Jókedvű Faszén Fesztivál a skanzenben

2009. szeptember 21. – Csaknem ötven, hattagú csapat vett részt az idei Faszén Fesztiválon, amelyet sok-sok érdeklődő, barát, szurkoló kísért figyelemmel.

Soha ennyien nem neveztek a főzőversenyre a fesztivál rövid története során.

A kilátogatók nagy többsége élt a felkínált ingyenes lehetőséggel, és körbesétált az ipari skanzenben, megtekintette a kiállításokat. Szuromi Zsolt főszervező ismertette a szabályokat és bemutatta a zsűri neves tagjait, a TV Paprikából ismert Bede Róbertet és Szőke Andrást, közismert nevén Szőke kapitányt. Bencsik János polgármester köszöntőjében jókedvű, önfeledt versenyzést kívánt a gasztronómiai vetélkedő minden csapatának.

A zsűri legfinomabbnak a Vízi Team készítette ételt találta. Másodikak az Öregfiúk lettek, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az újonc Pandúrparázs léphetett fel. A legszebb étkek kategóriájában aratott győzelemnek az AVE Grillördögei örvendhettek, utánuk a KPVDSZ és az AVE Depónyársalók következtek. Különdíjat kapott a Sütőtök együttese, míg a legjobb csapat a József Attila iskola lett.

*

Új szelektív hulladékgyűjtők és palackzsugorítók Tata utcáin

Szeptember végén újabb környezetvédelmi eszközökkel bővült Tata. A Városgazda Nonprofit Kft a napokban huszonnégy új szelektív hulladékgyűjtő konténert helyez el a város utcáin, melyek papír, műanyag, és üveg -hulladékok befogadására alkalmasak.

A tárolóedényeket az eddigi tapasztalatok szerint rendeltetésszerűen használja a lakosság, így némileg az illegális szemétlerakás is csökkent. Mivel ezen a területen a lassacskán javuló tendencia mellett is van még bőven tennivaló, a szelektív tárolók mellett négy palack-zsugorító berendezés is felszerelésre kerül a településen.

*

A XIV. Keresztény Tatabányán

2009. október 4. – Olyan reménykeltő nagy bajban vagyunk, hogy nyitottságunkon múlik, ki tudunk-e jutni belőle – fogalmazott Bencsik János, aki a közösségi utat keresőknek nevezte a megjelenteket a XIV. Keresztény Hét megnyitóján a Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) és a Keresztény Pedagógus Társaság rendezvényén.

A polgármester kiemelte: ha az isteni kegyelem „felhajtó erejéhez” minden ember hozzájárul a maga tenni akarásával, akkor van esély a kiút megtalálására.
Bencsik János úgy vélte, ehhez meg kell újulnunk „értelmünkben és erkölcseinkben”, mert csak akkor van remény a változásra. A bibliai példázatokra utalva tette fel az örök kérdést: „van-e közöttünk igaz ember?”, mert megítélése szerint a válasz keresése, az úton levés, a keresztény hét legfontosabb üzenete. A továbbiakban a természet és az ember viszonyáról szólt, arról a „nagy rendről”, amelyben minden a maga helyén szerepel.

Az eseményen Rochlitz György ajánlotta az érdeklődők figyelmébe H. Katona Erzsébet akvarelljeit. A tárlat elsősorban tájképeket sorakoztat fel, melyek szinte mindegyikében fellelhető a templom – mondta a Bányász Képzőművész Kör vezetője. Az ünnepségen a tatai Szent Kereszt Plébánia kórusa és a tatai Református Gimnázium tanulói adtak műsort.

*

Az AGÓRA-multifunkcionális közösségi tér sikeres működtetése érdekében együttműködési megállapodást kötött a megyeszékhely önkormányzata és a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás

Ennek értelmében a közösségi-művelődési, oktatási, felnőttképzési és élmény funkciókat integráló központ nem csupán a megyeszékhely, hanem a kistérség egésze kulturális-közművelődési szolgáltatásainak magasabb színvonalú ellátását is biztosítja a jövőben.

Mint ismeretes, Tatabánya egyike annak a kilenc megyei jogú városnak, amely az Agóra program 14,6 milliárd forintos elkülönített forrásából létrehozhat egy többfunkciós közösségi központot és racionalizálhatja a város közművelődési intézményeinek működését.

Az Agóra közösségi-művelődési, oktatási, felnőttképzési és élmény funkciókat integrál, de a központ nem csupán a megyeszékhely, hanem a térség számára is kínál majd közművelődési szolgáltatásokat.

Célja a térségen belüli települések közötti kulturális, infrastrukturális különbségek csökkentése, jobb minőségű kulturális szolgáltatások biztosítása. Mindezek mellett a projektgazda önkormányzat és a kistérségi társulás közötti együttműködési megállapodás tartalmazza azt is, hogy A Közművelődés Háza non-profit Kft., mint Agóra-intézmény ellátja, és koordinálja a szakmai, módszertani, szolgáltatási feladatokat, és létrehozzák az Agóra Szakmai Tanácsa működését segítő Agóra Fórumot is.

Ennek tagjai lehetnek a megyeszékhely és a kistérség területén működő közművelődési intézmények, civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, oktatási intézmények, nemzetiségi és kisebbségi önkormányzatok.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Tatai HVI, Tatabányai HVI

Cikk megosztása