Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének találkozója

Ajka várossá nyilvánításának 50. éves jubileuma alkalmából a város kapta meg a jogot a találkozó megrendezésére.

A találkozó első napján az előadásokat követően a vendégek megtekintették a helyi látnivalókat, a halimbai bányaüzement, a múzeumokat majd az ajkai Bányászati Múzeumot.

A programok a második napon szobor avatással, jelmezes felvonulással, fellépésekkel folytatódtak.

*

Megújulnak az utak Csehbányán

A településen 10 millió forintos beruházással 2 beleterületi útszakasz is megújul. A közel 500 m hosszú Újtelep utca valamint a Fő utca egy kisebb része újul meg a támogatásnak köszönhetően, amelyet a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács biztosít a településnek.

*

Megszépült a Somlói vár

Nem régen fejeződtek be a munkálatok a várban, amelyek célja az állagmegóvás volt. A közel 10 millió forintos beruházáshoz szükséges pénzt a tulajdonos, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt biztosította.

A felújításra azért volt szükség, mert a műemlék egyik fala megdőlt. Ezt kellett megerősíteni. Ahhoz, hogy a várat teljesen rendbe lehessen hozni Kiss Róbert várkapitány elmondása szerint közel 2 milliárd forintra lenne szükség.

*

Felújítások Nagyalásonyban

Pályázati támogatás híján az önkormányzat 600.000.- Ft-ot fordított művelődési házának belső felújítására, emellett a posta belsejét is rendbe tették ugyancsak önerőből.

*

Nyertes ajkai óvodák

Az Ajka Városi Óvoda négy óvodai telephelye nyerte el idén a Zöld Óvoda címet. A nyerteseknek szeptember 25-én , Budapesten a Hagyományok házában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselői adták át az elismerő okleveleket.

(Forrás: Ajkai Szó, október 9.)

*

A devecseri óvodában tovább éltetik a szüreti hagyományokat

Az óvodában idén először két héten át tartott az őszi szüreti munka és az azzal járó hagyományos ünnepség. Először az ez alkalomra kinevezett hegybíró kihirdette a szüret kezdetét, majd egy-egy csoport ellátogatott a szüreti présházzá alakított tornaterembe.
A nagyobbak a Somló-hegyre is kirándultak, ahol egy igazi szüreten vettek részt.

*

Noszlopi diákok sikerei

A noszlopi általános iskola 7. osztályos tanulóinak egy csoportja egy mobil szolgáltató cég felhívására benyújtott pályázatával laptopot nyert egy éves internethasználattal.

Pályázati munkájukban Tegyei Katalin különös halálának történetét dolgozták fel. A zsűri egyik tagja Kamarás Iván színművész, aki ígéretet tett arra, hogy a noszlopi gyerekek szereplésével filmre viszi a legendát.

*

Kislőd sikere

Az Éltető-Balaton-felvidékért Egyesület illetékességi területéhez tartozó, Ajkai Kistérségi település az ÚMVP III. tengely falufejlesztés jogcímén 12,6 millió Ft támogatásban részesült a település művelődési házának felújítására.

Forrás: Ajkai HVI

Cikk megosztása