Támogatást nyert fejlesztések

Gyenesdiáson Mohácsi József országgyűlési képviselő, Baracskai József, a regionális fejlesztési tanács tagja és Gál Lajos polgármester tartott tájékoztatót.

Bejelentették: a zalai Balaton-parti Turisztikai Desztinációs Menedzsment fejlesztési programja és a Hévíz-Alsópáhok kerékpárút nyert támogatást a regionális tanács legutóbbi döntéseivel.

Gál Lajos elmondta: a település turisztikai marketing tevékenysége példaként szolgált az összefogáshoz, aminek révén Keszthely projektgazda szerepével, Vonyarcvashegy és Balatongyörök csatlakozásával most anyagi forráshoz jutott a térségi marketing munka. Mint elhangzott, a 2 éves fejlesztési program közel 70 millió forintnyi költségéhez nyert a közösség 85 százalékos támogatást. Hasonló arányban nyert támogatást Hévíz és Alsópáhok, a két település közt építendő kerékpárút 164 milliós költségéhez.

Baracskai József ugyanezen a napon Nagykanizsán is sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: a dél-zalai város kerékpárútfejlesztési pályázatát is támogatta a Nyugat-dunántúli Regionális Tanács. Mint elhangzott: a keleti városrészt és a Csónakázó tavat összekötő új bicikliút építéséhez mintegy 120 millió forintos támogatást kapott a város, ami a teljes beruházási költség 85 százalékát teszi ki.

Dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselő, a regionális tanács tagja elmondta: a mintegy 2,6 kilométer hosszúságú kerékpárút a Hevesi úti körforgalomtól indulna, majd a Teleki úti körforgalmon keresztül kanyarodna a sánci városrész irányába. Az elképzelések szerint a bicikliút a már meglévő járdaszakaszok mellett húzódna. A kivitelezés várhatóan a jövő év első felé-ben kezdődik.

A tájékoztatón szó esett még a regionális tanács jövőbeli pályázatairól is, melyek keretében a Csónakázó-tó fejlesztését, s az Erzsébet téren lévő volt nyomdaépület felújítását szeretné megvalósítani a kanizsai önkormányzat

*

Városközpont fejlesztési támogatás Lentinek és Zalakarosnak

Egyenként 50 millió forintos uniós támogatást nyert városközpontjának fejlesztésére Zalakaros és Lenti - hangzott el szerdán, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) zalakarosi sajtótájékoztatóján.

Baracskai József, az NYDRFT tagja közölte: Lenti a városháza energia-racionalizálással egybekötött, közel 70 millió forintos felújításához nyert 50 millió forintot a kisvárosi fejlesztések pályázatán. Ugyanebből a keretből Zalakaros az 59 millió forintért megvalósuló fürdősétány-felújításhoz, információs pont és elárusító hely építéséhez kapott szintén közel 50 milliós támogatást.

Mohácsi József, a térség szocialista országgyűlési képviselője elmondta: a zalakarosi fejlesztés az autóbusz-pályaudvar és a Gránit Gyógyfürdő közötti gyalogos és kerékpárút, valamint a környező zöldterület megújítását teszi lehetővé. A munkálatok márciusban kezdődnek és várhatóan májusra, az idegenforgalmi szezon kezdetére el is készülnek.

Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere arról számolt be, hogy a fürdőváros számos nyertes pályázatával egymásra épülő fejlesztéseket valósít meg, amelyek nemcsak közvetlenül idegenforgalmi területeket érintenek, de a szennyvízberuházással és az iskola-óvoda felújításával, valamint az újonnan kialakított bölcsőde építésével a helyben lakók életkörülményeit is javítják.

A polgármester elmondta: a város idegenforgalmi adóból származó bevétele idén várhatóan nem csökken, sőt kissé meghaladja a tavalyi, 120 millió forintos összeget, a gazdasági válság hatása azonban megmutatkozik a magánberuházások elhúzódásában. Az egyik kisebb szálloda bővítése ugyan megkezdődött, és - az évekkel ezelőtt megszüntetett töltőállomás után - épül a város első benzinkútja, de több szállodaépítés is késedelmet szenved.

Zalakaroson ebben az évben nem tudták megkezdeni három, már jogerős építési engedéllyel rendelkező hotel építési munkálatait, ezek révén pedig együttesen mintegy 500 szobával bővülne a szálláskapacitás. Szirtes Lajos azt mondta: a négycsillagos szállodák beruházói közül az egyikkel egyéves haladékról állapodtak meg, kettő esetében pedig tudomása szerint a hitellehetőségek nehezítik az építkezés megindítását.

*

Egy hétvége a családokért

A család jegyében rendezett monstre programsorozatot a Kanizsai Kulturális Központ és a Halis István Városi Könyvtár. A családi hétvégén a bibliotéka és három művelődési ház várta az érdeklődőket többek közt játszóházba, mézkóstolóra, hastánc-bemutatóra, valamint a számítógép elé.

A kétnapos rendezvényre első alkalommal került sor, melynek filozófiájáról Farkas Tibor, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója elmondta: már régóta felvetődött benne egy olyan program ötlete, amely a család egészét képes megmozgatni. Az együttműködő intézmények ennek megfelelően változatos „repertoárt” kínáltak a látogatóknak: például a Halis István Városi Könyvtárban a kanizsai monográfiához kapcsolódóan internetes kvíz-vetélkedőt rendeztek, melyhez a három művelődési ház is kapcsolódott. A Medgyaszay Házban mézvásár, egészségsarok, hastánc, táncház, kistérségi kulturális fesztivál, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban mézeskalács-készítés, a HSMK-ban pedig a frissen avatott kreatív játszóház, jóga, kézműves foglalkozások, valamint a Csík Zenekar koncertje várta az érdeklődőket.

- Úgy vélem, kell egy olyan rendezvény, melynek keretében a család - gyerek a szülővel, unoka a nagyszülővel - együtt tud eltölteni egy egész hétvégét a város kulturális intézményeiben - magyarázta Farkas Tibor. - Ötletemhez csatlakozott a városi könyvtár is, melynek igazgatója, Czupi Gyula ugyancsak magáénak vallotta e gondolatot. Amennyiben sikeres lesz a kezdeményezésünk, negyedévente szeretnénk megrendezni a családi hétvégét.
A Halis István Városi Könyvtárban szombat délután „telt házzal” találkoztunk: valamennyi számítógépnél internetezők ültek. A 66 esztendős Tarr Ernő éppen a kvízjátékot „bűvölte”.

- Nem vagyok túl jártas a számítógép kezelésében, s ez a játék is teljesen új nekem. Egy éve internetezek, de eddig még jobbára csak olvasgatni, levelezni szoktam - magyarázta.

- Aki velünk, pontosabban az általunk készített, a Nagykanizsai monográfiához köthető internetes kvízzel játszik, nemcsak a világhálóval, hanem a város történetével kapcsolatos ismereteit is elmélyítheti - szögezte le Czupi Gyula. - Úgy gondolom, a játék kiváló eszköz arra, hogy a kanizsai identitást erősítsük, akár a családi hétvégén is.

A gyermekkönyvtári részlegen eközben tucatnyi gyerek élvezte a társasjátékot - merthogy azt is „tesztelte” a bibliotéka, mekkora igény van tervezett új szolgáltatásukra, melynek során játékokat is lehetne kölcsönözni.

Kicsivel odébb a Nagykanizsai Nagycsaládosok Egyesülete tartott kézműves-foglalkozást, szintén számos gyermek résztvevővel.

- Magam példáján is érzékelem, hogy a gyermekeknek óriási igényük van arra, hogy apával, anyával együtt mehessenek el egy-egy rendezvényre - fejtegette Tűzkő Klára, az egyesület tagja. - Sajnos azonban, az idő kevés, így minden közös perc nagy ajándék. Ezért fontos és mindenképpen folytatásra érdemes kezdeményezésnek tartom a családi hétvégét.

*

A nagykanizsai térség foglalkoztatási helyzetét értékelik

Több partner bevonásával készít gyors helyzetértékelést a térség foglalkoztatási helyzetéről, illetve a mintaprojektekről a helyi vidékfejlesztési iroda.

Az FVM megbízásából készít helyzetértékelést a térség foglalkoztatási viszonyairól a helyi vidékfejlesztési iroda.

A minap megtartott megbeszélés, melyen több partnerszervezet - kamara, falugazdász, munkaügyi központ, térségi társulás - vett részt, főként az adatgyűjtésre és a mintaprojektek kiválasztására korlátozódott. Ennek alapján kiderült, hogy a kilimáni székhelyű Új Palini-Hús Zrt. követendő példa lehet, a cégnél az uniós támogatások igénybevételével ugyanis közel száz főt foglalkoztatnak.

*

Közgazdász vándorgyűlés volt Zalakaroson

Amíg a munkanélküliségi adatok nem javulnak, addig a válságnak nincs vége - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a 47. Közgazdász-vándorgyűlésen Zalakaroson.

A konferencián közel egy órás beszédet tartott Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Bécsen keresztül egyenesen New Yorkból érkezett.

Ottani tárgyalásaira is kitért, mint jelezte: jó hírnek számít, hogy ismét növekszik a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom, ezt vendéglátói is elismerték. Ugyanakkor leszögezte: a válság még nem ért véget, sőt, újabbak fogják követBajnai Gordon Zalakarosan - Fotó: Gergely Szilárdni. A kormányfő jelezte: mindezek miatt hazánk az Európai Unióval folytatott tárgyalások során kitartott amellett, hogy még szükség van a stimulus programok folytatására, valamint a bankok újratőkésítésére is, ám ez utóbbit csak fokozatosan szabad végrehajtani, ellenkező esetben a hitelezés visszafogását eredményezi.

Bajnai Gordon a nagy kockázati tényezők között említette a társadalmi válság bekövetkeztét - szerinte könnyen bekövetkezhet egy 1929-32-höz hasonló helyzet, amikor világszerte százmilliók hullhatnak vissza az alsó középosztályból a szegénységbe. Ezzel párhuzamosan a veszélyforrások közé sorolta a protekcionizmus erősödését, valamint azt, hogy a gazdaságilag elerőtlenedő országok a nemzetközi befolyásukat is elveszítik. A miniszterelnök rámutatott: a magyar államnak erre a négy kockázatra kell megfelelő válaszokat találnia, mindezt tetézve azzal, hogy hazánk 10 éve halogatja a reformok megvalósítását - s ha ezeket nem jól oldja meg, a válság súlyosbodhat.

Bajnai véleménye szerint a gazdaság ösztönzését még nem lehet abbahagyni, és ezt javasolta a magyar kormány az Európai Unió képviselőinek, akik a G-20-as tanácskozásra indultak Pittsburghbe.

A "globalizációs folyamatnak nincs alternatívája"

A jelenlegi válság következménye, hogy a vezető gazdasági hatalmak által most felhalmozott hiányokat finanszírozni kell, és az erre fordított összegek kiszorító hatást fejtenek ki - magyarázta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy a megtakarításokat az államok élik fel, a vállalkozásoknak így kevesebb forrás jut.

Egy másik probléma, hogy ha az amerikaiak évente 1.300 milliárd dollárral kevesebbet "fogyasztanak", akkor a felvevőpiacok beszűkülnek - tette hozzá.

A válságból a kormányfő véleménye szerint nem lehet kijutni bezárkózással, tehát a "globalizációs folyamatnak nincs alternatívája".

Javítani kell a foglalkoztatást

Bajnai Gordon a magyar gazdaság helyzetét elemezve elmondta: mindennek az alapja a makrogazdasági egyensúly, amely ha megbomlik, a növekedés látja a kárát. Ha valaki azt mondja, hogy az egyensúly megbontásával lehet küzdeni a válság ellen, "az szembemegy az autópályán sok száz autóval" - mondta, hozzátéve: aki ma Magyarországon az egyensúlyi problémákat félresöpri, az 1,7 millió devizahiteles vagyonát veszélyezteti.

Kijelentette: a legfontosabb ma Magyarországon a foglalkoztatás javítása, "érdemi, jelentős és fenntartható, piaci alapú" növelése. A jelenleg 56 százalék körüli foglalkoztatási arányt az unió átlagszintjére, legalább 65 százalékra kellene javítani...

Roma-kérdés: válasz az integráció

A következő tíz év legsúlyosabb politikai kérdése Magyarországon a romák integrációja lesz, amely nélkül nem lehet előrelépni - jelentette ki Bajnai Gordon...

Közölte: a roma lakosság oktatásba, adófizetésbe, munkaerőpiacba való bevonása nélkül nem lehet előre haladni. Nem lehet kirekesztéssel, szegregációval, szőnyeg alá söpréssel kezelni ezt a kérdést, "csak nemzeti minimumon alapuló közmegegyezéssel" - szögezte le a miniszterelnök.

A teljes cikk elolvasható ITT!

Forrás: Nagykanizsai HVI, Zalakarosi HVI, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása