Szegények adtak a szegénynek: összedobták a buszravalót

Sajátos segítségkérés, a polgármester minden somogyi önkormányzattól támogatást kért. A nyugdíjas ezer forintot, a kicsiny Főnyed önkormányzata százezret adott.

A szegerdői polgármester segítségkérő levelet írt minden somogyi önkormányzatnak, sőt, minisztériumoknak és a miniszterelnöknek is, hogy új falugondnoki autót tudjanak vásárolni. Sajátos segítségkérés, de bejött, igaz, inkább csak a kicsik adakoztak. A település hétéves falugondnoki autója egy baleset vétlen résztvevőjeként totálkárosra tört. A gépjármű elengedhetetlen része a falu életének, de saját költségvetéséből nem tudta volna kigazdálkodni az önkormányzat.

Pályázati lehetőség hiányában a képviselő-testület úgy döntött, sajátos gyűjtésbe kezd. Horváth Jánosné szegerdői polgármester elmondta: minden somogyi polgármestert, a megyei önkormányzatot, a szociális minisztériumot, az önkormányzati minisztériumot, a falugondnoki pályázatot lebonyolító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot, még a miniszterelnököt is levélben keresték meg, hogy támogassák a vásárlást.– Sajnos a minisztériumoknál nincs egy ilyen szerencsétlen eseménynél segítséget nyújtó krízisalap, így nem tudtak adni – tette hozzá. A szegerdői polgármester és a képviselő-testület 350 ezer forinttal járult hozzá a vásárláshoz. A felhívásra az új autó árának a felét sikerült összeszedni.

– Együttérzést a kistelepülések részéről éreztem inkább – mondta a polgármester. – Bíztam abban, hogy több önkormányzat segít: húsz-harmincezer forintot kértem, azt gondolva, hogy sok kicsi sokra megy. Ennek ellenére megértem: mindannyian keserves helyzetben vagyunk pénzügyileg. Volt olyan önkormányzat is, mely kölcsönautót ajánlott fel segítségként. Az adományok összege a nyugdíjas néni ezer forintja és a szomszédos kis falu, Főnyed százezer forintja között mozgott.– Szívesen adtuk, örülünk, hogy segíthettünk – mondta Marton István főnyedi polgármester. – Kértem a testületet, hogy egy kicsit nyomjuk meg a tollat, nekik most nagyobb szükségük van erre a pénzre.

Nagy Lajos, Balatonszentgyörgy polgármestere is hasonlóképpen indokolta az adakozást: aki bajba kerül, segíteni kell. Egy kicsit jobban összehúzták azt a bizonyos nadrágszíjat, s ötvenezer forintot adtak. – Mi is kerülhetünk hasonló helyzetbe, s nem volt kétséges, hogy támogassuk Szegerdőt – tette hozzá.

*

A Balaton vízvédelméről- véleményezésre

Jelenleg zajlik az ország új vízgyűjtő-gazdálkodási tervének kidolgozása, mely az Európai Unió előírásainak megfelelően, december 22-ére készül el.

A terveken érzékelhető az az új szemléletmód, mely a magyar vízügyet mostantól jellemzi. A jelenlegi szakaszban egy olyan átfogó terv készítése zajlik, melynek részletes kidolgozása során támaszkodni fognak a 2010-ben, és az azt követő években folytatott társadalmi párbeszédre.

A tervek célja az, hogy hatékonyan hangolja össze a vizeket érintő emberi és természeti igényeket annak érdekében, hogy biztosítva legyen a jó minőségű vízkincs fennmaradása, és az emberi használat hosszú távon fenntartható legyen. Hogy a tervek elkészítése során a lehető legtöbb szempontot vehessük figyelembe, a kidolgozás során komoly szerepet kaptak a nemzeti parkok, és a környezetvédelmi felügyelőségek, továbbá minden állampolgár számára biztosítani szeretnénk a véleményközvetítés lehetőségét.

*

Az Év bortermelője: Légli ismét a jelöltek között

Légli Ottó balatonboglári borász neve ismét szerepel az Év bortermelője címre jelölt szaktekintélyek között, a Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az öt legtöbb szavazatot kapott borász névsorát.

Ennek értelmében Légli Ottón túl az egri Lőrincz György, a szekszárdi Vida Péter, az Ászár-neszmélyi vidékről Szöllősi Mihály, míg a kunsági vidékről Gálné Dignisz Éva lesznek azok, akik közül valakinek a rangos elismerést a jövő hónapban odaítélik. A jelöltek sorában a kunsági hölgy számít meglepetésnek a szakma szerint, a másik négy borász már tavaly is az öt esélyes között szerepelt, így Légli Ottót sem először tartotta a cím viselésére méltónak a grémium.

Tavaly Konyári János balatonlellei borász kapta az országos elismerést, két évvel korábban pedig Garamvári Vencel, a budafoki érdekeltsége mellett egyben a lellei St. Donatus tulajdonosa volt az év borásza. Amennyiben Légli Ottó kapja idén az elismerést, az a Balatonboglári Borvidék soha nem látott elismertségét jelentené egyben. Somogy bortermő tája ugyanis nem kevesebbet mondhatna el ezek után, mint hogy négy egymást követő évből háromszor innen választották az év borászát.

*

Konyáriék pincészete a balatonboglári börzén

Mi a pálya? – ezzel a címmel rendeztek pályaválasztási kiállítást Balatonbogláron, ahol nyolc középfokú oktatási intézmény és két képzőközpont ismertette kínálatát a környék több mint kétszáz végzős általános iskolásával.

Három munkáltató is bemutatkozott, a rendőrségen és a tűzoltóságon túl a legkülönlegesebbnek a Konyári Pincészet részvétele számított, mely a borászat iránt érdeklődőknek mutatta be a szakma szépségeit. Mikola Zsuzsanna, a szervező munkaügyi központ balatonboglári kirendeltségének vezetője elmondta: a programot a regionális központ pályázatának köszönhetően tartották meg, hasonlóan a régió közel harminc másik helyszínéhez.

*

Megvolt az első Márton Napi Bormustra Buzsákon

Buzsákon felelevenítették a régi néphagyományt, a Márton Napi Bormustrát. Ezt a feledésbe merült régi népszokást a Puszta Csárda tulajdonosa, Kiss Csaba elevenítette fel.

November 14-én szombaton színes folklórműsorral és kézműves vásárral egybekötve négy helyi gazda tízféle borát kóstolta és minősítette a szakértő zsűri. Ezt egészítette ki a Dél- Balatoni borvidékről származó ötféle további bor. Tíz kézműves mutatta be termékeit. A zenét egy citerazenekar szolgáltatta. A rendezvényen mintegy 100 fő buzsáki és környékbeli ember vett részt.

*

Lengyeltótiban befejeződött a Kistérség- fejlesztő tanfolyam

Lengyeltótiban, május-június hónapban Kistérségfejlesztő tanfolyamot szerveztek. Mivel a kistérség a Leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik, ezért sok forrásból, sokféle jogcímen igényelhető felzárkóztatási támogatás.

A tanfolyamot azért szervezték, hogy a helyi szakemberek tudjanak eligazodni és segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Az oktatás a "Nem mondunk le senkiről" projekt záróakkordja volt, ahol egyúttal kiosztották a tanfolyam elvégzését bizonyító igazolásokat és átadták a képzés tananyagát. A tanfolyam az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósult meg.

*

A gyermekeken keresztül vezet az út a karácsonyhoz

A közös gyertyagyújtás a Karádiak összetartását példázta. Hatodik alkalommal rendezett adventi kiállítást és vásárt a település művelődési házában a Karádért-Somogyért Egyesület.

A falu központjában pedig először helyezték el az adventi koszorút. Bertalan Péter egyetemi docens, egyháztörténész mondott ünnepi köszöntőt a művelődési házban rendezett ünnepségen. A zsúfolásig telt intézményben advent kapcsán a szónok elsősorban személyes, családi vonatkozású dolgait említette meg, hangsúlyozva: számára különösen fontos, hogy a karácsonyt otthon családja körében töltse el.

A család összetartó erejét említve – amely mindennapi életünkben nélkülözhetetlen – kiemelte, hogy ehhez a gyerekeken keresztül vezet el az út. Schádl Ferencné, a Karádért-Somogyért Egyesület vezetőségi tagja a sonline.hu-nak azt mondta: a hagyományos rendezvénnyel az a céljuk, hogy karácsonyra, a szeretet ünnepére készülve adventkor összehozzák a faluban működő egyesületeket, civil szervezeteket, művészeti csoportokat. Másrészt a rendezvény bemutatkozási lehetőség is, amely ráhangolódást biztosít a közelgő ünnepre.

– Ez a program egyben az összefogás jelképe is, megmutatva, hogy a civil szervezetek együtt tudnak dolgozni a közös cél érdekében – mondta Schádl Ferencné. Nikli Zsolt plébános advent jelentőségét méltatva szóvá tette: a mai anyagias világban a karácsony várásáról sokaknak csak az üzletek járása, a vásárlás jut az eszükbe. Az atya párhuzamot vont az anyagiak eluralkodása és az igazi, tiszta lelki érték között. Kiemelte, hogy a hit és a szeretet ad biztonságot.

– Türelmesebbnek, megbocsátóbbnak kell lennünk, jobban figyelnünk a másikra – mondta. – Ezzel a családi közösségen túl, nagyobb közösséget is tudunk építeni.A közel két órás programban színpadra léptek az általános iskolások, a művészetoktatási intézmény növendékei, Kreka Ferencné, a Borostyán trió, a fiatal-felnőttek társulata, és a két nyugdíjas klub tagjai is. Advent kapcsán helyi és környékbeli alkotók is kiállították munkáikat, melyet meg is vásárolhattak az érdeklődök. Fazekas termékekkel jelentkezett Bakonyi Róbertné Kapitány Mária Balatonboglárról. Festményekkel, ajándéktárgyakkal vett részt Kovácsné Csicskár Erzsébet, Törzsők Ferenc pedig fafaragásaival. Mindketten Magyaratádról érkeztek. Tóth Ferencné Látrányból szalma-és csuhétárgyait, Torma Géza Szóládról kerámia termékeit állította ki, míg a helyi Gergely Rozália hímzéseit mutatta be.

A helyi polgárőrők és a Karádért-Somogyért Egyesület tagjai Reitner Kata virágkötő segítségével közösen készítették el és díszítették föl azt a mintegy két méter átmérőjű adventi koszorút, amelyet a falu központjában helyeztek el. Az első gyertyát nagyszámú érdeklődő jelenlétében Bertalan Péter egyháztörténész, Nikli Zsolt plébános, valamint Lisziák Lajosné, a Karádért-Somogyért Egyesület elnöke közösen gyújtották meg.

*

Csodabetlehem Vörsön

Világelsőségre pályázik Futó Péter és betlehemépítő csapata a vörsi bibliai életképpel. Benevezték a vörsi betlehemet a Guinness rekordok könyvébe.

A hivatalos visszajelzés szerint még nincs olyan kategória, mint a legnagyobb, templomon belül épített betlehem. Ez azt jelenti, hogy a kategória megnyitásával ők lehetnek az elsők. A hagyományokhoz híven idén is ünnepi szentmise nyitotta meg a vörsi templom kapuit az európai hírű betlehem előtt.

A település karácsonyi meglepetése 60 éve mindig felépül a templomban. Húsz éve a falusiak segítségével Futó Péter keze alatt formálódik a bibliai életkép, egyre nagyobb teret hódítva el a templomból. Az ötven négyzetmétert térben már bővíteni nem tudjuk, a részletekkel tesszük teljesebbé – mondta Futó Péter.

– Harminc ember dolgozott velem az idén, harminc láda különböző mohát használtunk fel és harminc fenyőt vágtunk ki az építéshez. A gipszből készült alakok kivételével minden természetes anyagból készült, s csodaszép, élethű kidolgozással mutatja be Jézus születésének jelenetét. A vörsi betlehem mindennap látogatható, vasárnaponként pedig adventi rendezvénysorozattal várja a látogatókat a Kis-Balaton fővárosa.

Forrás: Dél-Balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt., sonline.hu

Cikk megosztása