Szakminiszter adta át a vízierőművet (Nick, Kenyeri)

Üzembe helyezési ünnepséget tartottak a Rába nicki duzzasztójánál 2009. augusztus 27-én: a szakminiszter átadta a magánberuházásban elkészült kenyeri vízerőművet.

Bár a nagy vízerőművek dolgozzák fel a legtöbb vízenergiát, a kis vízerőművek (5 megawatt teljesítményig) jelentősége is nagy. Alsószölnök, Magyarlak, Csörötnek, Körmend és Ikervár után a Rába folyó Kenyeri közigazgatási területéhez tartozó szakaszán újabb kis vízerőmű termeli az áramot.

A duzzasztómű vízszintkülönbségének leküzdésére hallépcsőt is használhatnak a halak és más vízi szervezetek. A beruházás értéke több mint kétmilliárd forint volt, az összeg 15 százalékát uniós támogatás fedezte.
Magyarországon csaknem fél évszázada nem épült ehhez hasonló léptékű létesítmény. A kétturbinás kis vízerőmű évente átlagosan kilencmillió kilowatt áramot termel, ez a mennyiség akár 3500-4000 család éves energiaszükségletét képes fedezni.
A Kenyeri Vízmű Kft. a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerrel kötött szerződés értelmében az országos hálózatra termeli az áramot.

*

Az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelték

A művelődési ház fennállásának harmincadik évfordulóját 2009.08.20-án ünnepelték meg az intézményben, és ott tartották meg az augusztus 20-ai megemlékezést is.

Szabó Béla, Ikervár polgármestere Ikervár község szolgálatáért érdemérmet adományozott Szabó Károly nyugalmazott tanárnak, a Honismereti Kör egykori vezetőjének, valamint Tárnoki Pálnak, aki már többször ajándékozott tárgyi emlékeket a településnek. A retró kiállítás nagy sikert aratott. A rendezvényen színpadra léptek a művelődési ház csoportjai. Az ünnepi műsort a Big Mouse Band szórakoztató koncertje zárta.

Az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár a jövőre nézve is a közösségépítést, a művelődő közösségek működésének biztosítását tartja fókuszált feladatának. Pásti József, aki 25 éve a művelődési ház igazgatója, elmondta, az intézmény küldetése, hogy a meglevő és az újratermelődő esélyegyenlőtlenségek, társadalmi anomáliák mérséklésére egy széles értelemben vett közösségi művelődést állítson fejlődéskoncepciójának középpontjába. Ikerváron tíznél több a rendszeresen művelődő közösségek száma: a Castrum Gemini Énekegyüttes, a Színházbarátok közössége, a Rába(p)Art Társulat, az utánpótlást a gyermek színjátszó csoport jelenti.
Helytörténeti emlékszoba kialakításán dolgoznak a Honismereti Kör és a Nyugdíjasklub tagjai. Egyre népszerűbbek a házban működő ifjúsági csoportok. Két csoportban dolgoznak a gitárklub tagjai. Az elmúlt időszakban az ifjúsági klub tagjaiból alakult az a rockzenekar, amely a klubestjeire a műfaj országos hírű kedvenceit is meghívta. A dzsesszbalett elemeket felhasználó show-tánc csoport három korosztályban dolgozik.

Figyelemre méltó az intézmény mikrotérségi kisugárzása, hiszen a művészeti csoportokba Meggyeskovácsiból, Megyehídról, Sótonyból, Pecölből is járnak fiatalok.
A műsoros előadások évente 15-20, kiállítások 4-5 alkalommal várják az érdeklődőket. A nagyrendezvények közül az Ikervári napok, az október 6-ai Batthyány emlékünnep, az áprilisi Versünnep - a Magyar Versmondók Szövetségével karöltve - és a gasztrokulturális Márton-nap már túllépett a megye határain.

A közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton a Rába(p)Art társulat a fenntartóval együttműködve Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér címbirtokosi címet nyert, amellyel jogosultságot nyertek 50 millió forintos fejlesztésükhöz támogatás igénylésére.

*

Elindult az ÚMVP III. és IV. tengelye – helyi döntések a helyben megvalósuló fejlesztésekről a Sághegy LEADER Egyesület közreműködésével

Október 1. és 31. között várta a LEADER közösség munkaszervezete azon pályázatokat, melyek a térség jellemvonásaihoz, igényeihez és a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához (HVS) igazodnak – mondta el Németh Rudolfné, az Egyesület munkaszervezetének vezetője.

Az egy éve fennálló munkaszervezetnek október hónaptól jelentősen megnő a feladatköre, a IV. tengelyes pályázatoknál a szubszidiaritás elve lesz az irányadó: helyben fog döntés születni a helyi fejlesztésekről.

Pályázatok mindenki számára hozzáférhetőek (sárvár-celldömölki kistérség 58 települése), akik a tervezési terület településein élnek, és dolgoznak, így a helyi önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak, mikro- és kisvállalkozások, bizonyos kiírások esetében akár magánszemélyek is nyújthatnak be pályázatot, ám ehhez néhány alapvető feltételnek mindenképpen meg kell felelnie az ügyfélnek – folytatta a munkaszervezet vezető.

Az Egyesület honlapjára (www.saghegyleader.hu) ellátogatók egy helyen megtalálhatnak minden kapcsolódó anyagot, a jogszabályoktól a részletes célterület ismertetésig. Fontos megemlíteni azt is, hogy a III. tengelyes pályázatokkal ellentétben, itt minden ügyintézést a munkaszervezet végez, a pályázatokat az illetékes munkaszervezet irodájába kell benyújtani az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton.

A munkaszervezethez delegált feladatok jellegéből adódóan a közeljövőben sor kerül az Egyesület két pályázati irodájának központi helyre való összevonására. Az iroda – október közepétől - Sárváron, a Batthyány u. 34. szám alatt fogadja az ügyfeleket, az ügyfélfogadási időről és az új elérhetőségekről szintén a honlapon kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Ismételten kiírásra kerültek az ÚMVP III. tengelyének intézkedései is, melyek a vidéki térségekben élők életkörülményeinek, életminőségének és jövedelemviszonyainak javítását szolgálja. A III. tengelyen belül négy intézkedéscsomag keretében adható majd be támogatási kérelem, Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása, Turisztikai tevékenységek ösztönzése, Falumegújítás és –fejlesztés, és Vidéki örökség megőrzése jogcímekre.

A pályázók az MVH-tól kézhez kapják a határozatokat, a nyertesek elkezdhetik megvalósítani a beruházásaikat. Azokat, akik az első körben nem kaptak támogatást arra bíztatom, hogy novemberben ismételten adják be pályázataikat, és próbálkozzanak újra – fejezte be a munkaszervezet vezető.

*

Elkészült Sárvár város őszi-téi programfüzete

2007-től nem éves, hanem időszakos, könnyen kezelhető kiadványok segítségével tájékozódhatunk az aktuális programokról. Az évszaknak megfelelően készíti el a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár a januártól februárig tartó téli, a márciustól májusig érvényes tavaszi, az egész nyári időszakot felölelő nyári és a programokat októbertől decemberig közlő őszi–téli színes programfüzetét.

A napokban került nyomdába ezutóbbi, az őszi-téli programleporell. A kiadvány elektronikus is letölthető, pdf formátumban. A fájl mérete kicsi (340 KB), akár E-mailben is könnyedén elküldhetik ismerőseiknek.

(a programfüzet csatolva a cikkek alatt!)

*

Elkészült a Rába-völgyi falvak csatornahálózata és szennyvíztisztítója

Kilenc falu, ötezer lakos életminőségén javít az a 3,5 milliárd forintos beruházás, amelynek során kiépült a települések szennyvízrendszere, s a közös biológiai tisztító.

Példaként állítható más települések elé az az összefogás, amelynek révén régi álma válhatott valóra kilenc községnek. 2 sárvári kistérségi település - Meggyeskovácsi, Ikervár - továbbá Zsennye, Csempeszkopács, Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud, Sorkikápolna és Rum – az utóbbi község gesztorságával – azért szövetkezett, hogy uniós normáknak megfelelő, környezetkímélő szennyvízrendszert építsen ki.
Hazai forrásokból elnyert 2,4 milliárd forint alapozta meg a beruházást, ehhez még 1,1 milliárd forintot kellett az önkormányzatoknak és a lakóknak tenniük.

A helyhatóságok és az ingatlantulajdonosok zöme hitelből fedezte a rájuk eső költséget.
Kiss Péter társadalompolitikai miniszter úgy fogalmazott: az emberek egészséges életének, az élhető környezetnek egyik alapvető pillére a települések csatornázottsága. A Rába völgyében lévő falvak ezzel a széleskörű összefogással készült beruházással receptet kínálnak más településeknek.

A miniszter hangsúlyozta: hazánk uniós csatlakozásakor tízből öt lakásnak volt korszerű szennyvízelvezetése, a kormányzati szándék az, hogy 2015-re kilencre növeljék ezt a számot.
A kezdetekkor megalakult víziközmű társulásnak az összlakosság kilencven százaléka jelezte a csatlakozását. Máig mintegy 80 százalékos a rákötési arány. Elkészült több mint negyven kilométernyi gravitációs gerincvezeték, huszonnyolc átemelő, a Meggyeskovácsi és Ikervár között felépített biológiai tisztító pedig napi 610 köbméter szennyvizet képes megtisztítani.

*

Koptik Odó-szobrot és szökőkutat adtak át Celldömölkön

Szökőkút és Koptik Odó apát szobra került a posta előtti térre a kemenesaljai városban. Illés Erika szobrászművész tízmillióba kerülő, nyolc méter átmérőjű alkotását szombaton adták át a nagyközönségnek.
A kúttervben a szerzetes mögötti hegyről, a Ságot jelképező szikláról zúdul alá a víz, és tűnik el a kő alatt. A szerzetes ablakkereten néz át, éppen rálát a Mária-szoborra, a kegytemplomra.

A kút körül padokat, pihenőhelyeket alakítottak ki.
A tér levegős, átjárható maradt, mert a szökőkút nem túl nagy, átmérője nyolc méter. Költsége tíz millió forint volt, ebből négymilliót a kormány, hatot helyi önkormányzat állt. A városban korábban nem volt egyetlen ehhez fogható szökőkút sem.
Az avatáson megjelent Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, aki Fehér László polgármesterhez hasonlóan köszöntőt mondott.

A szobrot Nagy Péter plébános szentelte fel, megáldották Rác Dénes evangélikus és Németh Tamás református lelkészek.

*

Megkezdődhet az új celldömölki városháza építése a Gayer parkban

A város a múlt héten átadta a területet a kivitelezőnek: kezdődhet az új városháza építése. A tervek szerint jövő év májusára készül el a Gayer parkba álmodott kétszintes épület.

Mivel a városháza jelenleg a Pannonhalmi Bencés Apátság tulajdonában lévő egykori rendházban működik, és a rend igényt tartott az épületre, új helyet kellett keresni a városházának. A város - Kiss Péter miniszter hathatós közreműködésével - szerencsére már 2006 januárjában megkapta a kártalanításként járó 640 millió forintot. A pénzzel pedig jól gazdálkodtak: 610 milliót lekötöttek - a kamatait a fürdő és a kórház működéséhez használták fel -, 30 millió forintot pedig a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermének felújításához raktak hozzá - tudtuk meg Fehér László polgármestertől.

Az egykori rendház használatáért bérleti díjat fizet az önkormányzat: éves szinten ez - áfával együtt - 25,2 millió forinttal terheli meg a városi büdzsét. Érthető hát, hogy a városatyák közben folyamatosan keresték a kapott pénzből felépítendő új városháza helyét: lehetőségként szóba jött az ABC-épület, a KMKK előtti terület, a Szentháromság tér, az SZTK épülete és a Gayer park.
Az építésre kiírt első tervpályázatot megnyerő építész egy üvegpalotát álmodott, a képviselő-testület azonban nem fogadta el a terveket, ezért új tervpályázatot írtak ki, amelyet az emberléptékűbb, szolidabb épületet tervező Nógrádterv Kft. nyert meg.

Augusztus végére lezárult a közbeszerzési eljárás, és végleg eldőlt, hogy a Gayer parkba tervezett városházát a Swietelsky Vasúttechnika Kft. építheti meg. A cég átvette a munkaterületet, kezdődhet hát az építkezés.
Az új, mintegy 1400 négyzetméter alapterületű városháza kétszintes lesz.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása