Most már van Hortobágy nevű kisbolygó is

A Nemzetközi Csillagászati Únió közgyűlése 2009. december 2-án elfogadta a felterjesztést újabb kisbolygó elnevezésekre.

A Hortobágy és a Zselic kisbolygók ott sorakoznak egymás után a 84995-ös és 84996-os sorszámon.

A Hortobágy a Magyar Alföld természeti értékekben gazdag kistája, 1973-ban itt hozták létre Magyarország első nemzeti parkját. A Hortobágyi Nemzeti Park azóta a Világörökség címet is megkapta mint az ember és a természet harmonikus együttélésének kimagasló példája.

Az ősi pásztorkultúra fontos eleme a csillagos ég ismerete, ami itt még ma is zavaró fények nélkül élvezhető, s védelmére itt jön létre Magyarország második “csillagos égbolt parkja”.”

*

Több vizes élőhely lesz a Hortobágyon

Három természetvédelmi részprogram megvalósítására használhat fel 1,2 milliárd forint uniós forrást a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP); a projektek tavasszal indulnak és várhatóan két év múlva fejezik be azokat. Erről tartott tájékoztatót 2009. december 14.-én Szilágyi Gábor a HNP természetvédelmi osztály vezetője Debrecenben.

A három alprogram előkészítésére eddig mintegy 55 millió forintot költöttek. A kétéves program keretében 23 kilométernyi veszélyes távvezetéket váltanak fel földkábellel, 50 kilométeren védőkerítést építenek ki a 33-as főút mentén. Élőhely-rekonstrukciós fejlesztéseket valósítanak meg, és a vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani – ismertette Szilágyi Gábor.

Az osztályvezető elmondta: élőhely-rekonstrukciós fejlesztésekre 550 milliót költhetnek, amiből komplex tájrehabilitációt valósítanak meg. Ennek keretében mintegy 300 kilométer használaton kívüli gát- és csatornarendszert számolnak fel, továbbá Európa vízimadarakban egyik leggazdagabb élőhelye, a Hortobágy Öregtavak rekonstrukcióját is elkezdik.

A vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani, erre 210 millió forintot költhetnek. Többek közt csatorna- és műtárgy rekonstrukcióval, kotrással, hídépítéssel fogják növelni a vízzel borított területek nagyságát a Hortobágyon.

*

Lesz pénz a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmére

Várhatóan az év közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely a nyolc helyszín védelméhez szükséges anyagi forrásokat is megteremti. A törvénytervezet szerint az állam a világörökségi területekre évi 400 millió forintot fordít, amelyet hazai és európai uniós pályázati forrásokból egészítenek ki. A törvény hatálybalépését követően a szükséges költségvetési források azonnal hozzáférhetőek lesznek.

A tervezet összefoglalja világörökségi helyszínekre vonatkozó szabályokat és korlátokat, valamint a fejlesztési lehetőségeket is segít meghatározni.

A nyolc magyar világörökségi helyszín: Budapest Duna-parti látképe, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezte, Hollókő ófalu és táji szerkezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park – Puszta, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék.

A tervezet hatálya a világörökségi cím várományos helyszíneire és azok esetleges védőövezeteire is kiterjed, ám azokra más szabályok érvényesek.

A világörökségi helyszínekkel kapcsolatos állami feladatokat a kultúráért felelős miniszter a természet védelméért, az építésügyért, a területfejlesztését és területrendezésért, az agrárpolitikáért, valamint az egyéb érintett miniszterekkel összhangban látja el együttműködve a Világörökség Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Világörökség Nemzeti Bizottsággal, az érintett szakhatóságokkal és világörökségi ügynökségekkel.

*

Felújították a Kilenclyukút

Elkészült a 33. számú főút Hortobágy átkelési szakaszának burkolaterősítése és a műemléki védettség alatt álló hortobágyi Kilenclyukú híd felújítása.

Az első ütem korszerűsítésének keretében 2,6 kilométer hosszan megerősítették és kiszélesítették az útburkolatot, továbbá felújították a műemléki védettség alatt álló Kilenclyukú hidat, valamint új körforgalmi csomópontot létesítettek.

A 2x1 forgalmi sávos felújított útszakasz belterületén 50 km/órával, míg a külterületen 90 km/órával közlekedhetnek az utazók. A kivitelezésre a Depona Plusz Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött szerződést a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt., a munka szerződéses összege 524 975 000 forint volt áfával.

*

Hagyományőrzők – hagyományteremtők

Sikerrel zárult Hortobágyon a VI. Hagyomány és Természet Konferencia. A hagyományőrzés mellett új hagyományt is teremtettek a szervezők azáltal, hogy a konferencia terem falai közül kivitték a rendezvényt a szabadba.

fotó: Dr Kovács Gábor

2009. október első hétvégéjén került megrendezésre Kultúránk Füvészkertje alcímmel a Hagyomány és Természet Konferencia a Hortobágyon. Az immár hatodszor megrendezésre kerülő rendezvénynek ez alkalommal a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja és a Hortobágy Club Hotel adott otthont.

A mintegy 150 résztvevő 5 ország képviseletében felszólaló, rangos hazai és határon túli előadóktól összesen 27 előadást hallgathatott meg. A konferencia nemzetközi voltát az előző nap szintén itt ülésező BirdLife International Mezőgazdasági Munkacsoportjának részvétele is erősítette. A rendezvény középpontjában természeti értékeink és az általuk ihletett népművészeti, népzenei alkotások bemutatása állt. Az előadásokon elhangzottakat a gyönyörű természeti környezetben is megcsodálhatták a résztvevők. Az összefoglaló jellegű előadások ennek a kulturális örökségnek a megőrzésére, ember és táj, ember és természet harmóniájának fenntartására buzdítottak.

Külön előadássorozat hívta fel a figyelmet a hortobágyi helyszín kapcsán a pannon régió természetközeli gyepterületeihez kötődő természeti értékek és hagyományos gazdálkodási formák védelmének jelentőségére. A füves puszták, ártéri gyepek növényzete, a hozzájuk kapcsolódó állattartás és pásztorművészet valamint e nagy kiterjedésű gyepekhez kapcsolódó élővilág állt a pénteki szakmai nap középpontjában. Számos, az Európai Bizottság LIFE Nature alapja által támogatott program került itt bemutatásra.
A konferencia pénzügyi alapját például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyepvédelmi LIFE programja teremtette meg. Elhangzottak továbbá az MME rákosi vipera védelmi valamint a több hazai nemzeti parkkal és román partnerekkel közösen megvalósított kék vércse védelmi programjának eredményei. A Hortobágyi Nemzeti Park az Egyek-Pusztakócsi tájrehabilitációs, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park a tartós szegfű megőrzését célzó projektjével szerepelt. A kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum botanikusa a gyepeket veszélyeztető invazív gyomokra, a horvátországi Lonjsko Polje Natúr park vezetője pedig a még fellelhető hagyományos ártéri gazdálkodás értékeire hívta fel a figyelmet.


fotó: Tóth Péter

A pénteki nap fénypontja az esti daruhúzás megtekintése volt, míg szombaton a Pusztai Állatpark várta színes programkínálattal a vendégeket. A nagyközönséget is vonzó, formabontó előadásokat beszédes címekkel - Élet-fa, Daru-tánc, Szülő-föld és Madár-dal – kötötték párokba. Az előadók nem csak beszéltek a természeti motívumok népművészetbe való átültetéséről, hanem be is mutatták azokat táncban, zenében, mesében, népi tárgyak díszítő motívumaiban. Az idelátogatók a természetvédelmi előadások, néprajzi bemutatók mellett a magyar szürke marhát és más ősi háziállatfajtákat is megtekinthettek. Nagy attrakciót jelentett a bikavásár is. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai egész napos nyereményjátékkal szórakoztattak kicsiket és nagyokat, és nem maradt el a kirakodóvásár sem.

Külön köszönet illeti a szervezésben nyújtott segítségükért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Hagyományok Háza és a Hortobágyi Nonprofit Kft. munkatársait.

Béltekiné Gál Anikó (MME)

Kapcsolódó témák:

http://www.mme.hu/hirek/897-hagyomanyrzk-hagyomanyteremtk.html

http://www.mme.hu/hirek/871-programismertet-hagyomany-es-termeszet-konfe...

http://www.grasshabit.hu/index_hun.php?i=page&id2=100027

*

Épülhet a szennyvízelvezető Hortobágyon

2010-re új szennyvíztisztító és csatornahálózat épül Hortobágyon. Ennek megvalósítására EU-támogatást nyert Hortobágy önkormányzata.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program rendszeréhez benyújtott pályázatával támogatást nyert Hortobágy önkormányzata a község korszerű szennyvíztisztító telepének kiépítésére, és csatornahálózatának bővítésére.

*

A Hortobágyi HACS - LEADER pályázati eredményei

November 16-án zárult a LEADER- pályázatok beadási határideje. A Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft. munkaszervezetének irodájába 14 db pályázat érkezett be a 11 települést magába foglaló LEADER térségből.

Az akciócsoport a novemberi benyújtási időszakra 5 célterületen hirdetett pályázati lehetőséget a következő fejlesztési területeken.

- A térség vállalkozói vállalkozásuk fejlesztéséhez, helyben előállított termékeik piacra jutásához igényelhettek támogatást a vállalkozás alapú fejlesztések célterületen, amelyre 2 db pályázat érkezett.
- Az önkormányzatok, civil szervezetek és nonprofit társaságok közösségi terek fejlesztésére,
- Szintén a közszféra, a civilek, valamint a térség gazdasági szereplői nyújthattak be pályázatot nemzeti (térségen belüli) együttműködésre, valamint nemzeti és nemzetközi együttműködések támogatására.

Ezúttal a közösségi célú fejlesztések voltak a legnépszerűbbek, ugyanis a pályázók fele - összesen 7 db pályázatot- erre a célterületre nyújtották be. Jelentős szerepet kaptak a térség templomainak, közösségi házainak külső és belső felújításai, eszközbeszerzései, kisléptékű infrastruktúra fejlesztései.

A térségek együttműködésében a hagyományőrző egyesületek jellemzően fellépő ruhákra és népi hangszerekre, marketing tevékenységre, és kiadványkészítésre pályáztak. Erre a két jogcímre összesen 5 db pályázati munka érkezett.

A Hortobágy térség márkaképzése célterületre viszont nem érkezett be egyetlen pályázat sem.

A megpályázott négy célterületből összesen 224 millió forint támogatási összeg lekötésére pályáztak az érdeklődők.

A pályázóknak elég rövid idő állt rendelkezésére tervdokumentumaik elkészítésére, ezért sokan inkább a következő támogatási időszakra, márciusra készülnek.
A Hortobágy térség márkaképzése célterületre is és még ezen felül 4 jogcím (rendezvények, képzés, tervek és tanulmányok készítése, környezet tudatos nevelés) is meghirdetésre kerül majd.

Bíróné Nagy Csilla
Hortobágyi Leader N.Kft.
Munkaszervezet vezető

Forrás: Hortobágy LEADER Nonprofit Kft, Püspökladányi HVI, Balmazújvárosi HVI, Polgári HVI hajdumagazin.hu, haon.hu

Cikk megosztása