Megnyílt a szociális bolt Kiskőrösön

Kisebb tömeg várta az ország hetvenhetedik szociális boltjának megnyitását Kiskőrösön, a piactérrel szemben.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Jakab István a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke azt mondta, ezek a boltok nem a szociálisan rászorulók üzletei, bár kétségtelen, hogy az árak tekintettel vannak a kiskeresetűekre. Megköszönte Szentpéteri Attila szervező munkáját, majd Domonyi László polgármesterrel léptek elsőként az üzletbe.

A polgármester elmondta, hogy a városnak és a kistérségnek már nagy szüksége volt egy olyan üzletre, ahol a helyi és környékbeli termelők áruit értékesítik, ahol kizárólag magyar terméket talál a vásárló elérhető, sőt olykor alacsony áron. Mindenki ledöbbent a 165 forintos kenyér, és a 14 forintos kifli láttán és rövidesen tömött sorok álltak a pénztárnál.

Szlovák Mihályné azt mondja, ő biztosan törzsvásárlója lesz a boltnak.
- Én mindig minden üzletet körbejárok, hogy hol, mit kapok meg olcsóbban, mert minden fillér számít. Itt rendkívül gazdag a választék és szinte nem hittem a szememnek az árak láttán. Örülök annak, hogy megbízható magyar, sőt helyi árut találok.

Domonyi László üdvözölte, hogy helyi termelők áruit értékesítik a boltban.
Gróf Bélánét a kíváncsiság hozta a boltba.
- Én mindent megtermelek otthon a kertemben, csak látni akartam milyen is az a bolt, ahol helyi termékeket árulnak. Gyönyörű most az áru, remélem ilyen is marad és nem csak nyitásra készültek fel. Az árak pedig nagyon jók, szinte nem is hiszem, hogy ilyen alacsonyan lehet tartani.

A szociális bolt folyamatosan keresi a termelőket, a helyi gazdákat. Információt az üzlet vezetőjétől a 06-70-274-8277 telefonszámon kérhetnek.

*

Sikeresen pályázik Akasztó

Sikeres pályázatainknak köszönhetően a közeljövőben több beruházást, fejlesztést is elkezdünk, amelyekhez az önrészt a települési önkormányzat előrelátó gazdálkodással hozzá tudja rendelni - tudtuk meg Suhajda Antal polgármestertől.

- Közel százmillió forintot nyertünk a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások komplex fejlesztésére. Ebből a vissza nem térítendő támogatásból épül meg a Faluház szomszédságában az új szociális intézmény, ahol harminc idős ember napközbeni ellátásának gondja oldódik meg. A 20 millió forintos önrésszel megvalósuló épületben kap helyet a gyermekjóléti intézmény, valamint a családsegítő szolgálat is. Reményeink szerint a támogatási szerződés megkötésére december végén sor kerül, és a jövő év elején kezdődhet az építkezés.
Közbeszerzési fázisban van az a közel 40 milliós informatikai fejlesztés is, amelynek segítségével az akasztói általános iskola minden tantermében lesz internet, digitális táblákat vásárolunk és egyéb informatikai fejlesztéseket is végzünk. A pályázathoz nem kellett önrész.

A könyvtárban körülbelül 350 négyzetméteres közösségi teret szeretnénk kialakítani. Itt kapnak helyet a civil szervezetek, de itt érhető majd el fogadóóráin a falugazdász, valamint ismeretterjesztő előadások tartását is tervezzük a helyiségben. A beruházást mintegy 60-70 milliós pályázati támogatással valósítja meg az akasztói önkormányzat.

Október végén már megkezdődtek a járdafelújítás munkálatai a központban. A mintegy hétmillió forintos beruházás a meglévő járda folytatásaként újabb négyszáz méter hosszúságú szakaszon segíti településünkön a biztonságos gyalogos közlekedést. A járda egyébként úgy épül, hogy a későbbiekben akár kerékpárútként is szolgálhat. A felújítás része a buszváró peronjának rendbe hozása is - tájékoztatott minket Suhajda Antal polgármester.

*

Kecelen a legkisebbek is számítanak

Sikeres pályázatnak köszönhetően közel 170 millió forintot nyertek a város óvodái EU szabványos játszóudvarok kialakítására és modern pedagógiai eszközök, fejlesztő játékok vásárlására. Maradt pénz a régi épület átalakítására, felújítására is - tudtuk meg Antóni Györgynétől, a keceli óvodák igazgatójától.

- Túl vagyunk a válaszfalak és a nyílászárók bontásán, az időjárás függvényében pedig szeretnénk még ebben a hónapban a bővítések alapjait is lebetonozni – mondja Gubán Imre a kivitelezést végző Modus Vivendi Kft felelős műszaki vezetője. - Tíz kollégánk dolgozik az óvoda-felújításon, a tél folyamán nagy léptékkel haladunk a belső munkálatokkal is. A villanyszerelési munkálatokat és a gépészeti szereléseket helyi vállalkozók végzik.

*

Új busz járja a tanyákat Csengődön

Még az előző évben pályázott a csengődi önkormányzat egy új tanyagondnoki buszra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A pályázatot pozitívan bírálták el, ezért éppúgy, mint Bócsa és Imrehegy, ők is új kisbusszal gazdagodhattak. A 8+1 személy szállítására alkalmas járműnek nagyon örülnek a faluban, hiszen a régi tanyagondnoki buszuk éppen 18 éves lett az idén.

A csengődi vezetők Wolksvagen Krafter típus mellett döntöttek. A nyertes pályázatnak köszönhetően 8,8 millió forint támogatást kaptak, az áfa értékét az önkormányzat önerőként finanszírozta.
Az új jármű minden feltételnek megfelel, ami a szociális célú használatot biztosítja: többek között mozgáskorlátozott feljáróval, kerekes székes rögzítéssel lett ellátva. Várhatóan a jövő héten megtörténik a gépkocsi felmatricázása is -tájékoztatott minket Baltás István polgármester.

*

Városi örökség megőrzése és korszerűsítése Soltvadkerten

A pályázó Soltvadkert Város Önkormányzata, a 2007-2010-es ciklusra megtervezte jövőképét Gazdasági Programjában. A tervezés széles körű társadalmi igényfelmérésen, egyeztetésen alapult.

A dokumentum prioritása a kommunális infrastruktúra hiányzó elemeinek megépítése, a meglevők felújítása, fejlesztése; a városkép rendezettségének elősegítése, így biztosítva Soltvadkert vonzerejét, lakóinak életminőségét, a beruházások feltételeit, a befektetéseket vonzó környezetet.
Fejlesztésünk ebbe a keretbe illeszkedik.

Átfogó célja a településkép javítása, a természeti örökség bemutatása.
A Petőfi Sándor utca körforgalmához készülő 988.7 m2-nyi gyalogjárda és az Ifjúság (Tavasz) utca 165.0 m2-nyi járdafelújítása a településkép rendezettségét, egyúttal a városmag biztonságos gyalogos megközelítését szolgálja. A 2163/47-es helyrajzi számú önkormányzati terület rendezése 1.1157 ha-nyi zöldfelületet érint.

Az októberi kezdéssel és decemberi befejezéssel tervezett megoldások figyelembe veszik a fogyatékkal élőket: számukra is kényelmes útvonalakat, pihenőket alakítunk ki. Soltvadkert teljes lakosságának megelégedését kívánjuk szolgálni fejlesztésünkkel, egyúttal ösztönzően hatni további magánbefektetésekre.

*

Új egészségügyi centrumot kaptak a soltvadkertiek

A centrum ünnepélyes átadásán Lehoczki Ferenc, a város polgármestere Széchenyi István gondolataival köszöntötte a jelenlévőket: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

– Ha összefogunk, akkor néha még a lehetetlenre is képesek vagyunk – mondta a polgármester, aki szerint, ahhoz, hogy az intézet létrejöhessen két dologra volt szükség: előrelátásra és összefogásra. És mivel mindez egy helyen volt, így ma egy hosszú munka végére került pont, hiszen sokáig kereste az önkormányzat, hogy mi lehetne az a nemes és közösségi cél, melynek megfelelően érdemes lenne az épületet átépíteni.

*

Elkészült Szentimrén az új járda

A Szent Imre napi búcsún már használatba vehették az ünneplők a fő utca faluközponti részén az új, térkövekkel burkolt járdát.

- A korszerűsítés már nagyon is aktuális volt – mondja Nagy István polgármester - hiszen ezen a szakaszon még valamikor a 60-as években rakták le az első járdalapokat. Egy ideje már balesetveszélyessé is vált, hiszen a járólapok olyannyira megsüllyedtek, eltöredeztek, hogy könnyen felbotlott bennük az ember.
Most azonban szép, új, két méter széles, térköves járdát alakítottak ki a régi helyén százötven méter hosszan, köszönhetően a közelmúltban nyert önkormányzati pályázatnak. Szeptemberben adtunk hírt róla, hogy a község a TEKI – Területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztések - pályázatán sikerrel szerepelt.

Járdafelújításra 2,4 millió forintos támogatást nyertek. Az önkormányzat ehhez az összeghez további közel nyolcszáz ezer forint önerőt biztosított, így több mint 3,2 milliós beruházást tudtak megvalósítani. Az kivitelező, izsáki vállalkozó gyors munkájának köszönhetően a búcsú idejére elkészült az új járda.

*

Rekultiválják az akasztói lerakót

Megkezdődött az akasztói szilárdhulladék-lerakó telep mintegy százmilliós, önkormányzati önrész nélküli, 85 százalékban uniós, 15 százalékban nemzeti támogatással megvalósuló rekultivációs projektje - adta hírül Suhajda Antal polgármester.

A tervek szerint a Közép-Duna Vidéki Hulladékgazdálkodási Rendszerhez tartozó településen a rekultivációt 2012-re fejezik be. Egyelőre a felmérések zajlanak, az érdemi munka pedig - melynek eredményeképpen a településen is nő a környezetbiztonság és a természetes vizek tisztasága – valószínűleg a jövő év elején kezdődik.

Első lépésként elszállítják a szeméttelepen felhalmozódott hulladékot a mintegy másfél hektáros területről, amelyet aztán talajcsere után visszaadnak a természetnek.
Akasztóról a Dunanett Kft. járművei már öt éve Dunaújvárosba viszik a lakossági szilárd hulladékot. A településen hetente egyszer gyűjtik össze a szemetet a kukásautók.

A tárolóedényekre vonalkódos matricát ragasztottak, a vonalkód-leolvasó berendezés segítségével pedig számítógép rögzíti az ürítések számát. A havidíj két kötelező ürítést tartalmaz. 120 literes kuka esetében ez jelenleg nettó 884 forint. Ha valaki többször kéri az edény kiürítését, akkor alkalmanként 300 forintot kell a havi taksán felül fizetnie.

*

Akadály-mentesítették a bíróságot Kiskőrösön

Több mint 25 millió forintos pályázati pénzből akadály-mentesítették a Kiskőrösi Városi Bíróság épületét.

A látás- és hallássérültek valamint a mozgáskorlátozottak tájékozódását és közlekedését segítő berendezések mindenben megfelelnek az Európai Unió szabványainak.

A négyemeletes épületet a kerekes-székkel közlekedők számára is bejárhatóvá tették.
A vakok és gyengén látók az ún. vezető sáv segítségével könnyebben megtalálják ezentúl a braille-írással is kiegészült információs táblákat éppúgy, mint a kerekes-székesek által is használható liftet, vagy a mozgáskorlátozottaknak kialakított mellékhelyiséget.

Az információs táblákat a vakok és gyengén látók számára braille-írással egészítették ki.

A tárgyalótermekben az ún. indukciós rendszer igénybevételével a hallókészülékeket külön sávra lehet hangolni, ezáltal a hallássérültek sem maradnak le a fontos ügyek egyetlen mozzanatáról sem. Az épület oldalsó bejáratánál kialakított feljáró pedig a kerekes-székkel közlekedők számára is könnyen megközelíthetővé teszi a bíróság épületét.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása