Annó 1529: elrabolták a királyi koronát

Emlékparkot szeretne kialakítani az önkormányzat a Sztanszkovanszky család kápolnája körül.

Emlékparkot alakítana ki az önkormányzat a Sztanszkovanszky család kápolnája körül. Az első alkotást hétvégén avatták, s ezzel egy 480 évvel ezelőtti eseménynek állítottak emléket. Akkor, 1529-ben Perényi Péter koronaőr Kajdacson őrizte a magyar királyi koronát. Itt fogta el, majd innen vitte el Mohácsra Szerecsen János.

Az eseményt Törő György fafaragó Koronaőr című szobrában örökítette meg. A fából készült alkotás egyik oldalán a koronaőr, másikon a szentkorona látható.

Legközelebb Csuthy Zsigmond református lelkipásztor, egyháztörténész munkásságának állítanak majd emléket a parkban, mondta el Boda János polgármester.

*

Három intézményt felújítanak Kajdacson

Felújítják az óvoda fűtőrendszerét és a polgármesteri hivatalt, valamint fejlesztik a teleházat.
Elavult az óvoda központi fűtése, az egész rendszert felújíttatja az önkormányzat. Boda János polgármester úgy tájékoztatott, hogy ez 2,9 millió forintba kerül. A költségek nagy részét, több mint 2,1 millió forintot a TEKI keretből fedezik.

Az elnyert CÉDE-támogatást a polgármesteri hivatal felújításának folytatására fordítják. A harmadik ütem, ami három irodát érint valamivel több mint 3,6 millió forintba kerül, amiből közel 2,7 millió a támogatás.

Első körben sikerrel járt a Kajdacsi Gyermekekért és Ifjúságért Alapítvány is, így a teleház elnyerte az integrált közösségi szolgáltató tér címet.
Amennyiben az épület bővítésére, fejlesztésére kiírt pályázaton is nyernek, egy színháztermet építenek, öltözővel és egyéb kiszolgáló létesítményekkel.

*

Madocsa és Dunapataj is csatlakozna a TEIT-hez

Az idei munkát összegezte, a továbbiakat tervezgette keddi ülésén a Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás (TEIT).

A TEIT-et 1992-ben az atomerőmű 12 kilométeres körzetébe tartozó hat Tolna megyei és hét Bács-Kiskun megyei település alapította. A települések képviselői részt vállalnak a nukleáris erőmű működésével kapcsolatos ellenőrzésben és tájékoztatásban, az atomerőmű finanszírozza ezt a munkát, és segíti a települések céljainak megvalósítását. Erről a munkáról adnak számot rövidesen a településvezetők, mondta el Török Gusztáv Andor, a társulás elnöke, Kalocsa polgármestere.

Hozzátette, egy rövid tájékoztatást kaptak az atomerőmű bővítésének előkészítését végző Lévai Projektről Kováts Balázstól, az erőmű térségi kapcsolatokért felelős munkatársától. Emellett megbeszélték, hogy frissítik a gerjeni kompon lévő információs tábla adatait is.

Török Gusztáv Andor megerősítette, hogy Madocsa és Dunapataj jelezte, szívesen belépne a TEIT-be. Ez a két település a 17 évvel ezelőtti alakuláskor nem csatlakozott annak ellenére, hogy az érintett területen fekszik. A belépés feltételeiről megkezdődött az egyeztetés.

*

Nyolcmilliárd eurós megaberuházás kezdődik

Új kihívásokat, munkahelyeket és további beruházási lehetőségeket teremt az a több milliárd eurós beruházás, amit az atomerőmű bővítése nyomán végeznek.
Az atomerőmű bővítéséről szóló döntés nyomán egy nyolcmilliárd eurós megaberuházás kezdődik a térségben.

A beruházás a Dél-Dunántúl számára új kihívásokat, és munkahelyeket, és nem utolsó sorban újabb beruházási lehetőségeket teremt.

Erre hívta fel a figyelmet dr. Varga-Sabján László a regionális innovációs és gazdaságfejlesztési bizottság új elnöke a szerdai paksi ülésen.
Az elnök, aki egyben az erőmű humán és törzskari igazgatója elmondta, elsősorban a pályázati források elosztási és felhasználási lehetőségeiről tárgyaltak.

Leszögezte, a régiónak mielőbb szüksége van egy egységes gazdaságfejlesztési stratégiára, amelynek elkészítésében a bizottságra is jelentős szerep hárul.

Ugyanakkor cél az is, hogy a megyék, városok ne egymás riválisai legyenek, mert a marakodásban csak versenyhátrányba kerül a Dél-Dunántúl az ország többi térségével szemben. A hatékony forrásszerzéshez, és fejlődéshez ugyanis együttműködésre van szükség.

*

Ötvenhatmillió szennyvízelvezetésre

Uszód község önkormányzata, mint gesztor település a Környezet és Energia Operatív Program szennyvízelvezetés és -tisztítás pályázaton 56 millió 100 ezer forint uniós támogatásban részesült. A projekt célja, hogy Uszód, Géderlak, Dunaszentbenedek községek szennyvízcsatornázása, Kalocsa szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése és a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója megtörténjen.

A projekt hivatalos indulása alkalmával október 6-án sajtótájékoztatót is szerveztek.

*

Borászok, vagy pincemunkások lehetnek

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósuló borásszaképzés koordinálását a Györkönyi Pincehegyért Egyesület vállalta fel.

A tanfolyam hatszáz órás, OKJ-s képesítést adó képzésen a pályázat jóvoltából díjmentesen vehetnek részt a jelentkezők. Még egy-két hely van, de Györköny mellett Nagydorogról, Pálfáról, Vajtáról és Paksról is sokan jelentkeztek.

Györkönyben lesz a tanfolyam, két részletben. Az első után ki lehet szállni, akkor pincemunkás végzettséget kap a résztvevő. Ha valaki idő előtt kiszáll, annak ki kell fizetnie a költségeket.

Forrás: Duna Összeköt Egyesület

Cikk megosztása