Kagylómentés a Malom-tóból

Az Octopus Búvás-és Vízisport Egyesület, valamint a Tavirózsa Környezet és Természetvédő Egyesület közös munkában 501 darab kagylót mentettek ki a Veresegyházi Malom-tóból.

A mentés fő oka, hogy az Európai Unió és Veresegyház Város Önkormányzat közös finanszírozásában megvalósuló tórehabilitációs munkák augusztus végén megkezdődnek, és az iszapkotrás eredményeként őshonos fajok pusztulhatnak ki a tóból. A megelőző munkának köszönhetően a rehabilitáció után a tó eredeti növény és állatvilága is könnyebben visszaállítható lesz.

Köszönet az áldozatos környezetvédelmi munkáért a két egyesület tagjainak és aktivistáinak.

*

Átadták az új Damjanich iskolát Gödöllőn

Ünnepélyes keretek között adták át a gödöllői Damjanich János Általános Iskola megújult és felújított épületét augusztus 26-án.

A rendezvényen a diákok ünnepi műsora mellett Szűcs Józsefné igazgató köszönte meg a polgármesternek és a képviselő-testületnek, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között is lehetőséget biztosítottak arra, hogy egy rendkívül korszerű, minden igényt kielégítő oktatási intézménnyel gazdagodjon a városrész.

Gémesi György polgármester ezt követő beszédében kijelentette, rendkívül fontosak az ilyen fejlesztések, hiszen minden, ami a gyerekek számára készül, a jövőbe vetett hitet erősíti, s ez különösen fontos ma, amikor egyre csökken hazánkban a születések száma.
A megújult, kétszintes iskolára Gödöllő város önkormányzata 1 milliárd 46 millió forintot költött. Az intézménybe a korábbinál 150-nel több diák, összesen 600 gyerek járhat, számukra 23 tantermet, ezek között nyelvi labort rendeztek be, továbbá egy tornacsarnok is épült, ahol egy időben két osztály testedzésére nyílik lehetőség. Az intézményhez színházterem is tartozik, ahol a drámapedagógiai oktatás zajlik majd, de ez az iskola mellett a városrész közösségi tereként is működhet majd a jövőben.
Az iskola közvetlen szomszédságában a város új óvodája épül.

*

Sissy-nap és Sportnap Kartalon

Két rendezvény-egy helyszín 2009 szeptember 12.-én Kartal és Kerekharaszt települések Sissy napot rendeztek. Kartalról hintón mentek át Kerekharasztra a vendégek. Habsburg György volt a díszvendég. Ezen a napon volt a Sportnap is Kartalon. Itt a meghívottak között üdvözölhették Monspart Saroltát, a világbajnok tájfutót.

A magyar történelem egyik legjelentősebb alakja, Erzsébet királyné, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó császárnéja 111 éve halt meg, 1898, szeptember 10-én Genfben tartózkodott Kísérőjével, Sztáray Irmával a Genfi-tó partján hajókirándulásra igyekezett, amikor egy
Luigi Lucheni nevű olasz anarchista egy hegyesre fent reszelővel szíven szúrta.
Erre a tragikus halálra és Erzsébet királyné történelmi jelentőségére emlékeztek Kartalon a Sissy-napon, mely egy korhű jelenet megteremtésévei vette kezdetét A Sissy királynőt megelevenítő, kartali születésű László Petra (aki
különben második lett az országos Erzsébet királyné hasonmás versenyen, és elnyerte a Duna tévé különdíját is) szépséges udvarhölgyeivel (Tóth Ifkó Zsuzsanna és Mata Katalin)
korhű ruhában, hintón érkezett a Sportpályára, ahol a Bakony Vadászkürt Egyl~t kürtszóval fogadta a "királyi méltóságokat".

Miután a rögtönzött trónuson a kecses királynő elfoglalta helyét, elkezdődött a megemlékező ünnepség, Köszöntőt mondott Tóth Ifkó Mihály, Kartal polgármestere és SzatJó Adám, Kerekharaszt polgármestere, valamint a díszvendég, Habsburg György is.

Bognár László alpolgármester és történelemtanár, Erzsébet királyné életét és politikai munkásságát elemezte.

Ezt követte az ünnepi műsor a Nefelejcs népzenei együttes citerajátékával, az Asszonykórus Galga-menti népdalaival,
az óvodás9k játékával, valamint Tóth Ifkó Zsuzsanna és Czeglédi Ákos szólójával és duettjével az Elisabeth című musicalből. Ez utóbbi produkcióról méltán mondhatjuk,
hogy az ünnepi műsor fénypontja volt, Tóth Ifkó Zsuzsanna éneke és színészi képességei, és az a finom, úri miliő, amelyben mindez elhangzott, valóban képes volt arra, hogy messzire repítse a régmúlt korok után vágyakozó lelkeket
Az ünnepséget ugyanúgy kürtszó és méltóságos kivonulás zárta, majd hintóba szálltak a díszvendégek valamint a "történelmi játék" résztvevői, és a földúton Kerekharasztra hajtattak,
ahol az ünnepségek tovább folytatódtak. A
kartal-kerekharaszti út megtétele szintén a történelmi emlékezés része, hiszen, a Kartalon is jól ismert hagyomány
szerint, Erzsébet királyné annak idején ezt az utat többször is megtette Hatvan és Gödöllő között utazván. A Császár út a nevében őrzi, hogy hol haladt el a császári pár Kartalon.

Ugyanezen a napon, ugyanúgy a kartali sportpályán tartották meg a pusztán civil támogatással megrendezett Sportnapot, amelynek ugyanúgy országos hírességek voltak a meghívottai. Monspart Sarolta a világbajnok tájfutó volt itt, valamint El Galga-menti Wado-Ryu karate művelői.

A legtöbb nézőt és versenyzőt az 1. Kartali Off Road terepjárós verseny vonzott, melyre számos versenyző érkezett.

(kartali Kisbíró újság)

*

Befejezés előtt a hulladékkezelő központ - Átadás decemberben

Szeptemberben átadták a Zöld Híd Program részeként megépült, az európai uniós normákat is teljesítő nógrádmarcali hulladékkezelő központot, ahol 2010 tavaszától, Nógrád megye nyugati részének 45 településéről beszállításra kerülő települési szilárd hulladékot kezelik majd.

A hulladékkezelő központ részeként elkészült a mechanikai hulladékválogató, a modern komposztáló üzem, a szelektíven gyűjtött hulladékok átrakója, depógáz gyűjtő - és hasznosító berendezései, valamint a színvonalas üzemviteli épület is. Szintén ennek a projektrésznek a keretében készültek el a balassagyarmati és rétsági hulladékudvarok, illetve kerültek beszerzésre a létesítmények üzemeltetéséhez szükséges új mobil célgépek.

Nógrádmarcali mellett, a tervek szerint decemberben átadják az Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központot is, ami amellett, hogy megoldja a térség hulladékgazdálkodási problémáit, oktatási centrumként is működik majd. Ide várják majd a települések képviselő-testületeit, az iskolák tanárait és diákjait, az érdeklődő egyesületeket, polgárokat, de az óvodások számára is készítenek majd ismeretterjesztő programokat.

A hulladékkezelő központokban oktatási és tájékoztatási referensek fogják segíteni az érdeklődőket, tanulni vágyókat.

A feldolgozók mellett ügyfélszolgálat, irodák, szociális helyiségek, oktatóterem
várja majd az ide érkezőket.
A telepen mintegy 200.000 ember hulladékát
kezelik majd, a most kialakított, mintegy 400 ezer tonna kapacitású lerakó várhatóan tíz évre jelent megoldást.
Az ide szállított hulladéknak
már csak a 35-40 százaléka kerül majd lerakásra.
A hulladékgyűjtő kocsikból először mechanikai előkezelésre kerül a behozott hulladék, miből az aprítás után a mágnessel leválasztják a fém részeket. Innen szitára kerül a megmaradt mennyiség,
ahol a szerves összetevőket választják le, ezeket komposztálják. Végül a maradékot fajsúly szerint osztályozzák, a könnyű frakciót bálázzák, ez energetikai hasznosításra kerül, s csupán a maradékot helyezik a lerakóba.

A tervek szerinti decemberi üzembe helyezést követően a lerakó közel hatvan fő részére biztosít majd munkát, s azoknak is lehetőség nyílik majd az elhelyezkedésre, akik nem
rendelkeznek szakképzettséggel.
A következő hetekben már a szerelési
munkákat végzik, s még ebben a hónapban megérkeznek azok a gyűjtőkocsik is, amik majd az év elején beinduló szelektív gyűjtést fogják végezni.

A most megvalósított technológiai rendszer ennek ellenére nem old meg minden problémát, csak akkor lesz képes ellátni feladatát, ha program minden eleme működik, az állampolgárok, családok, helyi közösségek partnerek lesznek az eddigi gyakorlat megváltoztatásában.

A projektet az Európai Unió Kohéziós
Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi
és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 százalékban támogatja. A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei
Regionális Hulladékgazdálkodási és
Környezetvédelmi Önkormányzati
Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja.

Forrás: Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület

Cikk megosztása