Kistérségi Művészeti Fesztivál Tatabányán

2009. szeptember 20. – Művészeti Fesztivált rendezett a hétvégén a megyeszékhely múzeumában a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás.

A rendezvény megnyitóján a közösség és kultúra megtartó erejének fontosságát emelte ki Bencsik János tatabányai polgármester, a társulás elnöke. Mók Ildikó, a Magyar Művelődési Intézet főosztályvezető további munkára biztatta a társulás Kulturális Kerekasztalának tagjait.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a kistérségi szolgáltatások a források megvonása miatt egyre nehezebben működhetnek, de bizakodásának adott hangot, hogy a települések közötti összefogással ez áthidalható lesz addig, amíg a jövő a szükséges változásokat meghozza.

Szólt arról is, hogy ennek következményeként nem lesznek a piacokat ellehetetlenítő jogszabályok: a gazda az élelmiszert beviszi a városi piacra és megvásárolja ott helyben a jó minőségű városi szolgáltatásokat. A polgármester aláhúzta, hogy az a sokszínű kultúra, hagyomány, ami a kistérségben lévő települések sajátja, közös kincse az itt élőknek, melyből mindig meríteni tudnak. A polgármester nagyra értékelte Kulturális Kerekasztal művelődési szakembereinek munkáját, s a kistérség elnökeként személyre szóló ajándékokkal köszönte meg tevékenységüket.

Mint ismeretes a kistérséghez tartozó tíz település (Gyermely, Héreg, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Tatabánya, Várgesztes, Vértessomló, Vértesszőlős) kulturális szakemberei három évvel ezelőtt alakították meg ezt a szakmai közösséget. Céljuk az volt, hogy lehetőséget teremtsenek egymás jobb megismerése, ennek érdekében közös programokat szerveztek. A fesztiválon a 2008. szeptemberében útjára indult kistérségi kézműves és helytörténeti vándorkiállítás lezárásaként az egyes községek által összegyűjtött kézműves tárgyak, helytörténeti dokumentumok válogatott darabjai együttesen tekinthetők meg.

A rendezvény délelőtti programként a Szabadtéri Bányászati Múzeum-Ipari Skanzen tárlatvezetéssel egybekötött „élő” múzeumi bemutatóval várta az érdeklődőket. A Közművelődés Háza és a skanzen között a látogatók utaztatásáról ingyenes nosztalgiajárat gondoskodott.
A megnyitó ünnepséget követően a Közművelődés Házában az érintett települések képviseletében egy-egy művészeti együttes (zenekar, dalkör, tánccsoport) is fellépett, illetve az intézmény aulájában a nagyközönség számára. a tatabányai kistérség kulturális értékeit népszerűsítő rövidfilmeket is vetítettek.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a „Komplex kulturális fejlesztések a kistérségekben” elnevezésű pályázat keretében 900 000 forintos támogatásban részesítette a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulást.

*

LEADER jogcímek felülvizsgálata a Vértes-Gerecse Közösségnél

A Vértes-Gerecse Közösség 2009. augusztus 7-i közgyűlésén elfogadta a LEADER jogcímek felülvizsgálatát, melyet az Irányító Hatóság által előírt formában kellett elvégezni.

Az egyik leglényegesebb változás, hogy a LEADER rendelet előkészítése érdekében az akciócsoportok által meghatározásra kerültek a bírálati szempontok is, valamint a csatolandó mellékletek listája és a jogkövetkezmények.

A Közösségnél 16 pályázati lehetőség - célterület - került megfogalmazásra, melyből 10 db került kidolgozásra és ezek kerültek 2009. október 15-től meghirdetésre.

A friss pályázók a LEADER sporthelyszínek, Fejlesztések a termékutak mentén, Mesterkezek Program, LEADER közösségi összefogás, „Vércse”-események, „Vércse” kincsei nyomában, „Vércse” táborok, Mini inkubátorház, LEADER Klubhálózat, LEADER szakmai összefogás munkanevekre hallgató célterületek iránt érdeklődhetnek az Irányító Hatóság jóváhagyását követően.

*

Oroszlányi Cigány Önkormányzat rendőri Pályára Irányító Tábora

Az Oroszlányi Cigány Önkormányzat pályázat útján kiválasztott 12 fő fiatal cigány részére szervezett rendőri pályára irányító tábort augusztus 12-14-én.

A 3 napos programban alapvetően a rendőri pályával, foglalkozással és az azzal kapcsolatos problémakörrel ismerkedtek a fiatalok.

*

Szeptembertől elkezdődött a kistérségi kerékpárút-hálózat tatabányai szakaszának építése

Az 1460 méter kerékpárút megépítése 53 millió forintba kerül. A beruházás megvalósítását a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program 38 millió forintos pályázati forrása, illetve az önkormányzat 15 millió forintos önrésze biztosítja.

A tervek szerint 2010-ig készül el a kistérségi kerékpárút-hálózat Szent Borbála tértől Bláthy Ottó útig terjedő szakasza. Az új kerékpárút megépülésével egy időben elkészül a gyalogos közlekedésre alkalmas útvonal is.

Az egyesített út a személygépkocsi forgalomtól elkülönülten épül meg, így teljesen biztonságos lesz, hiszen a kerékpározóknak nem kell majd a gépjármű forgalom veszélyeitől tartani. A munkálatok során kialakítják az útszegélyeket, valamint füvesítik a szomszédos földsávokat.

*

Hogyan fejlődik a vidék a Vértes-Gerecsében?

A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség augusztus utolsó napján, Vértesszőlősön tartotta Elnökségi ülését, amelyre a Felügyelő Bizottsági tagok is meghívást kaptak.

Zoltánfi Zsuzsanna alpolgármester asszony köszöntötte a tanácskozást, felajánlva a település segítségét máskor is hasonló rendezvények megtartására. A kiküldött meghívó egy napirendet tartalmazott, de a napokban tudomásukra jutott új információk miatt több mindenről is tanácskoztak a döntéshozók.

A megbeszélés fő témája az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Falumegújítás és fejlesztés jogcímére beérkezett kérelmek értékelése, a támogatási rangsor felállítása volt.

A beadott 16 kérelemről a beadását követő 20. napon már született egyszer döntés, de ezt februárban, a hiánypótlások előtt kellett a Helyi Akciócsoportoknak megtenni, a megadott határidőre felállítani a munkaszervezet által pontozott kérelmekről az előzetes támogatási rangsort.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) folytatta le a kérelemkezelést és értékelt a hiánypótlások beérkezése után. Több esetben egyezőség látható, viszont adódnak eltérések is, melyek a hiánypótlásokra vezethetők vissza. Sajnos 4 kérelmet elutasított az MVH, melyről már értesítették az ügyfeleket.Az Elnökség nem változtatott a ponthatáron, és jóváhagyta az MVH által felállított előzetes támogatási rangsort, mind a 12 kérelmet támogatásra javasolja.

Így a Falumegújítás és fejlesztés jogcím 293.370.000,- Ft forráskeretéből – amely 2013-ig a 37 településnek rendelkezésére áll – 121.900.935,- Ft kerül lekötésre. Ez a teljes keret 42%-a. Térségünkben így az idén 9 közcélú játszótér építésének támogatására van lehetőség. Bokodon emellett piacot is létrehoznak, Kecskéden a kultúrház felújítása is megtörténhet. Vértesszőlősön komplex falufejlesztés valósulhat meg az elnyert támogatásból.

2 egyházi projekt is támogatásban részesül, templomtorony, plébánia épület felújítása és falukép javítása volt a céljuk. Az Elnökség döntését az Irányító Hatóságnak továbbítottuk, akik ezután értesítik ki a nyerteseket a támogatási összegről és a részletes feltételekről. Gratulálunk nekik. A hivatalos kiértesítés után a nyertesek listája olvasható lesz a Közösség honlapján is.

Augusztus 10-e volt a határideje annak a munkának, amelyet az egyes akciócsoportoknak el kellett készítenie a készülő ÚMVP IV. tengelyes – LEADER rendelethez - amely az általános rendelet mellékleteként jelenik majd meg várhatóan az év utolsó negyedévében, és az egyes vidékfejlesztési közösségek területén nevezi meg a támogatási lehetőségeket (támogatási célterületek).

Schuszter Margit ismertette az elmúlt héten végzett javításokat, amelyeket az IH kért a rendelet előkészítése érdekében. Ugyancsak körvonalazva ismertette Móricz Beáta a Vértes-Gerecse akciócsoport és az MVH közötti együttműködési megállapodás tervezetet, amelyet a delegált feladatok, az akciócsoportok akkreditációjának érdekében kötnének.

Akik szeretnének érdeklődni az egyesület munkájáról, vagy segítséget szeretnének kérni projektterveik megvalósítása érdekében, konzultációs lehetőséget 2 irodában –Tatán és Oroszlányban is - biztosítunk. Az elérhetőségekről és egyéb hírekről a www.vercse.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Tatai HVI, Tatabányai HVI

Cikk megosztása