Honlap az ökoturizmusról

Négy országból érkeztek diákok Szekszárdra, a Bezerédj István Szakközépiskolába azzal a céllal, hogy honlapot készítsenek az építő és romboló turizmusról.

Az intézmény igazgatója, Ezer Anita elmondta, hogy a nemzetközi program 2008-ban kezdődött és 2010-ig tart majd. Ez idő alatt a résztvevő észt, finn, magyar, olasz és lengyel iskolákat végigjárva két-két tanár és maximum három diák minden közreműködő intézményből. A Comenius projekttalálkozó utolsó előtti állomása Szekszárd, a zárás Lengyelországban lesz, jövő tavasszal.

Mindenütt más-más feladat vár a csapatokra, megfogalmazzák az építő és romboló turizmus közötti különbséget, de a menet közben összeszedett számítógépes, szakmai és nyelvismeret is gazdagítja a diákokat. A házigazda iskolából mindig népesebb a gárda, mint a vendégek. A szekszárdi Bezerédj tanárai közül Takács Mária, Boczné Drégely Judit, Kókainé Benedek Hajnalka és Varga Mihály vesznek részt a magyarországi programrész lebonyolításában, 18 diákkal. Többek között Ők segítik a vendégek munkáját, és kalauzolják Őket a szekszárdi körutazáson, és a Balaton-felvidéki kiránduláson.

*

Új iskola épül Algyőn

Jövőjét akarja megalapozni Algyő, a több mint 5 ezer lelkes nagyközség azzal, hogy több mint egymilliárd forintból új iskolát épít. Ehhez 800 milliót saját erőből teremt elő.
– Algyőn az oktatás most 3 külön épületben, egymástól távol történik. Ezek közül kettő 100 éves, korszerűtlen létesítmény. Évek óta valljuk: szükségszerű az új iskola megépítése – indokolja Piri József polgármester, miért fog egymilliárdos beruházásba az ötezer lelkes nagyközség. Holnap teszik le az új iskola alapkövét.

A fürdő, a sportcentrum mellett fekvő területen új oktatási-kulturális centrum jön létre. A XXI. század követelményeinek megfelelő új iskola révén komplex szolgáltatási egység épül, amelyben összekapcsolódnak a helyi közoktatási, köznevelési, kulturális (faluház, könyvtár, tájház), turisztikai és sportszolgáltatások.

– Az alsósok most teljesen külön vannak, szinte csak iskolai rendezvényeken találkoznak a felsősökkel. Hiányzik egy aula, egy közösségi tér is – halljuk a közel 300 gyermeket nevelő ökoiskola igazgatójától, Iván Zsuzsannától. Ezek a gondok is megoldódnak: a 16 tantermes épületben speciális szaktantermek, önálló természettudományi rész, számítástechnikai és nyelvi laborok, aula, könyvtár, díszudvar, étterem is lesz. Többfunkciós tornacsarnok is épül. Az új iskolát termálhővel fűtik majd, ez jelentősen csökkenti a fenntartási és üzemeltetési költségeket. Az épület teljesen akadálymentes lesz.

– Hosszú időre biztosíthatjuk a település jövőjét ezzel a beruházással. Olyan extrabevételünk van, amely a hozzánk hasonló nagyságú települések közül nem adatik meg mindenkinek. Ennek felelősségteljes felhasználására van szükség – vallja Piri József. A település 200 millió forint támogatásra pályázott, ennek elbírálása novemberre várható. Az építkezés több mint egymilliárd forintba kerül – a fennmaradó 800 milliót helyi bevételekből és kötvénykibocsátásból származó hitelből fedezik. Jövő év végére készülhet el az új iskola.

Algyő nem tagja intézményfenntartó társulásnak, továbbra is önállóan működteti általános iskoláját. Megírtuk: erre – megyénk 60 települése közül – már csak 7 település vállalkozik.

Savanya Tímea, Szegedi HVI

*

„Határokon átnyúló együttműködés” - látogatók Szerbiából

Az FVM VKSZI szervezésében, a „Határokon átnyúló együttműködés” keretében a Déli Napfény Helyi Akciócsoportot látogatták meg Szerbiából, pontosabban Törökkanizsáról és Csókáról, valamint Dél-Szerbia 2 településéről érkezett vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.

Mindannyian a Szerb Vidékfejlesztési Hálózat tagjai. Vendégeink, bár Szerbia még nem EU tagország, és még az előcsatlakozás is évek múlva fog megvalósulni, szeretnének minél több szakmai információt, tapasztalatot szerezni az Európai Unió vidékfejlesztési politikájáról, valamint annak megvalósulásáról Magyarországon.
Egy kétnapos programban a VKSZI képviseletében Hujber Lajos, Dr. Molnár Mária Katalin, valamint a fővárosból Horváth Katalin, a szegedi HVI részéről Bajuszné Varga Csilla, a helyi akciócsoporttól Máté Péter ügyvezető és Cserényi Szilvia Bernadett projektmenedzser adtak útmutatást az uniós támogatási lehetőségekkel kapcsolatban.
A Déli Napfény helyi akciócsoport területéhez tartozó 12 településből 4 település került bemutatásra, ahol a pályázatokkal foglalkozó, valamint pályázó szervezetek mutatták be tevékenységüket és a már megvalósult beruházásukat. Az előadásokat követően vendégül láttuk a településeken található helyi specialitásokat kínáló éttermekben a látogatókat.

A két napos program első állomása a röszkei Paprika Park, ahol Molnár Anita ügyvezető asszony fogadta nagy szeretettel a vendégeket. Ismertette, hogy 2004-2006 között került megvalósításra az AVOP LEADER + program, amelynek keretében a Paprika Molnár Kft. egy paprika múzeum kialakítására nyert támogatást. Egyik támogatási kérelmükben a régi szárító felújítását tűzték ki célul, a másik pályázat a múzeum berendezését tette lehetővé. Az ügyvezető asszony elmondása szerint a pályázati adatlapok rendkívüli nehézségeket róttak a pályázókra, mivel nagyon bonyolultnak bizonyultak, ám az eredmény kárpótolta a Kft dolgozóit. Az ÚMVP keretében azonban már egyértelműbb, egyszerűbben kezelhető pályázati adatlapokkal találkoztak. Ez nagyban megkönnyítette a támogatási kérelmek elkészítését. Azt is elmondta, hogy az ÚMVP-s rendeletek voltak bonyolultabbak, mert számos hivatkozást tartalmazott a rendelet, mely nagy utánajárást követelt a pályázóktól. Említette továbbá, hogy a III. tengelyben is pályázott a Kft. A múzeum eszközbeszerzésre pályázott, de elutasításra került a támogatási kérelem. Az előadás után kérdéseket tehettek fel a látogatók.

Ezt követően a Röszke Község Önkormányzatának képviseletében Borbásné Márki Márta Polgármester Asszony és Molnárné Vér Ágnes várta a vendégeket. Olyan helyszínek kerültek bemutatásra Röszkén, ahol szintén az AVOP LEADER + program keretében valósultak meg beruházások. Elsőként a röszkei csónakkikötő került bemutatásra. A polgármester asszony ismertetőjében megemlítette, hogy bár a beruházás nem nagymértékű, viszont a helyi lakosok életében fontos szerepet játszik, mindamellett Szegedről is érkeznek horgászok a holtághoz.
A következő helyszín a Röszkei Kaláka Hagyományőrző és Teleház Közhasznú Egyesület irodája volt, ahol Molnárné Vér Ágnes tájékoztatta a vendégeket az AVOP LEADER + lebonyolításáról és a Teleház dolgozóinak koordinációs tevékenységéről.
Ezután megebédeltünk a röszkei Forró Fogadóban, majd a vendégek elfoglalhatták a szállásukat, mely Gyálaréten a Borostyán Birtokon található.
16 órától a Déli Napfény Nonprofit Kft. székhelyén – Szegeden - fogadtuk a látogatókat. Hujber Lajos az FVM-VKSZI főigazgatója tartott előadást a VKSZI történetéről, feladatairól, tevékenységéről. Ezután Terhes Csaba a helyi akciócsoport munkatársa ismertette az ÚMVP III-as, IV-es tengelyét és intézkedéseit.

A következő állomás Szatymaz volt, ahol a 100 éves Fogadóban kóstolhattak a vendégek hagyományos magyar ételeket. Kötetlen beszélgetés keretében a Déli Napfény Nonprofit Kft. munkatársai beszámoltak a munkájuk eddigi tapasztalatairól és az esetleges nehézségekről, és arról, hogy az akciócsoport településeivel pozitív kapcsolatot építettek ki, mely nagyon szükséges a hatékony együttműködés érdekében.
21 órakor a vendégek elfoglalták a szállást, és egyeztettük a következő napi programot.

Másnap reggel Kübekházára látogattunk el, ahol Dr. Molnár Róbert polgármester Úr várt bennünket az önkormányzat előtt. Köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a település vezetőségének filozófiáját, miszerint jó kapcsolatot kell ápolni a falu lakóival, mert csak így lehetséges előrelépéseket tenni a község fejlődésének érdekében. A fejlesztések megvalósítása során kulcsszerepet játszanak az ott élők. Számos beruházás esetében társadalmi munkával sikerült jelentős összegeket megtakarítani. Nagy hangsúlyt fektet a példamutatásra, amely abban nyilvánul meg, hogy a helybéliek saját szemükkel látják, ahogy kétkezi munkájuk eredményeként fejlődik a falu. Ennek alátámasztására elvezetett minket a falu óvodájába, ahol bemutatásra kerültek az ottani fejlesztések, legfőként az udvarban elhelyezkedő „Lilliputi falu”, ahol a gyerekek a KRESZ szabályaitól kezdve a növénytermesztésig minden hasznos tudnivalót elsajátíthatnak. Ezt követően a polgármester Úr a Kübekházi temetőbe kalauzolt bennünket, ahol az újonnan felújított és bővített kápolnát mutatta be. Ehhez a beruházáshoz is nagyban hozzájárult a helyi lakosok segítsége, nekik köszönhetően jelentős összeget takarítottak meg a kivitelezés során. Kübekházi utolsó állomás az egészségközpont volt, amelynek kialakítása és megléte jelentős szerepet tölt be a falu életében. A központban megtalálható gyermekorvos, védőnő, háziorvos, fogorvos, valamint patika is fellelhető. A különálló szociális helyiségben a falu lakóinak különböző csoportjai is találhatnak számukra megfelelő programot a nyugdíjasoktól a kismamákig.
Búcsúzóul a polgármester Úr megajándékozta a vendégeket egy kis ajándékcsomaggal, majd elindultunk utolsó állomásunkra - Deszkre.
Deszken a deszki Polgármesteri Hivatalban Király László alpolgármester Úr, valamint Radvánszky Antal – a település pályázatíró csoport munkatársa köszöntötte a vendégeket. Az alpolgármester Úr köszöntőjét követően a település történetéről, szerb kultúrájáról tett említést. Ezután rá tért a ÚMVP III-as tengely keretein belül benyújtott pályázatokra és a település adottságaira épített terveikre, melyben szó esett a település életében rendkívüli szerepet betöltött átmenő forgalomra épülő beruházásokról. A településen élők és a pályázatíró team gondolkodásmódjára a komplexitás jellemző, mely a terveikben is megvalósult, ugyanis a beruházások egymásra épülnek, egyik sem létezhet a másik nélkül.
Radvánszky Antal elkísért bennünket az előadást követően a 6 Puttony nevű étterembe, ahol hagyományos szegedi, illetve deszki ételeket szolgáltak fel. A határokon átnyúló együttműködésről, illetve annak lehetőségeiről folyt kötetlen beszélgetés.

Cserényi Szilvia

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft.

Cikk megosztása