Keresztúri Napok apród avatással 2009. szeptember 25-27.

Háromszor is robbanás rázta meg Murakeresztúrt szombat délután. Nem kell rosszra gondolni, csupán egy mozsárágyút sütöttek el a magyar, a horvát és a török nemzet tiszteletére, hét kisdiákot pedig Zrínyi-apróddá avattak.

Pénteken iskolai versenyekkel vette kezdetét a hagyományos Keresztúri Napok három napos rendezvénysorozata. Szombaton került sor az önkormányzat, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Murakeresztúr, Őrtilos, Belezna, Zákányfalu, a horvátországi Alsódomború és Légrád összefogásával életre hívott III. Új-Zrínyivár Várjátékokra. A rendezvényre évről-évre a legendás költő-hadvezér nevéhez fűződő, egykoron a mai Belezna és Őrtilos közelében állt erődítmény feltárását, rekonstruálását és látogathatóvá tételét szorgalmazó települések valamelyikén kerül sor.

- Örülünk, hogy a 2006-ban indított kezdeményezésünk ennyire kedvelt lett, s a helyiek már várják - mondta Papp Ferenc, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem alezredese. - Szeretnénk, ha jövőre a török nagykövetség is képviseltetné magát egy eredeti török produkcióval azzal teljesen nemzetközivé lenne a fesztivál.

Pavlicz Lajos, Murakeresztúr polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Zrínyiek életük egészét a horvát és a magyar nemzet szolgálatába állították. Ezért övezi őket megbecsülés a határ mindkét oldalán. Ezt követően Pintér László, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke 1000 éves Zala emlékérmet és oklevelet adott át a településnek. A nap fénypontját jelentette (az érintettek számára mindenképp), amikor a csáktornyai Zrínyi Gárda részvételével hét, kiemelkedő tanulmányi munkájával példát mutató helyi kisdiákot Abonyi Mátyást, Czapári Józsefet, Kővágó Bencét, Kalinics Tibort, Tislerics Mátyást, Koósz Dánielt és Skobrics Ádámot Zrínyi-apróddá avattak. Az ifjak korhű öltözéket és kardot viselhetnek.

A nap további részében művészeti csoportok fellépésére, hagyományőrzők (például a Grímer Kulturális Hagyományőrző Egyesület) bemutatójára került sor. A Keresztúri Napok sorozata vasárnap az ÚMVP által támogatott kulturális programmal zárult.

*

Beleznai polgármesteri hivatal felújítása

Két sikeres pályázatnak köszönhetően a minap kezdhette meg a hivatal belső és külső átalakítását a körjegyzőségi központként működő Belezna Község Önkormányzata.

A két támogatásból megvalósuló, mintegy 12 millió forintos beruházás során a hivatal két új irodával bővül, megvalósul a teljes körű akadálymentesítés, s parkolóhely is kialakításra kerül a mozgáskorlátozottak részére.

S ez nem a vége, sokkal inkább a folytatása a 2009-es beleznai beruházásoknak, ugyanis idén valósult meg a negyven éve épített Dózsa György utcai 600 méteres járdaszakasz teljes felújítása, 5263816 forint összegben, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kedvező döntésének köszönhetően. Persze nem csak pályázati pénzből valósítottak meg fejlesztéseket az elmúlt év során: a képviselő-testület döntése alapján 2007 óta tervezett saját erős beruházások is elkészültek a közelmúltban.

*

A Nefelecs egylet "a legjobb négy" között - Szepetnek

Elismerésben részesítette dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Szepetneki Nefelejcs Egyesületet - tájékoztatott Grabant Jánosné, a civil szerveződés elnöke.

Elmondta: rendkívül eredményes idősügyi tevékenységükért kapták az oklevelet, ami azért is kiemelkedő, mert az országban csupán négy klub részesült hasonlóban.

- Sokat jelent számunkra a kitüntetés, mert véleményünk szerint azt mutatja, jó úton járunk, amikor a lehető legváltozatosabb módokon igyekszünk arra ösztönözni időstársainkat, hogy éljék aktívabban mindennapjaikat, s tegyék teljesebbé nyugdíjas éveiket - mondta Grabant Jánosné.

Az elnök jelezte: munkásságuk szerteágazó voltát sport- és kulturális rendezvények sora (melyek közt különösen kiemelendő az immár hagyománnyá lett, s évről évre növekvő népszerűségnek örvendő lecsófesztivál) jelzi. Programjaikba sikeresen vonják be nemcsak Szepetnek és a térség, de egész Zala megye időseit - áll a miniszteri indoklásban. A fennállásának ötödik évfordulóját január 13-án ünneplő egyesületnél nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok őrzésére is: néptánc- és színjátszó csoportjuk, illetve versmondó körük is működik. A hagyományőrzők következő meghívása a nyugdíjas kulturális csoportok november 21-ei, országos találkozójára szól.

*

Nekik szurkolt a Pa-Dö-Dö

Hahót - A Vörösmarty Mihály Suli Harmónia Általános Iskola meghívást kapott a Nagy vagy! című iskolai-családi televíziós vetélkedőre, melynek selejtezőjéből első helyen jutott tovább.

Szabó Tünde igazgató elmondta: az iskolának egy 5 gyerekből és 4 felnőttből álló csapatot kellett kiállítania, míg a 10. tag egy ismert személyiség, esetükben Balogh Gábor öttusa-világbajnok volt. A verseny feladatai érdekesek voltak: szárazföldön, vízben, levegőben zajlottak.

- A nyolc selejtező egyikét nyertük meg Nagykálló, Hódmezővásárhely és Sárospatak előtt - mesélte az igazgató. - Mivel a versengésre magunkkal kellett vinni egy sztárszurkolót is, a Pa-dö-dő együttest kértük fel erre a szerepre, akik örömmel vállalták a feladatot, s a felvételen végig lelkesítették a csapatunkat.

A megmérettetés bírája Martinek János olimpiai bajnok öttusázó volt, s a hahótiak selejtezőjét felvételről a televízióban is láthatták az érdeklődők. Akik lemaradtak róla, azok se csüggedjenek, hiszen a középdöntő televíziós felvétele október 24-én volt, s november második felében, a tv2-n kerültek adásba a hahótiak.

*

Végre csatornázás - Paton

Egyedi szennyvíztisztító létesítésére nyert támogatást a somogyi megyehatárhoz közeli falu. A község lakóinak jelentős hányada támogatja a beruházást, melynek megvalósítása jövőre indulhat.

Pintér Lajos polgármester elmondta: több éve dédelgetett tervük a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. Korábban több próbálkozásuk is volt már ennek érdekében, de ezek sajnos nem vezettek eredményre, s így éppen jókor jött a közelmúltban a lehetőség, amikor egyedi szennyvízhálózat kiépítésére nyújthattak be pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz.

A polgármester elmondta: az elnyert 100 millió forint mellé az önkormányzatnak és a lakosságnak együttesen 33 millió forinttal kell hozzájárulnia a beruházáshoz. A település kedvező domborzati viszonyai révén egyszerűen megvalósítható a hálózat és a hozzá kapcsolódó tisztítómű. A szennyvíz a tisztítás után a somogyi határárokba, majd a Kis-Balatonba távozik - tisztán és szagmentesen.

A polgármester hozzátette: külön öröm számára, hogy a község szinte valamennyi lakója (még a csak ingatlannal rendelkező, német ajkú vendégek is) támogatta a fejlesztést a rákötésenként fizetendő 240 ezer forinttal. A hozzávetőleg 120 családot érintő projekt egyébként már célegyenesbe fordult: megalakult a vízitársulat, s hamarosan kiírják a kivitelező kiválasztását megelőző közbeszerzési pályázatot is. Pintér Lajos reményei szerint a tavasz folyamán indulhatnak a munkálatok.

*

Pályázati siker nélkül is folytatják a felújítást - Nemespátró

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásának köszönhetően nemrég a Rákóczi és a Fő utcában is megújult a még tanácsi rendszerben épült járda.
A 6,2 milliós nagyságrendű beruházáshoz 4,5 millió forintot nyertünk pályázattal, s bár ugyanilyen módon szerettük volna rendbe tetetni a Kossuth utcai járdaszakaszt is, utóbbira nem sikerült pályázati forráshoz jutni - mondta Gilicze Sándor nemespátrói polgármester, akitől megtudtuk: ennek dacára a képviselő-tesület a Kossuth utcai járda folytatását is tervbe vette, s a célra elkülönített önerőt felhasználva döntött a beruházás mellett.

Mivel a munkálatok múlt héten befejeződtek, már a Kossuth utcaiaknak sem kell aggódni, adottak a biztonságos közlekedés feltételei.

- Szeretnénk a település összes járdáját folyamatosan felújítani, ha pályázattal nem megy, akkor önerőből előteremtve a munkálatokhoz szükséges anyagi hátteret - folytatta a polgármester, hozzátéve: az új falugondnoki gépjármű elhelyezéséhez is garázs épül a faluban, szintén önerőből, s az önkormányzati dolgozók aktív részvételével. Utóbbit egyébként az FVM-hez benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetik, hiszen a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésének támogatása jogcímen a Belezna-Nemespátró Községek Körjegyzőségét létrehozó mindkét település 8,5 milliós Renault Trafichoz jutott.
Nemespátró idei tervei között szerepel még egy, a településképhez illő buszváró építése a Fő utcában, mellyel szintén régi lakossági igényt elégíthet ki a testület.

*

Szélesítenék a fesztivál ismertségét pályázati pénzből

Az immár két éve megrendezett ZalArtmerenye színjátszó fesztivál jövő évi megrendezéséhez remélnek pályázati forrásokat a dél-zalai kistelepülésen.

Ódor László polgármester elmondta, önkormányzatuk az Innovatív Dél-Zala Akciócsoport pályázati kiírásán, a LEADER-program keretében szeretne forráshoz jutni a falunap, illetve a köré szerveződő ZalArtmerenye nevet viselő színjátszó fesztivál 2010-es lebonyolításához.
Mint azt elmondta: a hagyományoknak megfelelően jövőre is nívós színházi produkciókat csábítanának Zalamerenyére, amelyek egyébként ritkán jelennek meg vidéki környezetben.

- Már ki is választottuk azokat a színdarabokat, amelyeket szeretnénk bemutatni - mondta Ódor László. - A falusi komédiáktól, a bábjátékon keresztül a modern színjátszás alternatív vonulatán át a magyar színházkultúra széles palettája jelenik meg itt a terveink szerint. Az elmúlt két év számunkra is próbaidőszak volt, s most már úgy látjuk, fesztiválunk megérett arra, hogy kilépjünk vele a nagyközönség elé.

Ódor László jelezte: környékbeli településeket, zalai civil szervezeteket, s amatőr színjátszókat is szeretnének bevonni a program megvalósításába, melyhez a legmagasabb mértékű, 1,2 millió forintnyi támogatási összegre nyújtanak be pályázatot.A színházi kultúra széles palettája költözik le a falusi környezetbe immár évről évre

*

Akadálymentes és korszerű iskola lesz Zalakaroson

Az Európai Unió támogatásával korszerűsítik és bővítik a helyi Móra Ferenc Általános Iskolát - a pályázat eredményeként régi problémákat orvosolnak.

Erről nemrég számolt be sajtótájékoztatón Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros alpolgármestere, aki elmondta: a 222 millió forintos összköltségű, a Zalakaros-Zalamerenye Önkormányzatok Intézményfenntartó Társulása által beadott pályázatot 200 millió forinttal támogatta az unió.

- A pénzből olyan intézménnyé alakítjuk az iskolát, mely megfelel a korszerű oktatási, nevelési feltételeknek - jelezte az alpolgármester.

Akadálymentesítik, lifttel is felszerelik az iskolát, a külső nyílászárók és a kazán cseréjével, a világítás korszerűsítésével, napkollektorokkal energiatakarékossá is teszik. A modernizálással egy időben bővítik is a már zajló, és hamarosan befejeződő kivitelezés során a létesítményt: a nyugati szárnyon beépítik a tetőteret, s új tantermeket, mosdókat alakítanak ott ki.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása