Szentes-Frigo Kft. jóvoltából épült létesítménynek köszönhetően a szentesieknek már nem kell Szegedre utazniuk, hogy kedvükre korcsolyázzanak. Igaz sokan nem is utaztak messzire, hanem a Termál- és Antal tóra mentek a -10oC-os időben. Mára ez a múlté, mert nem kell várni a hideg időt, hanem ha kedvünk tartja egészen márciusig korcsolyázhatunk. A téli sport szerelmeseinek kényelme érdekében a jégpályához 30 férőhelyes parkolót, öltözőkből és tusolókból álló szociális helyiséget alakítottak ki és korcsolyabérlésre is van mód.

A megye első, magánberuházásból épülő műjégpályáját 2009. november 15-én 16.00 órakor nyitották meg Szentesen. Az iskolások ettől a naptól vehetik birtokba a jégcsarnokot. A jégcsarnok és a kiszolgálólétesítmények kialakítására mintegy 110 millió forintot fordított a Szentes Frigo Kft: a 600 négyzetméteres, később akár bővíthető, sátorszerkezettel fedett jégfelület mellé öltöző, jégbár és orvosi szoba is épült. A beruházás rekordgyorsasággal készült el.

Arról is határozott a város képviselő-testülete, hogy az önkormányzati fenntartású iskolák diákjai számára 2009-re – közel 1 millió forint értékben – „jégidőt” vásárol. Avatóbeszédében ifj. Magyar József, a kft. ügyvezetője elárulta, azért Szentesen valósult meg ez a beruházás, mert családja szentesi, ő is ennek a városnak a szülötte, és a vállalkozásai is itt működnek, ráadásul az önkormányzat is támogatta céljukat. A tervek szerint a jövőben szeptembertől márciusig fogadná a korcsolyázókat a csarnok, ahol egy időben 50 fő tartózkodhat a jégen. Egy órára 350, 2 órára 650 forintba kerül egy felnőttjegy. Bérelni is lehet korcsolyát, illetve korcsolyaélező is működik az Attila úti pályán.

forrás:www.szentes.hu

*

Nyárra megépülhet a kalandpark

Szentes - Már aláírták azt a bérleti és opciós szerződést Szentesen, amely a Vecseri-fokhoz tervezett kalandpark-beruházásról szól. Ha az L-Direct Kft. támogatást nyer a projekthez, 2010 nyarán megnyílhat a létesítmény, a város pedig 50 millió forint bevételhez jut.

Hetekig szőröztek a szentesi városházán, mire ellenszavazat nélkül elfogadta a város képviselő-testülete azt a bérleti és opciós szerződéstervezetet, amely a kalandparkról és a ligeti szállodaberuházásról szólt. A kalandparkkal kapcsolatban a napokban alá is írták a megállapodást.

A fejlesztő L-Direct Kft. mintegy 500 millió forintot fordítana a közel kéthektáros, Vecseri-fokkal szomszédos területre. A cég ügyvezetője, Bertók Róbert lapunknak elmondta, az összeg felét uniós támogatásból szeretnék előteremteni. A szükséges önrészt banki hitelből fedeznék.

Amennyiben nyer a pályázat, már nyáron megnyílhat az egész évben üzemelő kalandpark, a bérelt területet pedig megvásárolják 50 millió forintért. Bertók Róbert lapunknak megjegyezte, a város semmit sem kockáztat, mert ha nem jön össze a beruházás, visszaáll az eredeti állapot, marad a telek Szentesé.

Kurca fölé függőhíd, óriáshinta

Az ország három legnagyobb kalandparkja közé kerülhet a szentesi, ha megépül. Több olyan elem lesz benne, ami kuriózumnak számít: ilyen például a Kurca fölé tervezett függőhíd vagy a 8 méter magas és 30 méter hosszú indítórámpa, de lesz óriáshinta és tiroli kötélcsúszda is.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása