Jól jártak az önkormányzatok

Ritkaságnak számít az eredmény, amelyről a „Dél-balatoni” LEADER területén a falumegújítási pályázatok kapcsán beszámolhatnak: száz százalékban ki tudták elégíteni a támogatási igényeket.

Polgármesteri hivatalt és ravatalozót újíthatnak fel, Millenniumi park épül, és játszótereket alakítanak ki – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) harmadik tengelyes intézkedései között szereplő falumegújítással az önkormányzatok jártak jól a „Dél-balatoni” LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. területén is.

– Egyhangúlag hagyta jóvá a Stratégiai Bizottság ugyancsak egyhangú javaslatát az Igazgatóság – számolt be a legutóbb született eredményekről Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke. A falumegújítás és -fejlesztés rendeletén belül a térségben további 131 millió forint támogatási értékű beruházás kapott zöld utat. – Ez azt jelenti, hogy ezen jogcím esetében sikerült minden pályázót támogatni – mutatott rá Kollmann Gergely.
A legegyedibb beruházás Gyugyon valósulhat meg, ahol Millenniumi parkot építenek, a település messze földön híres búcsúját jövőre már a megújult környezetben rendezik.

– Az Árpád-kori templomhoz út vezet majd. A búcsún szokásos gyülekezőhelytől a templomig stációsor készül, mely nem a hagyományos értelemben vett stációkat jelenti, hanem Nemzetünk csillagainak emlékösvénye lesz Nimródtól Deák Ferencig. Mindezek mellett játszóteret is kialakítunk Gyugyon – részletezte a LEADER-forrásokból megvalósuló terveket Jelenka György, a falu polgármestere.

Buzsákon ugyancsak a teljes településközpont kap új külsőt, a nagyszabású és két ütemben megvalósuló tervek első körben a központi vendéglőtől az iskoláig terjedő részt érintik. Tapolcai József polgármester elmondása szerint a terület térkő burkolatot kap, parkosítják a környezetet, melyet sétányok és ivóvízkút ékítenek majd. A község több mint húszmillió forintot kapott a megvalósításra.
Balatonberényben újra lesz – immár szabványos – játszótere a helyi gyermekeknek. Horváth László polgármester arról beszélt, hogy már a jövő nyáron birtokba vehetik a helybeliek és a vendégek a községi strandra tervezett új játszóteret.

– Hácson önkormányzati épületeket újítanak fel, míg Balatonmáriafürdőn a központi strandépület felújítása történhet meg. Somogyváron a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét cserélik LEADER-támogatással, parkolót és utat javíthatnak. Öreglakon ravatalozót és parkot állítanak helyre, és játszótér készülhet. Ez utóbbiról szólnak a tervek Kelevízen és Balatonszentgyörgyön is.

*

Elköltözött a Balatonföldvári HVI

Új helyen várja régi és új ügyfeleit a Balatonföldvári HVI.

Új cím: 8623 Balatonföldvár, Gábor Áron u. 2. Általános Iskolával szemben

Tel.: 84/340-044
Fax.: 84/340-239
E-mail: [email protected]

*

„Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Balatonboglár Város Önkormányzatánál”

A projekt célja a balatonboglári Polgármesteri Hivatal szervezési-működési hatékonyságának javítása, különös figyelmet fordítva a stratégiai menedzsment, az eredményesség szemlélet, a felügyelt intézményeknél a jó gazda hozzáállás és a költséghatékonyság megerősítésére, valamint a partnerekkel folytatott kommunikációra.

Átvilágításra kerülnek a szervezési-működési folyamatok, amelyek alapján elkészített fejlesztési tervek mentén az érintett szervezetfejlesztési részprojektek megvalósításra kerülnek.

A „BURSA HUNGARICA” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2010. évi fordulójához Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete is csatlakozott. A pályázatot a Polgármesteri Hivatalban írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. A pályázati űrlap csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együttesen érvényes. A pályázati kiírásban meghatározott valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül. A pályázatok benyújtásának határideje: 2009. október 30

A részletes pályázati feltételekről érdeklődni a Polgármesteri Hivatal földszint 10. számú irodájában Nagyné Keller Izabellánál lehet. Az "A" és "B" típusú pályázati kiírások és az adatlapok letölthetők a www. balatonboglar.hu honlapról. (További részletek a Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján: www.bursa.hu.)

*

Két első osztály indult az általános iskolában Fonyódon

Az általános iskola ismét megnyitotta kapuit a diákok előtt. A 2009/2010. tanév ünnepélyes tanévnyitójára augusztus 31-én 17 órakor került sor az iskola szabadtéri színpadán. Hidvégi József polgármester úr és a képviselő-testület két tagja, Farkas Gábor és Veress Zoltán urak tisztelték meg rendezvényünket.

Meglátogatták az első osztályosokat, kedves szavakkal és ajándékokkal köszöntötték őket életük e meghatározó, izgalmakkal teli napján.

*

Elkészült Lengyeltótiban az új közszolgáltatóház

Lengyeltótiban a használaton kívül álló volt mozi és óvoda épületének felújításával elkészült az új közszolgáltatóház. A munkálatokra 77 millió Ft-ot pályázat útján nyerték el.

Az épületek műszaki átadása megtörtént.
Tervezési szakaszban az IKSZT beruházások

A napokban kapták meg az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) cím birtokosi okleveleket a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek. A Fonyódi Helyi Vidékfejlesztési Iroda minden érintettel felvette a kapcsolatot, amikor is a felmerült kérdéseket-igényeket összegezték. A kérdések nem maradnak megválaszolatlanul, mert a speciális eseteket továbbítják a minisztérium illetékesei felé. A legtöbb kérdés az akadálymentesítésre vonatkozott, ami manapság már minden közszolgáltató intézményben ez alapfeltétel. Sajnos a beruházási pályázatra elég rövid idő, nem egészen egy hónap áll rendelkezésre, ezért szinte mindenhol kérték a beadási határidő meghosszabbítását.

Nagyon fontos, hogy a tervezés során jól át kell gondolni az épületek, helyiségek funkciójának megfelelő kialakítást, mivel öt éves fenntartási kötelezettségnek kell majd megfelelni.

*

A lengyeltóti kistérségben is készültek az IKSZT pályázatok

A lengyeltóti kistérségben hat nyertes pályázat van az IKSZT címbirtokos címre beadott pályázatok közül. Mind a hat civil szervezet. A civilek fele roma egyesület.

Az önkormányzatok nem hagyják magukra őket, minden településen segítik a címbirtokost, hogy jó, sikeres pályázatot tudjanak benyújtani.

Forrás: Dél-Balaton LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

Cikk megosztása