36 Jó Palóc közgyűlése Kazáron

Nem módosította helyi vidékfejlesztési stratégiáját és a pályázatokra vonatkozó pontozási rendszerét a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, így a következő fordulókban is azonos feltételekkel pályázhatnak a térség önkormányzatai, vállalkozói és civil szervezetei fejlesztési elképzeléseik megvalósítására.

Az egyesület a kazári Magtár Közösségi Házban tartotta közgyűlését, melyen a módosítás elutasítása után Molnár Katalin, az egyesület elnöke röviden ismertette az ÚMVP III-as tengelyére első körben benyújtott kérelmek számadatait.

Tájékoztatójából kiderült, hogy térségünkből 2008. október 19. és 2009. január 12. között közel 60 kérelmet nyújtottak be, több mint 1 milliárd Ft támogatási igénnyel. A vidéki örökség megőrzésére 8 db kérelem érkezett. Mivel az igények igencsak meghaladták a rendelkezésre álló forrást, ezért a falumegújítás és -fejlesztés jogcímből 20 millió forintot átcsoportosítottak erre a területre. Így a végleges döntés után 181 millió forintot lehet majd szétosztani. Falumegújításra 20 db kérelmet nyújtottak be, 273 millió forint igénnyel. Vállalkozásfejlesztésre mindössze 161 millió forintot igényeltek a pályázók, ezért az akciócsoport minden - az előírásoknak megfelelő - kérelmet támogatott. A turisztikai tevékenységek ösztönzése esetében a fejlesztésekre fordítható 240 millió forint 90 százalékára érkezett igény. A fennmaradó 20 millió forintot a szervezet átcsoportosította a mikrovállalkozások fejlesztésére, így a következő körben erre a jogcímre már nem lehet pályázni.

- A második fordulóban így csak 2 jogcímre, vállalkozásfejlesztésre és falumegújításra várjuk a kérelmeket – hívta fel a tagok figyelmét Molnár Katalin, aki beszámolt a LEADER-pályázatokról is.

A beadási határidőig, vagyis november 16-ig a 36 Jó Palóc területéről összesen 37 db pályázat érkezett be, több mint 388.000.000 Ft támogatási igénnyel. A legtöbb támogatási igény a Közösségi célú fejlesztésre érkezett be, összesen 23 db pályázat. Vállalkozásalapú fejlesztésre 7 db, a Térségek közötti és nemzetközi együttműködésre, a Tervek és tanulmányok jogcímre, valamint a Képzésre 2-2 db pályázat, a Térségen belüli együttműködésre pedig 1 db pályázatot nyújtottak be.

Az egyesület elnöke a közgyűlésen elmondta azt is, hogy akkreditálták a 36 Jó Palóc munkaszervezetét. Az MVH munkatársai ellenőrzésük során megfelelőnek találták mind a technikai, mind pedig a személyi feltételeket, így a jövőben a munkaszervezet feladata lesz az ÚMVP III-as és IV-es tengelyének jogcímeire benyújtott támogatási kérelmek, illetve pályázatok befogadása és feldolgozása is.

*

Iskolabejárás Kazáron

Az ütemtervnek megfelelően haladnak az Aba Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola bővítésének, felújításának munkálatai - tájékoztatta Molnár Katalin, Kazár polgármestere a képviselő-testület tagjait és a helyi civil szervezetek képviselőit a november elején megtartott iskolabejáráson.

A fejlesztés eredményeként a kazári iskolában több mint 200 kisdiák tanulhat majd korszerű, XXI. századi körülmények között. A beruházás összköltsége 225 millió forint, ehhez 171.400.663 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

A beruházás közvetlen célja az oktatás minőségének és hatékonyságának javítása, két új tanterem, tornacsarnok, szertár és orvosi helyiség megépítésével, valamint a víz-, a szennyvíz-, az elektromos rendszer felújításával. A beruházás során napkollektorokat szerelnek fel, a fűtést pedig geotermikus energiával oldják meg. A régi épületet hőszigetelik, és kicserélik nyílászáróit.

- Nagyjából a beruházás félidejénél tartunk. A jelenlegi állapot szerint tartani tudjuk a 2010. április 10-i határidőt. A kivitelező minden olyan munkálatot teljesít, amelyet vállalt - mondta Molnár Katalin.

A kivitelező cég, az 1+1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Selmeci Sándor elmondta: már elkészültek a szerkezetépítési munkálatok és helyükre kerültek a külső nyílászárók. A padlófűtés kialakítása és a belső építészeti, elektromos szerelési munka pedig folyamatban van.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása