Móri bornapok és V. Néptánc fesztivál

1934-ben rendezték meg először Móron a Bornapokat. Azóta is nagy hagyomány a kisvárosban. Mára már négy napos rendezvénnyé nőtte ki magát.

Ebben az éveben nem csak a bor ünnepe ez a néhány nap,hanem a táncé is, hiszen az V. Néptáncfesztivált is megrendezték. Külföldi és hazai néptánc csoportok színes előadásait tekinthették meg az érdeklődők.

A programok már csütörtökön elkezdődtek, kiállítások nyíltak, pénteken megválasztották a Borkirálynőt, számos helyszínen több ezer látogató számára kínáltak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget. A rendezvény alatt a móri és környékbeli neves borászok 18 faházban várták vendégeiket, akik jobbnál jobb borokat kóstolhattak meg. A rendezvény ideje alatt hatalmas, a környék talán legnagyobb és legszínesebb kirakódóvására várta az idelátogatókat.

*

Sakk-emlékverseny Zircen

(Szerző: Horváth Gábor) Zirc - Az 50 éves korában elhunyt egykori zirci, tapolcai, veszprémi sakkozó tiszteletére Baumann Tibor emlékversenyt rendezett Zircen a Bakony Turisztikai és Sport Egyesület. A résztvevő nyolc csapat körmérkőzéses rendszerben küzdött meg egymással. Végeredmény: 1. Hemo Veszprém, 2. Mór, 3. Kisbér. Különdíjak, a legeredményesebb első táblás: Szelényi Norbert (Hemo), a legeredményesebb ifjúsági versenyző: Somody Róbert (Kisbér).

*

Játszóvárat kaptak a Bóbita óvodások(2009. 09. 18.)

120 ezer forintot adományozott képviselői keretéből Szolnoki Pál önkormányzati képviselő a körzetében lévő Bóbita Óvodának, amely a pénzből korszerű, EU-szabványos játszóvárat vásárolt.

A Hegyiné Horváth Éva vezette intézmény udvarán László Rozália óvodavezető helyettes köszönte meg az adományt. Amely – mint mondta – mászókával, csúszdával felszerelt favárrá alakult. Ennek elsősorban azok a kicsik örülhetnek, akik panelházakban élnek, s játék iránti vágyukat ezen az eszközön élhetik ki. Szolnoki Pál szerint a gyerekekről, a jövő zálogairól még a gazdasági válságos helyzetben sem szabad megfeledkezni. A pénz jó helyre került, hangsúlyozta, s ebbéli kijelentésével az ugyancsak jelenlévő Némedi Lajos, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke is egyetértett.

A bensőséges átadási ünnepség a kisóvodások műsorával zárult, akik verssel, dallal, körtánccal köszönték meg az ajándékot. (Veszprémi 7 Nap) "

*

Hatvan éve kezdődött az egyetemen az oktatás (2009. 09. 28.)

Fennállásának hatvanadik évfordulóját szombaton rendezvénnyel ünnepelte a Pannon Egyetem. Tizenhat oktatóval és 107 hallgatóval kezdődött meg az oktatás hatvan esztendeje Veszprémben, a Budapesti Műszaki Egyetem itt alapított Nehézvegyipari Karán. A Pannon Egyetemen ma 414 oktató négy képzési szinten, 121 szakon 10500 hallgatót oktat, az idei évben 1300-an kaptak diplomát, 48-an szereztek PhD-végzettséget. Évekkel ezelőtt csatlakozott hozzájuk a keszthelyi Agrártudományi Egyetem, amely ma Georgikon mezőgazdaság-tudományi karként működik. Van kihelyezett oktatás Székesfehérváron, Nagykanizsán és Pápán is - jegyezte meg a Pannon Egyetem rektora.

Dr. Rédey Ákos utalt arra is, hogy idén egy új, Mol ásványolaj- és széntechnológia elnevezésű tanszéket indítottak. A rektor idézte a kezdeteket, szólt a megújulás képességéről, a minőségi oktatás prioritásáról. Vizi. E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke arról beszélt, hogy Magyarország legfontosabb energiaforrása a szürkeállomány, az oktatás a tudás és az információ átadása mellett az erkölcsre és a humánumra kell hogy épüljön. Dr. Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője hangsúlyozta: a Pannon Egyetem - mely az elmúlt évtizedekben földrajzilag, infrastrukturálisan, az oktatott tudományágak területén is bővült - élen jár a sikeres pályázatokban. Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára azokat az élményeket idézte, melyeket a megyeszékhely vezetőjeként élt át az egyetem polgáraival, Debreczenyi János polgármester azt mondta: az egyetem hozzájárult a város gazdasági újjáépítéséhez. Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hamarosan aláírják a szerződést, amelyben a megye átadja nagy értékű ingatlanát az egyetem számára.

Az ünnepi műsorban - melyben közreműködött Tor- dy Géza, a Nemzet Színésze és Csák József, a Magyar Állami Operaház magánénekese - Guy Turcsanyt professzort tiszteletbeli doktorrá avatták, az egyetem rektora színpadra hívta elődeit: dr. Nemecz Ernőt, aki 1971 és 1980 között, dr. Heil Bálintot, aki 1981 és 1989 között, dr. Győri Jánost, aki 1995 és 1998 között, valamint dr. Gaál Zoltánt, aki 1998 és 2007 között vezette az intézményt.

A jubileum alkalmából a város polgármestere a Veszprém Városért érdemérem arany fokozatával tüntette ki dr. Bodor Endre és dr. Papp Sándor nyugalmazott egyetemi tanárokat.

*

Hivatásforgalmi kerékpárút Veszprémben a Belvárostól a Déli Intézményterületig

A projekt keretében a hivatásforgalom (munkahelyek elérése) ellátása érdekében kerékpáros létesítmények kerülnek kialakítására Veszprémben az Almádi út – Cserepes utca – Mártírok útja- Erzsébet sétány (Pannon Egyetem) – Színházkert, valamint a Cserepes utca – Mester utca – Déli Intézményközpont nyomvonalon. Veszprém Megyei Jogú Város 2008 évben nyert 102,2 millió Ft Európai Uniós támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a kerékpárút megépítésre. A projekt keretében a hivatásforgalom (munkahelyek elérése) ellátása érdekében kerékpáros létesítmények kerültek kialakítására Veszprémben az Almádi út – Cserepes utca – Mártírok útja – Erzsébet sétány (Pannon Egyetem) – Színházkert, valamint a Cserepes utca- Mester utca – Déli Intézményközpont nyomvonalon, összesen, 2362m hosszon.

A kivitelező – Magyar Aszfalt Kft. – valamint a lebonyolítást és műszaki ellenőrzést végző szervezet – VeszprémBer Zrt. – kiválasztása nyílt közbeszerzési eljáráson történt.

A beruházás megvalósítása 2009. április 2.-án kezdődött meg, a kivitelezés során felmerült a kerékpárút Mártírok úti átvezetésének nyomvonal módosítása, ezen módosítás az Erzsébet Ligetbe történő rámpás levezetést jelenti a lépcső Északi oldalán. A Nemzeti Közlekedési Hatóság elfogadta és jóváhagyta a módosított fedvénytervet, majd a módosítás felterjesztésre került a Támogató Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, melynek jóváhagyása 2009. július 16-án érkezett meg Polgármesteri Hivatalhoz.

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása