Helyi TV indult Szabadszálláson

KISKUN TV néven fogja adásait sugározni a szabadszállási városi televízió október 1-től. Szándékaink szerint mind az Optanet és mind a TvNetWork előfizetők is foghatják majd programjainkat.

Mint közműsor-szolgáltató, elsősorban közszolgálati műsorokat vetít majd. Úgy, mint képviselő-testületi ülések, városi rendezvények. Két saját műsor is kialakulóban van. Az egyik az című, az "Egyenes beszéd" című, amelyik egy hír és közéleti műsor lesz, a második, pedig az "Arcok" címet viselő magazinműsor, amelyben olyan Szabadszálláson élő embereket mutat be, akik személyisége meghatározó városunk életében. Természetesen képújságot is olvashatnak majd. Forrás: Szabdszállási Hírmondó

*

Szüreti fesztivál Bócsán

2009. október 2-án a Dunamellék Leader Egyesület a kiskőrősi Helyi Vidékfejlesztési Irodával együtt részt vett az ÚMVP támogatásával megrendezésre kerülő IX. Bócsai Szüreti fesztiválon.

A program 13:00 órakor a hagyományosan megrendezésre kerülő kakas és marha pörköltfőző versennyel kezdődött. Ezzel azonos időpontban az ÚMVP meglepetés vendége, Papp Annamária lépett fel a nagyszínpadon, amely a gyerekek körében óriási sikert aratott. A műsort követően került sor a Könyvtár átadási ünnepségére, ahol a polgármester, Gál László mondott beszédet.

16:00 órakor a színpadon folytatódott a műsor, a Bócsai Gyermek Citerások léptek fel. Ezt követően 17:30 órakor került sor a főzőverseny eredményhirdetésére. Az est sztárvendége Notar Mary volt.
Az ÚMVP sátor programjai voltak, a HVI és a HACS által szervezett gyermekrajz és szinező verseny, melynek nagy sikere volt a gyerekek között. A legszebb gyermekrajzokat ÚMVP-s ajándékokkal jutalmaztuk. A sátorban megrendezésre került a Dunamellék Leader Egyesület területéről származó „Helyi termékek kiállítása”.

*

Dusnoki iskolaátadás - Teljesen megújult az 50 éves épület

Október 9-én, pénteken ünnepélyes keretek közt került átadásra a felújított dusnoki általános iskola épülete. A több mint 144 millió forintos beruházást még a nyáron sikerült megvalósítani, így a megújult épületben kezdték a gyermekek a tanévet.

Az Európai Uniós forrásból megújított iskolában komplex akadálymentesítés történt, de e mellett sor került a tetőszerkezet valamint a homlokzat teljes felújítására, a tantermi és folyosói padlózat, a beépített szekrények és korlátok cseréjére. Az épületben komplett festés és mázolás is történt a nyáron, az elnyert összegből, amelyből megoldották a gáz- és fűtésszerelést, valamint a világítás korszerűsítését is, de új kerékpártárolót is építettek.

„A beruházásnak nagyon fontos része volt az energetika. A hőszigetelés mellett az új gázkazánokkal, remélhetőleg, 30 %-os költségmegtakarítást érünk majd el.” – nyilatkozta a polgármester, aki hozzáfűzte, hogy a projekt második ütemében 14 millió forint értékű eszközbeszerzést valósítanak meg. Főként a tanításhoz szükséges szemléltető eszközök és padok kerülnek még az intézménybe, amelyben a 21. század követelményeinek megfelelő, kompetencia alapú oktatás is megvalósul, hiszen Fajsszal közösen 54 millió forintot nyert ennek megvalósítására a község.

Az 50 éves iskola felújítási munkálatait az Aktív Kft. június 16-án kezdte meg, főként helyi alvállalkozókkal, akik két és fél hónap alatt időt és energiát nem sajnálva fejezték be a rekonstrukciót. Az épületet a szalagátvágás előtt Kistamás István helyi plébános szentelte fel. Az ünnepségre az iskola tanulói külön műsorral készültek, a pedagógusok pedig az iskola elmúlt 50 évéből rendeztek kiállítást az iskola emeletén, ahol a régi tankönyvek és taneszközök mellett fekete-fehér fotókon kelt életre az iskola elmúlt fél évszázada.

A megjelent vendégek az ünnepélyes pillanatok után végigsétálhattak az iskola megújult folyosóin, megnézhették a tantermeket és az átadásra rendezett kiállítás.

*

Átadták a kerékpártárolót Szakmáron

Október második napján, ünnepélyes keretek közt került sor a szakmári általános iskola udvarában újonnan épített kerékpártároló átadására, mely projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg a községben.

A programok már délelőtt elkezdődtek, hiszen Droppa György, a Duna Kör ügyvivője játékos formában a környezetvédelem és a kerékpározás kapcsolatára hívta fel a figyelmet, Tóth Csaba újságírótól pedig a kerékpár történetéről hallhattak érdekfeszítő előadást a gyermekek.

A fedett kerékpártárolóhoz térkőből kiépített út is kapcsolódik. A pályázat egyben lehetőséget nyújtott arra is, hogy a beruházással egyidejűleg megvalósuljon az általános iskola épületéhez tartozó öltözők és zuhanyozók teljes körű rekonstrukciója is. Az ünnepélyes átadó után tovább folytatódtak a gyermek programok, amelynek keretében játékos sportversenyeken, kerékpáros ügyességi és aszfaltrajz versenyen vehettek részt szüleikkel együtt a kicsik.

A község iskolájában jelenleg 106 diák tanul, akiknek közel nyolcvan százaléka jár kerékpárral iskolába. Főként ők örültek a programhoz kapcsolódó versenyek díjainak, hiszen számos kerékpár-zár, sisak és lámpa lelt gazdára a délelőtt folyamán.

*

A nappal melegítik a vizet Foktő oktatási intézményeiben

Az elmúlt héten történt meg a műszaki átadása annak a három fejlesztési helyszínen kiépített osztrák vízmelegítő rendszernek, melyre Foktő község önkormányzata a Duna-Mecsek Alapítványon keresztül nyert jelentős összeget.

A kis Duna melléki falu meglepő fejlődést mutat, melyet a környező települések csak irigyelhetnek. Esetleg példát is vehetnek. Október 6-án délelőtt ismerősöm telefonhívására érkeztem Foktőre. A nyarat idéző napsütésben az iskola előtt leparkolva az utcáról is észrevettem a tetőn meghúzódó hat napkollektort.

Három fejlesztési helyszínen történt meg a nyár folyamán a beruházás, az iskola konyháján, ahol egy 150l-es tároló lett elhelyezve, az óvoda konyháján, ahol egy 300l-es és a sportcsarnoknál, ahol egy 500l-es vízmelegítő állítja elő a felhasználható meleg vizet.

A tervező és kivitelező cég a SONNENKG volt. Egyelőre csak becsülhető, hogy a meleg víz előállítási költségeinek mintegy 60-70%-át, optimális sugárzás esetén akár 90%-át elő tudják majd állítani. A rendszer működéséhez nem kell szikrázó napsütés, hiszen bármilyen a légkörben előforduló sugárzást képes átalakítani, még mínusz 20 fokban is elérhető a 60-80 fokos meleg víz. A beruházás során a meglévő vízellátó rendszerre integrálható volt az új előállító rendszer, az eddig működött négy gázbojlert és egy kombi kazánt cseréltük le a három vízelőállító rendszerre. A későbbiekben, ha az önkormányzat további sikeres pályázatokon lesz túl, bármikor tovább fejleszthető a most üzemben lévő rendszer, tehát bármikor bővíthető fűtésrásegítő funkcióval is.

*

Bemutatták Szabadszálláson a településfejlesztési akciótervet

A József Attila Közösségi Házban tartott lakossági fórumon mutatták be a településfejlesztési akciótervet.

A városközpont fejlesztésének terveiről elsőként Dr. Balázs Sándor, Szabadszállás Város polgármestere beszélt. Elmondta, hogy ezek a tervek hosszú távra szólnak, évtizedekben gondolkodik, és pályázati pénzekből szeretnék megvalósítani őket.
Novák Tünde, építéshatósági ügyintéző konkrétan a városközpont rehabilitációjáról tartott tájékoztatást.

Egy látványterven mutatta be, hogy kikerül majd a buszmegálló, egységessé válnak a városháza környéki terek. Bemutatták, hogyan változik át a mai kisvárosi külsejű város elegáns, azonban visszafogott 21. századi várossá.
Forrás: Szabdszállási Hírmondó"

Forrás: Dunamelléki LEADER Egyesület

Cikk megosztása