Udvariatlan házigazdák voltak a mözsi hajtók

Tolna-Mözs | Remek házigazdáknak bizonyultak a mözsi lovasnapon a helyi lovasok, kivéve egy dolgot, a versenyt, amiben mindent vittek a mözsiek.

Így is összefoglalható a szombaton megrendezett lovasnap krónikája.
A Mözsön immár hagyományos, társadalmi eseménynek számító, a tolnai önkormányzat által is támogatott programra mintegy ezren látogattak ki. Mint azt Macsek Józseftől, a Tolna-Mözsi Lovas Egyesület elnökétől megtudtuk, tíz bográcsban főtt az étel, amelyből mindenkit vendégül láttak. A fő attrakció természetesen a verseny, a félmaratoni kettes fogathajtó viadal volt, amelynek során négy megyéből érkezett 21 fogat mérte össze tudását.

A versenyt Cseh László nyerte, 2. lett Virág József, 3. ifj. Virág József, valamennyien mözsiek. A 4. helyet a pincehelyi Oszkó Zsolt vitte el. A szombati verseny egy sorozat döntője volt, az összesítésben is a mözsiek taroltak: 1. lett Virág József, 2. Cseh László, 3. ifj. Virág József. Szombaton pályaavatóra is sor került, dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere és Macsek József közreműködésével. Elkészült ugyanis a pálya díjhajtó része is. A programot pályaavató bál zárta, a tombola főnyereményét, egy arab csikót a mözsi Bagdi Gyula nyerte. (fotók itt láthatók!)

teol.hu

*

Kastélyokat és kápolnákat tekinthet meg a kerékpáros túrázó

Szedres | Műemlék-látogató biciklitúrát rendez a Szedresi Sziget Egyesület.

A mintegy 65 kilométeres túra a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal országos programjához kapcsolódik. A résztvevők meglátogatják a Szedres környéki kúriákat és templom(rom)okat. Emellett egy kölesdi borkóstolón és kemencés vacsorán is részt vehetnek.
A túra útvonala Szedres-Tengelic-Kölesd-Borjád-Medina.

A látnivalók: Bezerédj-kastély és kápolna, Fiáth-kúria, Bésán-kápolna, Csapó-kastély, Bárány-kastély, Shell-kastély, Jeszenszky-kastély, Bernrieder-kastély, Hiemer-kastély, Kisvármegyeháza, Petőfi-méhes, Söréttorony, Apponyi-kastély, Szerb-templom.

teol.hu

*

Szekszárdi Szüreti Napok

Mint minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén, így idén is megrendezésre került a Szekszárdi Szüreti Napok elnevezésű többnapos programsorozat, mely az év legnagyobb eseményének számít a megyeszékhelyen.

A szeptember 17. és 20. között lezajlott rendezvény célja a helyi népi hagyományok felelevenítése, ápolása, pontosabban a szőlő, a szüret, a bor és a kultúra összekapcsolódása.

A programoknak több helyszín adott teret, többek közt koncertek, kiállítások, borkóstoló, helyi hagyományok szerint elkészített ételek, a néptáncosok műsora, táncház és utcabál várta a vendégeket.
A rendezvény központi elemét képező Szüreti felvonulásra szombat délután került sor, ahol az érdeklődők megcsodálhatták az egy-egy tájegységre jellemző népviseletet, a szürethez kapcsolódó eszközöket.

Az esti néptáncos bemutató keretében megválasztották a Szüret Szépét, aki egy évig fogja viselni ezt a címet, és a következő évi programsorozat arca lesz.

*

Egyedülálló borászati komplexum épül Szekszárdon

A megyében egyedülálló, de országosan sem elhanyagolható fejlesztésbe kezdett a Bodri Pincészet. Palackozó üzemet, bortárolót és konferenciatermet építenek.

A Bodri Pince fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót a két tulajdonos, Bodri István és Dunai Ágnes, valamint Horváth István, Szekszárd polgármestere.
Az ütemezés szerint májusra készülnek el Heiman Ferenc pinceépítész tervei alapján a fejlesztéssel. Ezerhétszáz négyzetméternyi területtel bővül a már meglévő létesítmény, így összesen 2100 négyzetméternyi lesz a palackozó és tároló technikát magába foglaló komplexum. Ezzel pedig az ország egyik legnagyobb pincéje lesz.

A tervek pincekonferenciák tartására alkalmas tereket is magukban foglalnak, 310 ember befogadására lesz lehetőség. Ezen felül a vendégek elszállásolását is biztosítják majd. A beruházás 230 millió forintba kerül, az összeg felét Európai Uniós forrásból fedezik.

A sajtótájékoztatón mutatták be a Bodri Magazint is, amely nemcsak a Bodri Pincészet meglátogatásához csinál kedvet, hanem a megyeszékhely más termelőivel is foglalkozik.

Horváth István kiemelte külön öröm számára ez a fejlesztés és a helyi borászok összefogása, mert az egyéni törekvések viszik előre a várost, de csak együtt vihetik igazán Szekszárd jó hírnevét.

deldunantul.hu

*

Az ízek utcája csábította a látogatót

Medina | Finomabbnál-finomabb ételeket és italokat kóstolhattak azok, akik ellátogattak az ízek utcájába a Nemzedékek Találkozója Medinán elnevezésű program részeként.

Nemzedékek találkozója. Ezt a címet viseli az a nemzetközi rendezvény, amelynek lebonyolítására a medinai önkormányzat közel tizenegyezer euró európai uniós támogatást nyert el.
A héten zajló Nemzedékek Találkozója Medinán című program részeként ételeket és italokat ízlelhettek az érdeklődők az ízek utcájában pénteken.

A medinai nyugdíjasok helyi fehér- és vörösborokat, valamint fánkot kóstoltattak. A romániai többnemzetiségű település, Nagyszentmiklós küldöttsége a scsevabcsicsához hasonló, mics-nek nevezett ételt sütött, amit az ottani Ursus márkájú sörrel lehetett leöblíteni.

teol.hu

A Zöld Krétával játszottak

Szekszárd | Félezer kisiskolás és óvodás vette birtokba pénteken a Garay téren azt a játszóparkot, amely a Zöld Kréta elnevezésű utazó kiállítás keretében rendeztek be.

A város nevében Haag Éva alpolgármester, az AliscaTerra Kft. képviseletében Kővári Ildikó kommunikációs vezető nyitották meg a roadshow-t. A gyermekek körében népszerűek voltak az öko-kamion kiállításai, a társasjáték valamint a hulladékvadászat.
A rendezvénnyel egyidőben a polgármesteri hivatalban szakmai előadásokat tartottak pedagógusoknak. A környzettudatos nevelésre sarkalló egésznapos program az Alma zenekar koncertjével ért véget.

teol.hu

*

A hazai pálinka múltja, jelene és jövője

A harci Brill Pálinkaházban – amely hazai és nemzetközi versenyeken eddig több mint száz érmet és díjat szerzett – a pálinkabarátok megismerkedhetnek a minőség elméletével és gyakorlatával.

Emellett bepillantást nyerhetnek a pálinka kultúrtörténetébe és hamarosan a pálinkagasztronómia legújabb fogásait is megismerhetik a vendégek.

Pálinkabarátok jelentkezését várják a fenti programokra: 7172 Harc, Siófoki út 21. Tel.: 74/437-123, illetve 06-30-9691-352. http://www.brillpalinkahaz.hu/

Pálinkát főzni, főzetni mindenki tud, a végeredmény azonban hűen tükrözi az ital elkészítésének módját, és a hozzá felhasználható gyümölcsök minőségét. Krizl Edit, a harci Brill Pálinkaház Kft. ügyvezetője szerint a kiváló minőségű pálinka elkészítésének négy titka van: először is alapanyagként teljesen érett, ízében és zamatában gazdag, egészséges gyümölcsöt kell felhasználni. Gondosnak és tudatosnak kell lennie mind a cefrekészítésnek, mind pedig az erjesztési eljárásnak. A minőségi pálinka emellett korszerű és kímélő desztilláción esik át, hogy végül a megfelelő pihentetés és érlelés után a legkiválóbb ízű ital kerüljön a palackokba. Aki bérfőzés keretében szeretne pálinkát készíttetni, az már biztosan tudja, hogy a cefréhez tilos cukrot hozzáadni. Ennek ellenére mind a mai napig él a hagyomány. Bár a hozzáadott cukor hozzáadására valóban több lesz a pálinka mennyisége – hiszen a cukorból is szesz keletkezik – de a minőség is jelentősen romlik, hiszen a gyümölcsben rejlő aromaanyagok így jóval nagyobb hígításban kerülnek vissza a pohárba.

Pálinkának hivatalosan csak azokat az italokat nevezhetjük, amelyek Magyarországon termett gyümölcsből, a határainkon belül készülnek, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak. A valódi pálinka alkoholfoka minimum harminchét és fél százalék. Vásárláskor mindig figyeljünk a címkére – főleg a hátsó címkére – ugyanis az igazi nedű összetevői között csak víz és pálinka szerepelhet. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan ital, hogy „mézes pálinka”. A vásárlók arra gondolnak, hogy a név arra utal, hogy mézet tartalmaz az ital. Létezhetnek mézzel ízesített italok, azonban a pálinka elnevezést csak azokra a nedűkre használhatjuk, melyekben semmilyen adalékanyag nincs. A választást segítik természetesen a palackokon feltüntetett versenyeredmények is.

Forrás: Sárköz-Dunavölgye-Siómente Helyi Akciócsoport

Cikk megosztása