Badacsony: A szüreti fesztivál ezúttal is jól sikerült

A finom badacsonyi borok, a nívós, teljes hétvégét felölelő programok rengeteg látogatót vonzottak a szőlőjéről, boráról híres balatoni településre.

Szombaton reggel hét órától horgászok mérték össze tudásukat a vízen. Délután először az Ibos-háznál, majd a szőlészek emlékoszlopánál a mólónál koszorúztak.

A parkban játszóház és egyéb bemutatók, programok vártak mindenkit - a szervezők között volt a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület is -, aki egyszerűen szerette volna magát jól érezni.

Ehhez minden körülmény biztosítva volt, a fesztiválsátorban például a szombati változatos műsorokat Varga Miklós fellépése koronázta meg szombaton délután.

A kiváló énekes többször tapsra, ovációra ragadtatta a közönséget, akik a dalok jó részét együtt énekekelték a művésszel. A 2009-es badacsonyi szüret hivatalos megnyitóján köszöntötték a vendégeket, köztük külön a lengyel (Czempin) és a Komárom közelében lévő marcelházai testvárosi küldöttségeket.

Este Márió zenélt, majd utcabállal zárult a szombat. Vasárnap délelőtt a szőlőharang megáldása után indult a szüreti felvonulás Badacsonytomajról, és valamivel dél után érkezett a színes menet Badacsonyba.

A színpadon bemutatott szőlőharangot nagy tapssal üdvözölte a tömeg, majd Tóth János Zoltán, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere mondott pohárköszöntőt.

naplo-online.hu

*

Nem halászik többé a Balatoni Halászati Zrt

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium irányítása alatt működő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésbe adja a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t – derül ki az NVT szerdai döntéseiről az MTI-hez eljuttatott közleményből.

A Balatoni Halászati Zrt. a jövőben halászni már nem fog, csak piaci jellegű tevékenységeket, tógazdasági haltermelést, halfeldolgozást és kereskedelmi tevékenységet folytat.

Az új vagyonkezelőnek továbbra is kiemelt feladata marad, hogy a társaság ellássa a közszolgáltatási feladatokat. Az NVT korábban közölte, hogy a Balatoni Halászati Zrt-ből kiváló, 100 százalékos állami tulajdonba kerülő, 100 millió forint jegyzett tőkével és 450 millió forint saját tőkével megalakuló non-profit zrt. jogutódlással viszi tovább a halászati jogot, biztosítja a horgásztatást és a horgászturisztikai szolgáltatásokat, valamint közreműködik a Balaton ökológiai állapotának megőrzésében és javításában.

Feladatai közé tartozik az állományszabályozó szelektív halászat, a keszeg állománygyérítő halászata, az angolna halászata, a balatoni halgazdálkodás tervezése, haltelepítése, a természetes szaporulat elősegítése, a horgászturisztika, valamint a halőrzés-védelem. A társaságnak az éves szinten 250-300 millió forintnyi működési költségeit a közszolgáltatási feladatokat elrendelő szervezeteknek, minisztériumoknak kell ellentételezniük. A nonprofit zrt. tevékenysége a Balatonra és a Kis-Balatonra terjed ki, s tulajdonába kerültek egyebek mellett a kikötők és a halászhajók is.

A Balatoni Halászati Zrt. a jövőben halászni már nem fog, csak piaci jellegű tevékenységeket, tógazdasági haltermelést, halfeldolgozást és kereskedelei tevékenységet folytat a környezetvédelmi követelmények betartása mellett.

indexveszprem.hu

*

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig

Raposkával együtt idén már kilenc résztvevője volt a hagyományőrző szüreti felvonulásnak.

Szigligetről indult a több kilométeres sor - köztük díszes lovaskocsik, lovasok, huszárok, traktorok, táncosok, hagyományőrzők, népviseletbe öltözött falubeliek- kígyózott Hegymagason, Raposkán, Balatonedericsen, Nemesvitán, Lesencefalun, Lesencetomajon, Uzsán és Lesenceistvándon keresztül, mely iránt több ezren érdeklődtek.

Útközben kóstolgatták és kínálták is a szép számú jelentkezőnek a finom balatoni borokat.
A jókedélyű menet Lesenceistvándon pihent meg, ahol Tóth Csaba helyi polgármester és a többi település elöljárója köszöntője után Kovács Norbert, a megyei önkormányzat kabinetvezetője üdvözölte a térségre jellemző hagyományőrzést, a szüreti rendezvények, felvonulások idegenforgalmi jelentőségét, majd népművészeti csoportok kulturális műsorral hamisítatlan szüreti hangulatot teremtettek a színpadon, illetőleg a település határában.

vpmegye.hu

*

226 milliós támogatást nyert Sármellék és Zalavár a volt szovjet katonai repülőtér kármentesítésre

A Sármellék és Zalavár között található, volt szovjet katonai repülőtér kerozinnal, benzin és gázolaj származékokkal szennyeződött területének kármentesítésére 226 millió forint uniós támogatást nyert el a két település önkormányzata - tájékoztatott közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.

Az európai uniós támogatás célja, hogy a volt szovjet katonai reptér területén a talajból és a felszín alatti vizekből eltávolítsák és ártalmatlanítsák a nagyrészt kerozin, kisebb részben benzin és gázolaj eredetű szénhidrogén szennyeződét. A kármentesítés után a tisztább és egészségesebb lesz a környezet, így nő a Kis-Balaton környékén a térség turisztikai vonzereje is.

A közel 380 hektáros területen található repülőteret a Magyar Néphadsereg alakította ki második világháború után, majd 1957-ben átadták a létesítmény a szovjet csapatoknak. A volt katonai reptér területén a szovjet hadsereg 1990-es kivonulása után jelentős kerozin- és gázolaj-szennyeződés maradt vissza.

A Sármellék és Zalavár közös tulajdonában lévő területen 1991 óta polgári forgalmat lebonyolító reptér található; az elmúlt két évtizedben újabb szennyeződés már nem került a területre. A korábban felhalmozott szennyeződés eltávolítása viszont már meghaladta a két önkormányzat anyagi lehetőségeit.

zalaihirlap.hu

*

Ehető kert

A Norvég Civil Támogatási Alap által, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörében kiírt pályázaton szerepelt sikerrel az Életfa Általános Iskola.

Az intézmény 4 ezer 140 eurót nyert, Ehető iskolakert elnevezésű projektjük megvalósítására. A kivitelezés lebonyolítója az Ökotárs Alapítvány. Tóth Piroska, a megvalósítást koordináló pedagógus elmondta, hogy tíz százaléknyi önerőt kellett vállalniuk, amit részben pénzben, illetve élőmunkával biztosítanak.

Iskolai gyakorlókert kialakításáról van szó, aminek felépítése szorosan kapcsolódik a pedagógiai programhoz.

- Az öt őselemet: tüzet, vizet, levegőt, földet és fát egy kör alak cikkelyeiben kialakított növényágyások jelképezik - folytatta a tanárnő. - Épül továbbá egy 6 négyzetméternyi alapterületű üvegház, abban neveljük majd a palántákat. Szabadföldön mintegy félezer négyzetméteren fogunk kertészkedni, így a diákok közvetlen szerezhetnek gyakorlati ismereteket a konyhakerti és gyógynövényekről, termő cserjékről, azok termesztési, ápolási igényeiről, s a hasznairól. Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi igazgató hozzátette, hogy a kertet az épületben működő óvodások is látogatják majd.

A kert elnevezésében a szó szerinti jelentés mellett átvitt értelem is felfedezhető: nem csak nevelt növények termései lesznek ehetőek, a fő cél az, hogy segítségével a tananyag is jobban fogyasztható legyen.

zalaihirlap.hu

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület

Cikk megosztása