Részlet a rendeletből:

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és működéséről szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) a következő új 20. §-sal egészül ki:

„20. § A mezőgazdasági élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény tekintetében a Kormány mezőgazdasági igazgatási szervként a Központot jelöli ki.”
2. § Az R. 42/C. §-a (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A Kormány]
„c) a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 51/A. §-a szerinti szakértői tevékenység tekintetében a Szolgtv. szerinti szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a Központot jelöli ki.”

3. § (1) A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet a következő új 10. §-sal egészül ki:
„10. § (1) A mezőgazdasági őstermelői igazolvány és az 5. § (3) bekezdése szerinti új igazolvány kiállításáért, továbbá annak évenkénti érvényesítéséért a kiállítót díj illeti meg, amely annak saját bevétele.
(2) A díj mértéke
a) új igazolvány kiadása esetén - beleértve az igazolvány cseréjét, pótlását is (a továbbiakban együtt: igazolvány kiállítása) - 1000 forint,
b) az értékesítési betétlap kiadásáért 1000 forint.
(3) A gazdaság adataira vonatkozó adatok módosításának bejelentése díjmentes.
(4) A díjat az őstermelői igazolvány, illetve az értékesítési betétlap kiállítását igénylő természetes személynek (a továbbiakban: igénylő) kell megfizetnie.
(5) A díj befizetését az átutaláson kívül fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel az MgSzH területi szervének a 4. számú mellékletben felsorolt, a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára lehet teljesíteni. Amennyiben az igénylő a díjat fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel teljesíti, azon fel kell tüntetni az MgSzH területi szerve által az eljárás megindításakor adott ügyirat azonosítót.
(6) A díjat az igénylő az igazolvány kiállítását megelőzően köteles megfizetni. A díj befizetését a fizetési számlára történő készpénzbefizetést igazoló szelvényrészével vagy a számlájának megterhelését tartalmazó napi kivonattal az igazolvány, illetve értékesítési betétlap kiadásakor kell igazolni.
(7) A díj befizetéséről szóló hitelt érdemlő igazolást az igénylő - az 1. számú melléklete szerinti - adatnyilvántartó lapjához kell csatolni.
(8) A befizetett összegről az MgSzH területi szerve az igazolvány, illetve értékesítési betétlap kiadásával egyidejűleg számviteli bizonylatot állít ki. A számviteli bizonylaton a teljesítés időpontja azonos az igazolvány, illetve értékesítési betétlap kiadásának időpontjával.

4. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Részletek az fvm.gov.hu oldalán.

Cikk megosztása