VII. Szüreti Fesztivál

Idén is megrendezésre került Törtelen a Szüreti Fesztivál, 2009. október 3-án, szombaton, mely az egyik legfontosabb és legnépszerűbb esemény a községben. Lovas kocsis szüreti felvonulással kezdődött a fesztivál 10 órakor.

Zenés-táncos felvonulás és térzene szórakoztatta a látogatókat a birkapörkölt-főző versenyig, amit kóstolóval és vásárral egybekötött termék- és terménybemutató követett.

A birkapörkölt-főző verseny zsűrizése után zenés-táncos műsorban gyönyörködhettek a vendégek, melyet a helyi és környező települések csoportjai adtak elő nagy sikerrel.

Ez az esemény nagyon fontos a környező települések számára. A színes programkínálat minden évben sok látogatót vonz. A főző versenyen elkészült finomságok aratják a legnagyobb sikert.

www.tortel.hu (Törteli Híradó)

*

Eredményes konzervgyári pályázat

A Kecskeméti Konzerv Kft. mindig is ismert volt az újító készségéről, innovációjáról, hiszen az itt dolgozó emberek komoly tradícióval és évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezt bizonyítja, hogy a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ által kiírt Gazdaságfejlesztési Operatív Programban eredményesen pályáztak, a meglévő Osztott Hidrosztatikus berendezésük teljesítményének növelésére.

A pályázattal idén 34,8 millió forintot nyertek, mely a teljes projekt összegének 50 százalékát tette ki.

*

Felavatták a nagykőrösi postapalotát

A város szívében lévő épület kupolája 58 évvel ezelőtt leégett és a homlokzat is rossz állapotban volt. A postapalotát végül befektető segítségével újították fel.

Az épület egyik ékessége volt a hatalmas kupola, amely 58 éve egy tűzvész áldozata lett, de a homlokzat is igen rozoga állapotban volt.A befektető első lépésben a 18 méter magas, 12 méter átmérőjű és 15 tonnányi tetőelemet készíttetette el. Az épület augusztusban elkészült.

*

Kőröstetétlen önkormányzata felújítja az iskolát

20 millió forintot nyert Kőröstetétlen a helyi általános iskola felújítására uniós pályázaton, a település önkormányzata 6 millió forint önrészt vállalt, tájékoztatta a szoljon.hu hírportált Pásztor Imre polgármester.

Az elnyert összeget nyílászáró-cserére, szigetelésre és homlokzatjavításra fordítják. Jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, várhatóan december végén kezdődnek a munkálatok.

*

Jubileumi mulatság az 55 éves Nyársapáton

Igazi népünnepélyt rendeztek Nyársapáton a Szarka-kúria területén. A község 55. alkalommal szüretelt.

A vásári hangulatot ugráló várak, bazárosok, lovagoltatás adta meg, közben lövészverseny folyt és a nagykőrösi motorosok spontán motorkiállítást is adtak a nézelődőknek. Képzőművészet, a helyi és a környező falvak népdalkörei, Bodnár Attila és Pap Rita, jubileumi zászló átadása szórakoztatta a látogatókat. Kivonult a HVI-HACS is egy ÚMVP-sátorral.

Földi László a Többcélú Kistérségi Társulás elnöke ünnepélyesen átnyújtotta a jubileumi zászlót Kis Miklós polgármesternek. A rendezvény során megünnepelték az 55 éves nyársapáti polgárokat, az 55 éves házasokat, és a település legidősebb emberét.

www.hetihirek.hu

*

Háromból kettő pályázat nyert Kocséron

Sikeres pályázatok évéről számolt be Bodnár András, Kocsér polgármestere. Aminek nekiveselkedtek, többé-kevésbé minden sikerült.

Három nagy pályázat közül kettő már sikeresnek minősült. Ebben benne van egy belvíz, -csapadékvíz elvezető csatorna, ami a teljes települést lefedi, bruttó 799 millió 375 ezer forint beruházási értékben. A csatorna beruház kivitelezési határideje 2010.06.30-a.

www.hetihirek.hu

*

Toldis diákok Németországban

Bemutatóval egybekötött projektértékelést tartottak a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola aulájában, abból az alkalomból, hogy az iskola diákjai hazatértek németországi gyakorlatukról és a projekt lezárult.

A jó visszajelzések szerint nemcsak a német, hanem hamarosan az angol nyelvterületen is lehetőség nyílik a tanulók kiutazására, nemcsak a pék-cukrászoknak, hanem a mezőgazdasági és kereskedelmi szakmákat tanulók számára is.

Az aula hosszú asztalsorán az erre a napra készített különféle péksütemények, tészták, kenyerek tömege illusztrálta a diákok frissen szerzett tapasztalatait, melyről szóban is beszámoltak. Ezt követően a diákok ajándékkal kedveskedtek Turi tanár úrnak.

hetihirek.hu

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület

Cikk megosztása