Világszínvonalú Csillagpont

Sikeres európai uniós pályázat eredményeként rendkívül jelentős fejlesztés előtt áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház.

A tervek szerint, az úgynevezett Csillagpont Kórház kialakításával a jelenlegi pavilonrendszerűből gazdaságosabban működő tömbkórházzá válik a régiós feladatokat is betöltő egyetemi oktató kórház. Ennek megvalósítására írták alá pénteken a támogatási szerződést a megyei kórházban.

A Csillagpont projekt egy komplex térségi betegellátó-irányító rendszer, amelynek csak eszköze és nem célja a kórházon belüli építkezés, rekonstrukció. A Csillagpont elnevezés a térségi ellátásban a progresszív centrum irányába történő betegáramlást, az elmúlt évek informatikai fejlesztése eredményeként egy térségi informatikai
együttműködés központját, és a felépítendő épület épületkapcsolatai révén csillag alakú elrendezést szimbolizál. A jelenlegi kórház központi helyen fekvő parkjában épül majd fel az a négyszintes, csillag alakú épület, amelynek tetején helikopter-leszállópályát alakítanának ki. A csillag szárai egy-egy folyosót alkotnak, s ezek összeköttetést biztosítanának a parkot övező meglévő épületekkel. A kórház új épületét energiatakarékosra tervezték, így például a központi épületet összekötő folyosókon napkollektorok lesznek, melyek a kórház melegvíz-szükségletének jó részét is fedezik. A tervek szerint a központi épületbe költöznek majd többek között a műtők, az intenzív osztályok, szintén egy helyszínen lesznek a különféle sebészeti osztályok, a szülészet és nőgyógyászat, közösen a koraszülöttek intenzív osztályával, valamint az orvosi szobákkal és öltözőkkel.

*

RTL Klub látogatáson Nyékládházáról

A nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola 4. c osztályos tanulói RTL Klub látogatást nyertek a Nemzeti Vágta rajzpályázatán. Az iskolások a közelmúltban élményekben gazdagon tértek haza.

Részesei voltak az időjárás jelentés felvételének elkészítésében Pataki Zitával, és találkoztak többek között Gönczi Gáborral is. A gyermekek kiváló magatartása és neveltségi szintje megnyerte a csoportot kísérő Mészáros Mártát. Tisztelet jeggyel kedveskedett a felnőtteknek és a tanulók bőséges ajándékot kaptak. A sikersorozat ezzel nem ért véget, mert a győztes rajz és az ott látottak után készített rajzok a stúdió falát díszíti majd.

*

Majd nyolcmilliárd fejlesztésre

Közel nyolcmilliárd forintból valósul meg Borsod-Abaúj- Zemplén megye 23 településén 32 oktatási intézmény megújulása az Észak-magyarországi Operatív Program keretében meghirdetett közoktatás-fejlesztési pályázatnak köszönhetően. A pályázatnak köszönhetően 22 iskola, 9 óvoda és 1 bölcsőde fejleszthet idén, az elnyert összeg egészen pontosan 7 milliárd 684 millió forint.

A beruházások jelentős része a hátrányos helyzetű kistérségekben valósul meg, amit nagyon fontosnak tartanak, mondta el Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke. Ebbe a körbe tartozik bele három miskolci iskola, a Könyves Kálmán, a Herman Ottó és a Fazekas Mihály felújítása is. Az elnök kiemelte, hogy nem elég az épületeket felújítani, a beltartalmat is fejleszteni kell, ezért ehhez külön forrásokat biztosítanak, illetve megemlítette, hogy újabb pályázati felhívás jelent meg, elsősorban óvodák számára. Kormos Dénes országgyűlési képviselő, az MSZP megyei alelnöke hozzátette: szakmai szempontból is fontos az oktatási intézmények fejlesztése, ugyanis no azon gyermekek száma, akik hátránnyal érkeznek az iskolába, és lemaradók lesznek. Éppen ezért 80 milliárd forintos tartalmi fejlesztési forrás jelenik meg az oktatásban, és 28 milliárd informatikai eszközök fejlesztésére a TIOP keretében.

Négypárti megegyezés alapján elindul a Nemzeti Tehetség Program, melynek regionális tehetség pontja a Miskolci Egyetemen lesz, és kezdeményezik a megyei tehetségsegíto tanács felállítását is.

*

Útfelújítás Alacskán

Alacska Község Önkormányzata az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból, aminek teljes összege 10 940 360 Ft, a Kossuth utca és a Bácskai tér aszfalt burkolatának felújítását végezteti el.

A munkálatok szeptember 3-án elkezdődtek és szeptember 14-ig be is fejeződtek. Ezen kívül az óvoda komplett felújítása (fűtés korszerűsítés, nyílászárók cseréje, világítás korszerűsítés is megtörtént) valamint az iskola termeinek belső felújítása is elkészült.

*

Új helyen a Helytörténeti Gyűjtemény Alacskán

Alacska Község Önkormányzata az 1998.08.20-án átadott Helytörténeti Gyűjteményt, ami eddig egy volt szolgálati lakásban volt elhelyezve.

A gyűjteményt átköltöztették a Miklós Kastély torony részébe, az ünnepélyes megnyitót nemrégiben tartották, és a rendezvényen a község zászlóját is bemutatták, felavatták valamint új címert is kapott a település. A község lakosságát egész napos sport és kulturális programok várták, valamint minden helyi lakost megvendégeltek a kastély parkba egy ebédre. Az ünnepség záró eseménye este tűzijáték volt.

*

Szakszolgálatot avattak Sajószentpéteren

Felszerelésük, berendezésük megfelel a legújabb szakmai elvárásoknak. Kissné Lemperger Mária igazgató köszöntötte mindazokat, akik részt vettek intézményük, a Sajószentpéteri Egységes Pedagógiai Szakszolgálat avatásán.

- Egy település történetében mindig fontos dátumként szerepelnek azok a napok, amikor egy-egy új intézmény átadására kerül sor– jelentette ki az igazgató. Ahogy a családban, otthon is örülünk, ha valamit sikerül megvalósítanunk terveinkből, álmainkból, ugyanúgy az is jó érzéssel tölt el mindnyájunkat, amikor tágabb környezetünk gazdagodik. Szeretnék köszönetet mondani Sajószentpéter képviselő-testületének, hogy 2008-ban döntött a pedagógiai szakszolgálat megalapításáról, ezzel biztosítva a sajószentpéteri és pitypalaty-völgyi gyermekek számára a pszichológiai, pedagógiai szűrések és terápiák minél gyorsabb és hatékonyabb igénybevételét.

- A döntés óta több mint félév telt el, sok-sok ember munkájának köszönhetően most egy megújult iskolai épületszárny előtt állunk, amely a 2009/2010-es tanévtől kezdődően otthont ad majd a város és a kistérség új intézményének, a Sajószentpéteri Egységes Pedagógiai Szakszolgálatnak - mondta az igazgató. A sajószentpéteri önkormányzatnak tízmillió forintjába került ez a beruházás.

Alapfeladataik: nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, gyógytestnevelés, gyógypedagógiai tanácsadás.

*

Tiszta, vonzó porták Bőcsön

Tiszta, vonzó porta – tiszta, vonzó település címmel mozgalmat és versenyt indított a Bükk-Mak LEADER a területén és külterületén lakók számára.

A februárban indított mozgalom nagy sikert aratott: 40 községből és 4 kisvárosból 640 nevezés érkezett be. A pályázó portákat június 15-e és július 15-e között egy öttagú zsűri nézte meg és értékelte (pontozta). Minden jelentkező oklevelet kapott, valamint a 400 legszebbre értékelt porta tulajdonosa egyedi kerámia dicsőségtáblát tehet ki a háza falára, amit ünnepélyes keretek között, a mozgalom záró eseményén – most pénteken délután 2 órától, a bőcsi Faluházban – vehetnek át.

A legszebb porták tulajdonosai a támogatók jóvoltából további különdíjakat, tárgynyereményeket kapnak: dísznövényeket, kerti berendezéseket, kerámiatárgyakat, vacsorameghívásokat, ajándékutalványokat és más felajánlásokat. Az értékelés szempontjai: tisztaság, rendezettség, esztétikus összkép, épület állapota, árok-árokpart gondozottsága, gondozottság a kerítéstől az útszélig, utcafront gondozottsága, egyedi ötletesség, kerítés állapota, parlagfűmentesség, virágos ablak, terasz, szubjektív vélemény.

*

Sajóbábonyi Ősz

A már hagyományos kerti termések és termékek kiállítása volt a Déryné Szabadidő Központ Nagytermében. A szezonális gyümölcsökre, a sokrétű kukoricára, a múlt és a jelen termelőeszközeire épülő bemutatót, Molnár Zoltán és Rusz László igazgató megnyitó beszédét követően, a Deák Ferenc Általános Iskola 4.a osztályos tanulóinak színvonalas verses műsora színesítette.

A szemet gyönyörködtető kompozíciók élményét a Rezeda Dalkör a közeli szüret hangulatát előre vetítő aktuális bordalai egészítették ki. A műsort követően, a szervezésben segítő termelők szerény ajándékot vehettek át Nagy Imre polgármestertől. Végezetül Nagyné Annuska néni gyógynövényekkel kapcsolatos jó tanácsait hallgathatta meg a közönség. A kiállítás két napig megtekinthető volt a városháza első emeleti nagytermében.

*

Százötvenmilliós támogatás

Közel 150 milliós pluszforráshoz jutottak már idén a miskolci kulturális intézmények, a sikeres pályázatoknak köszönhetően. Mint a szerdai tájékoztatón elhangzott, ez egyaránt érinti a Miskolci Városi Könyvtár infrastrukturális megújítását, a Színészmúzeum fejlesztését, a Szalay-emlékév méltó megünneplését, és az „Egy életen át tartó tanulás” program támogatását is.

*

Átadták az új miskolci uszodát

Hétfőn kora délután ünnepélyes keretek között átadták Miskolc új sportlétesítményét, a Tapolcai út mellett található sportuszodát.

A ceremónián részt vett Dr. Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok vezetője is, akinek a nevét viseli a létesítmény. Az ünnepségen elhangzott: a komplexum állami (1,5 milliárd forint), illetve önkormányzati (700 millió forint) beruházással valósult meg.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, Kemény Dénes a lehető legjobb választás volt a névadói "szerepre", ugyanis minden miskolci számára példakép. Az uszodát megszentelték a magyar történelmi egyházak képviselői is.

Az esemény részeként Czene Attila olimpiai bajnok úszó ültetett egy fát, amely várhatóan a jövőben többel fog kiegészülni. A benti avatóünnepségen maga Kemény Dénes és a válogatott több tagja is válaszolt a moderátor kérdéseire. A vízilabda-válogatott jelnelévő tagjai természetesen medencébe is szálltak, mintahogy műúszó bemutatót is figyelemmel kísérhetett a jelenlévő több száz fős közönség.

Forrás: Miskolci HVI, MINAP, boon.hu

Cikk megosztása