A Város napja Szigetváron

Október 1-én a Város napja rendezvény keretében ünnepi testületi ülést tartottak Szigetváron.

Rendhagyó módon ez alkalommal is számos városi kitüntetés átadására került sor, a díszpolgári címet idén Egyed Mihály, volt testnevelő tanár kapta.

Kitüntetésben részesült Moravetz Levente - a Zrínyi 1566 c. rockopera szerzője -, és Sasvári Sándor - az említett opera Zrínyi Miklósa is, akik a testületi ülés után prózai, illetve zenés előadásukkal tették emlékezetessé e napot.

*

Októbertől újabb fejlesztések Szigetváron

A belváros megújításának első ütemét követően újabb nagy jelentőségű fejlesztések kezdődhetnek meg Szigetváron. Októberben indul a városi középiskola tornatermének és sportöltözőinek teljes körű felújítása.

A munkálatokra - melyeknek köszönhetően az év végétől megfelelő körülmények között sportolhatnak és öltözhetnek majd a középiskolás diákok - mintegy 37 millió forintot különített el az önkormányzat. A napokban érkeznek be a közbeszerzési pályázatok, és a testületi döntést, vagyis a kivitelező kiválasztását követően már októberben megkezdődhet az oly régóta várt beruházás.

Ennél is nagyobb horderejű, illetve a ráfordítást tekinteve mindenképpen jelentősebb munka indul a Perczel Mór utcában, ugyancsak október közepén. A városvezetés úgy döntött, hogy az utca útburkolatát még az ősszel felújítják. A beruházás jelentőségéről sokat elárul, hogy közel 60 millió forintot fordítanak az új burkolat elkészítésére és a környezet rendezésére. A fejlesztés kapcsán mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a város belterületi útjainak több mint háromnegyede kapott új burkolatot az elmúlt években.

A szigetvári szőlőhegy birtokosainak jó hír, hogy szilárd burkolatot kap a Felső és Alsó út is, az ugyancsak októberben induló beruházásra nyolcmillió forintot szánnak.

*

Falunapok az ÚMVP támogatásában

Szeptember hónapban a Bicsérd - Zóki Szüret Betakarítás Ünnepe keretében illetve Bükkösdön a Mézes – Mázas fesztivál során került sor az ÚMVP ez év őszén megnyitásra kerülő pályázati lehetőségeinek népszerűsítésére.

Mindkét rendezvényen felállításra kerültek az ÚMVP logókkal ellátott sátrak, ahol a Szinergia Egyesület kistérségi munkatársa, a térségi ÚMFT koordinátorok illetve a HVI iroda munkatársai jelentek meg. Az érdeklődők informálásán túl új projektek generálásában való közreműködésre, az ehhez szükséges kapcsolat felvételre is sor került.

Mindkét rendezvény szervezői szép számú látogatásnak örvendhettek, a jó hangulatról pedig a meghívott országszerte ismert előadók gondoskodtak.

Jövőre is várunk minden kedves érdeklődőt!

*

A Török ház, és a régi zsinagóga eredeti formájának megőrzése, visszaállítása

Szigetvár Város Önkormányzata 150 millió Forintot nyert pályázati forrásból, amelyből a korábban zsinagógának épült, majd Városi Könyvtárnak átépített épület visszanyeri az eredeti formájára emlékeztető homlokzatát, és a helytörténeti anyagok feldolgozására alkalmas tér kerül kialakításra a ráépülő padlástérben, valamint a földszinten kialakításra kerül egy előadásoknak, konferenciáknak helyt adó ülésterem.

Nagy előrelépés, hogy a nemrégiben akadálymentesített önkormányzat épülete mellett, egy lift segítségével a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé válik ez a modern eszközökkel felszerelt könyvtár minden szeglete.

*

HÍD A TUDÁSHOZ

Új összefogás javíthatja a leghátrányosabb kistérségekben élők álláshoz jutási esélyeit az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló Tudás-Híd elnevezésű programnak köszönhetően.

A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna egyesület vezetésével, a Sásdi Általános Művelődési Központ és a Bükkösdi Közösségfejlesztő Egyesület konzorciumi tagságával augusztusban elindult, 23 hónapot átfogó projekt egyik alapvető célja olyan akkreditált képző helyek kialakítása, amelyek alkalmasak arra, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben működő vállalkozások, munkavállalók és álláskeresők a lakóhelyükhöz közel juthassanak új piacképes ismeretekhez, szakmákhoz és felnőttképzési szolgáltatás csomagokhoz.

A Szigetvári-, Szentlőrinci-, Sásdi kistérségeket kiszolgáló, jelenleg is elismert intézmények a projekt első szakaszában magas színvonalon működő, helyi viszonyokhoz integrálódó akkreditált képzőhelyekké válnak és munkájuknak köszönhetően olyan nem formális képzések és szolgáltatások is hangsúlyos szerephez juthatnak a három kistérségben, mint a számítástechnikai ismeretek, kommunikációs ismeretek, elektronikus ügyintézés és álláskeresési szolgáltatások.
A Tudás-Híd projekt során megvalósuló képzések:
„Vissza a munkába”, ECDL, munkaerő-piaci ismeretek, vidékmenedzser, nehézgépkezelő, vagyonőr, európai munkaerő-piaci ismeretek. Az ősz folyamán elindul egy honlap is, ahol a felhasználók a munkaerőpiacon történő eligazodásukat segítő hasznos ismeretekhez és információkhoz juthatnak hozzá.

*

Az Egyesület további beszámolóit csatoltuk: Szinergia-beszámolók, emlékeztetők néven

Forrás: Szinergia Egyesület, Dunántúli Napló

Cikk megosztása