Honvéd Emléknap és Találkozó

Makó Város Önkormányzata szeptember 26-án 16. alkalommal rendezte meg a Honvéd Emléknap és Találkozót a város főterén, amelyen ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a II. világháborúban elhunyt honvédekről.

A hódmezővásárhelyieket Farkas Imre ezredes, a dandár parancsnok helyettese és Huszár Ferenc alezredes a Zrínyi Miklós Laktanya helyőrség-támogató parancsnoka képviselte.

A délelőtti tudományos ülést Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjével nyitották meg. Az ülés főbb témakörei voltak többek között az 1849 április 14-i trónfosztás politikai indítékai a téma előadója Dr.Marjanucz László Szegedi Tudomány Egyetem Új-és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékvezető egyetemi docense, valamint az 1849 nyári alföldi hadműveletek témakör előadója: Dr. Herman Róbert az MTA doktora a Hadtörténelmi Közlemények szerkesztőségének igazgatója.

Az aktív és veterán katonák részvételével megszervezett délutáni találkozót dr. Siket István, Makó Város Önkormányzatának civil tanácsnoka, helyi önkormányzati képviselő nyitotta meg.

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Kötelességünk megemlékezni a haza hőseiről és legalább évente egyszer alkalmat kell adni a veterán katonáknak a találkozásra, az elesett katonák családtagjainak pedig a méltó megemlékezésre szeretteikről. A II. világháború a legtöbb áldozatot követelte a világtörténelemben. Elődeink kitűnő példát mutatva harcoltak Magyarországért” - mondta a képviselő, majd arról beszélt, hogy a fiataloknak is emlékezni kell a közel 900 ezer magyar áldozatra.

A megemlékezés folytatásaként az elesettek lelki üdvéért és hozzátartozóiért mondott imát Janka György esperes parochus és Kondrát Zoltán református lelkész, majd megkoszorúzták az emlékművet.

*

Főiskolásoké a diák Pulitzer-díj Makón

A makói önkormányzat, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben írta ki először országos diákújságíró pályázatát. A cél nem csupán a tehetséges fiatalok segítése, hanem a Maros-parti város híres szülöttének, Pulitzer József emlékének ápolása is.

A világhírű sajtócézár születésének 162. évfordulóján emléknapot és díjátadó ünnepséget rendeztek a Makói Koronában. Buzás Péter polgármester köszöntőjében kiemelte: a város értékeket ment át a mába azzal, hogy a településnek hírnevet szerző makóiaknak.

A Pulitzer Emlékbizottság elnöke, Baló György Pulitzer-emlékdíjas újságíró szerint a zsűri többségének a szívéhez azok az írások álltak közelebb, amelyek szerzői az identitásukat keresték.Az ország minden pontjáról összesen 63 diák több mint 100 pályamunkát küldött be. Kiss Jenő szobrászművész Pulitzer-szobrát és az 500 ezer forintos jutalmat az idén a nyíregyházi főiskolás, Horváth Borbála Máról tegnapra című írásáért, valamint Pion István váci egyetemista Folyópartok történetei című munkájáért kapta. Ebben a korcsoportban különdíjas lett Nagy Zsófia (ő tavaly nyert), a középiskolásoknál pedig Németh Klaudia.

*

A fővárosban mutatkozott be Makó

Molnár István óföldeáki száraztésztái, Zsótér Jánosné klárafalvi kosarai és egyéb vesszőfonatai - többek között ezek a jellegzetesen helyi termékek képviselték Makó térségét a hétvégén a Magyar Vidék Napján.

Molnár István óföldeáki száraztésztái, Zsótér Jánosné klárafalvi kosarai és egyéb vesszőfonatai, valamint a Hagymavirág Foltvarró Egyesület kézimunkái – többek között ezek a jellegzetesen helyi termékek képviselték Makó térségét a hétvégén a Magyar Vidék Napján, amelyet immár másodszor rendeztek meg Budapesten, a Vajdahunyad váránál. A szakmai konferenciákkal és szórakoztató programokkal is kísért rendezvényen 96 kiállító társaságában önálló standdal a Maros-völgyi Leader Egyesület jóvoltából képviseltette magát a város és a környező települések.

Mint Kerényi Gyula, az agrártárca háttérintézményeként működő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet kommunikációs osztályvezetője lapunknak elmondta, 15–20 ezer ember látta a bemutatókat. A makói egyesület vezetőjétől, Rozsnyai Évától megtudtuk, standjuk rendkívül népszerű volt, sokan keresték fel. A legnagyobb sikert az ínyencségek kedvelői körében aratta, mert sokan kértek tarhonyát és lebbencstésztát, de a hagymás ételeket felvonultató gasztronómiai túra lehetősége is sokakat vonzott.

*

Véget érő Falunap-sorozat

Kiszombor rendezvényével véget ért az idei falunap sorozat a Makói Kistérségben. Ezen a hétvégén is ott állt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) standja a falunapokat kiszolgáló sátorsoron, amelyen játékokat, édességeket lehet kapni a finomabbnál-finomabb ételekről, italokról nem is beszélve.

Az ÚMVP-t népszerűsítő állomásnál nyolcadik alkalommal játszhattak idén a gyerekek nagy kockákból álló kirakóval, a programról szóló rövid kérdőívet, játékosan totót tölthettek az érdeklődők. Számtalan ajándék talált gazdára, s végül délután 5 óra körül a nagyszínpadon történt meg a totó győztesek kisorsolása, akik értékes tárgynyereményeket kaptak.

Erre a lehetőségre egyébként a térség települései a Leader Iroda és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda közreműködésével a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton nyerhettek forrást, Kiszomboron kívül Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádpalota, Kövegy, Magyarcsanád, Nagylak és Apátfalva tartozik a nyertesek körébe.

A számtalan kiosztott ajándék, a kiváncsiskodókkal való beszélgetések, a gyerekek játéka elérte célját: az ide vonatkozó fejlesztési lehetőségek beolvadnak a köztudatba, aki arra járt, legalább néhány mondatot megjegyzett a programról, s az annak jelképeként viruló kankalin sokak számára nyújt örömöt az ajándékba kapott tárgyakon elnyújtózva.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület

Cikk megosztása