Megújultak Tóalmás közoktatási intézményei

Tóalmás Község Önkormányzata 247 500 000 Ft-ot nyert az általa fenntartott három intézmény felújítására.

Ez az összeg Európai Uniós támogatás, melyet a község az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyert meg (KMOP), melynek elnevezése: „Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása, eszközbeszerzés és infrastrukturális fejlesztés”.

A sikeres pályázat után nagy izgalommal kezdődött a tervezés, az álmok megvalósítása. Vajon mi mindenre lesz elég ez a rengeteg pénz? Rendkívül körültekintően kellett eljárnia az önkormányzatnak, hiszen gyermekek százainak sorsáról, tanulásukról, fejlődésük elősegítéséről volt szó.

A jelmondat így hangzott: „Gyermekeink jövőjébe ruházunk be!”

Elindultak a közbeszerzési eljárások, melyek eredményesen zárultak. Így az Általános Iskola, Óvoda, és Főzőkonyha felújítását, bővítését, a kivitelezéshez és az átadás-átvételhez szükséges szakhatósági ügyek intézését a KÁTA ÉPSZÖV Építőipari Szövetkezeti, Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. vállalta nettó 142 780 000 Ft értékben. Ez az összeg magában foglalta továbbá a kiviteli tervi munkarészek elkészítését és egyeztetési munkáját, továbbá tartalmazta a kivitelezés, valamint a szükséges szakhatósági ügyintézés díjazását is. A munkálatok 2009. május 25-én kezdődtek.

Természetesen az eszközök korszerűsítésére is szükség volt. Az Ihsv Co. Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság gondoskodott az óvoda konyhájában a konyhatechnológiai gépek eszközbeszerzéséről és a teljesítés helyben történő üzembe helyezéséről. Így az óvodakonyha számos új és hasznos eszközzel gazdagodott: dagasztógép, 200 literes főzőüst, elszívóernyő, munkaasztalok stb. összesen 11 832 900 Ft+ ÁFA értékben.

Az iskolai és az óvodai felszerelést az ALEX Fémbútor KFT. szállította 22 909 095 Ft+ÁFA értékben. Ide tartoztak többek között: tanulói és tanári asztalok, padok, székek; tantermi szekrények; ebédlői bútorzat; táblák; térképek; mikroszkópok; projektor; kerékpártárolók; irodai-és kerti bútorok stb.

A Protege Consulting Pályázatkészítő és Tanácsadó KFT. vállalta, hogy szakmai tanácsokkal látja el az önkormányzatot; közreműködtek a pályázati dokumentáció összeállításában; segítettek lebonyolítani a közbeszerzési eljárásokat; elkészítették a pályázati adatlapokat. Megbízási díjuk összege 12 400 000 Ft+ÁFA volt.

Az idei tanévet már egy teljesen új iskolában és óvodában kezdhették meg a tóalmási gyermekek, akiknek remélhetőleg ugyanannyi örömet fog okozni az újdonságok szemrevételezése és használata, mint azoknak, akik végigmentek ezen a csodálatos úton, ahol a közös munka során napról napra változtak, szépültek meg a tóalmási intézmények.

*

III. Tápiószőlősi Falunapok

Tápiószőlősön ebben az évben megrendeztük a III. Falunapokat. Rendezvényünkön a "Kézművesek utcájában" hívtuk az odalátogatókat, ahol megismertettük a feledésbe merült szakmák némelyikét.

Volt gasztronómiai érdekesség, melyet a kemencében készült ételekkel és süteményekkel mutattunk be. Volt egytál ételek versenye, melynek nevezési feltétele volt, hogy valamilyen szőlő származékot kell tartalmaznia, volt borverseny is, melyre bármilyen saját készítésű borral lehetett nevezni.

A háziasszonyok is megmérettettek, saját készítésű süteményeikkel, melynek valamilyen gyümölcs származékot kellett tartalmazni. Volt népzene, pop és rock zene, Apostol együttes koncertje, gyermekműsorok és még sok minden más, ami vonzóvá tehette az őszi rendezvényt.

Kirakodtak a helyi vállalkozók, az érdeklődők nem kis meglepetésére, hiszen sokan nem is tudják, hogy mivel is foglalkoznak a mi vállalkozóink.

Volt véradás is, mellyel szeretnénk felhívni a figyelmet ennek a nemes dolognak a fontosságára.
A szomszéd településekről is fellépő vendégek érkeztek, mert fontosnak tartjuk egymás értékeinek bemutatását is. Erdélyből, Búzásbesenyőből is érkeztek fellépők, ők azért különösen nagy értéket képviselnek a fellépők sorában, mert ez a település a testvérfalunk, és ebben az évben ünnepeljük velük barátságunk 15. évfordulóját.

*

HAJT-A Csapat a II. Magyar Vidék Napján

Az idei évben – 2009. szeptember 18-án – második alkalommal került megrendezésre a „Magyar Vidék Napja” című kiállítás és vásár. Helyszínéül a Vajdahunyadvár épületegyüttese – Budapest, Városliget (XIV. kerület) szolgált.

A megnyitó 11 órakor kezdődött, ahol Gőgös Zoltán az FVM államtitkára mondott köszöntőt, majd Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár úr tartott rövid előadást az ÚMVP eddigi eredményeiről és soron következő támogatásairól. Ezt követően Pásztohy András Miniszteri Biztos úr számolt be Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységének eddigi eredményeiről és a további feladatairól, majd az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) tevékenységét és céljait ismertette az EVH Tájékoztatási Központ képviselője.

Állófogadás után, 14 órakor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, ÚMVP Irányító Hatósága tartott rövid előadást az ÚMVP aktuális támogatási intézkedéseinek áttekintéséről, a LEADER Program végrehajtásának szabályairól és feltételeiről.

A szervezők a LEADER Program helyi érintettjeinek nyújtottak megjelenési lehetőséget, valamint az érdeklődők megismerkedhettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP), az Európai Unió LEADER -elvének megvalósulásával, a LEADER Helyi Akciócsoportokkal, a térségek turisztikai kínálatával, hagyományaikkal, művészetükkel és nem utolsó sorban az ott élő emberekkel.

A HAJT-A Csapat Egyesület területéről 2 kiállító volt jelen, Metes György tradicionális mangalica termékeivel, melléjük kínálva igazi zsíros-kenyeret hagymával, és a Juhász-Bene Méhészet különleges mézeivel, melyeket meg is ízlelhettek a látogatók.
A HAJT-A Csapat kiállítói bíznak a sikeres folytatásban, és jövőre is biztos résztvevői szeretnének lenni a rendezvénynek.

*

HAJT-A Csapat a Főszezon rendezvényen

Az idei évben – 2009. szeptember 18-25 között – immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „FŐSZEZON” című belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze. Helyszínéül a fővárosban található West End City Center Millenium Tetőkertje szolgált.

Az esemény rendezője és fő szervezője az „Itthon otthon van” című lapcsalád kiadója volt, valamint közreműködött szakmai partnerként a Magyar Turizmus Zrt.
A kiállítás a magyarországi városok és falvak turisztikai nevezetességeit volt hivatott bemutatni, megismertetni a látogatókkal, emellett számos szórakoztató programot kínáltak minden korosztály számára. A színpadokon különbféle táncbemutatókat, népzenei koncerteket mutattak be, valamint hagyományőrző egyesületek szórakoztatták a közönséget.

A HAJT-A Csapat Egyesület területéről két kiállító volt jelen. A Szilváshús Kft részéről Tóth Marianna, a finomabbnál finomabb kolbászokkal és szalámifélékkel, valamint a 99 FOKUS „T” Bt részéről Tóth István, aki szebbnél szebb Bocskai és népviseleti ruhákat mutatott be és árusított. A 3 napos rendezvényre a kiállítók és árusítók kis faházakba költözhettek be, amelyek a vidék hangulatát kívánták felidézni a látogatók számára.

A HAJT-A Csapat kiállítói szeretnék, ha jövőre is megjelenhetnének ezen az egyre népszerűbb rendezvényen.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület

Cikk megosztása